2 ...Μαρία Αντουανέτα

Είναι γνωστή  η θρυλική φράση ... "αν δεν έχει ο λαός ψωμί ας φάει παντεσπάνι" για την ιστορία, δεν την είπε ποτέ .
Η Μαρία Αντουανέτα βαφτίστηκε με το όνομα Μαρία Αντωνία Ιωσηφίνα Ιωάννα, δούκισσα της Αυστρίας. . Ήταν το 15ο και τελευταίο παιδί της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α΄ της Αυστρίας. Οι δυσκολίες κατά την διάρκεια της γέννας της Μαρίας Αντουανέτας, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός της Λισαβώνας, την ίδια ακριβώς μέρα που γεννήθηκε, ήταν "οιωνοί" θανάτου, για την άσχημη πορεία που θα ακολουθούσε η μετέπειτα βασίλισσα της Γαλλίας.

Σύντομα φάνηκε ο ατίθασος χαρακτήρας της, όταν προκαλούσε συχνά φασαρίες και αρνείτο να κάνει μάθημα, για να ασχοληθεί με άλλα πράγματα. Η ανατροφή της βασιζόταν, όπως και στα υπόλοιπα αδέρφια της, σε ένα σκληρό πρόγραμμα το οποίο είχε....
δημιουργήσει η ίδια η αυτοκράτειρα. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε μαθήματα χορού, θεατρικές παραστάσεις, ιστορία, ζωγραφική, ορθογραφία, γεωγραφία, μαθηματικά και εκμάθηση ξένων γλωσσών. Τα κορίτσια επιπλέον μάθαιναν την τέχνη του κεντήματος.
Η Μαρία Αντουανέτα σε ηλικία 7 ετών, 1763
Η αυτοκράτειρα ενδιαφερόταν να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, για να κερδίσει η Αυστρία την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Ήξερε ότι οι συγγενικοί δεσμοί με τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης θα δυνάμωναν την θέση της Αυστρίας. Περισσότερο ενδιαφερόταν να συνάψει και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον βασιλικό Οίκο των Βουρβόνων, που κυβερνούσαν στην Γαλλία, την Ισπανία και την Σικελία.
Ο γάμος της Μαρίας Αντουανέτας με τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ της Γαλλίας ήταν από νωρίς στα σχέδια της Μαρίας Θηρεσίας. Απέβλεπε στο να φέρει την πολυπόθητη ειρήνη ανάμεσα στην Γαλλία και την Αυστρία. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΕ' της Γαλλίας ζήτησε το χέρι της Μαρίας Αντουανέτας για χάρη του εγγονού του, τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ΄.
Μετά την υπογραφή του γαμήλιου συμβολαίου, η Μαρία Αντουανέτα ξεκίνησε εντατικά μαθήματα εκμάθησης των γαλλικών, ώστε να είναι έτοιμη για τον ρόλο της ως βασίλισσας της Γαλλίας.
Στις 19 Απριλίου 1770 ο γάμος έγινε στην Βιέννη. Τις επόμενες ημέρες προετοιμάστηκε η αναχώρηση της μέλλουσας βασίλισσας και η Μαρία Θηρεσία καθησύχαζε την κόρη της που έκλαιγε συνεχώς. Το 14χρονο κορίτσι αποχαιρέτησε στις 21 Απριλίου 1770 την μητέρα της και τα αδέλφια της στην Βιέννη και αναχώρησε για την Γαλλία, για το πολυτελές ανάκτορο των Βερσαλλιών. Στις 16 Μαΐου έγινε ο πραγματικός γάμος της Μαρίας Αντουανέτας με τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ στις Βερσαλλίες, και η νέα βασίλισσα παρουσιάστηκε στην γαλλική βασιλική αυλή.

Στην Γαλλική αυλη και στο βασιλικό κρεβάτι
Με το που έφτασε στην βασιλική αυλή, η Μαρία Αντουανέτα, συνάντησε δυσκολίες.
Το πρώτο βράδυ του γάμου της έμαθε οτι οι ερωτικές της επαφές με τον συζυγο της θα πρεπει να γινονται παρουσια ευγενων κατι που συνηθιζονταν συχνα τοτε, για την ικανοτητα αποκτησης απογονων, οσο και την νομιμοτητα των τεκνων. Παρολα αυτα ερωτικη επαφη απο την πλευρα του Λουδοβίκου, δεν κατεστη δυνατη για τα επόμενα σχεδον δυο χρονια,κατι που δημιουργουσε ποικιλα ερωτηματα και ανησυχιες.
Σαν αρκετα νεα και απειρη, και με σχεδον πληρη ελευθερια και μακρια απο την επιβλεψη της μητερας της, αρχισε τις σπαταλες σε ολονυχτια παρτι και χαρτοπαιξιες, οπου εχανε τεραστια ποσα τα οποια πληρωνε ο συζυγος της. Στην αλληλογραφια που ειχε με την μητερα της, εκεινη προσπαθουσε να την προτρεψει συνετιστει και η Μαρια επεμενε πως δεν της ειχε αρκετη εμπιστοσυνη και πως πιστευε τις διαφορες φημες και τα κακοβουλα σχολια εις βαρος της.
Η φροντιδα της εξωτερικης της εμφανισης εμεινε στην ιστορια, τοσο για τα πολυτελη φορεματα της οσο και για περιπλοκα χτενισματα της και τις διαφορες περουκες που χρησιμοποιούσε.
Στα υπολοιπα μελη της βασιλικης αυλης δεν ηταν ιδιαιτερα αγαπητή. Τοσο λογω καταγωγης αλλα και η μετέπειτα συμπεριφορα της απλα επιδεινωνε την κατασταση.
Δύο χρόνια αφότου έφτασε στις Βερσαλίες, είχε γίνει γνωστή ως η βασίλισσα του ροκοκό.


Bασίλισσα της Γαλλίας
Το 1774 το βασιλικό ζευγάρι ανέβηκε επίσημα στον γαλλικό θρόνο μέσα από φαντασμαγορικές τελετές, αλλά σύντομα ήρθε σε ρήξη με το γαλλικό αντιαυστριακό κόμμα. Και όχι μόνο με το αντιαυστριακό κόμμα, αλλά και με τις θείες του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ, που βγάλαν στη Μαρία Αντουανέτα το όνομα "η Αυστριακή".
Ξόδευε κάθε μήνα 15.000 λίβρες για ζητήματα όπως η μόδα, οι κομμώσεις και πολυτελή κοσμήματα, καθώς και για την ανέγερση ενός μικρού αλλά πολύ πολυτελούς κτίσματος στις Βερσαλλίες, το Μικρό Τριανόν, ενώ μεγάλο μέρος του γαλλικού πληθυσμού πέθαινε από την πείνα. Αυτό δεν βοηθούσε καθόλου τις σχέσεις της με τον γαλλικό λαό, ο οποίος ήταν δυσαρεστημένος από εκείνη, ενώ ταυτόχρονα οργίαζαν οι φήμες γύρω από την ίδια και την ιδιωτική της ζωή, όπως και τις σεξουαλικές της προτιμήσεις.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές την επισκέφτηκε ο αδερφός της αυτοκράτορας Ιωσήφ Β' των Αψβούργων, ο οποίος προσπάθησε να την συνετίσει, θυμίζοντας της τις υποχρεώσεις της απέναντι στον γαλλικό λαό. Από τότε, και ιδίως μετά την γέννηση της πρώτης κόρης της, Μαρίας Θηρεσίας Καρλόττας, τον Δεκέμβριο του 1778, η βασίλισσα ζούσε πιο απλά.
Με τον θάνατο της μητέρας της το 1780, η Μαρία Αντουανέτα έχασε μία καλή και έξυπνη σύμβουλο. Η θέση της όμως ενδυναμώθηκε, όταν το 1781 γεννήθηκε ο πρώτος της γιος, Λουδοβίκος Ιωσήφ, που πέθανε σε ηλικία 8 ετών. Το 1785 γεννήθηκε ο δεύτερος της γιος, δούκας της Νορμανδίας, και το 1786 η δεύτερη κόρη της, Σοφία Βεατρίκη, η οποία πέθανε το 1787.

Γαλλική Επανάσταση
Το έτος 1789 ήταν ένα σημείο αλλαγής στην ζωή της Μαρίας Αντουανέτας. Στις 4 Ιουνίου πέθανε ο πρωτότοκος γιος της. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση της Γαλλίας χειροτέρευε συνεχώς. Γρήγορα ξέσπασε και η Γαλλική Επανάσταση.
Στις 5 και 6 Οκτωβρίου 1789 ο λαός του Παρισιού ξεχύθηκε στο βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών και εξαγριωμενος κατευθυνθηκε προς το υπνοδωματιο της Μαριας Αντουανετας. Εκεινη απο μια μυστικη εξοδο καταφερε να φτασει στα διαμερισματα του βασιλια και ετσι γλιτωσε το λυντσαρισμα. Αλλα αν και γλιτωσε, η βασιλική οικογένεια, αιχμαλωτιστηκε. Στη συνέχεια την μετέφεραν στο Παρίσι. Η βασίλισσα όμως προσπάθησε να δραπετεύσει μαζί με τον βασιλιά και τα παιδιά της, βοηθούμενη από φίλους και συγγενείς στο εξωτερικό. Η προσπάθεια της αυτή απέτυχε, καθώς συνελήφθη κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, όταν κάποιος αναγνώρισε τον Λουδοβίκο από την απεικόνιση του προσώπου του σε ένα νόμισμα. Η αναγνωριση θα ηταν λογικα ευκολη, καθως οι βασιλεις ηταν τοσο προσηλωμενοι στο πρωτοκολλο, που δεν ελαβαν τις απαραιτητες προφυλαξεις για την μεταμφιεση τους και ταξιδευαν και με αντικειμενα πανω τους (και μεσα στην αμαξα) που τους εκαναν ευκολο στοχο.

Στα Βικιφθέγματα υπάρχει υλικό σχετικό με το άρθρο:
Μαρία Αντουανέτα
Φυλακίστηκε στο Παρίσι, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογενείας. Στην φυλακη και μεσα απο τα γραμματα της η Μαρια Αντουαννετα εμφανισε μια πρωτοφανη αλλαγη στον χαρακτηρα της. Καθοδηγουσε και εδινε συμβουλες στους δικους της ανθρωπους και εμφανιζοταν αποφασισμενη να οδηγησει η ιδια την εκστρατεια εναντια στην επανασταση.
Παρολα αυτα καρατομήθηκε.
Για την ιστορια δεν ειπε εκεινη την θρυλικη φραση : "αν δεν έχει ο λαός ψωμί ας φάει παντεσπάνι"

2 Μηνύματα στην ανάρτηση "...Μαρία Αντουανέτα"

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Επι τέλους! Επιτέλους ! Και βέβαια δεν την είπε. Την αναφέρει ο Σαιν Σιμόν 100 χρόνια πριν & το περιγελά που μιά ανόητη ευγενής της επαρχίας αμόλησε τέτοια κοτσάνα. Το κύμα της εξέλιξης μπορεί να σάρωσε τη μικρή αρχιδούκισσα αλλά τόσο ηλίθια δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε στη δίκη της.
Θαυμάσια ανάρτηση.

tania είπε...

@Δάφνη Χρονοπούλου Συμφωνώ απόλυτα μαζι σου, βιογραφία της Αντουανέτας διάβασα απο τον συγραφέα και βιογράφο ιστορικών προσώπων Στέφαν Τσβαιχ ο οποίος περιγράφει με λεπτομερώς τον χαρακτήρα και την οξυδέρκειά της. Το νεαρον της ηλικίας της σε συνδυασμο με ..άλλες επιροές της αυλής κυρίως οδηγησαν αυτη και τον σύζυγό της στη Λαιμητόμο!
Να είσαι καλά..
Καλό βράδυ!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)