250px-Hypnos,_British_Museum_No._267 |
Ολοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον ύπνο,ξέρουμε τις επιπτώσεις του να μην κοιμόμαστε καλά?
Ποια η σημασία του καλού ΄υπνου στα παιδιά και τους έφηβους?
Μια θεατρική παράσταση προσπαθεί με ενα κωμικό τρόπο να μας απαντήσει στα ερωτήματα μας..
Στην αρχαία Ελλάδα ο Ύπνος ήταν θεός, γιος της Νύχτας και του Ερέβους και δίδυμος αδελφός του Θανάτου. Τον απεικόνιζαν νέο και ωραίο, με φτερά στους ώμους ή στους κροτάφους, να αποκοιμίζει τους κουρασμένους καθώς τους ραντίζει με ένα κλαδί μουσκεμένο από τη δροσιά της λήθης, ή καθώς τους ποτίζει από ένα κέρας υπνωτικούς χυμούς, ή απλά κουνώντας τα φτερά του. Η δύναμή του ήταν πολύ μεγάλη, αφού μπορούσε να κοιμίζει εκτός από τους ανθρώπους και τους ίδιους τους θεούς. Κοίμισε μάλιστα ακόμα και τον αρχηγό των θεών, τον Δία, παρά τη θέλησή του, ύστερα από
πιέσεις της θεάς Ήρας η οποία ήθελε να επηρεάσει την εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου.
Σήμερα ο ύπνος έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και επιστημονικής έρευνας διότι είναι μια λειτουργία του οργανισμού μας που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή μας, καθώς σχετίζεται με τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Ιδιαίτερη δε σημασία έχει για τα παιδιά, αφού, εκτός από τις λειτουργίες του μεταβολισμού και της ανάπτυξης, επηρεάζει τις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, δηλαδή τη μνήμη και τη μάθηση.
Πολλές φορές εμείς οι εκπαιδευτικοί συναντούμε μέσα στη σχολική τάξη το φαινόμενο του νυσταγμένου μαθητή. Αλλά και πολλοί γονείς των οποίων τα παιδιά εμφανίζουν προβλήματα ύπνου ανησυχούν και απευθύνονται σε ειδικούς για να τα αντιμετωπίσουν.
Ποια θεωρούνται προβλήματα ύπνου στα παιδιά; Τέτοια μπορεί να είναι η υπνοβασία, το παραμιλητό, ο τρόμος, η νυχτερινή ενούρηση, οι εφιάλτες, οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες και η άπνοια στον ύπνο. Διαταραχές στον ύπνο εμφανίζουν συχνά και οι έφηβοι για διάφορους λόγους.
Γιατί κοιμόμαστε; Γιατί ονειρευόμαστε; Πότε οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν για προβλήματα στον ύπνο των παιδιών τους; Ειδικευμένοι νευροεπιστήμονες απαντούν με επιστημονικό αλλά απλουστευμένο τρόπο στις απορίες μας για το συγκεκριμένο θέμα. Για να ενημερωθείτε σχετικά δείτε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες.
Μια θεατρική παράσταση για τον ... ύπνο!
Το Σώμα (έφηβη κοπέλα) δεν έχει κοιμηθεί αρκετά εδώ και τρεις μέρες. Σήμερα αποφασίζει να πάει σε πάρτυ για να διασκεδάσει. Στον εγκέφαλο έχει σημάνει συναγερμός. Ο Θάλαμος και ο Υποθάλαμος (περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον ύπνο) είναι σε απόγνωση! Καταφεύγουν σε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς προκειμένου να βάλουν το Σώμα για ύπνο. Παρακολουθούμε, στην αρχή της παράστασης, τη γεμάτη χιούμορ και ανατροπές προσπάθειά τους να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό του ύπνου. Μες στην πλοκή του έργου ξεδιπλώνονται οι ίντρικες, οι έρωτες και οι συγκρούσεις τους με τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, αφού ο καθένας από αυτούς κάνει... του κεφαλιού του! Κάθε νευροδιαβιβαστής έχει ξεχωριστή "προσωπικότητα" και συμμετοχή στην εναγώνια προσπάθειά τους να κοιμίσουν το Σώμα. Δυστυχώς δεν είναι όλοι σύμμαχοί τους στον μηχανισμό ύπνου. Ο Θάλαμος και ο Υποθάλαμος πρέπει, λοιπόν, να καταστρώσουν και να εφαρμόσουν ένα έξυπνο σχέδιο, ώστε με τη βοήθεια των "φίλων του Ύπνου" να καταπολεμήσουν τους "φίλους της Εγρήγορσης". Όταν επιτέλους καταφέρνουν να πάει το Σώμα, τελικά, για ύπνο δε τελειώνουν τα βάσανά τους. Πρέπει, σε κάθε στάδιο του ύπνου, να φροντίσουν ώστε όλα να πάνε... ρολόι. Όση ώρα το Σώμα κοιμάται συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα, τα οποία καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν μέσα από μια σειρά κωμικοτραγικών καταστάσεων, ώσπου στο τέλος, εξαντλημένοι πια, μπορούν να απολαύσουν, μαζί με τους θεατές, ένα όμορφο... όνειρο!
πηγές
http://blogs.sch.gr/3dimporaf/2013/07/1
http://www.vrisko.gr/theatro/theatrikes-parastaseis/ti-tha-ginei-tha-koimithoyme-apopse/athina
No Response to ""Τι θα γίνει; θα κοιμηθούμε απόψε;""
Δημοσίευση σχολίου