Τα κόκκινα αβγά αποτελούν εδώ και αιώνες το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο του Πάσχα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τα ειδωλολατρικά χρόνια το αβγό ως σύμβολο αναπαριστούσε την αναγέννηση της γης μετά το χειμώνα, όπως όταν αυτό σκάει κι από μέσα του ξεκινάει μια νέα ζωή. Έτσι, θεωρήθηκε θαυματουργό.
Το έθαβαν κάτω από τα θεμέλια των κτιρίων για να διώξει το κακό. Οι νεαρές έγκυες γυναίκες των Ρωμαίων κουβαλούσαν ένα αβγό στα πρόσωπά τους για να προβλέψουν το φύλο των αγέννητων παιδιών τους, ενώ οι Γαλλίδες νύφες περνούσαν πάνω από ένα αβγό, πριν διαβούν το κατώφλι των καινούριων τους σπιτιών. Ο συμβολισμός αυτός άλλαξε στα χριστιανικά χρόνια, οπότε αναπαριστούσε την αναγέννηση του ανθρώπου, παρομοιάζοντάς το με τον τάφο απ' όπου αναστήθηκε ο Χριστός.
Η αρχή του εθίμου των κόκκινων αβγών της Λαμπρής έχει πολλές εκδοχές που κάνουν την εμφάνισή τους στα χρόνια του Ιησού. Μία ιστορία λέει πως όταν ο Αυτοκράτορας της Ρώμης έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού ισχυρίστηκε πως αυτό είναι τόσο πιθανό να συμβεί όσο το να καταφέρει κανείς να βάψει τα αβγά κόκκινα. Η Μαρία η Μαγδαληνή τότε επιβεβαίωσε το μήνυμα της Ανάστασης στον Αυτοκράτορα πηγαίνοντάς του ένα κόκκινο αβγό.
Ένας πολωνικός μύθος λέει πως η μητέρα του Χριστού προσέφερε ένα καλάθι αβγά στους φρουρούς του υιού της στο σταυρό, παρακαλώντας τους να είναι λιγότερο σκληροί μαζί του. Τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αβγά που κρατούσε και τα έβαψαν με ένα εκτυφλωτικό χρώμα.
Ένας άλλος μύθος των Πολωνών λέει ότι όταν η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον τάφο, για να αλείψει με λάδι το σώμα του Χριστού, είχε μαζί της ένα καλάθι με αβγά. Όταν έφτασε στον τάφο και ξετύλιξε τα αβγά, τα άσπρα τσόφλια απέκτησαν τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Τέλος, η πιο κοινότυπη εξήγηση του εθίμου είναι πως τα κόκκινα αβγά συμβολίζουν τον εορτασμό της λήξης της σαρακοστιανής νηστείας, αφού τόσο στην ορθόδοξη όσο και στην καθολική εκκλησία, αποτελούν "απαγορευμένο καρπό", ενώ το κόκκινο χρώμα είναι για να τιμηθεί το αίμα του Ιησού Χριστού κατά τη σταύρωσή του.
Όσο για το έθιμο του τσουγκρίσματος των αβγών τη νύχτα της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα, αξίζει να αναφερθεί πως έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο. Καθιερώθηκε από το Μεγάλο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη με επίσημη τελετή που γινόταν την Κυριακή του Πάσχα και οι καλεσμένοι τσούγκριζαν τα αβγά πριν από το πασχαλινό
1 Μηνύματα στην ανάρτηση "....ΤΟ ΣΥMΒΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ..."
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΙΑ, ΓΑΛΗΝΗ, AΓΑΠΗ και ΧΑΡΑ!!!
Φιλί και Γλαρένες αγκαλιές
Δημοσίευση σχολίου