0 Μαρία Κάλλας: Ο μύθος μίας μεγάλης ντίβας



Σαν σήμερα συμπληρώνονται 36 χρόνια από την ημέρα που η φωνή της μεγάλης Ελληνίδα σοπράνο, Μαρίας Κάλλας σίγησε για πάντα. Προδομένη από την καρδιά της «έφυγε» σε ηλικία μόλις 53 ετών στις 16 Σεπτεμβρίου 1977. Το όνομα της γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της όπερας και μετατράπηκε σε έναν παγκόσμιο μύθο.
Η Μαρία, Άννα, Σοφία, Κεκιλία Καλογερόπουλος, όπως ήταν το πλήρες όνομα της Κάλλας, γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1923 σε νοσοκομείο του Μανχάταν από Έλληνες γονείς. Η παιδική ηλικία της ήταν μάλλον δύσκολη εξαιτίας της ταραχώδους σχέσης των γονιών της που έληξε όταν η μητέρα της Ευαγγελία πήρε την Μαρία Κάλλας και την μεγαλύτερη αδελφή της πίσω στην Ελλάδα λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ίδια η σοπράνο θυμόταν με πικρία τα παιδικά χρόνια της
και κατηγορούσε την μητέρα της ότι την υποχρέωνε να εργάζεται και να τραγουδά από πολύ μικρή. «Η αδελφή μου ήταν αδύνατη, όμορφη και φιλική και η μητέρα μου πάντα την προτιμούσε. Ήμουν το ασχημόπαπο. Άσχημο, ατσούμπαλο και μη δημοφιλές. Είναι σκληρό να κάνεις ένα παιδί να αισθάνεται άσχημο και ανεπιθύμητο. Δεν θα την συγχωρήσω ποτέ που μου στέρησε την παιδική ηλικία μου» είχε πει η ίδια σε συνέντευξη της στο περιοδικό Time το 1956.

Η πορεία της Κάλλας προς την δόξα και την διεθνή αναγνώριση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1941 από την Εθνική Όπερα της Ελλάδας. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η δασκάλα της την παρακινεί να μετακομίσει στην Ιταλία και να κυνηγήσει το όνειρο της για μία θέση στην Σκάλα του Μιλάνου. Το ντεμπούτο της έγινε στην La Gioconda στο θέατρο της Βερόνα όπου και γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγο της, Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι.
Παντρεύτηκαν το 1949 και ο πλούσιος επιχειρηματίας Μενεγκίνι που ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος της ανέλαβε να καθοδηγήσει την καριέρα της Κάλλας. Εκείνο το διάστημα η σοπράνο άρχιζε να καταλαβαίνει ότι το μεγάλο βάρος της αποτελεί πρόβλημα στην απόδοση της στην σκηνή. Φίλοι της εξομολογούνταν ότι τα πικρόχολα σχόλια δημοσιογράφων για την εικόνα της την έκαναν έξαλλη. Τον Μάιο του 1953 κατάλαβε ότι χρειαζόταν μία πιο λεπτή σιλουέτα προκειμένου να ερμηνεύσει με μεγαλύτερη επιτυχία τους δραματικούς ρόλους. Μέσα σε ένα χρόνο έχασε σχεδόν 36 κιλά, άλλαξε την γκαρνταρόμπα της. Η μεταμόρφωση της δεν έμεινε απαρατήρητη από τον διεθνή Τύπο που σχολίαζε με ιδιαιτέρως κολακευτικά κείμενα τις φωνητικές ικανότητες αλλά και την σκηνική παρουσία της.
Το 1957 η Κάλλας γνώρισε τον εφοπλιστή, Αριστοτέλη Ωνάση σε ένα πάρτι που δινόταν προς τιμήν της. Η σχέση τους θυελλώδης και δυνατή, όπως και οι χαρακτήρες τους. Άλλωστε η Κάλλας είχε ήδη κερδίσει το παρατσούκλι «Τίγρης» εξαιτίας μίας σκληρής έκφρασης του προσώπου της όταν θύμωσε μπροστά σε φωτογράφους και κέρδισε τον τίτλο της καλλιτέχνιδας με έντονο ταπεραμέντο.

Η Κάλλας χώρισε με τον Μενεγκίνι το 1959 και άφησε στην άκρη την καριέρα της προκειμένου να μείνει πλάι στον Ωνάση. Εκείνη περιμένει μετά από 9 χρόνια τον Σμυρνιό εφοπλιστή να την ζητήσει σε γάμο. Εκείνος το 1968 αποφασίζει ξαφνικά να παντρευτεί την χήρα του Αμερικανού προέδρου, Τζον Κένεντι, Τζάκι. Η Μαρία Κάλλας έχασε την γη κάτω από τα πόδια της και σύμφωνα με μαρτυρίες φιλικών προσώπων της έπεσε σε κατάθλιψη.
Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 1974. Σχεδόν 2 χρόνια μετά τον θάνατο του Ωνάση η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα την 16η Σεπτεμβρίου 1997 στο Παρίσι.


Η Λυρική τιμά την Κάλλας

Η θνική Λυρική Σκηνή τιμά την κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο με μια σειρά μουσικών δρώμενων σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Άριες που σημαδεύτηκαν από τις μοναδικές ερμηνείες της

Στους δρόμους της Αθήνας, της πόλης που μεγάλωσε η Μαρία Κάλλας, θα ακουστούν οι διάσημες άριες οι οποίες σημαδεύτηκαν για πάντα από τις μοναδικές ερμηνείες της, από τους καλλιτέχνες του Λυρικού Θεάτρου, στο οποίο η Κάλλας έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας της.

Οι σολίστ Δήμητρα Θεοδοσίου, Αντωνία Καλογήρου, Βασιλική Καραγιάννη, Ειρήνη Καράγιαννη, Έλενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου, οι πιανίστες και η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Μύρωνα Μιχαηλίδη, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τις όπερες Τραβιάτα, Μποέμ, Τόσκα, Μαντάμα Μπαττερφλάι, Μάκμπεθ, Ριγολέττος, Ο κουρέας της Σεβίλλης, Τροβατόρε, Ο σικελικός εσπερινός κ.ά..
Ο μουσικός περίπατος σε πέντε πράξεις, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει και τις πέντε συναυλίες μετακινούμενο με τα πόδια από τη μια στην άλλη. Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί τους θαυμαστές της απόλυτης ντίβας της όπερας να περιδιαβούν τους δρόμους της πόλης, με συνοδοιπόρους τις όπερες των Βέρντι, Πουτσίνι, Ροσσίνι, Ντονιτσέττι κ.ά., να σταθούν σε περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλή σημεία της, για να δουν με μια νέα ματιά τόσο την πόλη, όσο και την τέχνη της όπερας.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Προαύλιος χώρος Μουσείου Ακρόπολης - Διονυσίου Αρεοπαγίτου [σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά], 6 μ.μ.

Σκάλες Ωδείου Ηρώδου Αττικού - Διονυσίου Αρεοπαγίτου [σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά] , 6.45 μ.μ.

Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων - Πεζόδρομος Ερμού 134-136, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων Θησείο [σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά], 7.35 μ.μ.

Πλατεία Κοτζιά [σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά], 8.30 μ.μ.

Προαύλιος χώρος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – Πατησίων [Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής - σολίστ, διάρκεια 40 λεπτά], 9.30 μ.μ.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό
πηγη

No Response to "Μαρία Κάλλας: Ο μύθος μίας μεγάλης ντίβας"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)