6 Η ιστορία της γραβάτας...

Συνώνυμο της προσωπικότητας και του εκλεπτυσμένου γούστου ενός άνδρα. Απαραίτητο αξεσουάρ για μια επίσημη εμφάνιση, αλλά και "πόλος έλξης" των γυναικών. "Φετίχ" για πολλούς και "θηλιά στο λαιμό" για ακόμα περισσότερους. Ο Oscar Wilde πάντως, έλεγε ότι "μια καλοδεμένη γραβάτα είναι το πρώτο σοβαρό βήμα στη ζωή". Αλήθεια, είχατε ποτέ φανταστεί τί σχέση έχουν οι "Κροάτες" με τις "γραβάτες"; Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, διαβάστε παρακάτω και θα δείτε.

Η προέλευση της γραβάτας


Μια ιστορία τρεισήμισι αιώνων Η ετυμολογία της λέξης "γραβάτα" προέρχεται ...
ούτε λίγο ούτε πολύ από τη λέξη "Κροατία". Για να μάθουμε την ιστορία της θα ανατρέξουμε στο 1660, όταν ένα σύνταγμα από Κροάτες στρατιώτες επισκέφτηκε το Παρίσι μετά από την πανηγυρική νίκη της Κροατίας - που αποτελούσε τότε τμήμα της Αυστροουγγαρίας - επί των Τούρκων. Οι Κροάτες θα παρουσιάζονταν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο για να αποσπάσουν τους επαίνους του και ήθελαν να εντυπωσιάσουν τον -γνωστό για την καλαισθησία του- Γάλλο μονάρχη. Οι Κροάτες αξιωματικοί επέλεξαν να φορέσουν γύρω από το λαιμό τους πολύχρωμα, φανταχτερά μεταξωτά μαντήλια, ενώ οι στρατιώτες υφασμάτινα, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις στολές τους να δείχνουν ακόμα πιο εκθαμβωτικές.

Αυτά τα μαντήλια, που θύμιζαν την ρωμαϊκή fascalia που φορούσαν οι ρήτορες .για να προστατεύουν ...
τις φωνητικές τους χορδές, πράγματι εντυπωσίασαν τον Λουδοβίκο, ο οποίος δεν άργησε να ιδρύσει το σύνταγμα των Royal Cravattes, των "βασιλικών γραβατών". Φαίνεται λοιπόν πως η ονομασία "cravat" προήλθε από την παράφραση της λέξης "Croat". Η γραβάτα έγινε σήμα κατατεθέν του βασιλιά και η νέα μόδα δεν άργησε....

να περάσει διαμέσου της Μάγχης από την Γαλλία στην Αγγλία, όπου το νέο αξεσουάρ γνώρισε τις πιο μεγάλες του δόξες. Σύντομα δεν νοείτο καλοντυμένος γνήσιος gentleman να μην φοράει γραβάτα: γραβάτες κροσσάτες (τύπου κορδονιών κουρτίνας), σκοτσέζικες (σε στυλ εσάρπας), φούντες, φιόγκοι, δαντέλες, φρου-φρου, γραβάτες κεντημένες, λινές, μεταξωτές και πάνω από 100 διαφορετικοί τρόποι για να δέσει κανείς μια γραβάτα. Το σίγουρο ήταν ότι ο κόμπος έπρεπε να είναι άψογος, γιατί η προσβολή προς έναν καθώς πρέπει κύριο, ότι η γραβάτα του είναι λάθος δεμένη, ξεπλενόταν μόνο με..αίμα. Πολλοί μάλιστα έδεναν τη γραβάτα τους τόσο σφιχτά και τόσο ψηλά στο λαιμό τους, που μόλις και μετά βίας ανάσαιναν, ενώ όσο πιο εκκεντρική ήταν η γραβάτα τόσο πιο μοντέρνος θεωρούνταν ο κύριος που τη φορούσε. Η γραβάτα συνεχίζει την πορεία της ως απαραίτητο αξεσουάρ ενός καλοντυμένου κυρίου και η μεγάλη ανατροπή έρχεται στα μέσα της δεκαετίας του '60, τότε που οι νεαροί επαναστάτες αρνούνται να φορέσουν τη γραβάτα -"σύμβολο του κατεστημένου"- σε ένδειξη κοινωνικής διαμαρτυρίας. Μια δεκαετία περίπου μετά, οι αντιδράσεις εξασθενούν και οι γραβάτες επανέρχονται στο προσκήνιο, με αποκορύφωμα πια τη δεκαετία του '90. Την ίδια περίπου περίοδο, η μόδα στερεί από τους άντρες την αποκλειστικότητα της γραβάτας, αφού εμφανίζονται γυναικεία κοστούμια και σύνολα, που κοσμούνται από το συγκεκριμένο αξεσουάρ.

Η γραβάτα σήμερα

Γραβάτες για όλα, μα όλα τα γούστα Τα τελευταία χρόνια η ιστορία της γραβάτας περνάει σε μια νέα φάση, καθώς οι εμπνεύσεις των σχεδιαστών και οι επιταγές της μόδας, δίνουν στη γραβάτα τη δυνατότητα να είναι, όχι μόνο "σοβαρή", "συντηρητική" και "επίσημη", αλλά και μοντέρνα, νεανική και -γιατί όχι- "επαναστατική". Για όσους επιθυμούν η γραβάτα τους να προσελκύει βλέμματα, θαυμασμού (ή και απορίας), προσφέρεται στην αγορά μια τεράστια ποικιλία από χρώματα, σχέδια και εικόνες. Γραβάτες πρωτότυπες, αστείες, εκκεντρικές. Γραβάτες με cartoons, με κινηματογραφικούς ήρωες, με μουσικά συγκροτήματα, με εμβλήματα ομάδων ή με ό,τι είδους σχέδιο και εικόνα μπορείτε να φανταστείτε -αρκεί να ψάξετε και να διαθέτετε το ανάλογο βαλάντιο. Κανονικά μια γραβάτα αποτελείται από ένα φαρδύ τετράγωνο κομμάτι μεταξωτού υφάσματος, το οποίο διπλώνεται επτά φορές για να δώσει πλούσια αίσθηση στην αφή. Σήμερα όμως η υψηλή τιμή του μεταξιού κάνει αυτές τις γραβάτες σπάνιες και ακριβές. Οι περισσότερες γραβάτες πλέον είναι επενδυμένες με μάλλινο ύφασμα. Όσο πιο αμιγές είναι το ύφασμα αυτό, τόσο το καλύτερο. Οι τιμές ποικίλουν και εξαρτώνται από την ποιότητα. Αν πάντως ψάχνετε για την καλύτερη, χειροποίητη και από ιταλικό μετάξι γραβάτα, επισκεφτείτε την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, όπου μπορείτε να βρείτε χειροποίητες γραβάτες που ακολουθούν πιστά τη συνταγή της εποχής εκείνης





Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/2010/10/blog-post_4761.html#more#ixzz12DQto7Hk

6 Μηνύματα στην ανάρτηση "Η ιστορία της γραβάτας..."

KANTHAR0S είπε...

Τις μισώ τις γραβάτες. Νοιώθω ότι με πνίγουν. Τελείως μη απαραίτητο αξεσουάρ.

Την καλησπέρα μου!

energythink είπε...

Τάνια μου καλησπέρα!!!Υπέροχη η ιστορία με τις γραβάτες...θα την πω στο ραδιόφωνο όπως είπα και για το αλφαβητάρι του έρωτα...Μόλις ξεκίνησα με το αλφαβητάρι άρχισαν τα τηλεφωνήματα και τα email.

Μεταξύ μας, πιστεύω πως θηλειά, δεν αποτελεί η γραβάτα για τον άνδρα, αλλά η δέσμευση.Χαχαχαχα!!!Ξέρεις πως κάνουν όταν ακούν για γάμο?Αλλάζουν χρώμα, παθαίνουν σπασμούς, κατάθλιψη αλλά στο τέλος πάντα λένε "ναι". Τραβάτε με κι ας κλαίω!!
Εν έτη 2010 τα ίδια παθαίνουμε και οι γυναίκες όταν ακούμε για γάμο.

Με έπιασε η πολυλογία μου...
Σε φιλώ!!!

tania είπε...

@energythink Kαλώς το ελσάκι μου !! Ακριβώς κορίτσι μου συμφωνω μαζί σου . Αστους να λένε στο τέλος παντα γίνεται το δικό μας!! χαίρομαι που σύμβαλλω με τις αναρτήσεις μου στην ....διεύρυνση των γνωσεων σε ΄οτι αφορα τις σχέσεις...φιλιά καλή μου!!

@ΚΑΝΤΗROS Σε μεγάλη μερίδα ανδρων δεν αρέσουν οι γραβατες εμε'ις όμως για την ιστορία κάναμε την ανάρτηση !!

Phivos Nicolaides είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, ανεξάρτητα αν μας αρέσει ή όχι.

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Είναι αλήθεια ότι η γραβάτα προσδίδει κάποιο κύρος, εξαρτάται όμως από την ώρα, τις συνθήκες, τον τόπο και άλλα.
Αν όμως δεν ξέρεις να την δένεις σωστά, καλύτερα να μη την φοράς.
Μια κακοδεμένη γραβάτα είναι ότι χειρότερο. Εκεί πέφτει το μάτι.
Και υπάρχουν μερικοί χαρακτηριστικοί κόμποι (για να συμπληρωθεί το post, χρήσιμο θα ήταν να αναφερθούν).

Καλησπερίζω από την Θεσσαλονίκη!!

tania είπε...

@Δύσπιστος
Σας καλοσωρίζω στο Αρωμα Γυναίκας, προσεχώς θα κάνω μια αναρτηση για τα είδη των κόμπων ,αλλά και το πως δένουμε μια γραβάτα ,γιατί οι νεωτεροι πιθανόν να μην το γνωρίζουν..
Καλή σας μέρα..!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)