3 ..."Κολακεία"....


Απο τα αγαπημένα μου θέματα ,αποφθέγματα βρηκα κάτι σχετικό για  την κολακεία ,πριν όμως τα διαβάσουμε ας δούμε τι σημαίνει η λέξη ,και τι  έχει λεχθει ανα τους αιώνες...

"Ο Κόλακας - Γλυψηματίας
Είναι ο γλαφυρός εκείνος τύπος που βλέπει μόνο τα καλά του στόχου που βάζει στο μυαλό του. Έτσι αν ο στόχος του είναι το αφεντικό του συνέχεια εμφανίζεται κατά τύχη μπροστά του και του εξυμνεί τις καλοσύνες του. Λέει τα καλύτερα λόγια γιά την οικογένειά του, τα παιδιά του, τη δουλειά του, ακόμη
και για τα ανύπαρκτα κατορθώματα του, μέχρι ακόμα και για την εξυπνάδα του σκύλου του αφεντικού. Στην αρχαιότητα αυτοί ήταν οι αυλοκόλακες που περιλαμβάνονταν στην ακολουθία του κυρίου. Σήμερα αυτοί οι τύποι δεν είναι ανύπαρκτοι, αλλά εμφανίζονται με διάφορα ονόματα στην ακολουθία ας πούμε ενός πολιτικού. Όπου βρεθούν και όπου σταθούν, κάνουν τα αδύνατα δυνατά να
παρουσιάσουν τη δημόσια φήμη του, την αποτελεσματικότητα των έργων του κ.λ.π.

Αποβλέπουν οπωσδήποτε σε προσωπικό τους όφελος και μόλις εκπληρωθεί ο σκοπός τους, στρίβουν από εκεί που ήρθαν. Μα θα μου πείς είναι επάγγελμα αυτό;

Ναι είναι γιατί αν ανατρέξουμε στον ορισμό του επαγγέλματος θα βρούμε όλα τα στοιχεία που ζητάμε. Θα βρούμε την κατ' επανάληψη και κατ' εξακολούθηση κίνηση ενός ανθρώπου προς προσπορισμό οικονομικών οφελών. Σε άλλη περίπτωση θα μιλούσαμε γιά κάποια απασχόληση που σήμερα λένε χόμπυ.

Μπορεί η πληρωμή και να μην είναι σε χρήμα, αλλά σε παροχή υπηρεσιών είτε στον ίδιο, είτε στο οικογενειακό, μα είτε ακόμη και στο φιλικό του περιβάλλον.

Είναι γλυψηματίας και έρπει σαν τον σαλίγκαρο και γλύφει που λένε εκεί που πρώτα έφτυνε. Γλύφει ή φιλά κατουρημένες ποδιές. Γίνεται βασιλικώτερος του βασιλέως. Έρπει σαν το σκουλίκι και αναρριχάται σαν τον χαμαιλέων, αλλάζοντας κάθε φορά χρώματα. Δεν τον ενδιαφέρει αν υποστηρίζει κάτι στραβό και επιζήμιο. Κοιτάζει μόνο το προσωπικό του όφελος.

Ετσι και δεν γίνει η δουλειά του, δεν διστάζει να βγάλει τα άπλυτα στη φόρα.

Θα βρεί μετά άλλο στόχο για να κάνει τα ίδια και χειρότερα, ακόμη απειλεί και με αποκαλύψεις των μυστικών στοιχείων που γνωρίζει για τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Θα μου πείς είναι επάγγελμα που χάθηκε αυτό...Είναι μεν παραδοσιακό, αλλά τώρα γίνεται με σύγχρονα μέσα"
http://laografos.pblogs.gr/2008/03/o-kolakas-glypshmatias.html

Αποφθέγματα για την κολακεία
«Αν δεν αισθανόμαστε ευχαρίστηση από την κολακεία, τότε η κολακεία που θα μας έκαναν δεν θα μπορούσε ποτέ να μας βλάψει.»
Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό
«Αν ερευνήσει κανείς ανάμεσα σε όλες τις κακίες, θα βρει ότι η πιο αισχρή απ' όλες είναι η κολακεία.»
Δίων
«Αν μισώ τους τυράννους, πολύ περισσότερο μισώ τους κόλακες.»
Βολτέρος
«Αποστρέφου των κολάκων τα απατηλά λόγια, γιατί αυτοί, αμβλύνοντας με τις κολακείες τους της
ψυχής σου τους λογισμούς, δεν σου επιτρέπουν να δεις των πραγμάτων την αλήθεια.»

Φίλων
 ο Αλεξανδρεύς

«Αυτός που αγαπάει να τον κολακεύουν, είναι άξιος του κόλακα.»

Ουίλιαμ Σέξπηρ
«Εκείνος που σε επαινεί για κάτι που δεν έχεις, επιθυμεί να σου αποσπάσει εκείνο που έχεις.»

Δημόκριτος
«Ένας βασιλιάς είναι χαμένος, αν δεν ξέρει ν' αποκρούει την κολακεία, κι αν δεν αγαπάει εκείνους που του λένε θαρραλέα την αλήθεια.»

Φρανσουά Φενελόν
«Η κολακεία είναι ένα αισχρό εμπόριο που είναι χρήσιμο μόνο στον κόλακα.»

Θεόφραστος
«Η κολακεία είναι ένα κίβδηλο νόμισμα, που περνάει μονάχα λόγω της ματαιοδοξίας μας.»

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό
«Η κολακεία είναι ο βράχος, πάνω στον οποίο έσπασαν τα πιο σοφά παραγγέλματα και οι πιο χρήσιμες συμβουλές.»

Φρανσουά Φενελόν
«Η κολακεία καταστρέφει καλά θεμελιωμένες πολιτείες και σπίτια. Δεν θέλουμε τις λέξεις που γοητεύουν την ακοή, αλλά εκείνες που σπρώχνουν σε τίμια έργα.»

Ευριπίδης
«Η κολακεία συνοδεύει τους πρίγκιπες μόνο ως τον τάφο. Ύστερα η αλήθεια παίρνει τη θέση της.»

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό
«Κολακεία είναι η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας χωρίς να την εκδηλώσουμε και μας τη λένε οι άλλοι χωρίς να την έχουν.»

Δημήτριος Κακλαμάνος
«Λίγοι άνθρωποι είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να προτιμούν την κριτική που είναι πολύ ωφέλιμη, απ' τον έπαινο που είναι απλή κολακεία. Αγαπάμε πάντοτε εκείνους που μας θαυμάζουν, αλλά δεν αγαπάμε πάντοτε εκείνους που τους θαυμάζουμε.»

Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό
«Να παραδοθείς στους απατηλούς υπαινιγμούς του κόλακα, είναι σαν να πιεις δηλητήριο μέσα σε χρυσό φλιτζάνι.»

Δημόφιλος
«Να χαίρεσαι απ' αυτούς που σε ελέγχουν μάλλον, παρά απ' αυτούς που σε κολακεύουν, και να θεωρείς σαν χειρότερους κι από εχθρούς τους κόλακες.»

Πυθαγόρα
ς«Ο έγκριτος πολίτης τιμά, αλλά δεν κολακεύει.»

Αριστοτέλης
«Οι τύραννοι είναι φίλοι των ύπουλων και διεφθαρμένων ανθρώπων, διότι τους αρέσει να τους κολακεύουν. Κανένας άνθρωπος με ανώτερη μόρφωση και τιμιότητα δεν κυριεύεται απ' αυτό το ελάττωμα, γιατί οι καλοί μπορεί να αισθάνονται στοργή για τους φίλους αλλά δεν τους κολακεύουν. Αντίθετα, οι κακοί επαινούν και συμμετέχουν στις κακές τους πράξεις.»

Αριστοτέλης
«Όπως λένε ότι το χταπόδι προσαρμόζει το χρώμα του προς το περιβάλλον, έτσι κι ο κόλακας προσαρμόζει τη σκέψη του προς τις γνώμες του δικού του περιβάλλοντος.»

Άγιος Βασίλειος
«Ποτέ άντρας δεν κολακεύει τη γυναίκα που αγαπάει πραγματικά.»

Βίλχελμ Τούκερμαν
«Προτιμότερο να βρεθεί κανείς ανάμεσα σε κόρακες, παρά σε κόλακες. Γιατί οι πρώτοι καταστρέφουν το σώμα αποθανόντος, ενώ οι δεύτεροι την ψυχή ζωντανού.»
Αντισθένης



3 Μηνύματα στην ανάρτηση "..."Κολακεία"...."

ΦΛΩΡΑ είπε...

Πολύ ωραίο το σχόλιό σου όταν ζούμε σε κοινωνία δειλών
που προτιμούν να κρύβουν τη γνώμη τους και όχι μόνο.
Προτιμούν να βάζουν και ψέμα στα λόγια τους για να γίνουν αρεστοί.
Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε περάσει δεύτεροι στην κρίση κάποιων
εξ αιτίας των κολάκων που με κολακείες έγιναν περισσότερο αρεστοί.
Όμως φταίνε και όλοι όσοι αρέσκονται στις κολακείες γιατί δεν έχουν πραγματική αξία και περιμένουν κόλακες για να τους ανεβάσουν.

maria είπε...

εκείνο που δεν μου άρεσε ήταν του Αγίου Βασιλείου.χαχαχα
πολύ ωραίο αρθρο Τάνια μου, όλοι έχουμε γνωρίσει και δει τέτοιους ανθρώπους, ιδίως στις δουλειές μας.
καλό βράδυ

tania είπε...

@FLORA GIA
RESPEKT καλή μου,φοβερό το σχόλιό σου ,συμφωνώ απόλυτα..
Καλη εβδομαδα...

@maria
Mαρία μου ΙΔΙΑ σκέψη κάναμε...στον Βασ'ιλειο αναφέρομαι..λεςςςςςς????χαχχα
ΦΙΛΙΑ!!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)