4 Το κορίτσι που δεν πρόλαβε να γίνει πριγκίπισσα


Πόσο θάθελα να διάβαζαν το κείμενο καποια δεκατριάχρονα κοριτσόπουλα..
Το κορίτσι που δεν πρόλαβε να γίνει πριγκίπισσα
Οι γονείς της αδικοχαμένης 14χρονης Βρετανίδας Τζεμίμα Λέιζελ εξέδωσαν σε βιβλίο το ημερολόγιό της και προσέφεραν - όπως τους είχε ζητήσει η ίδια - το σώμα της για δωρεά οργάνων.
Στη δημοσιότητα τα γραπτά της 14χρονης Τζεζίμα Λέιζελ
«Εάν ήμουν πριγκίπισσα θα με αποκαλούσαν Λίζι Στάρνταστ»… Αυτή είναι η φράση με την οποία ξεκινά το ημερολόγιό της η ευαίσθητη αλλά άτυχη 14χρονη Βρετανίδα Τζεμίμα Λέιζελ που έχασε τη ζωή της τον προηγούμενο Μάρτιο από εγκεφαλικό ανεύρυσμα.
Η νεαρή μαθήτρια από το Χόρτον του Σόμερσετ έχασε άξαφνα τις αισθήσεις στις 10 Μαρτίου 2012 κατά τη διάρκεια προετοιμασιών για τα γενέθλια της μητέρας της. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου και πέθανε τέσσερις...
μέρες αργότερα.

Η οικογένεια ανακάλυψε το ημερολόγιο μετά τον αδόκητο θάνατο του κοριτσιού. Και αποφάσισε να το εκδώσει σε βιβλίο, ύστερα από προτροπή ανθρώπων που είχαν ακούσει αποσπάσματα που είχαν διαβαστεί στην κηδεία. «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που βλέπουμε τα γραπτά της Τζεμίμα τυπωμένα , ειδικά εφόσον μερικά από αυτά δεν είχαν διαβαστεί ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής της», δήλωσε ο πατέρας της, Χάρβει Λέιζελ.

Το ημερολόγιο που φέρει τον εύστοχο τίτλο «Τhe Draft», δηλαδή «Το Προσχέδιο», μια και η Τζεμίμα ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας, περιέχει σκέψεις της για την αγάπη, τη φιλία και το μέλλον. Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου την ημέρα που θα γιόρταζε τα 15α γενέθλια της και έλαβε θετικές κριτικές από τους δύο πιο αγαπημένους της Βρετανούς συγγραφείς λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, την Τζακλίν Γουίλσον και τον Μάικλ Μορπούργκο.

«Όλοι έχουμε ιστορίες να διηγηθούμε. Μερικοί από εμάς ζούμε αρκετό καιρό για να προλάβουμε να πούμε πολλά. Αλλά αυτό είναι το πρώτο και τελευταίο γραπτό της Τζεμίμα. Κι αυτό ακριβώς το κάνει τόσο ξεχωριστό για όλους εμάς που τώρα το διαβάζουμε», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μορπούργκο.

«Εξακολουθώ να βρίσκομαι εδώ. Έχω σκεφτεί για το τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω. Παλαιότερα ήθελα να ειμαι μια πριγκίπισσα ή κατάσκοπος! Έπειτα άρχισα να σκέφτομαι πιο ρεαλιστικά και ήθελα να γίνω καλλιτέχνης. Στη συνέχεια, αρχιτέκτονας. Τώρα θα ήθελα πολύ να είμαι συγγραφέας, ενώ μάλλον μου αρέσει και η ιδέα του να είμαι σχεδιάστρια μόδας. Αλλά υποθέτω ότι απλά δεν ξέρω ακόμα. Βλέπεις δεν με νοιάζουν τα φανταχτερά αυτοκίνητα ή τα ακριβά κοσμήματα. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για ρούχα σχεδιαστών, περιοδικά μόδας και βαρύ μακιγιάζ. Δε σκοπεύω να πίνω και να κουτσομπολεύω σε κάποιο μπαρ, παρέα με άντρες που δεν ξέρω, έχοντας εμμονή με τα χρήματα και το σεξ. Ούτε με νοιάζει τί μπορεί να πουν οι άλλοι. Δεν θα κλαίω σε κάποια γωνιά», γράφει σε κάποια από τις εξομολογήσεις της η κοπέλα, που κρατούσε συστηματικά ημερολόγιο από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Εχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης της υγείας της, η Τζεμίμα Λέιζελ είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει δωρεά των οργάνων της μετά το θάνατο της. Η θέληση της πραγματοποιήθηκε, με θαυμάσια αποτελέσματα: χάρισε με τον τρόπο αυτό μία καλύτερη ζωή σε οκτώ άτομα μεταξύ των οποίων ένα μωρό και ένα συνομήλικο της κορίτσι.

Οι γονείς της δήλωσαν ότι ένας από τους λόγους που εξέδωσαν το ημερολόγιο ήταν για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τη δωρεά οργάνων.

Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε αναμνηστική έκδοση η οποία περιέχει έγχρωμες οικογενειακές φωτογραφίες και αποσπάσματα από το ημερολόγιο της. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα μοιραστούν ισόποσα στη 12χρονη αδερφή της Τζεμίμα, Αμέλια, και σε ένα φιλανθρωπικό ταμείο με το όνομα της.

4 Μηνύματα στην ανάρτηση "Το κορίτσι που δεν πρόλαβε να γίνει πριγκίπισσα"

Levina είπε...

Πολύ θα ήθελα κι εγώ να το διάβαζαν αυτό το post
ένα σωρό δεκαπεντάχρονα κοριτσόπουλα που κυκλοφορούν γύρω μας !!

Καλό βράδυ Τάνια μου!

tania είπε...

@Levina Vil
Νάσε καλά κοπέλα μου, καλή εβδομάδα..!
Φιλιά!!

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

Μπράβο Τάνια μου για την ανάρτηση και το ευαισθητο θεμα..μπραβο για την ευαισθησια σου
καλημερα κ καλό μήνα

tania είπε...

@ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ
Να εισαι καλά κοπέλα ευχαριστώ..
φιλιά!!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)