0 Η Ιστορία του 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας



Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας. Η ανταπόκριση τόσο των κινηματογραφιστών όσο και του κοινού ήταν μεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.
Έπειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του 80’ από την Πολιτεία.Η πορεία του θεσμού έδειξε την επιτακτική ανάγκη της ύπαρξης ενός χώρου παρουσίασης και προβολής της ταινίας μικρού μήκους ως αυτοτελούς καλλιτεχνικής έκφρασης.
       Η πείρα του παρελθόντος βοήθησε στην βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του Φεστιβάλ. Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο
του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας.

Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Πολιτεία στάθηκαν αρωγοί και βοήθησαν με κάθε τρόπο την βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του Φεστιβάλ. Η άριστη προβολή των ταινιών που συμμετέχουν αλλά και οι νέες αίθουσες που ετοιμάζονται θα συμπληρώσουν την τεχνική υποδομή. Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσεται  και ανανεώνεται.. Έτσι, εκτός από το Εθνικό Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια διεξάγεται και το Διεθνές Φεστιβάλ , όπου διαγωνίζονται παρουσιάζονται στα παράλληλα αφιερώματα ταινίες κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο. Ήδη από τον πρώτο χρόνο, ο αριθμός των συμμετεχόντων στο Διεθνές Τμήμα είναι εντυπωσιακός. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στο Φεστιβάλ Δράμας οι νέοι κινηματογραφιστές είναι πως πολλοί απ’ αυτούς θεωρούν πως η συμμετοχή και βράβευσή τους στο Φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο, τόσο για την αναγνώριση του έργου τους όσο και για την περαιτέρω καλλιτεχνική πορεία τους. Παράλληλα, το χρηματικό ύψος των βραβείων καθιστά ακόμα πιο ελκυστική την συμμετοχή τους. Εκτός απ’ αυτά, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της όμορφης Δράμας, που αγκάλιασαν το θεσμό από την πρώτη στιγμή, το φιλικό περιβάλλον και η επαφή ανάμεσα σε καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου, συντελούν στη δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιρας, όπου το σημαντικό δεν είναι τόσο η βράβευση, όσο η συμμετοχή και η επαφή με ομοτέχνους. Το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στην προβολή των ταινιών αλλά και στην δημιουργία φιλικής ατμόσφαιρας. Θεωρεί πως οι καλλιτέχνες δεν είναι αποκομμένοι από τον κόσμο αλλά ζουν, αναπνέουν και πρέπει να διασκεδάσουν… Αυτό δεν είναι άλλωστε και ο κινηματογράφος;

Από τον Αύγουστο του 1996, το Υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την σημασία και το κύρος του Φεστιβάλ της Δράμας, το ενέταξε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων. Η ένταξη είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή σ’ ένα πολιτιστικό δίκτυο Πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και τη θεσμοθέτηση απρόσκοπτης χρηματοδότησης εξ ίσου από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Δήμος Δράμας.

Το Φεστιβάλ έρχεται σε επαφή με άλλα αντίστοιχα Διεθνή Φεστιβάλ, καλεί ανθρώπους του διεθνούς κινηματογράφου, οι οποίοι μεταδίδουν την γνώση και την πείρα τους στους νέους κινηματογραφιστές, διοργανώνει αφιερώματα σε διεθνείς κινηματογραφίες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για καλλιτεχνική ενημέρωση αλλά και στην αναγκαία κρίση και σύγκριση.

Έτσι, σήμερα πλέον το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τόσο το Διεθνές όσο και το Ελληνικό, έχει εξελιχθεί σε έναν πολιτιστικό οργανισμό, τόσο εθνικής όσο και διεθνούς εμβέλειαFilm Market

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας λειτουργεί Film Market Ταινιών. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει σε μορφή DVD,τις περισσότερες από τις ταινίες που έχουν προβληθεί τα τελευταία χρόνια στο Φεστιβάλ Δράμας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το ειδικό αρχείο περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν χιλιάδες ταινίες που είναι διαθέσιμες στους ερευνητές, μελετητές, κινηματογραφιστές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Φεστιβάλ στη Δράμα ή στην Αθήνα. Θα τους παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση. Ειδικότερα κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ, λειτουργεί σε ανεξάρτητο χώρο. Πρόκειται για ειδικά, διαμορφωμένο χώρο με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις ταινίες του τρέχοντος Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας θεωρεί ότι η λειτουργία του δεν περιορίζεται μόνο στην προβολή των ταινιών αλλά εξ ίσου σημαντική είναι και η έξοδος της σε άλλα διεθνή Φεστιβάλ, η προώθηση τους στο κύκλωμα διανομής, αλλά και η αγορά.

Για το σκοπό αυτό καλεί κάθε χρόνο επαγγελματίες από τον χώρο των Φεστιβάλ της διανομής και των τηλεοπτικών καναλιών.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Το Φεστιβάλ της Δράμας διοργανώνει σεμινάρια, συναντήσεις, συνέδρια σχετικά με την κινηματογραφική τέχνη.

Σημαντικότερα είναι οι «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ» των οποίων έχει εκδώσει τα πρακτικά καθώς και οι ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ .
Το Φεστιβάλ της Δράμας δεν πιστεύει στην απομόνωση, στην εξειδίκευση της τέχνης. Ειδικά η τέχνη του κινηματογράφου πρέπει να κρατά ανοικτούς τους διαδρόμους επικοινωνίας με άλλες τέχνες.

Έτσι κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ φιλοξενούνται εκθέσεις εικαστικών τεχνών, μουσικές συναυλίες λογοτεχνικά αφιερώματα...

Ως παράδειγμα, το 1999, φιλοξένησε έκθεση του παγκοσμίως γνωστού γλύπτη Θόδωρου, ενώ παράλληλα στα πλαίσια της συνεργασίας του με άλλες πόλεις που συμμετέχουν στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων του Υπουργείου Πολιτισμού, φιλοξένησε έκθεση του “Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουγίας Ρεθύμνου” αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική εικαστική τέχνη.

Ενώ παλαιότερα είχε φιλοξενήσει συναυλίες των : Vim Mertrens,Έλλης Πασπαλά και Ντόρας Μπακοπούλου, της Σαββίνας Γιαννάτου κ.ά.

Διεθνείς συναντήσεις
Οι δραστηριότητες όμως δεν σταματούν εδώ. Η τέχνη δεν έχει σύνορα! Πιστεύουμε πως η καλλιτεχνική δημιουργία και ο πολιτισμός είναι ίσως ο καλύτερος πρεσβευτής μιας χώρας και μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία δεσμών αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μεταξύ λαών που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικοί μεταξύ τους.

Με την υποστήριξη τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας όσο και του Δημάρχου και της Δημοτικής 1986-9oΑρχής της πόλης της Δράμας φιλοξένησε το μήνα Δεκέμβριο του 1999 στη Δράμα το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ προβάλλοντας ταινίες σκηνοθετών από την Ευρώπη αλλά κυρίως από την Τουρκία, οι οποίες προβλήθηκαν στο τελευταίο αυτό Φεστιβάλ στην Τουρκία.

Η ανταπόδοση της φιλοξενίας θα γίνει άμα τη λήξη του φετινού Φεστιβάλ. Στις 18-19-20 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ της Δράμας θα παρουσιάσει το σύγχρονο νέο Ελληνικό Κινηματογράφο στην πόλη Urgut στην Καππαδοκία. Σ’ αυτήν την προσπάθεια το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών ταινιών της ’γκυρας έχει την υποστήριξη του Δημάρχου της πόλης Urgut. Η εκδήλωση τελεί υπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας.
http://drama-tika.blogspot.gr/2013/09/36_16.html

No Response to "Η Ιστορία του 36ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)