Τις παραμονές του τουρνουά του Wimbledon (Γούιμπλεντον), οι Βρετανοί επιστήμονες έκαναν έρευνες για να μάθουν γιατί και το κυριότερο για ποιό λόγο φωνάζουν οι τενίστριες όταν χτυπούν το μπαλάκι.
Για τις γυναικείες κραυγές στα γήπεδα τένις για πρώτη φορά άρχισαν να μιλούν το 1992, όταν μιά διάσημη τενίστρια- η Μόνικα Σέλες ηττήθηκε στον τελικό του Γούιμπλεντον από μία άλλη αστέρα - την Στέφι Γκραφ. Ο διαιτητής του αγώνα απαίτησε από την Σέλες να μη φωνάζει όταν χτυπά την μπάλα. Η Μόνικα χαμήλωσε τις κραυγές της, όμως έχασε το παιχνίδι της. Από τότε το γυναικείο τένις έπαψε να είναι ήσυχο άθλημα. Είναι γνωστό ότι η Ρωσίδα Μαρία Σαράποβα, χτυπώντας το μπαλάκι, «βρυχίζει» σαν ένα μικρό αεροπλάνο κατά την προσγείωσή του. Η κραυγή της ως προς την ισχύ του ήχου φτάνει τα 100 ντεσιμπέλ. Η τωρινή πρωταθλήτρια του Γούιμπλεντον Σερίνα Γουίλιαµς υστερεί κατά 10 ντεσιμπέλ και η κραυγή της ακούγεται σαν μία μηχανική σφύρα.
Μήπως η κραυγή με την οποία εξοπλίστηκαν σχεδόν όλες οι κυρίες με ρακέτα στο χέρι τους προσδίδει δυνάμεις; Είτε τους χρειάζεται για να φοβερίζουν τους αντιπάλους τους; Η καθηγήτρια ΄Αλισον Μακόνελ από το Πανεπιστήμιο Μπρούνελ, π.χ., θεωρεί ότι η ελεγχόμενη κραυγή βοηθά τους
παίκτες να χτυπήσουν στο μέγιστο βαθμό δυνατά. «Όταν ο παίκτης αναπνεύει πριν το χτύπημα, και μετά εκπνέει κραυγάζοντας, ο λάρυγγάς του συστέλλεται και ένα μέρος του αέρα παραμένει στους πνεύμονές του, βοηθώντας τον άνθρωπο να διατηρήσει την ισορροπία του σώματός του. Το γεγονός αυτό του δίνει τη δυνατότητα να μη βλάψει την σπονδυλική του στήλη, εκτελώντας κινήσεις με μεγάλη προσπάθεια.
Οι τενίστες σήμερα χρησιμοποιούν ειδική τεχνική, η οποία τους αναγκάζει να φωνάζουν. Οποιοσδήποτε προπονητής θα σας πει ότι το κύριο μυστικό ενός καλού χτυπήματος συνίσταται στο χαλαρό ρυθμό του παιχνιδιού. Τέτοιος ρυθμός όμως πετυχαίνεται μόνο τότε, όταν η αναπνοή και το χτύπημα είναι του ίδιου κύματος. Ακριβώς για αυτό τον λόγο πολλούς νέους τενίστες τους μαθαίνουν να φωνάζουν όταν χτυπούν το μπαλάκι για να τους ελέγχουν εύκολα. Γιατί οι γυναίκες φωνάζουν στο γήπεδο δυνατότερα από τους άνδρες; Αυτό εξηγείται πολύ εύκολα. Απλώς το άνω μέρος του γυναικείου σώματος εκ φύσεως είναι πιο αδύνατο από το ανδρικό. Συνεπώς οι τενίστριες χρειάζεται να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες χρησιμοποιώντας την τέχνη της αναπνοής,- είπε η καθηγήτρια Μακόνελ.
No Response to "Grand Slam και δυνατές κραυγές"
Δημοσίευση σχολίου