0 Ιστορίες για το 666


Ιστορίες  για το 666
Ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Το ΒΗmagazino συμπληρώνει 666 τεύχη και εισχωρεί στην παγκόσμια Ιστορία σταχυολογώντας τη σημειολογία του αριθμού
Το ΒΗmagazino έφτασε το 666ο τεύχος του. Διαβολικός αριθμός! Μήπως θα έπρεπε να οργανώσουμε καμιά σύναξη μαγισσών; Ή ένα μεσαιωνικού τύπου Σαμπάτ; Δυστυχώς το Σαμπάτ (το εβραϊκό Σάββατο), όπου οργανώνονται οι συνάξεις των μαγισσών, ήταν χθες – και με τέτοια ζέστη («θείος Ιούλιος μήνας γαρ», για να θυμηθούμε τον Καβάφη) οι πτήσεις πάνω σε σκουπόξυλο αντενδείκνυνται. Να μην πω ότι αν αποφάσιζε να έρθει στα μέρη μας ο Ακατονόμαστος θα προτιμούσε να εγκατασταθεί στο χρηματοκιβώτιο κάποιας τράπεζας και να μετατρέψει τα χαρτονομίσματα σε άχρηστα χαρτιά. Το είχε κάνει, άλλωστε, παλαιότερα, στο μυθιστόρημα του Μπουλγκάκοφ «Ο μετρ και η Μαργαρίτα», όταν αποφάσισε να χώσει τη μύτη του στις υποθέσεις της Σοβιετικής Ενωσης. Ανάμεσα στα διάφορα εξωφρενικά που διέπραξε ήταν και η επίσκεψή του σ’ ένα
θέατρο, στο οποίο με παρέμβασή του άρχισαν να πέφτουν από την οροφή χαρτονομίσματα που έξαλλοι οι θεατές όρμησαν να τα μαζέψουν, για να διαπιστώσουν λίγο αργότερα ότι είχαν μεταμορφωθεί σε άχρηστα χαρτιά.

Ας προσθέσω τώρα ότι η Μεσόγειος με το ήπιο κλίμα – πόσω μάλλον με τα καυτά καλοκαίρια της – δεν αρέσει στον οξαποδώ, που προτιμά τις χώρες του Βορρά όχι μόνο για τη σκοτεινότητά τους, αλλά και γιατί εκεί οι θερμοκρασίες είναι μεν αισθητά χαμηλότερες, όμως μπορεί να βρει ένα μέρος να κοιμηθεί όπου η θερμοκρασία αντιστοιχεί σε εκείνη της Κόλασης, δηλαδή ένα τζάκι ή μια ωραία θερμάστρα.

Ο Διάβολος μιλά γερμανικά

O Τόμας Μαν στο αριστουργηματικό του μυθιστόρημα «Δόκτωρ Φάουστους», παρουσιάζει τον άρχοντα του κάτω κόσμου με όψη καθηγητή γερμανικού πανεπιστημίου του 19ου αιώνα που μιλάει «τα παλιά, καλά γερμανικά». Ας μην απορούμε, λοιπόν, γιατί ένα πλάσμα που ζει μέσα στις φλόγες προτιμά να εμφανίζεται στον κρύο Βορρά και στην Κεντρική Ευρώπη.

Ενα τεύχος που φέρει τον αριθμό 666 θα πρέπει να θεωρείται υπερρεαλιστικό εξ ορισμού. Γιατί ο αριθμός αυτός (του «θηρίου» ή του Αντίχριστου, καθώς λέγεται) εμφανίζεται στην «Αποκάλυψη», η οποία από λογοτεχνικής πλευράς είναι το πιο υπερρεαλιστικό κείμενο το οποίο εμφανίστηκε από καταβολής γραπτού λόγου. Τέτοια οργιαστική εικονοποιία δεν συναντά κανείς και στα πιο ακραία υπερρεαλιστικά γραπτά. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που τη μετέφρασαν – για διαφορετικούς λόγους ο καθένας – δύο κορυφαίοι ποιητές μας: ο Σεφέρης και ο Ελύτης.

Οσοι μιλούν με απέχθεια για αναφορές στον 666 ή σε σατανιστικούς στίχους που περιέχονται σε κάποια τραγούδια διάσημων πανκ συγκροτημάτων, όπως οι Sex Pistols, είτε δεν γνωρίζουν είτε παριστάνουν πως αγνοούν ότι έναν και πλέον αιώνα νωρίτερα ο Μπωντλαίρ έγραψε τις «Λιτανείες του Σατανά», του εκπεσόντος δηλαδή αγγέλου. Ηταν, όμως, σατανιστής ο Μπωντλαίρ; Δεν βρίσκεται πιο κοντά στην αλήθεια η παρατήρηση του Τ. Σ. Ελιοτ πως ο σατανισμός του Μπωντλαίρ είναι ο τρόπος του να εισέλθει στον χριστιανισμό από την πίσω πόρτα;

Τρελή προτεστάντισσα

Μια φράση στην «Αποκάλυψη» έφτασε για να προκαλέσει ντελίριο, ιδίως τα τελευταία 30 χρόνια: «Ο έχων νουν ψηφισάτω τον αριθμόν του θηρίου· αριθμός γαρ ανθρώπου εστί· και ο αριθμός αυτού χξς΄». Δηλαδή, όποιος έχει μυαλό ας λογαριάσει τον αριθμό του θηρίου, που είναι αριθμός ανθρώπου· ο αριθμός του είναι χξς΄(666).

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Θεολογία, ωστόσο, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη κάθε ερμηνεία η οποία σχετίζεται με τα εσχατολογικά προβλήματα που θέτει η «Αποκάλυψη». Οι συζητήσεις επί του προκειμένου είναι ατέρμονες και το θέμα δεν θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις, αν δεν το έφερνε στο προσκήνιο ένα πλήθος φανατικών προτεσταντών από τις ΗΠΑ. Και σ’ αυτό συνετέλεσαν δύο βιβλία της αμερικανίδας προτεστάντισσας Μέρι Στιούαρτ Ρελφ, τα «When Your Money Fails» (1981) και «The Νew Money System» (1982). Η Ρελφ ανακάλυψε τον αριθμό 666 κρυμμένο σε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, ακόμη και στο πρόγραμμα πτήσης του διαστημοπλοίου «Απόλλων 8», στις πιστωτικές κάρτες, στον γραμμωτό κώδικα (barcode) και στις πινακίδες των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, όπου, στατιστικά, μία στις χίλιες από αυτές τον περιέχει. Δεδομένου ότι η ζωή είναι σύντομη για να χλευάσει τις ανοησίες, κάποιος διάλεξε να τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του την παρακάτω μεικτή, με γράμματα και αριθμούς – στις ΗΠΑ μπορείς να το κάνεις αυτό –, «μεγαλοπρεπή» πινακίδα: DEVIL 666.

Αν κάνουμε μια μικρή περιδιάβαση στο Διαδίκτυο, θα βρούμε αμέτρητους «πυροβολημένους» σχετικά με παρόμοια θέματα. Γι’ αυτό και δεν είναι να απορείς που το «New Money System» κυκλοφόρησε και στα ελληνικά, το 1993, σε μετάφραση Τάσου Δαρβέρη, με τίτλο «Το νέο σύστημα χρήματος». (Μπορούσαμε να λείψουμε από τη «συζήτηση»;) Στο εν λόγω «σύγγραμμα» προβλέπεται ότι το νέο σύστημα τραπεζικών συναλλαγών θα βασίζεται σε έναν γραμμωτό κώδικα που θα περιέχει τον αριθμό 666. Αυτό θα σημάνει και το τέλος της δικής μας εποχής γιατί θα κυριαρχήσει ένα επτάχρονης διάρκειας παγκόσμιο ολοκληρωτικό καθεστώς. Γιατί επτάχρονο; Μα, επτά είναι τα κεφάλια του ενός από τα δύο θηρία που εμφανίζονται στην «Αποκάλυψη». Η συγγραφέας, μάλιστα, περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού αντιπροσωπεύει τα τέσσερα από τα επτά κεφάλια του τέρατος). Λίγο είναι;

Σεξ με εξωγήινους

Οσο γελοίο μοιάζει, εν τούτοις, άλλο τόσο διασκεδαστικό είναι που η Ρελφ παραπέμπει – και μάλιστα κατά κόρον – σε άρθρα της εξωφρενικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «The National Enquirer». (Ομολογώ πως κι εγώ τη διάβαζα πού και πού, αν ήθελα να διασκεδάσω, στη δεκαετία του 1980, όταν ζούσα στις ΗΠΑ.) Το εν λόγω έντυπο πουλιέται στα αμερικανικά σουπερμάρκετ και εκεί μπορεί κανείς να βρει, πέραν των σκανδαλοθηρικών, και πλήθος άρθρα περί UFO, «μαρτυρίες» τρελαμένων γυναικών για το πώς συνευρέθηκαν με εξωγήινους και έμειναν έγκυοι, πώς μπορείτε να υπνωτίσετε οποιοδήποτε άτομο σας έλκει σεξουαλικά και να το οδηγήσετε στο κρεβάτι και άλλα τέτοια παρανοϊκά. Ξέρουμε βεβαίως πως οι θεωρίες συνωμοσίας, στις οποίες κάποτε υποκύπτουν και σοβαροί άνθρωποι, δεν επιδρούν επειδή χρησιμοποιούν λογικά επιχειρήματα, αλλά γιατί εξάπτουν τη φαντασία μεταμορφώνοντας και τις γελοιωδέστερες υποθέσεις σε ψευδογεγονότα.

Η ευρηματικότητα των φανατικών προτεσταντών στις ΗΠΑ είναι απαράμιλλη. Στις επαρχιακές πόλεις και στα χωριά των Πολιτειών που απαρτίζουν τις νότιες (και ένα μέρος από τις κεντρικές) ΗΠΑ μπορεί κανείς να ακούσει ιστορίες που να τον κάνουν να πεισθεί πως έχει κάποια δόση αληθείας το σαρκαστικό σχόλιο του αμερικανού συγγραφέα Εντμουντ Ουάιτ ότι ένας στους τρεις Αμερικανούς πιστεύει πως έχει δει τον Ιησού Χριστό αυτοπροσώπως. Το 1927 τις Πολιτείες αυτές ο Χ. Λ. Μένκεν τις ονόμασε σαρκαστικά Bible Belt (Ζώνη της Βίβλου) και η ονομασία σύντομα καθιερώθηκε σε όλον τον αγγλοσαξονικό κόσμο. Η Ζώνη δεν είναι διόλου μικρή. Περιλαμβάνει τις Πολιτείες της Αλαμπάμα, του Αρκανσο, της Φλόριντα, της Τζόρτζια, του Κάνσας, του Κεντάκι, της Λουιζιάνας, του Μισισίπι, του Μισούρι, της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, της Οκλαχόμα, της Βιρτζίνια και του Τέξας.

Ο Διάβολος και η τεχνολογία

Ο Διάβολος, λέγεται, «κρύβεται στις λεπτομέρειες». Μπορεί, όμως, να κρυφτεί και σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη δεκαετία του 1990 κάποιος διαβολικός τύπος δημιούργησε τον ιό SevenDust για μοντέλα της σειράς Mac OS της Apple, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1998 και του δόθηκε η ονομασία MDEF 666.

Ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, προκειμένου να προκαλέσει αίσθηση, αλλά και ενδεχομένως να δείξει ότι το μέλλον δεν πρέπει να σκιάζεται από προλήψεις και δεισιδαιμονίες, όρισε ως τιμή πώλησης του πρώτου προσωπικού υπολογιστή που κατασκεύασε τα 666,66 δολάρια. Ηταν ένα εύρημα το οποίο δύσκολα θα φανταζόταν και ο ευφυέστερος διαφημιστής. Πιθανόν, όμως, να μην είχε περάσει από τον νου του Τζομπς ότι οι φανατικοί και οι θρησκόληπτοι θα ανακάλυπταν άλλους συμβολισμούς: π.χ. ότι το σήμα της Apple, το δαγκωμένο μήλο, είναι ευθεία αναφορά στο μήλο που έδωσε η Εύα στον Αδάμ. Που σημαίνει: Οποιος πιστεύει στους «καταραμένους» υπολογιστές θα χάσει τον Παράδεισο.

Τον αριθμό του «θηρίου» οι φανατικοί θρησκόληπτοι τον ταυτίζουν σήμερα με την τεχνολογία. Οπως αντίστοιχα οι όμοιοί τους, όταν είδαν στην Αγγλία την πρώτη ατμομηχανή να σέρνει το τρένο πάνω στις ράγες, τη χαρακτήρισαν όργανο του Σατανά. Το ίδιο έλεγαν παλαιότερα άλλοι για την πυξίδα.

Μολονότι αυτά και άλλα παρόμοια δεν αρκούν για να ευθυμήσουμε, ιδιαίτερα εμείς οι Ελληνες στις δύσκολες μέρες που περνάμε, ας σκεφτούμε μόνο πως αν κάποιος σε ένα παιχνίδι στο τάβλι από «διαβολική» τύχη φέρει τρεις φορές συνεχώς εξάρες, ο αντίπαλός του έχει κατά κανόνα μόνο μία επιλογή: να εγκαταλείψει.

Σατανιστές και δολοφόνοι

Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 στις αμερικανικές φυλακές ίσχυε ο διαχωρισμός (segregation) των μαύρων και των λευκών τροφίμων. Οταν όμως καταργήθηκε, δημιουργήθηκε η διαβόητη ρατσιστική Aryan Brotherhood (Αρια Αδελφότητα), που αναπτύχθηκε εντός και εκτός των φυλακών και σήμερα αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη. Δύο είναι τα τατουάζ που χρησιμοποιούν: ο αγκυλωτός σταυρός και ο αριθμός 666. Στη δεκαετία του 1970 η Αδελφότητα είχε στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μάνσον που διέπραξε ειδεχθή εγκλήματα τον Αύγουστο του 1969 (ανάμεσα στα θύματά της ήταν και η ηθοποιός Σάρον Τέιτ, μούσα του Πολάνσκι, έγκυος οκτώ μηνών). Ο Μάνσον καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1972, όταν για ένα διάστημα είχε καταργηθεί στην Καλιφόρνια η ποινή του θανάτου.

Ο Μάνσον έφερε τατουάζ με τον αγκυλωτό σταυρό στο μέτωπο. Αλλά σύντομα τα μέλη της Αριας Αδελφότητας ήρθαν σε ρήξη με την οικογένεια Μάνσον γιατί τη θεωρούσαν «πολύ αριστερή». Η υποκοινωνία (η κοσμική εκδοχή του κάτω κόσμου) χρειάζεται τα σύμβολά της. Και τι πιο εντυπωσιακό από έναν συμβολικό αριθμό με τον οποίο, εκτός από φανατικούς, θρησκόληπτους και αλλοπαρμένους, ασχολούνται ακόμη και πρωθυπουργοί, πρόεδροι δημοκρατιών και θεολόγοι σε όλον τον δυτικό κόσμο;

Πάντοτε υπήρχε μια λαϊκή, ας πούμε, «ποιητική» του Κακού. Το Χόλιγουντ την εκμεταλλεύεται στις μέρες μας κατά κόρον, απόδειξη οι ων ουκ έστιν αριθμός ταινίες με σατανιστικά θέματα που έχουν γυριστεί και εξακολουθούν να γυρίζονται. Πού να φανταζόταν ο Πολάνσκι, όταν γύριζε το «Μωρό της Ρόζμαρι», το 1968, με πρωταγωνίστρια τη Μία Φάροου να συνευρίσκεται με τον εξαποδώ, πως έναν χρόνο αργότερα τη μούσα του, Σάρον Τέιτ, θα τη δολοφονούσε μια συμμορία με σατανιστικά ενδιαφέροντα...

Η θεοκρατία κατά τον Μεσαίωνα και ως την όψιμη Αναγέννηση ήταν επικίνδυνη. Την περίοδο που δρούσε η Ιερά Εξέταση ακόμη και για ένα απλό έκζεμα μπορούσε να οδηγηθεί κάποιος ή κάποια στην πυρά, αφού υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το έκζεμα να θεωρηθεί σημάδι του Διαβόλου. Τα θύματα της Ιεράς Εξέτασης είναι πάνω από 200.000 και η σκέψη ότι τα εγκλήματά της διαπράχθηκαν στο όνομα του Χριστού τα καθιστά απεχθέστερα. Σήμερα τα θεοκρατικά παραληρήματα ακούγονται απλώς γελοία, αν και σατανιστικά εγκλήματα από μεμονωμένες σέκτες εξακολουθούν να διαπράττονται (η ελληνική κοινωνία δεν έχει συνέλθει ακόμη από τα εγκλήματα των σατανιστών της Παλλήνης στη δεκαετία του 1990).

Ο Νέρων και ο 666

Αν κανείς μεταγράψει το όνομα Καίσαρ Νέρων από τα ελληνικά στα εβραϊκά, παράγεται ο αριθμός 666. Και σ’ αυτόν πιθανότητα αναφέρεται ο ευαγγελιστής της «Αποκάλυψης», όπως συμφωνούν πολλοί θεολόγοι σε όλον τον κόσμο.

Αυτό λέει περίπου και ο Ρόμπερτ Γκρέιβς στο κεφάλαιο «Ο αριθμός του θηρίου», που περιέχεται στο μνημειώδες έργο του «Η λευκή θεά». Ιστορική γραμματική του ποιητικού μύθου, όπου υποστηρίζει ότι η ποίηση, όπως τη γνωρίζουμε στον δυτικό κόσμο, δεν είναι παρά η εντυπωσιακότερη έκφραση της λευκής μαγείας, αναμφισβήτητη ιέρεια της οποίας, σε πλήθος παραλλαγές, είναι η Μούσα, μια τριπλή θεότητα η οποία έλκει την καταγωγή της από τις λατρείες της Σελήνης. Γι’ αυτό και μεγάλο μέρος του δυτικού πολιτισμού πολλοί το χαρακτηρίζουν «νυχτερινό».

Υπάρχουν, όμως, και οι ενστάσεις. Γιατί αν μεν ο αριθμός μεταφερθεί από τον ελληνικό χξς΄ στα εβραϊκά, τότε έχουμε τον 666. Αν, όμως, αντί του ελληνικού, χρησιμοποιηθεί ο αντίστοιχος από τα λατινικά, τότε έχουμε τον αριθμό 616 – και τα συμπεράσματα περί 666 πάνε περίπατο.

Ο Διάβολος, ο χρόνος και το χρήμα

Ο εξαποδώ παρουσιάζεται με διάφορα ονόματα. Οταν ακόμη ήταν αρχάγγελος (προτού εκπέσει στην αμαρτία) διοικούσε το 6ο τάγμα των αγγέλων (μία ακόμη αιτία, για τους συνωμοσιολόγους, που ο αριθμός 666 είναι δικός του) και έφερε το όνομα Εωσφόρος, που θα πει αυτός που φέρνει την αυγή (την έω). Εωσφόρος, όμως, λέγεται το άστρο της Αφροδίτης (ή αλλιώς Αυγερινός). Ο Γκαίτε στον «Φάουστ» τον παρουσιάζει ως Μεφιστοφελή, που χωλαίνει εξαιτίας τού ότι όταν έπεσε από τον ουρανό τραυματίστηκε στο πόδι και έμεινε κουτσός. Η ετυμολογία του ονόματος Μεφιστοφελής είναι αμφίβολη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για σύνθετη λέξη, από τα εβραϊκά, όπου «μεφίζ» σημαίνει καταστροφέας και «τόφελ» είναι ο ψεύτης.

Διάβολος είναι «αυτός που διαβάλλει», ενώ αποκαλείται και Πονηρός, όνομα που χρησιμοποιούν χριστιανοί συγγραφείς, όπως ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο οποίος είπε κάποτε πως «το πονηρόν είναι ο χρόνος» – παρατήρηση φαουστική, κατά μία έννοια, αφού ο Φάουστ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Δαίμονα προκειμένου ο τελευταίος να του χαρίσει χρόνο και να τον πάει πίσω στη νεότητά του, με αντάλλαγμα, φυσικά, την ψυχή του.

Η αλληγορική χρήση του μύθου στη σημερινή κοινωνική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Μεταφορικά μιλώντας, τη συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα τη χαρακτηρίζαμε φαουστική εξαγορά, δεδομένου ότι με τα δάνεια που παίρνει η χώρα μας αγοράζει στην πραγματικότητα χρόνο (και αυτή και η Ευρωπαϊκή Ενωση) – και ο χρόνος είναι χρήμα, γι’ αυτό και η Εκκλησία θεωρεί το χρήμα «ρίζα κάθε κακού». Διόλου απίθανο, λοιπόν, αύριο να καταληφθούν κάποιοι από ψήλωμα του νου και να ανακαλύψουν και στη συμφωνία αυτή τον 666 (όπως τον είχαν βρει και στη δεκαετία του 1990, με τις λαοσυνάξεις εναντίον των νέων ταυτοτήτων που τάχα περιείχαν τον αριθμό του «θηρίου»).

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν και ο 666

Αν τα πράγματα είναι τόσο κωμικά, σημαίνει πως – αντιστρόφως – είναι και πολύ σοβαρά. Ιδού και το καλύτερο παράδειγμα: Μετά τη λήξη της δεύτερης προεδρικής θητείας του το 1989, ο Ρόναλντ Ρίγκαν και η σύζυγός του Νάνσι αποφάσισαν να μετακομίσουν στην έπαυλή του που βρισκόταν στη St. Cloud Road του Μπελ Ερ, ενός από τα ακριβότερα προάστια του Λος Αντζελες. Διαπίστωσαν, όμως, ότι ο αριθμός της έπαυλης ήταν ο αριθμός του «θηρίου». Ο άνθρωπος που χαρακτήρισε τη Σοβιετική Ενωση «αυτοκρατορία του κακού» και υπό την προεδρία του οποίου οι ΗΠΑ νίκησαν στον Ψυχρό Πόλεμο δεν μπορούσε να ζήσει σε ένα σπίτι που έφερε τον αριθμό ο οποίος συμβολίζει το απόλυτο κακό. Ζήτησε, λοιπόν, και τον άλλαξαν, και από 666 τον έκαναν 668. Για ποιον λόγο, όμως, έκανε αυτή την αλλαγή; Μήπως και γιατί διάφοροι παρανοϊκοί «ανακάλυψαν» ότι στο ίδιο το όνομά του κρύβεται ο αριθμός του «θηρίου»; Ναι, ναι! Το πλήρες όνομά του είναι Ronald (6 γράμματα) Wilson (6 γράμματα) Reagan (6 γράμματα επίσης). Να τος ο αριθμός! Και τι σημασία είχε που ο 40ός πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν όχι μόνο θεοσεβούμενος, αλλά και πρεσβυτεριανός;

Ο 666 της τελειότητας

Οι ανοησίες περί τον 666 πολλές φορές μάς κάνουν να λησμονούμε τα συναρπαστικά αριθμολογικά συστήματα της αρχαιότητας. Οι Πυθαγόρειοι, λ.χ., ορκίζονταν στην Ιερά Τετρακτύν, ένα σύμβολο δέκα σημείων που διατάσσονταν πυραμιδοειδώς, για το οποίο υπάρχουν πλήθος γοητευτικές ερμηνείες, όπως ότι το άθροισμα 1+2+3+4 είναι 10 (ο αριθμός της τελειότητας). Το 1 συμβολίζει το σημείο, το 2 την ευθεία γραμμή, το 3 την επιφάνεια και το 4 τον τρισδιάστατο χώρο. Το 6, που αντιπροσωπεύει το εξάγωνο το οποίο εγγράφεται στο εσωτερικό της τετρακτύος, είναι ο αριθμός της ζωής.

Στην Καμπάλα ο αριθμός 666 συμβολίζει τη δημιουργία και την τελειότητα του κόσμου, αφού ο κόσμος δημιουργήθηκε σε έξι ημέρες και έξι είναι οι βασικές κατευθύνσεις: Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση, Πάνω και Κάτω.

Ενα πλήθος συναρπαστικών ερμηνειών επίσης προκύπτει από τη μελέτη του Ι Τσινγκ, του «Βιβλίου των Αλλαγών», που η ανάλυση των 64 εξαγραμμάτων τα οποία μπορούν να σχηματιστούν περιέχει την ουσία της ουσίας και της φιλοσοφίας ενός μεγάλου πολιτισμού, όπως ο κινεζικός.

Για τους Κινέζους το 6 ανήκει στους τυχερούς αριθμούς. Στα καντονέζικα, που τα μιλούν στη Νότια Κίνα, σημαίνει πλούτο, ενώ στα μανδαρινικά, την επίσημη γλώσσα που τη μιλούν στον Βορρά, σημαίνει επιτυχία στις επιχειρήσεις. Φανταστείτε τι πλούτο και επιτυχία συνεπάγονται τρία εξάρια στη σειρά.

Ο αφορισμός του επισκόπου και φιλοσόφου Μπέρκλεϊ ότι «ο δρόμος της αυτοκρατορίας τραβάει για τα δυτικά» έχει αντιστραφεί. Ο δρόμος τραβάει για τα ανατολικά, στη νέα αυτοκρατορία που λέγεται Κίνα. Και επειδή εκεί το 6 ανήκει στους τυχερούς αριθμούς, ας θεωρήσουμε και το τεύχος 666 του ΒΗmagazino τυχερό...

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

No Response to "Ιστορίες για το 666"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)