Ο άγνωστος «φίλος» από το Διαδίκτυο κατέστρεψε τον κόσμο της νεαρής Αμάντα και την έσπρωξε στην αυτοκτονία
Cyberbullying, cyberstalking, cybergrooming, sextortion… Πριν από λίγα χρόνια, οι λέξεις αυτές μας ήταν άγνωστες, σήμερα έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες: διαδικτυακός εκφοβισμός, διαδικτυακή παρακολούθηση, διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου, σεξ-βιασμός… Η υπόθεση της Αμάντα Τοντ έχει από όλα τα προαναφερθέντα και μια τραγική κατάληξη: η 15χρονη Καναδή από τη Βρετανική Κολομβία αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα, έναν μήνα αφότου είχε ανεβάσει στο
YouTube ένα εννιάλεπτο βιντεάκι όπου αφηγούνταν, μέσα από χειρόγραφες καρτέλες και χωρίς να λέει ούτε λέξη, το τριετές μαρτύριό της. Τώρα όλοι αναρωτιούνται τι έφταιξε. Αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτό το τέλος. Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να μην υπάρξουν άλλα τέτοια βίντεο, άλλες τέτοιες χειρόγραφες καρτέλες: «Δεν έχω κανέναν. Χρειάζομαι κάποιον. Το όνομά μου είναι Αμάντα Τοντ».
Ολα αρχίζουν με μια φωτογραφία, μια προσωπική πληροφορία, ένα password που παραδίδεται σε κάποιον άγνωστο μέσω του Ιντερνετ. «Ποτέ δεν θα μπορέσω να πάρω πίσω αυτή τη φωτογραφία. Είναι εκεί έξω για πάντα», έγραφε σε μια από τις καρτέλες της η Αμάντα. Στα 12 της χρόνια, κάποιος άγνωστος την έπεισε να του στείλει μια φωτογραφία της με γυμνό το στήθος, τραβηγμένη μέσω webcam. Εναν χρόνο μετά, ο άνδρας άρχισε να την παρενοχλεί στο facebook. Της ζήτησε να γυμνωθεί μπροστά στην κάμερα, ειδάλλως θα έβλεπαν όλοι τη φωτογραφία - ο ορισμός του sextortion, ή σεξ-βιασμού όπως έχει αποδοθεί στα ελληνικά. Η Αμάντα αρνήθηκε, ο άγνωστος υλοποίησε την απειλή του. Συμμαθητές, καθηγητές, συγγενείς, όλοι έλαβαν τη γυμνόστηθη φωτογραφία της. Η Αμάντα άλλαξε πόλη, άλλαξε σχολεία, αλλά ο άνδρας πάντα την έβρισκε και πάντα έβρισκε ανθρώπους από την «πραγματική» ζωή της, συμμαθητές κατά κύριο λόγο, πρόθυμους να την οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη μοναξιά, απομόνωση και κατάθλιψη. Η Αμάντα κατέφυγε στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον αυτοτραυματισμό. Καμία θεραπεία ή φάρμακο δεν βοήθησε.
Η Αμάντα πέρασε αυτή την πρώτη κόκκινη γραμμή, όχι όμως και τις επόμενες: δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς του ανώνυμου άνδρα, μίλησε στους γονείς της, η Αστυνομία ενημερώθηκε. Τι πήγε στραβά λοιπόν; Από την εμπειρία τους, οι ειδικοί λένε πως συνήθως όταν το ανήλικο θύμα αντιστέκεται στις πιέσεις ο ενήλικος δράστης εγκαταλείπει τις προσπάθειες. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της 15χρονης Καναδής. Και η προσπάθεια εντοπισμού του καθυστέρησε, καθυστέρησε πολύ. «Η διαδικασία είναι περίπλοκη και, καμιά φορά, χρονοβόρος», σημειώνει ο Κάνοβας. «Πρέπει να ζητηθεί η διεύθυνση IP από τις εταιρείες παρόχους των υπηρεσιών [facebook, YouTube…]. Και για αυτό πρέπει να υπάρχει κάθε φορά δικαστική εντολή».
2 Μηνύματα στην ανάρτηση "Η σιωπηλή κραυγή μιας απελπισμένης δεκαπεντάχρονης"
Σε τι κοινωνία ζούμε...;
το βρήκα και το βίντεο στο youtube.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vOHXGNx-E7E
...
δεν ξέρω τι να πω,
και λέμε μετά πως εμείς έχουμε προβλήματα...
@Ξύλινος Ιππότης
Σίγουρα οχι σε κοινωνία Αγγέλων Ιππότη μου, βλέποντας τα χειρότερα ,εξαθλίωση των άνθρ'ωπων ,αρρώστιες και άλλα που είναι σημεία των καιρών μας ,σίγουρα αισθανόμαστε οτι μπορουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα..
Μου άρεσε πολύ το ιστολόγιό σου, γράφεις όμορφα,θα περάσω να σου το πω άλλωστε..
Καλή εβδομαδα..
Δημοσίευση σχολίου