Στην μάχη των ημερών μεταξύ των εργαστηρίων παρασκευής γλυκισμάτων ,έχουμε ρίξει στην αγορά μεταξύ άλλων το βαρύ μας πυροβολικό που είναι το μελομακάρονο, και δεν είναι υπερβολή αυτό που γράφω ,αλλά πραγματικά είναι το καλύτερο, θα μου πείτε και πως να το ξέρουμε ..ε,...ελάτε στη Δράμα να το διαπιστώσετε.
Το θέμα όμως είναι άλλο τι σχέση μπορεί να έχει το ...."μελό" (όπως λέμε εμείς)με το μακαρόνι και τον ...μακαρίτη θα το διαβάσουμε παρακάτω..
Είναι εύκολο να συνδυάσουμε την ετυμολογία του χριστουγεννιάτικου παραδοσιακού γλυκίσματος, του μελομακάρονου, από τις λέξεις μέλι + μακαρόνι . Μη ψάξετε, όμως, να βρείτε ομοιότητα σχήματος ανάμεσα στα μακαρόνια και τα μελομακάρονα. Ψάχνοντας προσεκτικά σε ελληνικά και ξένα λεξικά θα βρείτε την εκδοχή ότι η λέξη “μακαρόνι” παράγεται από τη μεσ. ελληνική λέξη “μακαρωνία” (: νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Στους νεότερους χρόνους ένα γλύκισμα που έμοιαζε με τη μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και γι αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Οι Ιταλοί, έθνος με παράλληλο πολιτισμό, διατήρησαν τη λέξη μακαρωνία στη λέξη maccarone (: μακαρόνι). Οι Έλληνες συνέχισαν, τουλάχιστον, για τρεις χιλιάδες χρόνια να χρησιμοποιούν λέξεις, όπως: μακάρι, μακάριος, μακαρίτης, μακαριστός και τελευταία, μακαρονάς, μακαρονάδα και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1500 μ.Χ γίνεται γνωστό στη Γαλλία και αργότερα στην Αγγλία ένα αμυγδαλωτό μπισκότο, κάτι σαν το δικό μας “εργολάβο”, με το όνομα “macaroon”.
3 Μηνύματα στην ανάρτηση "Τα μελομακάρονα, τα μακαρόνια και ο.... μακαρίτης"
Υπέροχες πληροφορίες.
@FLORA GIA
Νάσαι καλά Φλώρα μου ,χαρά μου..!!
Καλή εβδομάδα..
Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσω τα μελομακάρονά σας....
Είμαι σίγουρος ότι αγίζουν τον κόπο...!!!
Δημοσίευση σχολίου