Η Χέντι Λαμάρ υπήρξε μία από τις πιο όμορφες σταρ του κινηματογράφου της μυθικής δεκαετίας του '30. Γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1913 και πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 2000, έχοντας αφήσει πολλές πρωτιές στη μακρά και πολυκύμαντη ζωή της.
Αν και έγινε διάσημη για την ομορφιά της και την κινηματογραφική της καριέρα, υπήρξε μία από τους εφευρέτες της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος, βασικής τεχνολογίας για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες σήμερα (γνωστή ως Wi-Fi και Bluetooth).
Μια λιγότερο γνωστή είναι η ανακάλυψη της "διεύρυνσης φάσματος" στις επικοινωνίες, που αργότερα έδωσε μεγάλη ώθηση στις ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές. Συγκεκριμένα, το 1942, μαζί με τον μουσικό Τζορτζ Άνθεϊλ, δημιούργησε το σύστημα κρυφής επικοινωνίας (Secret
Communication System), που βοηθούσε στο να μένουν οι τορπίλες μακριά από τους εντοπισμούς των ραντάρ.
Το νόστιμο είναι ότι αυτή η εφεύρεση αξιοποιήθηκε μόλις το 1962 σε άλλες τεχνολογικές εφαρμογές, ενώ η πατέντα των κατασκευαστών είχε λήξει και έτσι η Λαμαρ δεν πήρε ούτε σεντς γι' αυτό, παρά μόνο βραβεύσεις!
Ήταν η ταινία "Έκσταση", τσεχικής παραγωγής, του 1932, στην οποία μάλιστα η ατίθαση νεαρά ηθοποιός υποκρίθηκε άψογα και έναν οργασμό!Η Αυστροεβραία Λαμάρ (το πραγματικό της όνομα ήταν Χέντβικ Εύα Μαρία Κίσλερ) ήταν η πρώτη γυναίκα που αποκάλυψε σε ταινία τα γυμνά στήθη της, προκαλώντας ατέρμονες συζητήσεις αλλά και την ενεργοποίηση της λογοκρισίας.
Όλα αυτά πριν να την ανακαλύψει το Χόλιγουντ.
Υπήρξε στα τέλη της δεκαετίας του '30 σύζυγος του βιομηχάνου και φίλου των Ναζί Φριτς Μαντλ Μπούντε, ο οποίος δεν μπορούσε να χωνέψει την ιδέα πως τα γυμνά της γυναίκας του έκαναν το γύρο του κόσμου. Προσπάθησε λοιπόν να αγοράσει όλες τις κόπιες της "Έκστασης", χωρίς όμως να τα καταφέρει. Μια κόπια, για παράδειγμα, βρέθηκε στα χέρια του Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος, παρότι συμπαθούσε τον Μπούντε, ούτε που συζήτησε την περίπτωση να παραδώσει στον πικραμένο σύζυγο τη γαργαλιστική ταινία!
Η Λαμάρ πολύ αργότερα διηγήθηκε πως ο κατά 30 χρόνια μεγαλύτερος σύζυγός της την καταπίεζε τόσο που τελικά δραπέτευσε κρυπτόμενη σε οίκο ανοχής, όπου αναγκάστηκε να κάνει σεξ και με πελάτη, για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της.
Ο διάσημος παραγωγός Λουίς Μάγιερ τής άλλαξε το όνομα σε Χέντι Λαμάρ και η ίδια γοήτευσε το Χόλιγουντ και στη δεκαετία του '40 με ταινίες όπως η "White Cargo". Τελευταία της μεγάλη στιγμή ήταν η βιβλική υπερπαραγωγή, για τα δεδομένα της εποχής, "Σαμψών και Δαλιδά" του 1949, δίπλα στον Βίκτορ Ματσούρ.
Πολιτογραφήθηκε αμερικανίδα πολίτης το 1953 και απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ. Παντρεύτηκε έξι φορές.
Σε αυτήν ανήκει μία από τις πιο πιπεράτες ατάκες όλων των εποχών: "Κάθε κορίτσι μπορεί να έχει λάμψη (glamour). Αρκεί να μένει ακίνητη και να έχει ηλίθια έκφραση"!
Το αφιέρωμα έγινε για τα 101 χρόνια από την γέννηση της Χέντι Λαμάρ
πηγη
No Response to "Χέντι Λαμάρ 101η επέτειος απο τη γέννησή της"
Δημοσίευση σχολίου