2 .....ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ...

 Το Δάσος Της Ελατιάς στη Δράμα!!
Με το λογότυπο "ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ" θα κάνω ενα αφιέρωμα σε ολα τα βουνά της Ελλάδας ξεκινώντας φυσικά απο του Νομού μου...
Μια άλλη πρόταση από το ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ για μια απόδραση στη μαγευτική ΔΡΑΜΑ και συγκεκριμενα στο Δάσος της Ελατιάς.
Δύο είναι οι εποχές που πρέπει κανείς να επισκεφτεί την περιοχή . Οταν το δάσος ξυπνάει απο το χειμωνιάτικο ληθαργο του και λίγο πριν επιστρέψει σ'αυτόν!!!

Για να φτάσει κανείς στο Δασικό Χωριό και κατ' επέκταση στο Δάσος της Ελατιάς, παίρνει το δρόμο

προς το Σιδηρόνερο και από κει προς Σκαλωτή -αυτό είναι το τελευταίο σημείο ανεφοδιασμού σας, γιατί μετά θα είστε μόνο εσείς και η φύση! Το Δασικό Χωριό, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα του Δάσους, είναι προσβάσιμο και με συμβατικό αυτοκίνητο, ενώ μπορείτε μάλιστα να διαμείνετε εδώ, αρκεί να έχετε εξασφαλίσει (εκτός, βέβαια, από αρκετές προμήθειες) την απαραίτητη άδεια από το Δασαρχείο.
Η εμπειρία της απόλυτης απομόνωσης ανάμεσα σε πανύψηλα και πανέμορφα δέντρα, μοναδικά στο είδος τους στη Ελλάδα, αλλά και σπάνια ζώα και πουλιά, είναι, σύμφωνα με όσους το τόλμησαν, πραγματικά μοναδική και δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε άλλο -ίσως μόνο με μια περιήγηση στο εντυπωσιακό Δάσος Φρακτού. Αφήνουμε την όμορφη Δράμα και...


παίρνουμε το δρόμο που φεύγει με βόρεια κατεύθυνση, προς Ταξιάρχες, Λιβαδερό, Σιδηρόνερο, Σκαλωτή και Καρά Ντερέ. Για όσους ακούν για πρώτη φορά τον όρο να πούμε ότι Καρά Ντερέ σημαίνει Μαύρο Ρέμα. Είναι φράση που μας έμεινε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και αναφέρεται σε μια μεγάλη περιοχή που βρίσκεται στα βόρεια του Ν. Δράμας, στις δυτικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και καλύπτεται κατά 90% από δάση ερυθρελάτης.


Πρώτα θα συναντήσουμε το χωριό Ταξιάρχες, σε απόσταση 10 χλμ. από τη Δράμα. Στη συνέχεια ο δρόμος σιγά σιγά κερδίζει υψόμετρο, διανύουμε ακόμη 14 χλμ. και περνάμε το χωριό Λιβαδερό, στα 670 μ. υψόμετρο. Από κει και πέρα θα χρειαστούμε άλλα 16 χλμ. για να συναντήσουμε τον ποταμό Νέστο, οπότε και κατηφορίζουμε για να τον περάσουμε πάνω από τη γέφυρα Παππάδων. Υπάρχει εδώ διασταύρωση προς το χωριό Παππάδες, εμείς όμως ανηφορίζουμε προς το Σιδηρόνερο, το οποίο είναι χτισμένο στα 630 μ. υψόμετρο και απέχει 5 χλμ. από το ποτάμι και συνολικά 45 χλμ. από τη Δράμα.

Φεύγουμε τώρα από το Σιδηρόνερο, ανεβαίνουμε κι άλλο, σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους πυκνά πευκοδάση και ακολούθως καταπράσινα ελατοδάση. Στα 11 χλμ. από το Σιδηρόνερο μπαίνουμε στη Σκαλωτή, το τελευταίο σημείο όπου μπορούμε να κάνουμε κάποιες προμήθειες. Το υψόμετρο στη Σκαλωτή είναι περίπου 950 μ. Από δω και πάνω πλέον θα ανηφορίζουμε σταθερά, αρχικά σε άσφαλτο και μετά θα συνεχίσουμε σε χωματόδρομο που διασχίζει τα πανέμορφα δάση ερυθρελάτης. Μια και μιλάμε για την ερυθρελάτη να πούμε ότι είναι είδος έλατου που απαντάται κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες αλλά στην Ελλάδα θα το βρούμε μόνο εδώ, στο Καρά Ντερέ. Πρόκειται για τα ψηλότερα δέντρα που μπορεί να βρει κανείς στην Ελλάδα, το ύψος τους ξεπερνά τα 50 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 60 ή και τα 65 μέτρα! Δεν είναι όμως μόνον η ερυθρελάτη που κάνει το δάσος του Καρά Ντερέ μοναδικό. Είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος με σημύδες, είναι οι οξιές, είναι οι βελανιδιές, είναι τα μαυρόπευκα, είναι οι καστανιές, είναι τα σφενδάμια, είναι οι κέδροι, είναι οι φράξοι, είναι τα σκλήθρα, είναι τα μύρτιλλα κ.ο.κ. Έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO διατηρητέο μνημείο της φύσης λόγω της βιοποικιλότητάς του: έχουν καταγραφεί περίπου 1.800 είδη χλωρίδας, 40 είδη θηλαστικών και 130 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ο σπάνιος αγριόκουρκος. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος της Ελλάδας και φτάνει τα 700.000 στρέματα. Εκεί μέσα ζουν όλα τα άγρια θηλαστικά της πατρίδας μας: αρκούδες, λύκοι, αγριόγιδα, τσακάλια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, σκίουροι, βίδρες κ.ο.κ.
Χειμώνας στο Καρά Ντερέ


Περνάμε πρώτα μπροστά από τις παλιές εγκαταλελειμμένες ξύλινες καλύβες του δασαρχείου και περίπου 5 χλμ. μετά (έχοντας κάνει 16 χλμ. από τη Σκαλωτή και συνολικά 72 χλμ. από τη Δράμα) φτάνουμε μπροστά στις εγκαταστάσεις του δασικού χωριού Ελατιάς, στη δασική θέση "Κούτρα", σε υψόμετρο 1.600 μ. Τα πέτρινα κτίρια που βλέπουμε χρησιμοποιούνται για τη διαμονή των δασεργατών του δασαρχείου Δράμας. Υπάρχει δυνατότητα να διανυκτερεύσουμε στα κτίρια αυτά, υπό προϋποθέσεις όμως, πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με το δασαρχείο Δράμας. Όλα αυτά τα δάση υλοτομούνται συστηματικά κατά τους θερινούς μήνες και μας δίνουν άφθονη και καλής ποιότητας ξυλεία. Από δω ένας δρόμος φεύγει αριστερά και οδηγεί στο δάσος με τις σημύδες, ενώ ένας άλλος δρόμος φεύγει δεξιά προς το Στραβόρεμα. Πάμε δεξιά λοιπόν: θα συνεχίσουμε (όπως είναι αυτονόητο) μέσα στα θεόρατα έλατα και σε λίγο θα βρεθούμε στο χώρο με τις σαρακατσάνικες καλύβες, όπου κάθε χρόνο, του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, διοργανώνεται μεγάλο αντάμωμα των Σαρακατσάνων της Δράμας.

Αφήνουμε και τις Σαρακατσάνικες Καλύβες και συνεχίζουμε με στόχο το Στραβόρεμα. Προχωράμε τώρα παράλληλα με μια μικρή ρεματιά και σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από το δασικό χωριό Ελατιάς φτάνουμε σε χαρακτηριστικό ξέφωτο. Αυτή είναι η δασική θέση Στραβόρεμα. Τι ακριβώς υπάρχει εκεί; Γύρω γύρω πανύψηλα έλατα, ένα καταπράσινο λιβάδι με άφθονο φυσικό γκαζόν, ένα μικρό δροσερό ποταμάκι, κανα δυό ξύλινα γεφυράκια, μία πέτρινη βρύση, μία ξύλινη καλύβα του δασαρχείου, ένα σημείο όπου μπορούμε (πάντα με πολλή προσοχή) να ανάψουμε φωτιά για να ψήσουμε κι ένα μεγάλο υπόστεγο που στεγάζει ξύλινα τραπέζια και ξύλινα παγκάκια, τα οποία φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πικ νικ. Εκτός αυτών, αν έχουμε έρθει Ιούλιο και ψάξουμε χαμηλά στο έδαφος, δίπλα ακριβώς στο ρυάκι, θα ανακαλύψουμε αμέτρητες γλυκύτατες αγριοφράουλες. Να σημειώσουμε επίσης ότι σε όλη αυτήν την περιοχή ευδοκιμούν νοστιμότατα σμέουρα, που ναι μεν μοιάζουν με τα βατόμουρα, εν τούτοις είναι είδος διαφορετικό και ταυτοχρόνως σπανιότατο στα ελληνικά δάση. Και αυτά βέβαια (όπως και οι φράουλες) ωριμάζουν το καλοκαίρι.


Προσοχή στο θέμα των υγρών καυσίμων: βενζινάδικο δεν υπάρχει πουθενά στη διαδρομή που περιγράφουμε. Θα βρούμε μόνο μέσα στη Δράμα.


απο παλιά ανάρτηση








2 Μηνύματα στην ανάρτηση ".....ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ..."

dimotis-paggeou είπε...

Εξαιρετικό το δανείζομαι.

takis είπε...

Τι μου θύμησες!...δύο φορές από μια εβδομάδα εκεί....Σεπτέμβριος και τις δυο φορές..
Τα καλύτερα ήταν στην Μπαρτόκα ....

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)