Τρεις πρόσφατα βραβευθείσες για το ερευνητικό έργο τους υποσχόμενες νέες Ελληνίδες
Μπορει η 8 Μαρτίου, να είναι επισήμως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ωστόσο υπάρχουν γυναίκες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης που αγωνίζονται, καθεμιά από το δικό της μετερίζι, ώστε και οι υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου να είναι, αν όχι γιορτινές, τουλάχιστον ημέρες που αξίζει να τις ζεις. Τρεις άκρως δημιουργικές Ελληνίδες, που παλεύουν για πρόοδο από το μετερίζι της επιστήμης επιμένοντας παρά την κρίση να παραμένουν στη χώρα μας, θα σας παρουσιάσουμε σήμερα. Το αξιόλογο έργο τους βραβεύτηκε πρόσφατα σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο του
προγράμματος L'Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Οι τρεις ξεχωριστές αυτές επιστήμονες - δύο γενετίστριες και μία αστροφυσικός - μίλησαν στο «Βήμα» για τις ερευνητικές και προσωπικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αλλά και για τη βράβευσή τους, η οποία αποτελεί αναγνώριση της κοπιαστικής δουλειάς τους και οικονομική «ανάσα» (κάθε βραβείο συνοδευόταν από το ποσό των 10.000 ευρώ) στο δύσβατο πεδίο της επιστήμης, που γίνεται ακόμη πιο... κακοτράχαλο στην Ελλάδα. Διαβάστε τα λόγια αυτών των γυναικών που αποτελούν παράδειγμα αλλά και κίνητρο για πολλές άλλες γυναίκες.
Αντιγόνη Δήμα
Στο κυνήγι των γονιδίων
Φωτογραφία: Γ. Οικονομόπουλος
Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Γενετικής του Ανθρώπου στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» κυρία Αντιγόνη Δήμα βρίσκεται, όπως μας πληροφορεί, σε μια άκρως δημιουργική φάση αναζήτησης... γονιδίων. Κάποιες στιγμές ο ενθουσιασμός της μετριάζεται όταν προσγειώνεται στην ελληνική πραγματικότητα των ελλείψεων υποδομών - η πλατφόρμα των προηγμένων γενετικών αναλύσεων στο «Φλέμιγκ» καλύπτει μόνο μέρος των αναγκών (οι υπόλοιπες αναλύσεις διεξάγονται σε συνεργαζόμενα κέντρα του εξωτερικού), ενώ λείπει και η απαιτούμενη υπολογιστική ισχύς για να «τρέξει» ο τεράστιος όγκος δεδομένων. Πάντως, η ίδια λέει ότι τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα, αφού ο πολυπόθητος «ισχυρός» υπολογιστής καταφθάνει στο εργαστήριο μέσα στις επόμενες ημέρες. Παρά τις όποιες δυσκολίες, το πείσμα της και το όνειρο την κάνουν πάντα να συνεχίζει. Και αυτό το πείσμα ανταμείφθηκε πρόσφατα και με το βραβείο L'Oréal - UNESCO, το οποίο για την ίδια «είναι μια αναγνώριση και μια σημαντική βοήθεια για τη συνέχιση του έργου μου».Πρόκειται για τη συνέχιση ενός έργου που είχε ως αφετηρία πολύ καλές «αποσκευές» σε επίπεδο σπουδών. Η 37χρονη σήμερα κυρία Δήμα - κόρη του Σταύρου Δήμα, ενός από τους δύο αντιπροέδρους της Νέας Δημοκρατίας - σπούδασε αρχικώς Μοριακή Βιολογία στο Ιmperial College του Λονδίνου και έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Γενετική και στην Εξέλιξη του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επάνω στην Ανθρώπινη Γενωμική και το μεταδιδακτορικό της στην Οξφόρδη επάνω στη γενετική του διαβήτη τύπου 2. Ενα δεύτερο post-doc διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και αφορούσε τη... γενετική μάχη των δύο φύλων. «Διεξαγάγαμε έλεγχο γονιδίων σε άνδρες και γυναίκες - και όχι γονιδίων που σχετίζονται με το φύλο - και είδαμε ότι το 12%-15% εξ αυτών εμφανίζει διαφορές. Τα αποτελέσματα αυτά είναι άκρως σημαντικά σε ό,τι αφορά τόσο την υγεία όσο και τη νόσο ανάμεσα στα δύο φύλα».
Σήμερα, με δικές της μάχες και υποτροφίες (Marie Curie, EMBO, Fondation Santé, Ιδρυμα Λάτση) τρέχει τρία βασικά προγράμματα. Το πρώτο αφορά ανάλυση του λιπώδους ιστού με στόχο να έλθουν στο φως οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές του «Φλέμιγκ» σε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Ραγκούση του Ινστιτούτου Génome Québec που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ στον Καναδά, τον καθηγητή κ. Μανώλη Δερμιτζάκη του Πανεπιστημίου της Γενεύης, καθώς και συναδέλφους τους από το Λαϊκό Νοσοκομείο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διεξάγουν ενδελεχείς γενετικές και επιγενετικές αναλύσεις σε δείγματα σπλαγχνικού αλλά και υποδόριου λιπώδους ιστού προκειμένου να αποκαλύψουν τις διαφορές στη βιολογία τους. Αυτή τη στιγμή η ερευνητική ομάδα βρίσκεται σε φάση ανάλυσης των στοιχείων ώστε να γίνει υποβολή τους για δημοσίευση.
Το δεύτερο σημαντικό πρόγραμμα αφορά συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» (εδώ η κυρία Δήμα συναντιέται με την κυρία Φωστήρα που επίσης βραβεύθηκε από το Πρόγραμμα L'Oréal - UNESCO) με στόχο την εύρεση μεταλλάξεων που συνδέονται με κληρονομικές μορφές καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Το τρίτο πρόγραμμα που διεξάγεται σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και το Génome Québec αναζητεί το γενετικό υπόβαθρο ενός συνδρόμου που συνδέεται με στειρότητα στις γυναίκες καθώς και με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και τους νεφρούς (αφορά μία στις 4.500 γεννήσεις κοριτσιών). «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα βιολογικά μονοπάτια που συνδέονται με τη γυναικεία στειρότητα. Η ανάλυση έχει ήδη δείξει κάποια γονίδια που σχετίζονται με την ανάπτυξη. Αναμένουμε σύντομα ολοκληρωμένα αποτελέσματα».
Σε μια Ελλάδα που αδιαμφισβήτητα διώχνει τα παιδιά της δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε την ερευνήτρια γιατί επέστρεψε στη χώρα μας για να εργαστεί. Εκείνη απάντησε ότι παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα τής προσφέρει πολλά τόσο από προσωπική άποψη - «την οικογένειά μου, μια ζωή για τα δύο μικρά παιδιά μου λουσμένη στον ήλιο, τη θέα που ανοίγει το βλέμμα σου» - όσο και από ερευνητική (ακόμη και αν αυτό το δεύτερο φαίνεται περίεργο). «Κατ' αρχάς δεν θέλω να εγκαταλείψω την πολύ καλή ομάδα με την οποία εργαζόμαστε μαζί. Συγχρόνως, σε ό,τι αφορά την πληθυσμιακή γενετική η Ελλάδα αποτελεί έναν τόπο αχαρτογράφητο. Εχουμε πολλούς απομονωμένους πληθυσμούς, άκρως σημαντικούς για μελέτη, που μπορούν να αποκαλύψουν γενετικές "οικουμενικές" πληροφορίες σχετικά με νόσους. Είναι ένας θησαυρός που περιμένει στο σεντούκι του».
Βασιλική Παυλίδου
«Ζουμ» στις μαύρες τρύπες
Τίποτε δεν φαίνεται να σταματά την αστροφυσικό Βάσω Παυλίδου. Ούτε οι ιλιγγιώδεις συμπαντικές υψηλές ενέργειες και αποστάσεις ούτε οι μαύρες τρύπες που μελετά ούτε καν η ελληνική πραγματικότητα που για άλλους είναι τόσο μελανή όσο το αντικείμενο των ερευνών της. Αφού τελείωσε το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στην Ουρμπάνα Σαμπέιν, συνέχισε με μεταδιδακτορικές υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στη Βόννη, για να καταλήξει τελικά πίσω στα πάτρια εδάφη ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αρτι αφιχθείσα στην Ελλάδα έθεσε υποψηφιότητα για τα βραβεία L'Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. «Νωρίτερα, επειδή ήμουν στο εξωτερικό, δεν μπορούσα» λέει στο «Βήμα», «ήθελα όμως να το κάνω γιατί είναι ένα βραβείο πολύ σημαντικό για τις θετικές επιστήμες». Και το κέρδισε. Η ειδικότητά της ακούγεται μάλλον εξωτική: αστροφυσική υψηλών ενεργειών. Οταν όμως η ίδια την περιγράφει με την αμεσότητα που τη χαρακτηρίζει, τα πράγματα γίνονται κάπως πιο κατανοητά: «Με ενδιαφέρει οτιδήποτε παράγει ακτινοβολία υψηλών ενεργειών, ακτίνες γάμμα, κοσμικές ακτίνες, ακτίνες Χ, σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια, μαύρες τρύπες...».
Σε αυτό το τελευταίο, στις μυστηριώδεις μελανές οπές του Διαστήματος, επικεντρώνεται ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα που τρέχει αυτή τη στιγμή. «Στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα έχουμε ένα πολωσίμετρο το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο, είναι το ακριβέστερο που λειτουργεί στην αστρονομία αυτή τη στιγμή, και το χρησιμοποιούμε για να κοιτάξουμε μαύρες τρύπες που βρίσκονται στην άλλη άκρη του Σύμπαντος» εξηγεί. «Παρότι βρίσκονται τόσο μακριά, μπορούμε να τις δούμε επειδή εκτοξεύουν πίδακες αερίων οι οποίοι κινούνται σχετικιστικά, δηλαδή με ταχύτητες κοντά σε αυτήν του φωτός, προς το μέρος μας. Και όταν κάτι κινείται προς το μέρος μας πάρα πολύ γρήγορα, μας δίνει την ψευδαίσθηση πως είναι πιο λαμπρό από ό,τι στην πραγματικότητα».
Χρησιμοποιώντας το πολωσίμετρο οι ερευνητές στην Κρήτη προσπαθούν να διαφωτιστούν σχετικά με το πώς οι μαύρες τρύπες εκτοξεύουν αυτούς τους πίδακες. «Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουμε, γιατί δεν είναι ένα-δύο άτομα, αλλά μακροσκοπικές, μεγάλες ποσότητες αερίου σε πολύ υψηλές ταχύτητες» διευκρινίζει. «Υποπτευόμαστε ότι τα μαγνητικά πεδία παίζουν κάποιον ρόλο και επειδή με το πολωσίμετρο βλέπουμε τα μαγνητικά πεδία στην περιοχή όπου εκπέμπεται η ακτινοβολία μπορούμε να μελετήσουμε το φαινόμενο. Σε λίγες ημέρες μάλιστα θα έχουμε μια πολύ σημαντική δημοσίευση».
Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κάποιος σε αυτή την περίοδο της κρίσης, η 38χρονη επιστήμονας, η οποία είναι επίσης μητέρα ενός αγοριού που θα κλείσει τα τρία τον ερχόμενο Απρίλιο, είναι ευτυχής που γύρισε στην Ελλάδα. «Είμαι πολύ τυχερή σε σχέση με άλλους, γιατί ήρθα στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο αποτελεί μια πολύ σημαντική νησίδα αριστείας όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά διεθνώς - σε πρόσφατη κατάταξη είναι το πέμπτο στην Ευρώπη» τονίζει. «Η ομάδα Αστροφυσικής είναι πολύ δραστήρια, λειτουργεί το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα με τρόπο εφάμιλλο με τα μεγάλα αστεροσκοπεία στο εξωτερικό. Και εγώ η ίδια είμαι εδώ εκατό τοις εκατό πιο δραστήρια - από τότε που γύρισα έχω δημοσιεύσει περισσότερες μελέτες από ό,τι οποιαδήποτε χρονιά στο παρελθόν». Πέραν αυτού ωστόσο αναγνωρίζει ότι γενικότερα τα πράγματα είναι δύσκολα για την έρευνα στην Ελλάδα. Από την άποψη της χρηματοδότησης και της γραφειοκρατίας άλλωστε δυσκολίες αντιμετωπίζει και το πανεπιστήμιό της. «Χρηματοδοτούμαστε κυρίως από ευρωπαϊκές πηγές, οι ελληνικές πηγές είναι πολύ λίγες και με τη γραφειοκρατία δυσκολευόμαστε με τους μεταδιδακτορικούς ερευνητές, είναι δύσκολο να φτιάξεις μια ερευνητική ομάδα στην Ελλάδα» λέει. «Το σύστημα πάσχει λίγο αλλά, τέλος πάντων, δεν μας σταματά αυτό. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πάρουμε την απάντηση σε μια σημαντική ερώτηση».
Φλωρεντία Φωστήρα
Αποκαλύπτοντας τα γενετικά μυστικά του καρκίνου
Φωτογραφία: Γ. Οικονομόπουλος
«Τίποτε δεν είναι αδύνατο». Αυτό είναι το μότο της ζωής της δρος Φλωρεντίας Φωστήρα, της έτερης γενετίστριας που έλαβε τη σημαντική διάκριση του προγράμματος L'Oréal - UNESCO. Η 35χρονη δρ Φωστήρα, συνεργαζόμενη ερευνήτρια βαθμίδος Δ' στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» ακολουθώντας το συγκεκριμένο μότο καταφέρνει να προχωρεί προσφέροντας ερευνητικά στη χώρα μας. Διότι, όπως λέει, «στην Ελλάδα οι ερευνητές είναι μοναχικοί καβαλάρηδες. Είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, με όλες τις ανασφάλειες που αυτό συνεπάγεται, και έτσι το πρόσφατο βραβείο εκτός από μια κάποια αναγνώριση αποτελεί και σημαντικό οικονομικό στήριγμα».
Ας γυρίσουμε όμως στο χθες και στις σπουδές της κυρίας Φωστήρα που την οδήγησαν στο (ερευνητικό) σήμερα. Σπούδασε στο Τμήμα Βιοεπιστημών του King's College του Λονδίνου ενώ έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Imperial College του Λονδίνου στον τομέα της Μοριακής Ιατρικής. Η διδακτορική της διατριβή, με αντικείμενο τη γενετική του καρκίνου του παχέος εντέρου, υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε συνεργασία με το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Αυτή τη στιγμή συνεχίζει τη μεταδιδακτορική της πορεία στον «Δημόκριτο» διερευνώντας το υπόβαθρο της γενετικής του καρκίνου μέσω της ανάλυσης γνωστών και της ανίχνευσης νέων γονιδίων.
Σε αυτή τη διερεύνηση, τα χέρια της κυρίας Φωστήρα λύνει πλέον η πρόοδος της τεχνολογίας. «Εχουμε τώρα πια και στο Εργαστήριό μας ένα προηγμένο μηχάνημα αλληλούχησης νέας γενιάς, αξίας 150.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί άκρως σημαντικό εργαλείο για την ταχύτερη "ανάγνωση" πολλών γονιδίων ταυτοχρόνως ή και ολόκληρου του γονιδιώματος» λέει η ερευνήτρια και προσθέτει ότι το Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής στο οποίο εργάζεται μπορεί μάλιστα να διεξάγει αυτή τη στιγμή γονιδιακά τεστ (με επιβάρυνση του ασθενούς) ως υπηρεσία για οποιοδήποτε γνωστό κληρονομικό καρκινικό σύνδρομο. «Η γνώση αυτή είναι πολύτιμη για την εξατομίκευση των θεραπειών» σημειώνει η δρ Φωστήρα. Οπως μάλιστα μας πληροφορεί, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας έχει δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης που θα κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας ως τα τέλη Μαρτίου και στο οποίο, με βάση τις οδηγίες της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας, θα προτείνεται το ποια άτομα πρέπει να υποβάλλονται σε γενετικό έλεγχο και για ποιους καρκίνους.
Η κυρία Φωστήρα βρίσκεται σε ένα... αέναο κυνήγι γονιδίων για διαφορετικές μορφές καρκίνου - αυτή τη στιγμή μάς εξηγεί ότι η ομάδα του «Δημόκριτου» τρέχει περί τις 30 ερευνητικές εργασίες ταυτοχρόνως. Μία από τις πιο «καυτές» αφορά τη διερεύνηση γονιδίων που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών - πρόκειται για το πρόγραμμα στο οποίο η ομάδα του «Δημόκριτου» συνεργάζεται με εκείνη του «Φλέμιγκ» στο πλαίσιο μιας διεθνούς σύμπραξης. Από μια άλλη διεθνή συνεργασία στην οποία συμμετέχει ο «Δημόκριτος», τον περασμένο Αύγουστο έγινε δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» σχετικά με ένα γονίδιο που αποδεικνύεται «κλειδί» σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού: ονομάζεται PALB2 και οι μεταλλάξεις του φάνηκε να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες και άνδρες, καθώς και τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος (όχι όμως και για καρκίνο των ωοθηκών). «Η μελέτη συνεχίζεται τόσο σε ό,τι αφορά αυτό το γονίδιο που αποκαλείται, όχι τυχαία, και «ΒRCA3», το τρίτο δηλαδή σημαντικότερο μετά τα BRCA1 και BRCA2 που έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, όσο και σε ό,τι αφορά άλλα γονίδια. Εχουμε δύο-τρεις ακόμη ισχυρές "υποψηφιότητες", αλλά δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες πριν από το τέλος του έτους».
Δοσμένη στη δουλειά της η κυρία Φωστήρα δεν έχει αποκτήσει ακόμη τη δική της οικογένεια. Γι' αυτό και θεωρεί το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης το σπίτι της και τους συναδέλφους της την οικογένειά της που δεν θα σκεφτόταν αυτή τη στιγμή να εγκαταλείψει ώστε να... καλπάσει στο εξωτερικό όπου παρέχονται πιο πολλές ευκαιρίες στους επιστήμονες. Καταλήγει λέγοντας πως «παρότι το ΕΣΠΑ που μας χρηματοδοτεί λήγει στα τέλη του έτους και μετά δεν ξέρω τι μέλλει γενέσθαι, θα εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες για να μείνω και να προσφέρω στη χώρα μου». Μια μοναχική καβαλάρισσα της επιστήμης που όμως τελικώς δεν είναι τόσο... μόνη - μοιράζεται την ίδια ζέση και με άλλους έλληνες ερευνητές που παλεύουν να μείνουν στην Ελλάδα.
Ο ΘΕΣΜΟΣ
Το πρόγραμμα L'Oréal - UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη «γεννήθηκε» το 1998 με την πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες. Ετσι τα τελευταία 16 έτη, σε ετήσια βάση αναγνωρίζει, επιβραβεύει και ενθαρρύνει να συνεχίσουν το έργο τους γυναίκες από τους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών από όλες τις ηπείρους. Ως σήμερα, περισσότερες από 2.000 γυναίκες επιστήμονες έχουν αναγνωριστεί σε 115 χώρες, 82 τιμήθηκαν για την αριστεία στην επιστήμη, δύο εκ των οποίων στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νομπέλ (πρόκειται για τις Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν που τιμήθηκε με το Νομπέλ Ιατρικής το 2009 και Αντα Γιόναθ που τιμήθηκε με το Νομπέλ Χημείας την ίδια χρονιά), ενώ 1.920 ταλαντούχες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες/βραβεία προκειμένου να ολοκληρώσουν το υποσχόμενο ερευνητικό έργο τους.
Τρεις είναι οι βασικοί άξονες των διακρίσεων. Τα διεθνή βραβεία που τιμούν την επιστημονική αριστεία απονέμονται κάθε χρόνο σε πέντε γυναίκες, μία από κάθε περιφέρεια του πλανήτη (Αφρική και Αραβικές Χώρες, Ασία - Ειρηνικός, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική), ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην πρόοδο της επιστήμης. Μια διεθνής επιτροπή κρίσης της οποίας πρόεδρος είναι κάποιος επιστήμονας βραβευμένος με Νομπέλ πραγματοποιεί την τελική επιλογή για τα βραβεία που απονέμονται εκ περιτροπής κάθε χρόνο στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών και ανέρχονται σε 100.000 δολάρια το καθένα.
Σε ετήσια βάση χορηγούνται και 15 διεθνείς υποτροφίες σε γυναίκες διδακτορικού ή μεταδιδακτορικού επιπέδου που εργάζονται στον κλάδο των Επιστημών Ζωής. Τρεις υπότροφοι από κάθε περιφέρεια της UNESCO επιλέγονται για να συνεχίσουν την έρευνά τους σε καταξιωμένα ιδρύματα εκτός της πατρίδας τους και το έργο τους στηρίζεται για δύο χρόνια με ποσό της τάξεως των 40.000 δολαρίων. Μάλιστα τα εφετινά διεθνή βραβεία και υποτροφίες θα δοθούν σε λίγες ημέρες στη Σορβόννη, και συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου.
Για να ανταποκριθεί στις τοπικές ανάγκες των χωρών, το πρόγραμμα προσφέρει επίσης εθνικά βραβεία/υποτροφίες σε πολλά υποσχόμενες νέες γυναίκες ερευνήτριες. Σε αυτό το τελευταίο πλαίσιο βραβεύθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και οι τρεις Ελληνίδες του άρθρου μας.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα L'Oreal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://womeninscience.gr/
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=683348
No Response to "Άρωμα Γυναίκας στην Επιστήμη!"
Δημοσίευση σχολίου