ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ
.Βιογραφικά στοιχεία
Ο Pierre de Fermat γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1601 σε μία μικρή πόλη της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, την Beaumont-de-Lomange κοντά στη Toulouse . Ο πατέρας του ήταν πλούσιος έμπορος δερμάτων και δεύτερος πρόξενος(άρχοντας) της Beaumont-de-Lomange . Είχε έναν αδερφό και 2...
αδερφές. Άφησε μόνο ένα γυιό που έγραψε βιβλία νομικής και εξέδωσε τις εργασίες του πατέρα του.
Το σπίτι του στην Beaumont-de-Lomange που γεννήθηκε το οποίο αργότερα έγινε μουσείο .
Η Μόρφωση του
Ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο της Toulouse πριν μετακομίσει στην όμορφη παραλιακή
πόλη Bordeaux το δεύτερο μισό του 1620. Εδώ ξεκίνησε τις πρώτες σοβαρές έρευνές του στα Μαθηματικά.
Όσο βρισκόταν στην Bordeaux το 1629 έδωσε ένα αντίγραφο της δικιάς του αναθεώρησης του Γεωμετρικού τόπου του Απολλώνιου επιπέδου σ’ έναν από τους εκεί μαθηματικούς. Στην Bordeaux είχε επαφές με τον Beaugrand και κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου παρήγαγε σημαντικό έργο στα maxima και minima τα οποία έδωσε στον Etienne d’Espagnet ο οποίος μοιράστηκε τα μαθηματικά του ενδιαφέροντα με τον Fermat. O Pierre δέχτηκε περισσότερη επιρροή από τον Vieta .
Μετά πήγε στη Orléans (πόλη νοτιοδυτικά του Παρισιού)όπου σπούδασε και πήρε πτυχίο Νομικής και ακολούθησε καριέρα ως δικαστικός και εργάστηκε για λογαριασμό της τοπικής κυβέρνησης, παίρνοντας τον τίτλο του συμβούλου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Toulouse , θέση την οποία κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Εκείνη την περίοδο άλλαξε το όνομα του από Pierre Fermat σε Pierre de Fermat . Μιλούσε Λατινικά, Ελληνικά, Ιταλικά και Ισπανικά και επαινέθηκε για τα εδάφια που έγραψε σε πολλές γλώσσες, και έγινε περιζήτητος σε όσους ασχολούνταν με την διόρθωση Ελληνικών εδαφίων.
Συχνά έγραφε επιστολές προς γνωστούς μαθηματικούς της εποχής του στις οποίες εξέθετε τις απόψεις και αναλύσεις του πάνω σε μαθηματικά προβλήματα και ζητούσε την άποψη τους για την επιβεβαίωση των δικών του μεθόδων…Για αυτό τον λόγο, ότι δεν αποκάλυπτε δηλαδή τους υπολογισμούς του, προκαλούσε κάποια δυσαρέσκεια. Αυτό οδήγησε σε αντιπαραθέσεις με τους συγχρόνους του όπως τον Descartes και τον Wallis . Τέλος, ανέπτυξε στενή σχέση με τον Pascal .
.Ας θυμόμαστε ότι…
Ο Anders Hald (Δανός στατιστικός και ιστορικός πέθανε το 2007) έγραψε ότι : ‘’ Η βάση των μαθηματικών του Fermat ήταν οι κλασσικές ελληνικές διατριβές σε συνδυασμό με τις νέες αλγεβρικές μεθόδους του Vieta .’’
Το έργο του
Ασχολήθηκε με την αναλυτική γεωμετρία (πρωτοποριακή εργασία Ad Locos Planos et Solidos Isagoge - 1636) . Περισσότερο αναλυτικά…
Στις εργασίες του Methodus ad disquirendam maximam et minima και De tangentibus linearum curvarum ο Fermat ανέπτυξε μία μέθοδο για τον προσδιορισμό του μέγιστου και του ελάχιστου καμπυλών και την εύρεση εφαπτομένων των καμπυλών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμη με την παραγώγιση . Σε αυτά τα έργα επίσης ανέπτυξε μία τεχνική στο να βρίσκει τα κέντρα βαρύτητας διαφόρων επίπεδων και τρισδιάστατων σχημάτων που οδήγησαν στην περαιτέρω δουλειά του στον τετραγωνισμό του εμβαδού παραβολών(Treatise on Quadrature of Fermat 1659).
Ο Fermat ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γνωστός να έχει υπολογίσει το ολοκλήρωμα των εκθετικών συναρτήσεων. Χρησιμοποιώντας ένα ευφυές κόλπο, κατέστησε ικανό να ανάγει τον υπολογισμό του ολοκληρώματος στο υπολογισμό του αθροίσματος των γεωμετρικών σειρών. Ο μαθηματικός τύπος που έδωσε για το ολοκλήρωμα βοήθησε τον Newton και αργότερα τον Leibniz όταν αυτοί ανεξάρτητα ανέπτυξαν το θεμελιώδες θεώρημα του διαφορικού λογισμού
No Response to "Aνακάλυψα μια πραγματικά υπέροχη απόδειξη αυτού του θεωρήματος όμως αυτό το doodle είναι πολύ μικρο για τη χωρέσειPierre de fermat -"
Δημοσίευση σχολίου