Στην κυρία του DNA, Ρόζαλιντ Φράνκλιν και στα 93α γενέθλια της αφιερώνει η google το σημερινό doodle της.
Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν ήταν η μοναδική γυναίκα που στην αποκάλυψη της δομής του DNA, τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν. Οι τρεις άνδρες με τους οποίους έπρεπε να συνδιαλέγεται κατά τη διάρκεια της αναζήτησης της δομής του μορίου της δεν έδειξαν τον απετούμενο σεβασμό σε εκείνη.
Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν (Rosalind Franklin) γεννήθηκε το 1920 και πέθανε από καρκίνο σε ηλικία μόλις
37 ετών, το 1957.
Κόρη πλούσιας εβραϊκής οικογένειας, η Φράνκλιν σπούδασε βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δίνοντας μάλιστα μάχη για να ακολουθήσει την επιστημονική καριέρα που επιθυμούσε.
Το 1950 ανήκε στο επιστημονικό προσωπικό του King's College του Λονδίνου, έπειτα από τριετή εργασία σε γαλλικό εργαστήριο, καθώς είχε ήδη καταξιωθεί στην επιστήμη της.
Το 1951 ήταν η Φράνκλιν που έθεσε τις βάσεις για τη λύση του «μυστηρίου» του DNA. Κατάφερε να κάνει τη διάκριση μεταξύ δύο μορφών DNA: της παρακρυσταλλικής Β μορφής και της κρυσταλλικής Α μορφής.
Με τη βοήθεια ακτίνων Χ, κατάφερε να φωτογραφήσει τη μορφή Β, που ακόμη και μέχρι σήμερα, θεωρείται εκπληκτικής καθαρότητας και ακρίβειας.
Το έργο της έγινε γνωστό και τιμήθηκε μόνο μετά θάνατον.
Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν ποτέ δεν τιμήθηκε για τη συμβολή της στη διαλεύκανση της δομής της διπλής έλικας αυτά συνετέλεσαν στο να γίνει σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος και μάλιστα ερήμην της.
Με την έκδοση του βιβλίου του Γουότσον «The double helix», σε πολλά σημεία του οποίου η Φράνκλιν περιγράφεται υπό ένα καθαρά σεξιστικό πρίσμα. Στο βιβλίο, το οποίο εξεδόθη το 1968, η Φράνκλιν αναφέρεται ως «Ρόζι», ενώ δίνεται μια πλήρης περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ντυνόταν και ο οποίος σαφώς δεν στόχευε στο να τονίσει τη θηλυκότητά της. Επιπροσθέτως, σχόλια του βιβλίου όπως «το καλύτερο μέρος για μια φεμινίστρια είναι σε κάποιου άλλου το εργαστήριο», ξεσήκωσαν τις φεμινίστριες εναντίον του ανδροκρατούμενου πανεπιστημιακού κατεστημένου και έκαναν τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν σύμβολο του κινήματος όταν αυτό ανθούσε στη δεκαετία του '70.
http://www.madata.gr/diafora/technology/288696.html
No Response to "Ρόζαλιντ Φράνκλιν: η κυρία του DNA "
Δημοσίευση σχολίου