Από τότε που ανακαλύφθηκε η Αμερική, οι Αμερικανοί δεν έχουν σταματήσει να εφευρίσκουν πράγματα τα οποία υποτίθεται ότι ικανοποιούν, αν όχι επινοούν, χιλιάδες ανθρώπινες ανάγκες. Ενα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι και το Lybridos, το «γυναικείο βιάγκρα» ή «ροζ χάπι», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2016 για να τοποθετηθεί στην άλλη πλευρά του κομοδίνου, απέναντι από τα καθιερωμένα πλέον μπλε χάπια-υποβοηθήματα της ανδρικής σεξουαλικότητας. Οι κλινικές μελέτες αναφέρουν ότι τα «χάπια του πόθου» δείχνουν μέχρι στιγμής να λειτουργούν αποτελεσματικά.
Και ύστερα ήρθε το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Libération» της 24ης Αυγούστου με
τίτλο «Viagra féminin - Désir sur ordonnance» («Γυναικείο βιάγκρα - Πόθος με συνταγή»), το οποίο μεταφράστηκε ώσπου να πεις «σεξ» σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη, κάνοντας την έλλειψη της γυναικείας ερωτικής επιθυμίας πρώτο θέμα παγκοσμίως. Ηταν άλλη μια ιδανική αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλούς και, κυρίως, πολλές. Οπως αναφέρει ο ψυχολόγος Λέοναρντ Ντερογκάτις, διευθυντής φαρμακευτικού κέντρου σε προάστιο της Βαλτιμόρης, το 30% των γυναικών δεν έχει ερωτική διάθεση, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 10%-12% πάσχει από έλλειψη της λίμπιντο. Ολα αυτά στην Αμερική. Τι συμβαίνει, όμως, στην Ελλάδα;
Η γυναικολόγος Αννα Καλπατζάκη παρατηρεί ότι «μπορεί να βιώνουμε μια εποχή πλήρους σεξουαλικής απελευθέρωσης, κάποια θέματα, όμως, παραμένουν ταμπού σε ό,τι έχει να κάνει με τη γυναικεία λίμπιντο. Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Ελληνίδα δεν έχει καλή σχέση με το σώμα της και αυτό ξεκινά από την παιδική ηλικία. Ο αυνανισμός δαιμονοποιείται. Είναι χαρακτηριστικός ο μύθος περί τύφλωσης, αλλά ενώ τα αγόρια ενστικτωδώς τον τολμούν, στα κορίτσια παρατηρείται μεγαλύτερη συστολή. Ερχονται πολύ συχνά νέες γυναίκες στο ιατρείο μου, οι οποίες δίνουν την αίσθηση ότι ήταν από τα πέντε τους προγραμματισμένες για να κάνουν παιδιά. Μία από αυτές κάποτε μου είπε: "Δεν ξέρω τι είναι ο οργασμός, είναι όταν ο άντρας μπαίνει μέσα σου κι εσύ πονάς;". Αυτή η γυναίκα ήταν 30 ετών, μητέρα δύο παιδιών και μορφωμένη. Δεν κατέβηκε από κανένα βουνό, δεν την είχαν κλειδωμένη στη σοφίτα. Απλώς, πολλές γυναίκες, από έναν παράξενο συντηρητισμό που ακόμη ελλοχεύει στην ελληνική οικογένεια, δεν μπαίνουν ποτέ στον κόπο να διερευνήσουν τα όρια και τις ανάγκες του σώματός τους. Από την ασεξουαλική κατάσταση περνούν κατευθείαν στη σχέση, νιώθουν κάτι χλιαρό και αναρωτιούνται "αυτό ήταν; Ε, μάλλον αυτό θα είναι"».
Οσο για τον ψυχίατρο Μάνο Εμμανουηλίδη, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με περιστατικά σεξουαλικής διαταραχής σε κορίτσια και γυναίκες με προβλήματα νευρικής ανορεξίας, παρατηρεί: «Ως πρώτο άκουσμα, η είδηση για αυτό το χάπι μού θύμισε εκείνες τις σοφτ πορνό ταινίες, με Εμμανουέλες νέας κοπής, οι οποίες φορούσαν κάτι μαγικά περιδέραια που τους προκαλούσαν οργασμούς. Δυστυχώς, οι γυναίκες ασελγούν πολλές φορές επάνω στην ομορφιά και στην υγεία τους. Μια καλή σχέση με το ερωτικό σου κομμάτι είναι η ασπίδα κατά της νευρικής ανορεξίας. Αν έχεις καλή επαφή με το σώμα και τις επιθυμίες σου, πολύ δύσκολα θα υποκύψεις στην ανορεξία. Η ανορεξία πλήττει συνήθως κορίτσια και γυναίκες που για κάποιους βαθύτερους λόγους έχουν καταχωνιάσει στην ψυχή τους τη σεξουαλικότητά τους».
Το Lybridos υποτίθεται ότι επιδρά και στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθυμία. Μετά τη χορήγησή του αλλάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, δίνοντας στην ντοπαμίνη, την ορμόνη που σχετίζεται με την ικανοποίηση και την έλξη, τον πρώτο λόγο. Το BHMA δίνει τον λόγο σε επώνυμες Ελληνίδες, προκειμένου να μας πουν τι σκέψεις έκαναν μαθαίνοντας για την ύπαρξη αυτού του χαπιού.
Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, ηθοποιός
«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει στηθεί μια τεράστια αγορά γύρω από τον γυναικείο οργασμό. Επίσης, το μυαλό, και κατ' επέκταση ο οργασμός, της γυναίκας δεν είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Δεν πιστεύω ότι ένα τέτοιο χάπι θα μας οδηγήσει πιο κοντά στην ισότητα των φύλων. Ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν υφίσταται ισότητα και δεν ζούμε στο Αφγανιστάν. Αυτό το νιώθει πολύ καλά στο πετσί της μια γυναίκα με το που θα κάνει παιδιά και παύει πλέον να είναι περιζήτητη στη δουλειά της, μια και ο εργοδότης θέλει να είσαι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο. Παλιότερα, οι μεγάλες εταιρείες, προτού σε προσλάβουν, σε ρωτούσαν αν σκόπευες να κάνεις παιδί - κλασική ερώτηση-παγίδα. Με τούτα και μ' εκείνα, λοιπόν, η γυναικεία σεξουαλικότητα κάνει φτερά. Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η γυναίκα τρέχει διαρκώς να τα προλάβει όλα. Και ξαφνικά, έχεις μνήμη με χάπια, κέφι με χάπια, γυμναστική με χάπια, δίαιτα με χάπια, τώρα θέλουν να μας πλασάρουν και το σεξ με χάπια. Μήπως αν ρίχναμε λίγο τους ρυθμούς μας τα πράγματα θα κυλούσαν πιο ομαλά; Το γυναικείο χάπι λανσάρεται ως μόδα, ως το απόλυτο trend, που σε λίγα χρόνια θα έχεις μέσα στην τσάντα σου μαζί με το κραγιόν σου. Σίγουρα υπάρχουν γυναίκες με σοβαρά παθολογικά προβλήματα στις οποίες ενδεχομένως ένα τέτοιο φάρμακο, αν αποδειχθεί ασφαλές, θα έκανε καλό. Οπως και να 'χει, όμως, φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα καταφεύγουμε στα χάπια. Θα καταπιούμε το καθετί, αποφεύγοντας να κοιτάξουμε λίγο πιο βαθιά μέσα μας».
Σοφία Κουρτίδου, τραγουδοποιός
«Ενα χάπι από μόνο του δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Σ' εμάς τα πράγματα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα για να φτάσουμε σε οργασμό, δεν είναι απλώς βιολογικό θέμα στύσης. Αν η ψυχή της γυναίκας είναι άβυσσος, τότε και ο οργασμός της είναι λαβύρινθος. Και ένα χάπι από μόνο του δεν είναι ο μίτος. Στις σύγχρονες κοινωνίες έχουμε αυτή την τάση, για ευκολία και από φόβο μήπως ανακαλύψουμε κάτι πολύ τρομακτικό στην ψυχή μας, προτιμάμε να πάρουμε ένα χαπάκι και να τελειώνουμε. Για να ξεπεράσει μια γυναίκα ό,τι την κρατάει σεξουαλικά ανενεργή, πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό της. Η ψυχοθεραπεία είναι πιο σημαντική από τη φαρμακολογία. Σαφώς η σεξουαλικότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να γίνει ίση, δεν θα γίνει όμως ποτέ ίδια. Σήμερα βλέπουμε πολλές γυναίκες να λειτουργούν σαν άνδρες για να δείξουν υπεροχή. Εχουν την τάση να επιδεικνύουν την ισότητα με επιθετικό φλερτ, για να κατοχυρώσουν ίσα σεξουαλικά δικαιώματα. Το σεξ είναι όπλο εξουσίας, λες και όλες οι γυναίκες έχουν ως ίνδαλμα τη Λυσιστράτη. Και τα παιδιά στο σχολείο παραείναι ανοιχτά στο σεξ, αλλά, αφού φτάσαμε στα άκρα, κάποια στιγμή θα αποκτήσουμε και μέτρο, πιθανότατα στην επόμενη γενιά. Το χάπι, λοιπόν, ακόμη και αν έχει αποτέλεσμα, θα είναι στιγμιαίο - δεν είναι αυτό το ζητούμενο για μια υγιή σεξουαλική ζωή, αφού, όπως πολύ καλά ξέρουμε, όλα είναι στο μυαλό. Η γυναίκα καλείται να είναι πιο ερωτική από ποτέ, μια και ζούμε σε μια ξέφρενη εποχή απελευθέρωσης, αλλά, αν το καλοσκεφτούμε, όλο αυτό μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να την εγκλωβίσει. Οπότε, το πρόβλημα σωματοποιείται και βλέπεις ωραίες, φαινομενικά υγιείς γυναίκες, που όχι μόνο δεν απολαμβάνουν το σεξ, αλλά το θεωρούν έναν τεράστιο βραχνά. Προσωπικά, δεν θα κατέφευγα στο χάπι, αλλά σε ένα πολύ βαθύ εσωτερικό ψάξιμο. Το να πάρω ένα χάπι μού θυμίζει λίγο αυτό που λένε "σκουπίζω τα πάνω πάνω, όσα βλέπει η πεθερά". Με την υπόλοιπη σκόνη, όμως, τι γίνεται;».
Αννα Νταλάρα, παραγωγός συναυλιών, πρώην υπουργός
«Είδα το εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο της "Libération" και, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η γνωστή παροιμία "ψωμί, τυρί δεν είχαμε...". Δεν θεωρώ ότι αγγίζει τα άμεσα ενδιαφέροντα της μέσης Ελληνίδας. Αν υπήρχε ένα χάπι κατά της ανεργίας ή της έλλειψης επικοινωνίας, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο. Είναι κάτι πολύ έξω από τον δικό μου τρόπο σκέψης και δεν μπορώ να το κατανοήσω. Αν ένα τέτοιο σκεύασμα έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει παθολογικές καταστάσεις, έχει καλώς. Ολα τα άλλα είναι ψυχώσεις. Για άλλη μια φορά, όπως τόσα και τόσα χάπια που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς στο εμπόριο, πιστεύω ότι θα κάνει θραύση στις Αμερικανίδες οι οποίες είναι διατεθειμένες να τα δοκιμάσουν όλα. Αρκεί να ρίξουμε μια συγκριτική ματιά στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανική λογοτεχνία. Η πρώτη δεν διαχωρίζει τον μεγάλο έρωτα από το παθιασμένο σεξ, η δεύτερη έχει αναγάγει το σεξ σε κάτι εντελώς αυτόνομο και σαφώς πιο εμπορευματοποιημένο. Ενα χάπι, όμως, δεν φέρνει την άνοιξη, δεν είναι ο μεσσίας που πρέπει να περιμένει μια γυναίκα».
Βασιλική Τρουφάκου, ηθοποιός
«Επικαλούμαι μια φράση φίλης που άκουσα πρόσφατα: "Λένε ότι ο γυναικείος οργασμός καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Ποιο μυστήριο; Η κλειτορίδα είναι ορατό πράγμα!". Θεωρώ ότι η ανακάλυψη ενός τέτοιου φαρμάκου είναι χαρμόσυνο νέο, φτάνει μόνο να λειτουργεί και να μην έχει παρενέργειες. Θα μπορούσε να βοηθήσει γυναίκες που υποφέρουν είτε λόγω φυσιολογίας είτε λόγω κάποιας μορφής κατάθλιψης. Τώρα, αν σε μερικά χρόνια γίνει καραμέλα την οποία θα παίρνουμε γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε, αυτό είναι άλλη ιστορία. Οπως και να 'χει πάντως, θεωρώ ότι η ερωτική διαδικασία δεν πρόκειται ποτέ να απλουστευθεί. Ούτε για τον άνδρα ούτε για τη γυναίκα. Οπως ασχολούμαστε εδώ και πολλά χρόνια με τη λειτουργία και τη δυσλειτουργία του ανδρικού μορίου, καιρός ήταν να ασχοληθούμε και με το αντίστοιχο γυναικείο. Επειδή το όργανο είναι εσωτερικό, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Παρατηρώντας αγόρια και κορίτσια στην ηλικία μου, γύρω στα είκοσι, θα έλεγα ότι υπάρχει κάθε είδους συμπεριφορά. Από αναζήτηση μακροχρόνιας σχέσης, μέχρι αλλαγή πολλών συντρόφων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν αντιμετώπιζα εγώ κάποιο σοβαρό πρόβλημα σεξουαλικής φύσεως, μπορεί και να το δοκίμαζα σαν θεραπεία. Πιστεύω στη δυτική ιατρική, αλλά δεν θεωρώ ότι μπορεί να αντικαταστήσει την τεράστια εγκυκλοπαίδεια που λέγεται βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος. Σίγουρα, πάντως, αρχικά θα αναζητούσα άλλα αίτια. Θα ξεκινούσα από τα βασικά: μήπως έχω κάποια βαριά μορφή θλίψης; Μήπως δεν με καλύπτει πια ο σύντροφός μου; Η λύση του χαπιού θα ήταν η τελευταία».
Κατερίνα Τσάβαλου, ηθοποιός
«Γυναικείος οργασμός και ένα χάπι που μπορεί να το πετύχει; Είναι σαν να θες να πας με βέσπα στο φεγγάρι. Γιατί μέσα στο γυναικείο μυαλό υπάρχει υπερδραστηριότητα. Τόσες σκέψεις και ανάλυση, υπερανάλυση, κόντρα ανάλυση. Αυτό το χάπι δεν μπορεί να συναγωνιστεί την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου μυαλού. Πόσω μάλλον να την οδηγήσει σε οργασμό. Αυτά απευθύνονται στους άνδρες που δεν σκέπτονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα, σε ανθρώπους που θεωρούν ότι με το βιάγκρα έλυσαν το πρόβλημα της ζωής τους. Ο γυναικείος οργασμός ίσως μπορεί να επιτευχθεί με ένα χημικό χάπι. Ποτέ, όμως, δεν θα επιτευχθεί η λύση του γρίφου του γυναικείου εγκεφάλου».
*Δημοσιεύθηκε στο BHMA
1 Μηνύματα στην ανάρτηση "Θα δοκιμάζατε το γυναικείο viagra;"
Aπομονώθηκαν τα δυο φύλα και μιλάμε για τον οργασμό της γυναίκας το λιμπιντο της ,αντίστοιχα μιλάμε το ίδιο για τον άντρα.Αυτά είναι θέματα που δεν απομονώνονται είναι θέματα της οντότητας ζευγάρι και πολύ σωστά ο λαός λέει αντρόγυνο .Στα θέματα αυτά υπάρχει αλληλεπίδραση επηρεάζει ο ένας τον άλλο και έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.Μόνο σε ακραίες παθολογικές καταστάσεις ίσως χρειάζεται φαρμακευτική βοήθεια.Αναφέρει το κείμενο μια γυναίκα παντρεμένη "Δεν ξέρω τι είναι ο οργασμός, είναι όταν ο άντρας μπαίνει μέσα σου κι εσύ πονάς;". Αυτή η γυναίκα ήταν 30 ετών, μητέρα δύο παιδιών και μορφωμένη.Εδώ υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας στο ζευγάρι.
Δημοσίευση σχολίου