0 ....Τζάκι Κέννεντι 47 χρόνια μετά εξομολογείται...


Jackie_JFK1.jpg
Η συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε σε επτά συνέχειες, έλαβε χώρα στις αρχές του 1964 (πρόκειται για τη μία από τις μόλις τρεις συνεντεύξεις που έδωσε η Τζάκι μετά τη δολοφονία του συζύγου της) και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη στο βιβλίο «Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life with John F. Kennedy» το οποίο θα συνοδεύεται και από ηχητικά ντοκουμέντα.Η Τζάκι έμεινε στην ιστορία για το στυλ της, και την ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπιζε τα πάντα. Λίγοι όμως ήταν οι άνθρωποι που είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί της όλες τις τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της...

Λέει για τον Τζον Κέννεντι:
* Ανησυχούσε για τη χώρα, με την ιδέα ότι θα μπορούσε να τον διαδεχθεί ο αντιπρόεδρός του Λίντον Τζόνσον.


* Όταν έμαθε την αποτυχία της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων επέστρεψε στο δωμάτιο και άρχισε να κλαίει, με εμένα δίπλα του. Βλέπετε, έβαλε το κεφάλι του μέσα στα χέρια του και άρχισε να κλαίει.

Μια σειρά από συνεντεύξεις της Τζάκι Κέννεντι, συζύγου του δολοφονηθέντος Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζον Κέννεντι, αναμένεται να
 κυκλοφορήσουν αύριο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή (CD). Οι συνεντεύξεις, συνολικής διάρκειας οκτώ ωρών, παραχωρήθηκαν στον ιστορικό Άρθουρ Σλέσινγκερ Τζούνιορ το 1964, μερικούς μήνες μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, το Νοέμβριο του 1963.



Μετά την ηχογράφηση των συνεντεύξεων αυτών, η Τζάκι Κένεντι (1929-1994) είχε ζητήσει τη δημοσιοποίησή τους 50 χρόνια μετά το θάνατό της. Ωστόσο, η δημοσίευσή τους εγκρίθηκε φέτος από την οικογένεια Κένεντι, με την ευκαιρία της 50ης επετείου φέτος της ανόδου στην εξουσία του Τζον Κένεντι, 35ου προέδρου των ΗΠΑ.


Αποσπάσματα αυτών των ηχογραφημένων συνομιλιών, δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Αυτά προσφέρουν μια σημαντική οπτική στις σκέψεις και στα συναισθήματα μιας εκ των πιο αινιγματικών μορφών του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο.
Charles_de_Gaulle.jpgIndira_Gandhi.jpg
Η Τζάκι για ξένους ηγέτες: «Εγωμανής» ο Σαρλ Ντε Γκολ «απαίσια γυναίκα» η Ιντιρα Γκάντι


Η κρίση των πυραύλων
Κατά τις πρώτες ημέρες της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα, προτού καν ο κόσμος μάθει ότι υπήρχε ενδεχόμενο να υπάρξει πυρηνική ανάφλεξη, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κένεντι, τηλεφώνησε στη σύζυγό του, Τζάκι, που βρισκόταν στο εξοχικό τους στη Βιρτζίνια. Από τη φωνή του, όπως είπε η ίδια αργότερα, μπορούσε να καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
«Γιατί δεν έρχεσαι πίσω στην Ουάσιγκτον;» τη ρώτησε χωρίς να της διευκρινίσει το λόγο.


«Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν υπήρχε για εμένα ύπνος» είπε η Τζάκι Κένεντι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε νέο βιβλίο το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει την προσεχή Τετάρτη, 47 χρόνια μετά τις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει η ίδια.


Όταν έμαθε ότι οι Σοβιετικοί τοποθετούσαν πυραύλους στην Κούβα που στόχευαν αμερικανικές πόλεις, παρακάλεσε το σύζυγό της να μην την στείλει μακριά.


«Αν συμβεί το οτιδήποτε, εμείς θα μείνουμε εδώ μαζί σου» φέρεται να είπε στον Πρόεδρο Κένεντι τον Οκτώβριο του 1962. «Θέλω να μείνω μαζί σου και να πεθάνω μαζί σου. Και τα παιδιά το ίδιο, αν είναι να ζήσουν χωρίς εσένα».


«Ιδιωτικές»
Η συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε σε επτά συνέχειες, έλαβε χώρα στις αρχές του 1964 (πρόκειται για τη μία από τις μόλις τρεις συνεντεύξεις που έδωσε η Τζάκι μετά τη δολοφονία του συζύγου της) και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη στο βιβλίο «Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life with John F. Kennedy» το οποίο θα συνοδεύεται και από ηχητικά ντοκουμέντα.


Σε αυτά η Τζάκι συζητά με τον Αρθουρ Σλέσινγκερ τζούνιορ, τον ιστορικό και συνεργάτη του Τζον Κένεντι, για την προεδρία του συζύγου της, το γάμο τους αλλά και το ρόλο της ίδιας στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δυο τους, ωστόσο, δεν συζήτησαν τη δολοφονία εκείνου στο Ντάλας του Τέξας, τον Νοέμβριο του 1963.


Οι οκτώ και πλέον ώρες των συνεντεύξεων κρατήθηκαν ιδιωτικές ύστερα από το σχετικό αίτημα της Τζάκι, η οποία ποτέ δεν μίλησε δημόσια για αυτά τα χρόνια έως και το θάνατό της το 1994.


Σε ηλικία μόλις 34 χρόνων και ενώ διερχόταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της, η Τζάκι Κένεντι μίλα με αυτοέλεγχο για πρόσωπα και πράγματα: για πρώην προέδρους, συνεργάτες του συζύγου της, ισχυρές γυναίκες, γυναίκες δημοσιογράφους αλλά ακόμα-ακόμα και για την πεθερά της.


«Βιαίως φιλελεύθερες γυναίκες…»


Για την Τζάκι, ο Σαρλ Ντε Γκολ, ο τότε Γάλλος πρόεδρος, είναι «εγωμανής». Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ είναι «ανειλικρινής» και η Ιντιρα Γκάντι, που μετά έγινε πρωθυπουργός της Ινδίας, είναι μια «απαίσια γυναίκα».


Δεν παραλείπει, εξάλλου, να πει ότι ο Κένεντι κάποτε της είχε για τον Λίντον Τζόνσον, τον αντιπρόεδρό του: «Θεέ μου, μπορείς να φανταστείς τι θα συνέβαινε στη χώρα αν ο Λίντον ήταν πρόεδρος;». Για τον Ρούζβελτ ο Κένεντι είχε πει: «Η λέξη τσαρλατάνος είναι άδικη για αυτόν. Ωστόσο έκανε πολλά πράγματα για εφέ».


Δεν παραλείπει, εξάλλου, να αναφέρει ότι «βιαίως φιλελεύθερες γυναίκες στην πολιτική» προτιμούσαν τον Αντλάι Στίβενσον, τον πρώην υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, αντί για τον Κένεντι διότι «φοβόντουσαν το σεξ».


Για την Μαντάμ Νιου, την κουνιάδα του προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ, και την Κλερ Μπουθ Λούτσε, πρώην μέλος του Κογκρέσου, λέει στον Σλέσινγκερ: «δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν μάθαινα ότι ήταν ομοφυλόφιλες».


Οι απιστίες του Τζον Κέννεντι
Σε κανένα σημείο της συζήτησης η Τζάκι δεν αναφέρεται στις εξωσυζυγικές σχέσεις του Τζον Κένεντι, ούτε στην κρυφή μάχη που έδινε εκείνος με τη νόσο του Αντισον, παρά το γεγονός ότι μίλησε διεξοδικά για τον πόνο στην πλάτη του, και για την σχετική επέμβαση το 1954 στην πλάτη του που παραλίγο να τον έστελνε στο θάνατο.


Η Τζάκι, μεταξύ άλλων, περιγράφει τον Πρόεδρο ως ευγενικό, τζέντλεμαν, μεγαλόθυμο που είχε καλό γούστο στους ανθρώπους, τα έπιπλα και στα βιβλία. Δεν παραλείπει η Τζάκι να πει ότι τον θυμόταν να διαβάζει βιβλία παντού: ενώ περπατούσε, ενώ δειπνούσε, ενώ έκανε μπάνιο, ενώ έδενε τη γραβάτα του.


Ο Τζον Κένεντι, εν τω μεταξύ, αρκετές φορές είχε κλάψει στα χέρια της Κένεντι στο δωμάτιό τους, κυρίως με αφορμή την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961.


Ως προς το γάμο τους, η Τζάκι λέει ότι με το σύζυγό της δεν είχε έντονο καβγά.


Ο πατέρας Κέννεντι
Η ίδια, εξάλλου, μιλάει με επαινετικά λόγια για τον Τζόσεφ Κένεντι, τον πατέρα του προέδρου, για τον οποίο λέει ότι επηρέασε έντονα τα παιδιά του και τους μετέδωσε το αίσθημα της πειθαρχίας.
Μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων που θαύμαζε ήταν ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο αδελφός του προέδρου, ο Ρόμπερτ Μακναμάρα, ο υπουργός Αμυνας του Τζον Κένεντι, και ο ΜακΤζόρτζ Μπάντι, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τον Γάλλο νοβελίστα, Αντρέ Μαλρό «τον πιο συναρπαστικό άνθρωπο που έχω μιλήσει ποτέ».


«Μια… άλλη Τζάκι»
Σε πολλές από τις περιγραφές που αφορούσαν το γάμο της, η νεαρή χήρα δείχνει να μοιάζει πολύ λίγο με τη γυναίκα που παντρεύτηκε ύστερα από τέσσερα χρόνια τον Αριστοτέλη Ωνάση ή εκείνη τη γυναίκα, που μετά το θάνατο του Ωνάση, ξεκίνησε μια νέα καριέρα στον χώρο των βιβλίων.
Η Ντόρις Κιρνς Γκούντγουιν, ιστορικός και σύζυγος του Ρίτσαρντ Γκούντγουιν, στενού συνεργάτη του Κένεντι είπε σε συνέντευξή της πριν από μερικές ημέρες: «Δεν είναι αυτή η Τζάκι που γνωρίσαμε τα επόμενα χρόνια».
Στον πρόλογο του εν λόγω βιβλίου, η κόρη της Τζάκι και του Τζον Κένεντι, Καρολάιν, λέει ότι η απόφασή της να κυκλοφορήσει το εν βιβλίο ελήφθη με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ημέρα που ο πατέρας της ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως επισημαίνει η ίδια δεν θα ήταν σωστό να απουσιάζει από τη δημόσια συζήτηση η οπτική της μητέρας της για τα συγκεκριμένα ζητήματα.


«Οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένη εικόνα και εντύπωση για τη μητέρα μου» λέει χαρακτηριστικά η Τζάκι Κένεντι σε ένα βίντεο το οποίο συνοδεύει την ηλεκτρονική έκδοση του εν λόγω βιβλίου. «Ωστόσο, δεν την γνωρίζουν καθόλου» καταλήγει


tp://www.inews.com.

No Response to "....Τζάκι Κέννεντι 47 χρόνια μετά εξομολογείται..."

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)