5 ..Επιστροφή και ..Κεφί(ρ)..

Καλημέρα Αναγνώστες-τριες μου,ναι επέστρεψα στα πάτρια εδάφη,ολά τα ωραία τελειώνουν,κεφάλια μέσα τωρα και δουλειά, σε μενα αναφέρομαι έτσι?
Θα ΄ηθελα να "γιορτάσω" την επιστροφή μου ,λέγοντάς σας  ενα μυστικό μου ενα μυστικό που αφορά την υγεία , που μας είναι τόσο πολύτιμη ,και  αν δεν το μοιραστείς με τους ανθρώπους σου με ποιούς θα το μοιραστείς?(ουτε σε γιατρους δεν θα μπορούμε να πάμε έτσι οπως τα εκαναν).
Γι αυτό προσέχουμε για να έχουμε, αφήνω το σύνθημα και μπαίνω κατευθείαν στο θέμα μας..
Το κεφίρ ίσως το γνωρίζετε,άλλοι ισως οχι εγω το έμαθα πριν εικοσι χρόνια στην Γερμανία,είναι πολύ ωφέλιμο για το πεπτικό μας σύστημα ,η ασχημη γευση του μεκανε να μην θελω να το πίνω..τα τελευταία χρονια οι γαλακτοβιομηχανιες μας ασχοληθηκαν με την παραγωγή κεφιρ,και   λογω
προβλημάτων μου με το στομάχι, και ευερέθιστο έντερο το ξανάρχισα μανιωδώς, μάλιστα έπεισα και την κόρη μου να το πίνει,δεν θα σας πω άλλα καλυτερα να τα διαβασετε,απλά θα πω μόνο ό,τι βρισκομαι στην διαδικασια να παρασκευάζω μονη μου κεφίρ...πως? θα το διαβασετε παρακάτω..σας εχω και... βιδεάκι για καλύτερα αποτελέσματα..και μην ξεχάσω τις ευεργετικές του ιδιότητες και στο πρόσωπο..

Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στον Καύκασο και έχει συνδεθεί με την εκπληκτική μακροζωία των φυλών που ζουν εκεί.

Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές έρευνες και μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του κεφίρ στην ανθρώπινη υγεία, που τεκμηριώνουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι μεγάλης γκάμας βακτηρίων μεταξύ αυτών και της σαλμονέλας.  Το γεγονός ότι πολλές σύγχρονες παθήσεις φαίνεται να πυροδοτούνται από βακτήρια είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος να συμπεριλάβουμε το κεφίρ στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Επίσης ο γαλακτοβάκιλλος L.casei. του kefir έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοντας έτσι να φθάσει σχεδόν ανεπηρέαστος σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλλει στην αποίκηση και στη διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας. Ακόμη, αναστέλλει τη δράση παθογόνων βακτηρίων και προάγει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις του εντερικού σωλήνα.

Πέρα από τις επιστημονικές έρευνες το κεφίρ φημολογείται πως θεραπεύει πολλές παθήσεις όπως: Αναιμία, άσθμα και βρογχίτιδα, μεταβολικές διαταραχές, αθηροσκλήρωση, αλλεργικές παθήσεις φυματίωση, ανώμαλη αύξηση των κυττάρων, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης , την υπέρταση κ.α

Η θρεπτική αξία είναι υψηλή και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Είναι εξαιρετική τροφή για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ, για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για άτομα τρίτης ηλικίας και για όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα

Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος στο οποίο έχει προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλλιέργεια από νωπούς σπόρους κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση. Οι σπόροι (ή αλλιώς «κόκκοι») του κεφίρ, που οπτικά δίνουν την εντύπωση σφουγγαριού ή μικρών συστάδων κουνουπιδιού, αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό ζύμης και ενός μοναδικού υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη που ονομάζεται kefiran. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε έτοιμο φτιαγμένο από κάποια καταστήματα υγιεινής διατροφής είτε να προμηθευτείτε τους σπόρους και να το φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι.

Οδηγίες για παρασκευή κεφίρ στο σπίτι

Βάλτε 50 γραμμάρια κόκκους κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο.
Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα της προτίμησής σας και κλείστε καλά το καπάκι.
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες.  Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Όσο πιο πολύ το άφήνετε τόσο πιο πηχτό και όξινη η γεύση θα γίνεται. Γενικά μην το αφήνεται πάνω από τρεις μέρες και λιγότερο από 12 ώρες.  Φροντίστε επίσης να είναι μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό).  Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει στο σουρωτήρι είναι οι δραστικοί κόκκοι τους οποίους θα ξαναχρησιμοποιήσετε για την επόμενη καλλιέργεια.
Ξεβγάλτε καλά το βάζο, και τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα ή με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
Με την συνεχή καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων πολλαπλασιάζετε και, η τους αφήνετε και με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνεται. Δείτε στο παρακάτω βίντεο με πολύ απλό τρόπο την διαδικασία καλλιέργειας κεφίρ.

Να και συνταγές για τη ....μάπα..
Peeling προσώπου με κεφίρ........Peeling είναι η απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας, με ταυτόχρονη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων που υπάρχουν σε αυτήν.
30ml κεφίρ,
15ml ελαιόλαδο,
 5ml μέλι,
 1gr βασιλικό πολτό,
 3 σταγ.αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας.
  Αλεύρι γιά να γίνει κρέμα που να δουλεύεται.
 Γενικά η διαδικασία που ακολουθείται είναι απλό ντεμακιγιάζ, με γαλάκτωμα και λοσιόν καθαρισμού και εφαρμογή ατμού για διάνοιξη των πόρων, όπου είναι επιθυμητό. Το peeling εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα και τρίβεται με κυκλικές κινήσεις για μερικά λεπτά (εξαρτάται από την ανθεκτικότητα του δέρματος). Κατόπιν αφαιρείται και εφαρμόζεται ανάλογη μάσκα καταπραϋντική.

Κρέμες περιποίησης προσώπου με κεφίρ - Ξηρό δέρμα


Κρέμες περιποίησης  προσώπου γιά ξηρό δέρμα.............
1) Κεφίρ με μπανάνα.
30ml κεφίρ (2 κουτ. σούπας),
15ml μέλι (1 κουτ. σούπας),
  5ml λάδι ροδάκινο (1 κουτ. γλυκού),
  1 ώριμη μπανάνα,
1 κρόκο αυγού,
Όλα μαζί τα συστατικά στο μπλέντερ μέχρι το μείγμα να γίνει ομειογενές και κρεμώδες.

 2) Κεφίρ με ροδάκινο
15ml κεφίρ,
  5ml μέλι,
  5ml αμυγδαλέλαιο,
  1 κρόκο αυγού,
  1 ώριμο ροδάκινο (μαζί με τη φλούδα)
Όλα μαζί τα συστατικά στο μπλέντερ μέχρι το μείγμα να γίνει ομειογενές και κρεμώδες.

Η κλεοπάτρα κάνει μπάνιο με... κεφίρ 



Ηταν ευφυής, γεμάτη χάρη και με γλυκιά φωνή, που κέρδιζε τους συνομιλητές της. Γεμάτη πάθος και ερωτισμό, δεν σταματούσε μπροστά σε τίποτα προκειμένου να κερδίσει κάποιον.
Η Κλεοπάτρα φημιζόταν για την αψεγάδιαστη επιδερμίδα της. Οι μαρτυρίες λένε ότι έκανε μπάνιο κάθε μέρα μέσα σε γάλα με μέλι.
Οι σύγχρονες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την προτίμησή της αυτή.
Το γάλα περιέχει γαλακτικό οξύ, που έχει απολεπιστικές ιδιότητες για το δέρμα, καθώς και πλήθος ενζύμων, αμινοξέων και αντιοξειδωτικών, που ενυδατώνουν και τονώνουν την επιδερμίδα. Παράλληλα, περιέχει πρωτεΐνες, άρα θρέφει και ενυδατώνει το ξηρό δέρμα.  Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών. Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα είναι παχύρρευστο και βοηθά να συντηρηθεί η υγρασία και να εισχωρήσει βαθύτερα στους πόρους. Άρα βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, βοηθά την ανανέωση των κυττάρων, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.
Το αλάτι βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.Επειδή πολλά άτομα έχουν δυσανεξια στη λακτόζη, προσαρμόσαμε τη συνταγή αντικαθιστώντας το γάλα με κεφίρ που έχει πολύ παραπάνω ιδιότητες.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ...
1 κούπα μέλι,
3 κούπες ζεστό κεφίρ,
1 κούπα αλάτι Νεκράς Θάλασσας
1 κούπα αποξηραμένα ροδοπέταλα.
Διαλύετε το αλάτι σε χλιαρό νερό στην μπανιέρα.
Διαλύετε το μέλι στο κεφίρ και το προσθέτετε στο νερό της μπανιέρας.
Ανακατεύετε και χαλαρώνετε για 20-30 λεπτά.(και παρπάνω αν έχετε διάθεση και καλή... παρέα)
Ξεβγάζετε με άφθονο νερό, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα στο δέρμα σας.
Το νερό στην μπανιέρα να μην είναι πολύ ζεστό, γιατί αφυδατώνει την επιδερμίδα και δεν ενδείκνυται για άτομα με υψηλή πίεση.

5 Μηνύματα στην ανάρτηση "..Επιστροφή και ..Κεφί(ρ).."

ElenArt είπε...

Αχ βρε Τάνια....πριν μερικά χρόνια κάποιες φίλες της μαμάς μου από Χαλκιδική μου είχαν στείλει αρκετά σποράκια και είχα κι εγώ επιδοθεί μετά μανίας στην παρασκευή του κεφίρ. Αφού πολλαπλασιάστηκαν αρκετά άρχισα και να τους χαρίζω. Οταν βαριόμουν να κάνω, τα στράγγιζα καλά και τα έβαζα σε σακουλάκι στην κατάψυξη. Οταν τους ξανακαλλιεργούσα "ζούσαν" ακόμα και ξανάκαναν κεφίρ (το ρόφημα). Κάποια στιγμή, μάλλον σε κάποια εκκαθάριση της κατάωυξης φαίνεται πετάχτηκαν και τώρα αγοράζω έτοιμο και πίνω. Θα αγοράσω όμως πάλι από τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και θα ξεκινήσω πάλι τη "φάμπρικα".....χα χα χα. Πολλά φιλιά.

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

καλημέρα καλή εβδομάδα
καλώς βρεθήκαμε
έγινα μόλις αναγνώστρια θα χαρώ να τα λέμε στα μπλογκ μας

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Κεφίρ ε; Τώρα εξηγούνται οι φρεσκάδες! χα χα χα Αστειεύομαι. Αλλά σου λέω ότι ο αδελφός μου ο γιατρός λέει ότι είναι σπουδαία αντιοξειδωτική ουσία!
Να είσαι με καλά με τις αναρτήσεις σου!

maria είπε...

Τάνια μου το έχω ακούσει το κεφίρ και τις μαγικές του ιδιότητες. Αλλά μου είναι αδύνατον να το πιώ, να σκεφτείς γάλα πίνω μονο στον καφέ.
Τις κρέμες γιατί όχι μπορώ να τις φτιάξω αλλά για να το πιώ.....Χλωμό.
φιλιά

tania είπε...

@ElenArt
Ελένη μου πιστεύω είναι ό,τι καλύτερο,εμενα με βοήθησε αρκετά θα έλεγα κυρίως στο έντερο,μου είπαν επισης ο,τι η καλύτερη ώρα ειναι βράδυ..
Καλή αρχή ε΄υχομαι φιλιά!!

@ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ
Καλώς ήρθες, θα τα λέμε ,όσο μπορουμε..
Να εισαι καλά
Φιλιά!!

@ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Ας είναι καλά το DNA που κληρονόμησα ,το κεφίρ συμπληρώνει νάσαι καλά και πάλι σε ευχαριστώ...
Φιλιά!

@maria
Εδω Μαρία μου έπεισα την κορη μου να το πίνει, δεν χρειάζεται καθημερινά,να το αραιώνεις και με νερό θάναι καλύτερα ..
Χάρηκα που ήρθες
Φιλάκια!!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)