Ξέρετε απο που προήλθε αυτή η συνήθεια;
Η παλαιότερη μαρτυρία για το περιλαίμιο του σκύλου είναι 5.000 ετών και προέρχεται από την Αίγυπτο. Αναπαραστάσεις σκυλιών που φέρουν δερμάτινο περιλαίμιο βρίσκονται σε αντικείμενα τέχνης και τοιχογραφίες που χρονολογούνται μεταξύ του 3.500 και του 300 προ Χριστού
Ξέρετε επίσης,
Αν κυκλοφορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες γυμνοί;
Παρ’ όλο που το γυμνό αποτελεί τον κανόνα στην κλασική τέχνη, οι αρχαίοι Έλληνες δε
συνήθιζαν να κυκλοφορούν γυμνοί, όπως βεβαιώνουν οι ιστορικοί. Εξαίρεση αποτελούσαν οι αθλοπαιδιές των νέων στα γυμναστήρια, ή γυμνάσια – όροι που, όπως είναι προφανές, προέρχονται από τη λέξη γυμνός. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επίσης, οι άντρες αγωνίζονταν γυμνοί.
Αληθεια αναρωτηθήκατε
Γιατί στη Σαχάρα δεν υπάρχουν ηλιακά πάρκα;
Δε θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε το ηλιακό φως και την απεραντοσύνη της Σαχάρας και να εγκαταστήσουμε εκεί φωτοβολταϊκά πάνελ, που θα παράγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, φιλικής προς το περιβάλλον;
Τα ηλιακά πάρκα σε ερήμους ίσως είναι μια ιδανική λύση. Αν μπορούσαμε να αναπτύξουμε φωτοβολταϊκά πάνελ στο 4% της επιφάνειας των ερήμων της γης, θα καλύπταμε ουσιαστικά την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη τέτοιες εγκαταστάσεις στη Σαχάρα, για παράδειγμα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό κόστος. Τα καλώδια και οι πυλώνες υψηλής τάσης θα ήταν μια ιδιαίτερα δαπανηρή επένδυση – ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι περισσότεροι χρήστες ζουν μακριά. Η πολιτική αστάθεια των χωρών της περιοχής είναι ένας ακόμη λόγος που στη Σαχάρα δεν υπάρχουν ηλιακά πάρκα – αλλά αυτή η προοπτική είναι σίγουρα καθ’ οδόν.
Αληθεια ξέρετε
Πότε θεσπίστηκε η χριστιανική χρονολόγηση;
Το 525 μ.Χ. η χριστιανική Εκκλησία κατέληξε στο έτος γέννησης του Ιησού. «Έτος Κυρίου 1» όρισε ο Σκύθης μοναχός Διονύσιος ο Μικρός το 754 από κτίσεως Ρώμης, στηρίζοντας τους υπολογισμούς του σε ασαφείς χρονολογικούς προσδιορισμούς του Πάσχα και της Ανάστασης.
Πάντως η χρονολόγηση της γέννησης του Χριστού δεν θεωρείται ακριβής. Κατά την άποψη των επιστημόνων, ο Ιησούς γεννήθηκε πιθανότατα το έτος 4 π.Χ. Με τον προσδιορισμό του έτους γέννησης του Ιησού η Εκκλησία ενδύθηκε των ισχυρών συμβολισμών της. Η χρονοσήμανση όμως, όπως το «μ.Χ.», διαδόθηκε στη Δυτική Ευρώπη μετά τον 8ο αιώνα. Παγκοσμίως γίνεται χρήση περίπου 400 διαφορετικών ημερολογίων. Τα περισσότερα έχουν ως αφετηρία ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, όπως η ίδρυση μιας συγκεκριμένης δυναστείας ή η ενθρόνιση ενός βασιλιά.
Ξέρετε Πάντως η χρονολόγηση της γέννησης του Χριστού δεν θεωρείται ακριβής. Κατά την άποψη των επιστημόνων, ο Ιησούς γεννήθηκε πιθανότατα το έτος 4 π.Χ. Με τον προσδιορισμό του έτους γέννησης του Ιησού η Εκκλησία ενδύθηκε των ισχυρών συμβολισμών της. Η χρονοσήμανση όμως, όπως το «μ.Χ.», διαδόθηκε στη Δυτική Ευρώπη μετά τον 8ο αιώνα. Παγκοσμίως γίνεται χρήση περίπου 400 διαφορετικών ημερολογίων. Τα περισσότερα έχουν ως αφετηρία ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, όπως η ίδρυση μιας συγκεκριμένης δυναστείας ή η ενθρόνιση ενός βασιλιά.
Πώς άντεξαν μέχρι σήμερα ιστορικά κτίσματα που βρίσκονται σε μέρη όπου έχουν σημειωθεί μεγάλοι σεισμοί;
Σιγα μην τα ξέρατε...
Τα ιστορικά κτίσματα έχουν, φυσικά, και αυτά όρια αντοχής σε ό,τι αφορά τους σεισμούς. Όταν ένας ισχυρός σεισμός έπληξε το Ιράν το 2003, κατέρρευσε η ηλικίας πολλών εκατοντάδων ετών ακρόπολη της πόλης Μπαμ. Μέχρι τότε, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα του κόσμου που είχαν χτιστεί από τούβλα αποξηραμένα στον ήλιο.Σε γενικές γραμμές, τα πλινθόκτιστα κτίρια δεν είναι και τόσο αντισεισμικά, όσο τουλάχιστον είναι άλλα κτίρια χτισμένα από ελαφρύτερα και πιο εύκαμπτα υλικά.
Ένα ιστορικό πλινθόκτιστο μνημείο που άντεξε δώδεκα μεγάλους σεισμούς είναι ο ύψους 55 μέτρων ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποία χτίστηκε την περίοδο 532-537. Η Αγία Σοφία άντεξε στους σεισμούς, επειδή είναι χτισμένη με σχετικά ελαφριά τούβλα και καλό ασβεστοκονίαμα, το οποίο μπορεί να αποσβένει ισχυρές δονήσεις. Επιπλέον, ο τρούλος της Αγίας Σοφίας, που ολοκληρώθηκε το 562, στηρίζεται σε τέσσερις τεράστιες αψίδες και είναι μια εξαιρετικά σταθερή κατασκευή. Προσομοιώσεις δείχνουν πως ο ναός αντέχει σε σεισμούς μέχρι και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε κατά πόσον οι αρχιτέκτονές της, ο Ισίδωρος και ο Ανθέμιος, σχεδίασαν συνειδητά το κτίριο ώστε να είναι αντισεισμικό.
Αλήθεια ξέρετε
Γιατί υπάρχουν τόσες γλώσσες στον κόσμο;
Ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξης τόσο πολλών διαφορετικών γλωσσών στη Γη, και πόσο επηρεάστηκε η εξέλιξη του ανθρώπου από το γεγονός αυτό;
Ορισμένοι ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι οι πρώτες γλώσσες έχουν τις ρίζες τους στις λεγόμενες αρχέγονες γλώσσες των ομάδων του Homo sapiens που ζούσαν στην Αφρική πριν από 150.000 περίπου χρόνια. Όταν ομάδες Homo sapiens μετανάστευσαν από την Αφρική και εγκαταστάθηκαν στην Ασία και στην Ευρώπη, πήραν μαζί τους και τις γλώσσες τους, οι οποίες στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν χωριστά η μία από την άλλη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Berkeley της Καλιφόρνια John Mc Whorther, η γλώσσα λειτουργεί σαν ένας ζωντανός οργανισμός και είναι στη φύση της να εξελίσσεται, όπως εξελίχθηκε βιολογικά και ο άνθρωπος ως είδος.
Κατά συνέπεια, το περιβάλλον στο οποίο ρίζωσαν οι διάφορες ανθρώπινες ομάδες, ο τρόπος ζωής τους, οι κλιματικές συνθήκες κτλ. συνέβαλλαν στην εξέλιξη των γλωσσών σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Εάν θα ήταν δυνατόν οι ομάδες των αρχέγονων προγόνων μας να συνέχιζαν να μένουν κοντά η μία στην άλλη, κατά πάσα πιθανότητα θα συνέχιζαν να μιλούν και την ίδια γλώσσα. Όμως η διασπορά, με το χρόνο είχε ως φυσικό αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων γλωσσών. Αν κανείς πολλαπλασιάσει το φαινόμενο αυτό με τις ανθρώπινες φυλές που υπάρχουν στη Γη, εύκολα καταλαβαίνει γιατί σήμερα υπάρχουν περίπου 6.000 γλώσσες στον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποτε στην ανθρώπινη ιστορία υπήρχαν τουλάχιστον 100.000 γλώσσες και ότι περίπου το 90% από αυτές έχουν εξαφανιστεί.
Εκτιμούν, επίσης, ότι στα επόμενα 100 χρόνια θα υπάρχουν μόλις 500 γλώσσες στον κόσμο, κυρίως γιατί οι «μεγάλες» γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα αραβικά, τα ρωσικά και τα κινέζικα, «καταβροχθίζουν» τις υπόλοιπες. Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη του ανθρώπου εάν όλοι οι άνθρωποι μιλούσαν την ίδια γλώσσα από την εποχή του Homo sapiens. Πιθανότατα όμως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αρκετές διαμάχες και πόλεμοι ανά τους αιώνες.
Ξερετε γιατί γκριζάρουν οι κρόταφοί μας?
Οι τρίχες του σώματός μας παράγουν χρώμα για περιορισμένο αριθμό ετών. Αυτή η περίοδος είναι γενετικά προσδιορισμένη και ποικίλλει ανάλογα με τη θέση της τρίχας.
Κάθε τρίχα δημιουργείται σε ένα τριχοθυλάκιο, που δεν είναι παρά μια ομάδα κυττάρων του δέρματος, διαφόρων τύπων. Μια τρίχα του κεφαλιού έχει κατά κανόνα έναν κύκλο ζωής δύο έως έξι ετών, μετά πέφτει, και το τριχοθυλάκιο αρχίζει να δημιουργεί μια καινούργια τρίχα. Τις πρώτες δέκα φορές όλα πάνε μια χαρά, αλλά από κει και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα.
Αυτό σημαίνει είτε ότι το τριχοθυλάκιο είναι πλέον άχρηστο και δεν μπορεί να δημιουργήσει νέα τρίχα είτε ότι έχουν καταστραφεί τα εξειδικευμένα κύτταρα, τα μελανοκύτταρα, που παράγουν τη χρωστική ουσία μελανίνη. Όσο προχωρά η φθορά των μελανοκυττάρων, τόσο τα μαλλιά γκριζάρουν, μέχρι που ασπρίζουν τελείως, όταν πια δεν τροφοδοτούνται καθόλου με μελανίνη.
Καλη ερώτηση
ξέρετε πότε ενηλικιωνόμαστε;
Υπάρχουν κάποια βιολογικά σημάδια για το τέλος της εφηβείας και την αρχή της ενηλικίωσης;
Η μετάβαση από το στάδιο της εφηβείας στην ενηλικίωση είναι πρωτίστως ένας συνδυασμός κοινωνικών, ψυχολογικών και σωματικών παραγόντων. Ανάλογα με το πολιτιστικό πλαίσιο της κοινωνίας στην οποία ζει κανείς, μπορεί να θεωρηθεί ενήλικος όταν πιάνει, για παράδειγμα, δουλειά, μετακομίζει από το πατρικό σπίτι, παντρεύεται ή αποκτά παιδιά.
Κάτι το οποίο αυτόματα συνδέει κανείς με τη νεαρή ηλικία, είναι η τάση των εφήβων να πηγαίνουν αργά για ύπνο και να κοιμούνται μέχρι αργά το πρωί. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να αποτελέσουν έναν καλό βιολογικό δείκτη του τέλους της εφηβείας.
Ο Till Ronnerberg, ερευνητής ύπνου στο τμήμα Ερευνητικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, διεξήγαγε το 2004 μια έρευνα σε 25.000 άτομα στη Γερμανία και στην Ελβετία. Παρακολούθησε πότε πήγαιναν τα άτομα αυτά για ύπνο και πότε ξυπνούσαν όταν δεν έπρεπε να πάνε στη δουλειά ή στο σχολείο την επομένη, και με βάση αυτά τα δεδομένα υπολόγισε πού βρισκόταν το μέσο χρονικό σημείο του βραδινού τους ύπνου. Αποδείχθηκε ότι το μέσο χρονικό σημείο κατά την πορεία της εφηβείας μετακινούνταν όλο και πιο αργά. Εντελώς ξαφνικά, όμως, η καμπύλη αυτή άρχιζε να πέφτει, καθώς τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα άρχιζαν να κοιμούνται νωρίτερα και να σηκώνονται νωρίτερα το πρωί.
Ο Till Ronnerberg πιστεύει ότι οι συνήθειες του ύπνου των εφήβων αντικατοπτρίζουν θεμελιώδεις σωματικές αλλαγές και δεν οφείλονται απλώς στο γεγονός ότι τα νεαρά άτομα είναι πολύ ανήσυχα για να πάνε να κοιμηθούν ή ότι δεν έχουν όρεξη να σηκωθούν το πρωί. Γιατί οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου συμβαίνουν ενάμισι χρόνο νωρίτερα στα κορίτσια, πράγμα που συμφωνεί με το γεγονός ότι γενικά τα κορίτσια αναπτύσσονται νωρίτερα. Αν η θεωρία αυτή ισχύει, τα κορίτσια ενηλικιώνονται όταν γίνονται 19,5 χρόνων, ενώ τα αγόρια «γίνονται άντρες» στην ηλικία των 20,9 χρόνων.
Αυτή και άλλες παρόμοιες έρευνες έχουν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα ότι η διδασκαλία στο γυμνάσιο και το λύκειο καλό θα ήταν να αρχίζει πιο αργά το πρωί.
Σιγα μην τα ξέρατε...
No Response to "Αλήθεια το ξέρατε?"
Δημοσίευση σχολίου