Η ιστορία του μελιού ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους, όπου κατείχε ξεχωριστή θέση. Αντιμετωπιζόταν σα φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στοιχείο της διατροφής και όχι συμπλήρωμα.
Από αποσπασματικές πληροφορίες για τη σύνθεση των γευμάτων των αρχαίων Ελλήνων βλέπουμε ότι το μέλι περιλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιο τους είτε μόνο του, είτε σαν ύλη παρασκευής σε σάλτσες και διάφορα γλυκά.
Στους ιστορικούς χρόνους συναντούμε συγγράμματα του Ιπποκράτη, του Αριστοτέλη και του Δημόκριτου που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην υγεία και τη μακροζωία, ενώ ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του είχαν ως κύρια τροφή τους το μέλι. Πίστευαν πως έχει αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες και για τον λόγο αυτόν το χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους. Αναφέρεται δε πως η σωρός του Μεγάλου Αλέξανδρου ταριχεύτηκε με....
αυτό τον τρόπο.Το μέλι έγινε βασική γλυκαντική τροφή, σε πολλά μέρη του κόσμου και συμπεριλήφθηκε ως βασική τροφή στο διαιτολόγιο τους. Αυτό κράτησε μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα, οπότε εισήχθη για πρώτη φορά η ζάχαρη στην Ευρώπη, η οποία επικράτησε από τα τέλη του 18ου αιώνα ως νέο προϊόν με μεγάλες δυνατότητες παραγωγής και φθηνό κόστος.
Έτσι για τρεις αιώνες το μέλι έγινε τροφή εκλεκτή για λίγους που γνώριζαν και απολάμβαναν τις ιδιότητές του. Στις αρχές του αιώνα μας όμως ο κόσμος στράφηκε πάλι στο μέλι επειδή η παραγωγή του αυξήθηκε, έγινε πιο αποδοτική και το μέλι πιο προσιτό, και επειδή οι επιστήμονες συνεχώς με έρευνες επιβεβαιώνουν τις βιολογικές ιδιότητές του. Έτσι σήμερα το μέλι κερδίζει συνεχώς νέους καταναλωτές.
Όπως και στη αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, το μέλι έχει και συμβολική σημασία.
Συγκεκριμένα:
Το μέλι το χρησιμοποιούσαν στις γιορτές ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας
Μέλι με καρύδια και παστέλια προσφέρονται στους νεόνυμφους και στους καλεσμένους
Στην Κρήτη γλυκό του γάμου είναι ένα τηγανητό ζυμάρι με μέλι (ξεροτήγανο)
Στη Ρόδο την παραμονή του γάμου φτιάχνουν μελεκούνια, ένα γλυκό με μέλι, σησάμι και ανθόνερο
Ψωμιά ζυμωμένα με μέλι δίνουν στις λεχώνες
Τηγανίτες και ομελέτες με μέλι προσφέρονται στα κοιμητήρια μετά το Πάσχα για την ανάπαυση των ψυχών
Για το καλό του χρόνου οι νοικοκυρές τοποθετούσαν στο τραπέζι ξηρούς καρπούς, ένα κλαδί ελιάς και μια κούπα μέλι
Τα γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι με μέλι: μελομακάρονα, δίπλες ακόμη και γλυκά ψωμιά
Σε όλη την Κρήτη, νύφη και γαμπρός επιβάλλεται να τρώνε μια κουταλιά από καρύδια και μέλι κατά την τέλεση του γάμου. Σε πολλά όμως χωριά υπάρχει το έθιμο να προσφέρουν καρύδια και μέλι στους καλεσμένους.
Ιδιότητες
Από επιστημονικές εργασίες που έχουν γίνει για την επίδραση που παρουσιάζει η ένταξη του μελιού στη διατροφή του ανθρώπου, έχει βρεθεί ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού προλαμβάνει και βοηθάει σημαντικά σε μια σειρά από ασθένειες. Το μέλι δεν είναι σε καμία περίπτωση φάρμακο, ούτε τα αντικαθιστά, αλλά είναι φυσικό τονωτικό και μια πλούσια και άμεσης ενέργειας τροφή για παιδιά, αθλητές, αρρώστους που βρίσκονται σε ανάρρωση καθώς και για άτομα με υψηλή σωματική ή πνευματική εργασία ή που δεν τρέφονται καλά.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
Συγκεκριμένα υπάρχουν ενδείξεις για:
Αντιβακτηριακή δράση: Το μέλι παρουσιάζει ισχυρή μικροβιοκτόνο δράση λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητας του και της υψηλής συγκέντρωσης των σακχάρων του.
Καρδιά – Κυκλοφορικό: Η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση τους. Η παραπάνω δράση οφείλεται στην αποθήκευση γλυκογόνου στους μυς της καρδιάς και στην ακετυλοχολίνη του.
Αναιμία: Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης αυξάνει με την χρήση του μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει. Μέλι στην καθημερινή δίαιτα γερόντων βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων από γεροντική αναιμία.
Στομαχοεντερικές παθήσεις: Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου που βελτιώνει τη δυσπεψία.
Συκώτι: Το μέλι δρα προστατευτικά στο συκώτι και συνιστάται σε πολλές ασθένειες και ειδικότερα σε αυτές που έχουμε ζημιά στα κύτταρα.
Νεύρα: Το μέλι θεωρείται καταπραϋντικό, βελτιώνει ασθένειες του νευρικού συστήματος και εξασφαλίζει καλό ύπνο.
Δερματικές παθήσεις: Το μέλι χρησιμοποιείται αυτούσιο για επάλειψη σε πληγές και εγκαύματα. Κλινικές παρατηρήσεις έδειξαν τη θετική προσφορά του στην αποκατάσταση των ιστών.
Διαβήτης: Το μέλι θεωρείται ως πιθανή αποδεκτή από τον οργανισμό γλυκαντική ύλη για τα διαβητικά άτομα. Η φρουκτόζη, το σάκχαρο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα περισσότερα μέλια μεταβολίζεται χωρίς την ανάγκη της ινσουλίνης, της ορμόνης δηλαδή που στερούνται οι διαβητικοί. Η χρήση του μελιού στις περιπτώσεις των διαβητικών δεν έχει τεκμηριωθεί. Ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μικρές ποσότητες και πάντα υπό παρακολούθηση γιατρού.
Αντιοξειδωτική δράση: Βρέθηκε ότι διάφορα συστατικά του μελιού και της προπόλης έχουν αντιοξειδωτική δράση η οποία θωρακίζει τον οργανισμό μας ενάντια στις ασθένειες. Προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το μέλι, λόγω της παρουσίας των καφεϊκών οξέων, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη αλλά και να θανατώσει τα υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα.
Η κανονική κατανάλωση μελιού ανακουφίζει από τα συμπτώματα του υψηλού πυρετού και καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό.
Σε έρευνες για την επίδραση του μελιού στην παιδική διατροφή, διαπιστώθηκε ότι η χρήση του αύξησε την αιμολγοβίνη του αίματος των ελλιποβαρών παιδιών και αύξησε το βάρος τους. Πειράματα που έγιναν απέδειξαν ότι ο συνδυασμός μέλι – γάλα σε θηλάζουσες και σε υπό ανάπτυξη παιδιά ήταν επιτυχής.
Παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό, αναιμία, ασθένειες των πνευμόνων και νευρικές διαταραχές, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση καταναλώνοντας μέλι και γάλα..
2 Μηνύματα στην ανάρτηση "...Μέλι και Ζωή..."
Η επίσκεψή σας στην σελίδα μου (και ευχαριστώ πολύ) ήταν η ευκαιρία να μπω στην δική σας. Καταπληκτική.! Έχει θέματα που ενδιαφέρουν, αλλά και ενημερώνουν τον αναγνώστη.
Μου αρέσει.!
Μ Π Ρ Α Β Ο!!!
Την Καλημέρα μου
Νεφέλη.
@nefeli riga
To σχόλιό σου σέ καποια ανάρτησή μου ,με κανε να θέλω να σε "γνωρίσω¨ μπηκα λοιπόν στο ιστολογιό σου και ειδα οτι εισαι σχετικα νεα στο χωρο ,θυμουμενη το πως ξεκινησα εγω σημειωτέον μου άρεσε το μπλογκ μέκανε να θέλω να ειμαι αναγνωστρια τοτ μπλογκ.
Καλή συνέχεια σου εύχομαι..
Δημοσίευση σχολίου