Ο Μις φαν ντερ Ρόε (Ludwig Mies van der Rohe, 27 Μαρτίου 1886 - 17 Αυγούστου 1969) ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στο Άαχεν (όπου σήμερα υπάρχει εξαιρετικό τεχνικό πανεπιστήμιο, συνεχίζοντας την παράδοσή του) και πέθανε στο Σικάγο.
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, δίπλα στον Λε Κορμπυζιέ και στον Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Ο Μις βαν ντερ Ρόε, ολιγομίλητος και στωικός, δεν έπαψε ποτέ να κατέχει
αυτή τη θέση· ίσα ίσα οι μελέτες για το έργο του έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ενδεικτικές είναι οι δύο εκτενείς περιοδεύουσες εκθέσεις που εγκαινιάστηκαν πέρυσι στην Αμερική («Mies in America» και «Mies in Berlin»).
Το έργο του αυτό, το γερμανικό περίπτερο για τη διεθνή έκθεση του 1929, ήταν πολύ επεισοδιακό: γκρεμίστηκε ύστερα από μερικούς μήνες για να ξανακτιστεί ένα τέλειο αντίγραφό του στην ίδια θέση με εξονυχιστική ακρίβεια το 1986.
Αυτό το μικρό περίπτερο (γνωστό ως Barcelona Pavilion) διέθετε επίπεδη οροφή που στηριζόταν σε λεπτές μεταλλικές κολόνες. Τοίχοι από τηνιακό μάρμαρο και όνυχα στέκονταν ελεύθεροι από τα φέροντα στοιχεία και έκρυβαν δυναμικά το εσωτερικό του χώρου και τα δάπεδα από τραβερτίνη. Τα υπόλοιπα έργα του ακολούθησαν αυτή τη σπαρτιατική λιτότητα (μουσεία, κατοικίες, γραφεία, ουρανοξύστες, πανεπιστήμια) και έφθασαν ένα μοναδικό βαθμό απλότητας ανάμεσά τους ξεχώρισαν η κατοικία Φάρνσγουορθ (1950), μια ριζοσπαστική κατοικία που περιτριγυριζόταν από γυαλί και ο ουρανοξύστης Seagram (1958) στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, ο Μις σχεδίασε και μερικά από τα πιο κορυφαία έπιπλα που σχεδιάστηκαν από αρχιτέκτονα τον περασμένο αιώνα: Οι καρέκλες του Barcelona ή οι MR20 με τις χαρακτηριστικές καμπύλες τους αποπνέουν αφάνταστη χάρη και αποτελούν πια σύμβολα υψηλού γούστου που εμφανίζονται μαγικά σε πολλές κατοικίες και δημόσια κτίρια.
Το Βημα
2 Μηνύματα στην ανάρτηση "Μις βαν ντερ Ρόε (Mies van der Rohe)126η Επέτειος Γέννησης"
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!
Λεπτομερές και συνάμα περιεκτικό για αυτόν τον εξαιρετικό αρχιτέκτονα.
Καλημέρα Τάνια μου.
Ζ.
Πράγματι Ζαμπία μου πολύ ενδιαφέρον όπως και τα περισσότερα αφιερώματα της google .
Θέλοντας έτσι να τιμήσει είτε καλιτεχνες έιτε επιστήμονες που βοήθησαν την ανθρωπότητα με τις εφευρέσεις τους..
Να είσαι καλά...
φιλιά!
Δημοσίευση σχολίου