Με το λογότυπο "ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ" θα κάνω ενα αφιέρωμα για Το Δάσος Της Ελατιάς στη Δράμα!!
Μια άλλη πρόταση από το ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ για μια απόδραση στη μαγευτική ΔΡΑΜΑ και συγκεκριμενα στο Δάσος της Ελατιάς.
Δύο είναι οι εποχές που πρέπει κανείς να επισκεφτεί την περιοχή . Οταν το δάσος ξυπνάει απο το χειμωνιάτικο ληθαργο του και λίγο πριν επιστρέψει σ'αυτόν!!!
προς το Σιδηρόνερο και από κει προς Σκαλωτή -αυτό είναι το τελευταίο σημείο ανεφοδιασμού σας, γιατί μετά θα είστε μόνο εσείς και η φύση! Το Δασικό Χωριό, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα του Δάσους, είναι προσβάσιμο και με συμβατικό αυτοκίνητο, ενώ μπορείτε μάλιστα να διαμείνετε εδώ, αρκεί να έχετε εξασφαλίσει (εκτός, βέβαια, από αρκετές προμήθειες) την απαραίτητη άδεια από το Δασαρχείο.
Η εμπειρία της απόλυτης απομόνωσης ανάμεσα σε πανύψηλα και πανέμορφα δέντρα, μοναδικά στο είδος τους στη Ελλάδα, αλλά και σπάνια ζώα και πουλιά, είναι, σύμφωνα με όσους το τόλμησαν, πραγματικά μοναδική και δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε άλλο -ίσως μόνο με μια περιήγηση στο εντυπωσιακό Δάσος Φρακτού. Αφήνουμε την όμορφη Δράμα και...
Αφήνουμε την όμορφη Δράμα και παίρνουμε το δρόμο που φεύγει με βόρεια κατεύθυνση, προς Ταξιάρχες, Λιβαδερό, Σιδηρόνερο, Σκαλωτή και Καρά Ντερέ. Για όσους ακούν για πρώτη φορά τον όρο να πούμε ότι Καρά Ντερέ σημαίνει Μαύρο Ρέμα. Είναι φράση που μας έμεινε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και αναφέρεται σε μια μεγάλη περιοχή που βρίσκεται στα βόρεια του Ν. Δράμας, στις δυτικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και καλύπτεται κατά 90% από δάση ερυθρελάτης.
Πρώτα θα συναντήσουμε το χωριό Ταξιάρχες, σε απόσταση 10 χλμ. από τη Δράμα. Στη συνέχεια ο δρόμος σιγά σιγά κερδίζει υψόμετρο, διανύουμε ακόμη 14 χλμ. και περνάμε το χωριό Λιβαδερό, στα 670 μ. υψόμετρο. Από κει και πέρα θα χρειαστούμε άλλα 16 χλμ. για να συναντήσουμε τον ποταμό Νέστο, οπότε και κατηφορίζουμε για να τον περάσουμε πάνω από τη γέφυρα Παππάδων. Υπάρχει εδώ διασταύρωση προς το χωριό Παππάδες, εμείς όμως ανηφορίζουμε προς το Σιδηρόνερο, το οποίο είναι χτισμένο στα 630 μ. υψόμετρο και απέχει 5 χλμ. από το ποτάμι και συνολικά 45 χλμ. από τη Δράμα.
Χειμώνας στο Καρά Ντερέ
Περνάμε πρώτα μπροστά από τις παλιές εγκαταλελειμμένες ξύλινες καλύβες του δασαρχείου και περίπου 5 χλμ. μετά (έχοντας κάνει 16 χλμ. από τη Σκαλωτή και συνολικά 72 χλμ. από τη Δράμα) φτάνουμε μπροστά στις εγκαταστάσεις του δασικού χωριού Ελατιάς, στη δασική θέση "Κούτρα", σε υψόμετρο 1.600 μ. Τα πέτρινα κτίρια που βλέπουμε χρησιμοποιούνται για τη διαμονή των δασεργατών του δασαρχείου Δράμας. Υπάρχει δυνατότητα να διανυκτερεύσουμε στα κτίρια αυτά, υπό προϋποθέσεις όμως, πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με το δασαρχείο Δράμας. Όλα αυτά τα δάση υλοτομούνται συστηματικά κατά τους θερινούς μήνες και μας δίνουν άφθονη και καλής ποιότητας ξυλεία. Από δω ένας δρόμος φεύγει αριστερά και οδηγεί στο δάσος με τις σημύδες, ενώ ένας άλλος δρόμος φεύγει δεξιά προς το Στραβόρεμα. Πάμε δεξιά λοιπόν: θα συνεχίσουμε (όπως είναι αυτονόητο) μέσα στα θεόρατα έλατα και σε λίγο θα βρεθούμε στο χώρο με τις σαρακατσάνικες καλύβες, όπου κάθε χρόνο, του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, διοργανώνεται μεγάλο αντάμωμα των Σαρακατσάνων της Δράμας.
Αφήνουμε και τις Σαρακατσάνικες Καλύβες και συνεχίζουμε με στόχο το Στραβόρεμα. Προχωράμε τώρα παράλληλα με μια μικρή ρεματιά και σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από το δασικό χωριό Ελατιάς φτάνουμε σε χαρακτηριστικό ξέφωτο. Αυτή είναι η δασική θέση Στραβόρεμα. Τι ακριβώς υπάρχει εκεί; Γύρω γύρω πανύψηλα έλατα, ένα καταπράσινο λιβάδι με άφθονο φυσικό γκαζόν, ένα μικρό δροσερό ποταμάκι, κανα δυό ξύλινα γεφυράκια, μία πέτρινη βρύση, μία ξύλινη καλύβα του δασαρχείου, ένα σημείο όπου μπορούμε (πάντα με πολλή προσοχή) να ανάψουμε φωτιά για να ψήσουμε κι ένα μεγάλο υπόστεγο που στεγάζει ξύλινα τραπέζια και ξύλινα παγκάκια, τα οποία φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πικ νικ. Εκτός αυτών, αν έχουμε έρθει Ιούλιο και ψάξουμε χαμηλά στο έδαφος, δίπλα ακριβώς στο ρυάκι, θα ανακαλύψουμε αμέτρητες γλυκύτατες αγριοφράουλες. Να σημειώσουμε επίσης ότι σε όλη αυτήν την περιοχή ευδοκιμούν νοστιμότατα σμέουρα, που ναι μεν μοιάζουν με τα βατόμουρα, εν τούτοις είναι είδος διαφορετικό και ταυτοχρόνως σπανιότατο στα ελληνικά δάση. Και αυτά βέβαια (όπως και οι φράουλες) ωριμάζουν το καλοκαίρι.
Προσοχή στο θέμα των υγρών καυσίμων: βενζινάδικο δεν υπάρχει πουθενά στη διαδρομή που περιγράφουμε. Θα βρούμε μόνο μέσα στη Δράμα.
Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2011/04/blog-post_18.html#ixzz2rJNA2k4H
No Response to " "ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ""
Δημοσίευση σχολίου