3 Βιονική γυναίκα..



Σέξι μάνα, αδέκαστη καριερίστα ή τρυφερή σύζυγος; Τους ρόλους θα τους παίξεις θες δεν θες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα της BHMAdonna
Βιονική γυναίκα
Δύσκολα ξεχνάς τη συγκεκριμένη σκηνή από το «Sex and the City» αν είσαι γυναίκα και απεχθάνεσαι τις ταμπέλες. Η Κάρι και η Μιράντα ψωνίζουν βαριεστημένες για ένα πάρτι μασκέ και, σχολιάζοντας την απουσία επιλογών στα κοστούμια, η Μιράντα ξεσπά με το γνωστό κυνικό ύφος της: «Μάγισσα ή σέξι γατούλα; Αυτές είναι οι μοναδικές επιλογές για μια γυναίκα;» Μακριά από τα μυστήρια 90s και βιώνοντας το αβέβαιο 2012, η γκάμα κοστουμιών και ρόλων δεν
φαίνεται να έχει αλλάξει και πολύ. Η πραγματική γυναίκα έχει μεταμφιεστεί σε βιονική και όπως σε κάθε κρίσιμη ιστορική περίοδο, έτσι και τώρα, καλείται όχι μόνο να επανεφεύρει τον εαυτό της, αλλά και να νεκραναστήσει τη χαμένη αυτοπεποίθηση του άντρα που έχει δίπλα της.


 «Οι άντρες έχουν δίκιο να νιώθουν καταρρακωμένοι, η κοινωνία απαιτεί την επιτυχία από αυτούς» είναι το τσιτάτο της εποχής. Οι γυναίκες όμως; Πού βρίσκονται μέσα σε όλα αυτά; Σίγουρα εξουθενωμένες στο τέλος της ημέρας. Επειδή, εκτός από τα σημάδια του πολέμου, πρέπει να αφαιρέσουν και το μακιγιάζ από το πρόσωπό τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην έρευνα που διενεργήσαμε στη ΒΗΜΑdonna, ελάχιστες ερωτηθείσες αυτοχαρακτηρίστηκαν «δυνατές», κάτι που θα έκαναν με μεγαλύτερη ευκολία, αν είχαν μυαλό και ενέργεια περασμένων δεκαετιών. Οι περισσότερες δήλωσαν «ανθεκτικές». Και υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, η κοινωνία απαιτεί από τη γυναίκα να αντέξει.


Ουδέν καλόν αμιγές κακού


Η πρώτη αντίδραση στο ερώτημα αν η χειραφέτηση ευνόησε τη σύγχρονη γυναίκα είναι η κατάφαση. Η χειραφέτηση αυτή, όμως, θυμίζει τρομακτικά το Κουτί της Πανδώρας, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν ουκ ολίγα δυσοίωνα σημάδια και προβληματικές συμπεριφορές. Οι ρόλοι χάθηκαν, το ερωτικό παιχνίδι εξελίχθηκε σε μονομαχία μέχρι τελικής πτώσεως και τελικά περάσαμε στο άλλο άκρο, νιώθοντας ότι πρέπει να είμαστε αυτάρκεις και ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνες μας: από την πρώτη κίνηση για να γνωρίσουμε αυτόν που μας αρέσει στο μπαρ, μέχρι την τελευταία, για να φέρουμε ένα παιδί στον κόσμο. Το οποίο παιδί συνήθως μεγαλώνει μπερδεμένο, νομίζοντας ότι η μαμά του είναι η γεωργιανή νταντά και όχι εσύ, και όταν μετά τις πρώτες λεξούλες του αρχίσει να σου μιλάει με σπαστά ελληνικά, θα καταλάβεις ότι μια ζωή δεν είναι αρκετή για να χωρέσουν τόσο διαφορετικοί ρόλοι.


Οι παλιοί έλεγαν, κι ακόμη το λένε, ότι ο άντρας είναι το κεφάλι, αλλά η γυναίκα είναι ο λαιμός και μόνο με τον λαιμό το κεφάλι μπορεί να πάει δεξιά κι αριστερά, να δει, με λίγα λόγια, τι συμβαίνει γύρω του. Μόνο που, όταν ο λαιμός αρχίζει να τα χάνει, μπορεί να τον δεις να περιστρέφεται, θυμίζοντας τη θρυλική σκηνή από την ταινία «Ο εξορκιστής».  


Αυτή πότε θα γίνει μάνα;


Η υστερία, που είναι ούτως ή άλλως γνώρισμα γένους θηλυκού, διογκώνεται στις μέρες μας όχι μόνο σε κεκλεισμένων των θυρών καβγαδάκι θυμωμένων εραστών, αλλά και σε κοινή θέα. Τα media και οι τηλεπερσόνες εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, κι ας κλαίνε όλοι πάνω από το κουφάρι του λάιφσταϊλ. «Πότε θα γίνετε μανούλα;» ρωτάνε σε κάθε απόχρωση του γελοίου οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του STAR και άλλων καναλιών, ανάγοντας τη μητρότητα όχι σε επιθυμία, αλλά σε τάση. Αντίστοιχα, η επιλόχεια κατάθλιψη που θα πάθει κάποια τηλεπαρουσιάστρια δεν αποτελεί κλινικό σύμπτωμα, αλλά άλλη μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για γκλαμουράτη φωτογράφιση. Εκτός από το θαύμα της μητρότητας, κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, πρέπει, σύμφωνα με τη μιντιακή και όχι μόνο πραγματικότητα, να έχει αγαλλιάσει μέσα σε έναν επιτυχημένο γάμο. Πρόσφατα είχα πάρει συνέντευξη από μια πολύ αξιόλογη ηθοποιό γύρω στα πενήντα. Την είδα στα καλύτερά της. Eλαμπε, ήταν όμορφη και δοτική. «Αυτή πρέπει να είναι λεσβία…» μου έλεγαν όσοι έμαθαν ότι τη συνάντησα. Και όλα αυτά, επειδή δεν είναι παντρεμένη. Διά της εις άτοπον απαγωγής, αν δεν ήταν επιτυχημένη στη δουλειά της, θα ήταν απλώς κατακαημένη που δεν χόρεψε τον χορό του Ησαΐα. Μάγισσα ή σέξι γατούλα από τα 20 ως τα 35 σου, λεσβία ή κακομοίρα από τα σαράντα και πάνω. Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις όταν οι επιλογές στενεύουν.


Ας μιλήσουμε για μπίζνες


Oσο παρεξηγημένες είναι οι γυναίκες μέσα από τα media, τόσο υποτιμημένες είναι στην αγορά εργασίας. Τα κουτοπόνηρα σχόλια τύπου «ποιος ξέρει με πόσους κοιμήθηκε για να φτάσει ως εδώ» πάντα ακολουθούν επιτυχημένες γυναίκες και ουχί άντρες, ενώ οι ίδιες συχνά μοιάζουν να το απολαμβάνουν ανταπαντώντας: «Aν σου την πέσει κάποιος που σου αρέσει, είναι φλερτ. Αλλιώς είναι σεξουαλική παρενόχληση». Οι γυναίκες με συσσωρευμένη εξουσία μπορούν να γίνουν πολύ πιο τρομακτικές από τους άντρες, όπως άλλωστε μας έχει διδάξει και το παράδειγμα της Ανγκελα Μέρκελ.


Συμμαχία γένους θηλυκού


Η γυναικεία φιλία ήταν και είναι ένα ακόμη ακανθώδες θέμα. Κάποιοι τη θεωρούν εξίσου πολύπλοκη με τον γυναικείο οργασμό. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι γυναικοπαρέες μοιάζουν να επιστρέφουν. «Η ζωή μιμείται την TV και το “Sex and the City” το έκανε παγκοσμίως το θαύμα του. Ενώ στα 90s οι λυκοφιλίες έδιναν κι έπαιρναν και οι γυναίκες στρέφονταν σε γκέι φίλους τους πιστεύοντας ότι με εκείνους η σχέση θα είναι πιο ξεκάθαρη και καθόλου ανταγωνιστική, έφαγαν την ψυχρολουσία των καυστικών σχολίων τους και ανακάλυψαν εκ νέου πόσο πολύτιμο είναι να έχεις φιλενάδες. Το μυστικό είναι να συμμαχείς με γυναίκες που σου ταιριάζουν, όπως συμβαίνει και στα ερωτικά» τονίζει η κοινωνιολόγος Χρύσα Θέμελη.


Ολα ή τίποτα


Τα πράγματα έχουν αγριέψει. Οι γυναίκες θέλουν να τα κάνουν όλα. Εκτός από εργάτριες μέλισσες, θέλουν να είναι ταυτόχρονα και βασίλισσες της κυψέλης. Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, οι γυναίκες παραδέχονται ότι, προκειμένου να κρατήσουν τη δουλειά τους μετά τα σαράντα, θα αναγκαστούν να κάνουν μπότοξ και άλλες επεμβάσεις. «Οι άντρες, όμως, δεν αναγκάζονται να κάνουν επιμήκυνση πέους» συμπλήρωσε στο ερωτηματολόγιο μια ανώνυμη πλην όμως οργισμένη ερωτηθείσα. 


Ο Σαίξπηρ τα έχει πει όλα μέσα από τα έργα του. Στον υπέροχο μονόλογο της Ιουλιέτας, στη σκηνή του μπαλκονιού με εκείνη να ντρέπεται, αλλά κατά βάθος να χαίρεται που ο Ρωμαίος την έπιασε στα πράσα να λέει πόσο τρελά ερωτευμένη είναι μαζί του, έχουμε την απόλυτη καταστρατήγηση της στρατηγικής: «Μοντέγο μου, όμορφε, στ’ αλήθεια ξέρεις, είμαι ερωτευμένη σαν τρελή κι έτσι μπορεί να πάρεις το φέρσιμό μου ελαφρύ. Πιστέψτε με όμως κύριε, σίγουρα θα ’μαι πιο πιστή απ’ όσες παριστάνουν τις σοβαρές». Στην πραγματικότητα, όμως, η καθημερινότητα της καθεμιάς κρύβει άπειρα παιχνίδια εξουσίας. Από στρίγκλα σε αρνάκι, από ντάμα κούπα σε ντάμα σπαθί, από βασίλισσα σε πιόνι. Και τη στιγμή που ο κόσμος και κάθε βεβαιότητα αρχίζουν να καταρρέουν, οι πιο επιφανείς οικονομολόγοι γραπώνονται από πλισέ φούστες και κάθε λογής καλλυντικά, προειδοποιώντας: «Οταν πέσει ο δείκτης του κραγιόν, όταν δηλαδή οι γυναίκες πάψουν να ψωνίζουν όσα τις ευχαριστούν, τότε η οικονομική κρίση είναι πιο απειλητική από ποτέ». Πόσα βάρη να αντέξει μία βιονική γυναίκα παγιδευμένη στο σέξι γατοκουστούμι της Cat Woman;


ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ


(ερευνα που διενεργήθηκε από τη vimadonna.gr)


Μια ερωτική σχέση είναι απαραίτητη για την προσωπική σας ολοκλήρωση;


ΝΑΙ: 75%, ΟΧΙ: 25%


Υπάρχει γυναικεία φιλία; ΝΑΙ: 81%, ΟΧΙ: 19%


Βοήθησε η χειραφέτηση τη γυναίκα; ΝΑΙ: 78%, ΟΧΙ: 22%


ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ


(δείγμα: 100 γυναίκες από 20-50 ετών)


Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σύγχρονη γυναίκα;


1. Μπερδεμένη


2. Αγχωμένη και αγχωτική


3. Εγκλωβισμένη σε ρόλους


4. Κουρασμένη


5. Μοναχική


6. Αυτόφωτη


7. Ρεαλίστρια


8. Ενας υπεράνθρωπος


9. Εγωίστρια


Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;


1. Ανθεκτική


2. Ανεξάρτητη


3. Απαιτητική


4. Καλομαθημένη - 
κακομαθημένη


5. Υπεραναλυτική


Με ποια γυναικεία πρότυπα ταυτίζεστε;


1. Αμελί


2. Μελίνα Μερκούρη


3. Μπουμπουλίνα


4. Με τη μαμά μου/γιαγιά μου


5. Αγκαθα Κρίστι


Τι είναι το πιο σημαντικό από το 1 ως το 8


1. Συναισθηματική κάλυψη


2. Καριέρα


3. Εμφάνιση


4. Σεξ


5. Χρήματα


6. Φυσική κατάσταση


7. Οικογένεια


8. Γάμος


Τι δεν θα συγχωρούσατε ποτέ σε έναν άντρα;


1. Την απιστία


2. Να με προσβάλλει δημοσίως


3. Την τσιγκουνιά


4. Τις εξαρτήσεις


5. Τη χειροδικία


6. Να είναι εξαρτημένος από τη μητέρα του

3 Μηνύματα στην ανάρτηση "Βιονική γυναίκα.."

maria είπε...

Οταν διαβάζω τέτοιες έρευνες Τάνια μου γελάω. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται αυτοί οι άντρες συνήθως αρθρογράφοι.
φιλάκια

tania είπε...

@maria
Η αλήθεια ενα ρετουσάρισμα το ηθελε το κειμενο αλλά δεν ειχα χρόνο ,κατα τα άλλα δεν χασαμε και τιποτε που τα διαβάσαμε ,έίχε και καλά σημεία, η έρευνα ας πούμε ειχε κατι να δειξει..
Ευχαριστώ Μαρία μου..
Φιλιά!!

maria είπε...

ξέρεις τι με ενοχλεί σε αυτές τις έρευνες?? γιατί ερευνούν τις αντιδράσεις, τις απόψεις, τους χαρακτήρες των γυναικών, όπως θα ερευνούσαν τη ζωή της φώκιας, ή την αναπαραγωγή της καρέτα καρέτα. Δεν ασχολήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για τον άνδρα. Να ρωτάνε δηλαδή με ποια ανδρικά πρότυπα ταυτίζεσται ή μια ερωτική σχεση είναι απαραίτητη για την προσωπική σας ολοκλήρωση ή υπάρχει ανδρική φιλία??
δεν φταις εσύ ασφαλώς φταίνε αυτοί που δεν έχουν καταλάβει ότι δεν διαφέρουμε απο τους ανδρες σε ΤΙΠΟΤΑ. Μόνο που έχουμε περισσότερες υποχρεώσεις.
φιλιά πολλά

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)