2 Βρήκα "σχεδία" για να επιβιώσουμε




Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη
.Το κείμενο αυτό σκοπό έχει μόνο να σας διαδώσει την ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ γιατί ακόμη και διατρέχοντας την πιο μαύρη νύχτα,  τα’ αστέρια υπάρχουν.
ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ «ΣΧΕΔΙΑ» ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΩΣΩ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ
Περπατώντας στο Σύνταγμα, στην πλατεία, είδα έναν νέο άνθρωπο που φορούσε ένα κατακόκκινο αδιάβροχο. Το βλέμμα του, ανάμεσα σε χιλιάδες βλέμματα που διασταυρώνονται μαζί μου καθημερινά, είχε μια βελούδινη αισιόδοξη   αστραπή, αν και μπορεί να ήταν και τα πιο μαύρα μάτια που έχω συναντήσει στην ζωή μου μέχρι σήμερα.
Μου γνώρισε το περιοδικό δρόμου με το όνομα «ΣΧΕΔΙΑ», είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΡΟΜΟΥ. Οι πωλητές είναι άνεργοι, που έχουν βιώσει τον  κοινωνικό αποκλεισμό αλλά δεν επαιτούν, επιχειρούν να εξασφαλίσουν ένα βασικό εισόδημα διαδίδοντας μια δημοσιογραφική εξαιρετική δουλειά την οποία έχετε στα χέρια σας στην τιμή των 3 ευρώ, αφού πάρετε απόδειξη!!!
Τα χρήματα υποστηρίζουν τους άνεργους και τους άστεγους, ενώ εσείς έχετε στα χέρια σας ένα περιοδικό ποικίλης ύλης με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό.
Διαλέγω και προτείνω από το τελευταίο τεύχος
«Όταν ο Τσε Γκεβάρα αντάμωσε την Κορίνα Τσοπέη»  με την υπογραφή του Γιώργου Αράπογλου.
Υπάρχει μέσα στο κείμενο μια μαρτυρία της κυρίας Φωτεινής Νιάρχου που ως «παιδί των 60’ς δηλώνει στην «σχεδία»: Τα λίγα ρούχα μας και το μετρημένο φαγητό μας δεν ήταν αποτέλεσμα περιορισμών η λιτότητας. Ήταν τρόπος ζωής. Θεωρούσαμε όλοι δεδομένη την ζωή χωρίς πολλά…..Το «πολύ» δεν το ξέραμε Παρόλ’ αυτά  κάθε Κυριακή, ο πατέρας έστελνε στο φούρνο ένα αρνί ξάπλα σε μια λαμαρίνα και το βραδάκι μάζευε φίλους και το γλεντούσανε. Το κρασί στην νταμιζάνα το έφερνε ο κυρ – Θανάσης, τα κεφτεδάκια η κυρά Σοφία, τυρί από το χωριό του ο κυρ Αντώνης, ψωμί έφερνε ο φούρναρης που είχε ψήσει το αρνί.

«Το συναίσθημα είναι ο καθρέφτης της ευφυΐας μας»

Διαβάζω στο περιοδικό «σχεδία» μια καταπληκτική συνέντευξη του Δαλάι Λάμα στην δημοσιογράφο Danielle Barist.

Πολλοί από τους 12.000 πωλητές εφημερίδων δρόμου σε 40 χώρες απ όλο τον κόσμο είναι ή έχουν υπάρξει άστεγοι. Ο Βούδας ήταν και ο ίδιος άστεγος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Από την άλλη, και εσείς όπως πολλοί θιβετιανοί, έχετε περάσει όλη σας την ζωή στην εξορία. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΣΑΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΕΓΗΣ;

Απάντηση Δαλάι Λάμα: Οι άνθρωποι που στερούνται κατοικίας είναι σχεδόν σαν να μην έχουν τα θεμέλια για να χτίσουν την ζωή τους. Δεν έχουν καταφύγιο και αυτό είναι θλιβερό. Από μία άλλη άποψη θα έλεγα ΟΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ. Ο άνθρωπος μπορεί να βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά εξακολουθεί να είναι κομμάτι της κοινωνίας των ανθρώπων……Οι άστεγοι δεν έχουν κατοικία με την στενή έννοια του όρου, αλλά η κατοικία με την ευρεία έννοια είναι εκεί. Αν έχεις μια κατοικία είσαι εγκλωβισμένος σε αυτή, είναι μερικές φορές πολύ χρήσιμο να συνειδητοποιείς ότι σε πολλά μέρη μπορείς να βρεις σπίτι……………………
Ανεξαρτήτως από τις δυσκολίες πρέπει να κρατάμε ζωντανή την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητά μας. Αν θέλουμε να υπερνικήσουμε μια κατάσταση δεν χρησιμεύει σε τίποτα να ν ανησυχούμε υπερβολικά, καθώς η ανησυχία φέρνει την απογοήτευση και η απογοήτευση φέρνει την οργή. Το συναίσθημα από μόνο του χρειάζεται αντίβαρο  έτσι η φύση μας εφοδίασε με την νοημοσύνη….
«Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ Ν’ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ»  

Στην τελευταία σελίδα της «Σχεδίας» φιλοξενείται η συνέντευξη του Ματ Ουόκερ 30 ετών, κατάγεται από το Κάρντιφ μιλάει ουαλικά και είναι πωλητής του ‘’BIG ISSUE‘’. Είχε φτάσει σε τόσο δύσκολο σημείο οικονομικό, που έπαψε να ενδιαφέρεται για την γνώμη του κόσμου, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εξοικονομήσει χρήματα για ν αγοράσει χριστουγεννιάτικο δένδρο στον γιό του.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Την εποχή της βαριάς κρίσης και ανέχειας ΜΟΝΟ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μπορεί να μας σώσει. Ως δημοσιογράφος, ως γυναίκα, ως μάνα, ως «απελπισμένη και οργισμένη» ελληνίδα που ζω την απαξία ενός συστήματος καθημερινά, θέλω να διαδώσω αυτή την προσπάθεια που ήδη έχει αναπτυχθεί σε 40 χώρες στον κόσμο. Από το 1994 έως σήμερα, το διεθνές δίκτυο εφημερίδων του δρόμου έχει υποστηρίξει πάνω από 240.000 άστεγους και κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΑΠΟ το www.ogdoogr
Αν δείτε στους δρόμους της πόλης ανθρώπους με κόκκινα μπουφάν και τα διακριτικά χαρακτηριστικά της «σχεδίας» αγοράστε ένα περιοδικό για να προσφέρετε αγάπη στον εαυτό σας και να κερδίσετε ένα έντυπο που θα σας προσφέρει αισιοδοξία αλλά και εξαιρετικές συνεντεύξεις.
Μπορεί κάποιος να γίνει πωλητής όταν: Είναι άστεγος ή διαμένει σε κατάλυμα επείγουσας, προσωρινής φιλοξενίας ή σε επισφαλή κατοικία. Είναι άνεργος (κατέχει κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ) ή έχει εισόδημα χαμηλότερο του κατώτατου μισθού. Είναι γυναίκα/άνδρας άνω των 16 ετών. Θέλει να αλλάξει τη ζωή του/της προς το καλύτερο. Από τη στιγμή που θα γίνει πωλητής, θα του δοθούν δωρεάν δέκα αντίτυπα. Είναι το αρχικό του κεφάλαιο. Όταν πουλήσει αυτά τα δέκα αντίτυπα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το αρχικό του κεφάλαιο για την αγορά άλλων, στο 50% της αξίας τους. Με άλλα λόγια, ο πωλητής αγοράζει το περιοδικό 1,50€ και το πουλάει 3€. Κάθε πωλητής παίρνει μια ειδική κάρτα με τα στοιχεία του και ένα διακριτικό γιλέκο που φοράει κατά τη διάρκεια πώλησης του περιοδικού. Η «Σχεδία» δεν είναι επαιτεία. Οι πωλητές δε ζητιανεύουν, αλλά με αξιοπρέπεια πωλούν το περιοδικό για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα, το οποίο προηγουμένως οι ίδιοι έχουν αγοράσει. Δεν είναι ελεημοσύνη. Ο ενδιαφερόμενος/αναγνώστης με τα 3€ αγοράζει ένα δημοσιογραφικό περιοδικό ποικίλης ύλης, με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό. Είναι, ταυτοχρόνως, και μια πράξη αλληλεγγύης. International Network of Street Papers-INSP, www.street-papers.org - See more at: http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=5626&Itemid=13#sthash.Iilkjw4o.dpuf Πηγή: www.ogdoo.gr
Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο www.shedia.gr η
τηλεφωνείστε στο 213 0231220.    

2 Μηνύματα στην ανάρτηση "Βρήκα "σχεδία" για να επιβιώσουμε"

maria είπε...

Πολύ καλά έκανες που γνωστοποίησες αυτη την κίνηση. Την βρίσκω πολύ ωραία ιδέα και εύχομαι να προχωρήσει και σε άλλες πόλεις.
καλό βράδυ Τάνια μου και Καλές Απόκριες.

tania είπε...

@maria
Καλη Κυριακή Μαρία μου, ευχαριστω...
Φιλιά!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)