2 «Κανένα φόρεμα όσο όμορφο κι αν είναι δεν έχει αξία εκτός κι αν προκαλεί έναν άντρα να το βγάλει από τη γυναίκα που το φοράει..» Francoise Sagan




Francoise Sagan: "Κανένα φόρεμα όσο όμορφο κι αν είναι δεν έχει αξία εκτός κι αν προκαλεί έναν άντρα να το βγάλει από τη γυναίκα που το φοράει.."
Αναρωτιέμαι, αν στα αλήθεια μπορεί κανείς να περιγράψει αυτόν τον άνθρωπο, αυτή τη γυναίκα, αυτή την πολύπλευρη προσωπικότητα μέσα σε λίγες σειρές γραπτού λόγου. Κι όμως η Francoise Sagan υπήρξε, έζησε με πάθος αφήνοντας πίσω της σπουδαία λογοτεχνική αλλά κυρίως πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο στους Γάλλους αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η γυναίκα αυτή λοιπόν που ακούει στο όνομα Francoise Sagan αποτέλεσε πηγή δύναμης και έμπνευσης για κάθε είδους γυναίκες. Η Francoise Sagan επηρεάζει ακόμα και σήμερα και εμένα κυρίως όταν χρειάζεται να βρω δύναμη για να έρθω αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, γιατί τελικά παντού υπάρχουν λύσεις..
Η Francoise Sagan γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1935 στο χωριό Cajarc. Το πραγματικό της όνομα ήταν
Francoise Quoirez. Ήταν συγγραφέας σπουδαίων λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και  θεατρικών και τηλεοπτικών σεναρίων. Πέθανε στις 24 Σεπτεμβρίου 2004 και ήδη από πολύ νεαρή ηλικία κατάφερε να ποζάρει στο εξώφυλλο του πασίγνωστου και ευρείας κυκλοφορίας γαλλικού περιοδικού Le Figaro με τίτλο «Ένα γοητευτικό τέρας». Η Sagan έμεινε γνωστή για την αθεράπευτα ρομαντική θεματολογία των έργων της. Συνήθιζε να ασχολείται με χαρακτήρες και προσωπικότητες της ανώτερης κοινωνικής τάξης της γαλλικής κοινωνίας. Το πιο γνωστό της έργο ήταν και το πρώτο έργο που έγραψε σε εφηβική ηλικία και δεν είναι άλλο από το «Bonjour Tristesse» (Καλημέρα Δυστυχία).
Η Sagan πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη γαλλική επαρχία περιτριγυρισμένη από ζώα, τα οποία λάτρευε και το έδειχνε σε όλη την πορεία της ζωής της. Προερχόταν από μια ιδιαίτερα ευκατάστατη οικογένεια, καθώς ο πατέρας της ήταν διευθυντής τράπεζας και η μητέρα της ήταν κόρη μεγαλοϊδιοκτητών εκτάσεων γης. Ωστόσο, η Sagan φαίνεται πως επαναπαύτηκε από νωρίς στην άνετη οικονομική ζωή που ζούσε χάρη στους γονείς της κι έτσι, δεν έδωσε ποτέ την πρέπουσα σημασία στις σπουδές της με αποτέλεσμα να μην τελειώσει ποτέ το σχολείο.
Το πρώτο της λογοτεχνικό διήγημα «Bonjour Tristesse» εκδόθηκε το 1954, όταν η ίδια ήταν μόλις 18 ετών και αναγνωρίστηκε αμέσως η επιτυχία της. Οι κεντρικοί χαρακτήρες των έργων της σύντομα αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση για τους αποπροσανατολισμένους νέους εφήβους των χρόνων εκείνων. Μέχρι και το 1998 είχε καταφέρει να εκδώσει άπειρα συγγραφικά έργα πολλά από τα οποία έγιναν σενάριο για ταινία. Έκτος από την ιδιαίτερα σπουδαία πορεία της στη συγγραφή, η ίδια συνήθιζε να γράφει στίχους για τραγούδια. Κατά τη δεκαετία του 1960, η Sagan αποφάσισε να αφιερωθεί ακόμη πιο πολύ στο γράψιμο έργων. Ήταν η στιγμή που αποφάσισε πως θέλει να μείνει γνωστή στην ιστορία ως συγγραφέας λογοτεχνικών έργων.
Σε ότι αφορά την προσωπική της ζωή, η Sagan παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά παντρεύτηκε τον μεγαλοεκδότη Guy Schoeller το 1958, όταν εκείνη ήταν ακόμη 20 ετών, ενώ χωρίσανε δύο χρόνια αργότερα το 1960. Την δεύτερη φορά παντρεύτηκε τον Bob Westhof, έναν Αμερικανό playboy της εποχής. Ο γάμος πραγματοποιήθηκε το 1962 για να λήξει έναν χρόνο αργότερα το 1963, όταν και απέκτησαν τον πρώτο τους γιο Denis. Στην συνέχεια της ζωής της αποφάσισε πως της αρέσει να συνάπτει σχέσεις και με άντρες αλλά και με γυναίκες.
Η ίδια ταξίδευε συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου συναντούσε τον Τρούμαν Καπότε και την Άβα Γκάρντνερ. Στις 14 Απριλίου 1957 και ενώ οδηγούσε το πανάκριβο αυτοκίνητό της είχε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα. Το ατύχημα της κόστισε, καθώς έπεσε σε κόμμα για αρκετό χρονικό διάστημα. Η ίδια αγαπούσε τον κίνδυνο και δεν δίσταζε να τον αγκαλιάζει. Μάλιστα, δεν αντιστεκόταν στον πειρασμό να οδηγεί Jaguar στους αγώνες δρόμου του Μόντε Κάρλο. Μέσα στη δεκαετία του 1990, η Sagan συνελήφθη πολλές φορές για κατοχή και χρήση κοκαΐνης. Η αλήθεια είναι πως ήταν θύμα πολλών ναρκωτικών ουσιών. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα έπαιρνε χάπια, αμφεταμίνες, κοκαΐνη, μορφίνη, ενώ είχε μεγάλη εξάρτηση και από το αλκοόλ. Χαρακτηριστικό είναι και ένα σχετικό επεισόδιο που μετέπειτα έγινε γνωστό και στο ευρύ κοινό. Όταν η αστυνομία εισέβαλε μέσα στο σπίτι της για επιθεώρηση, ο σκύλος της Banko έδειξε κατευθείαν το σακουλάκι με την κοκαΐνη. Η Sagan δίχως κανέναν ενδοιασμό τους κοίταξε και είπε, «Κοιτάξτε, ακόμα και στον σκύλο αρέσει η κοκαΐνη!»
Στις αρχές του 2000 η υγεία της είχε κλονιστεί σοβαρά. Το 2002 δεν είχε καν τη δύναμη να παρευρεθεί σε δίκη εις βάρος της με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Η Francoise Sagan πέθανε σε ηλικία μόλις 69 ετών στη γαλλική πόλη Honfleur, αλλά η κηδεία καθώς και η ταφή της έγινε στην γενέτειρά της Cajarc, έπειτα από δική της απαίτηση λίγο πριν πεθάνει. Στην κηδεία της ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Jacques Chirac ανέφερε στον λόγο του: «Σήμερα η Γαλλία χάνει μια από τις πιο σπουδαίες και ευαίσθητες συγγραφείς της- μια καθοριστική φιγούρα του λογοτεχνικού κόσμου».
Όπως ήταν φυσικό, η ζωή της σύντομα έγινε ταινία. Ο τίτλος είναι Sagan και σκηνοθετήθηκε από την Diane Kurys. Η πρώτη επίσημη πρεμιέρα έγινε στις 11 Φεβρουαρίου 2008 στην Γαλλία και έσπασε τα ταμεία, όπως άλλωστε αναμενόταν.
Γνωστή για την κοφτή, ανάλαφρη, διαυγή γραφή της αλλά και για τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τα θέματά της, έκανε τον ακαδημαϊκό κόσμο να την αντιμετωπίζει με δυσπιστία. Ωστόσο, είναι γεγονός πως τα περισσότερα από τα μυθιστορήματα που έγραψε έγιναν μπεστ-σέλερ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ορισμένα από αυτά είναι η Υποταγή, ο Απατηλός καθρέφτης, Ένα κάποιο χαμόγελο, Περαστική θλίψη, Καλημέρα θλίψη, Τα θαυμάσια σύννεφα, Ένα χαμένο προφίλ, Και με όλη μου την αγάπη, Αίμα ακουαρέλας, Η θηλιά, Η μακιγιαρισμένη γυναίκα και πολλά άλλα.

ΠΗΓΗ

2 Μηνύματα στην ανάρτηση "«Κανένα φόρεμα όσο όμορφο κι αν είναι δεν έχει αξία εκτός κι αν προκαλεί έναν άντρα να το βγάλει από τη γυναίκα που το φοράει..» Francoise Sagan"

Dinos-Art είπε...

Aπόλαυσα την ανάρτησή σου Τάνια μου, καθώς ξύπνησαν μέσα οι καιροί της εφηβείας μου. Καλό σου βράδυ.

tania είπε...

@Dinos-Art
Nα είσαι καλά φίλε μου , ευχαριστώ για το σχόλιο..
Καλό βράδυ..

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)