1 Ου φορέσεις κόκκινο κραγιόν



Δέκα εντολές για την Μεγάλη Εβδομάδα

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αισθανθεί κάποιος τη συγκίνηση του Πάσχα. Ο ένας είναι να παρακολουθήσει τον Ιησού από την Ναζαρέτ του Τζεφιρέλι κι ο άλλος να παρευρεθεί σε κάθε λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας. Αν τόσα χρόνια πράττατε το πρώτο και αποφασίσετε να ακολουθήσετε το δεύτερο, σύντομα θα διαπιστώσετε πως μετά τους Ρωμαίους, ο Τζεφιρέλι έκανε την μεγαλύτερη ζημιά στον χριστιανισμό. Κι αν δεν θέλουμε να καούμε σαν λαμπάδα της Λαμπρής στην κόλαση, υπάρχουν δέκα εντολές που δεν πρέπει να παραβεί η καλή χριστιανή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Σοφία, ορθοί, ακούσωμεν του Αγίου Ευαγγελίου λοιπόν.
Πρωτον....


Χριστιανή μεν, Αγγλίδα δε. Λένε πως αν θες να εντυπωσιάσεις σε ένα πάρτυ, καθυστέρησε την άφιξή σου όσο μπορείς. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την εκκλησία. Αν ξεπεράσετε το ακαδημαϊκό τέταρτο, θα προκαλέσετε εντυπώσεις αλλά όχι τις αναμενόμενες. Οι ηλικιωμένες κυρίες μετρούν τον χρόνο διαφορετικά και δεν βλέπουν με καλό μάτι όσους δεν τον σέβονται.

Μας βλέπουν. Όχι μόνο ο Ύψιστος, αλλά και η νεοκόρα. Στέκεται δίπλα στις προθήκες με τα κεριά κι ελέγχει τον οβολό των πιστών. Αν ρίξετε είκοσι λεπτά και πάρετε μια χούφτα κεριά, μην θεωρήσετε την σιωπή της αδυναμία. Θα ξανασυναντηθείτε όταν θα περιφέρει τον δίσκο υπέρ των φτωχών. Κι εκεί πρέπει να δείξετε πόσο αποτιμάτε την αγάπη του Θεού. Ο ληστής μπήκε στη Βασιλεία του Μεγαλοδύναμου. Ο τσιγκούνης όμως;

Της εικόνας τα φιλιά. Δεν φοράμε ποτέ κραγιόν εάν σκοπεύουμε να ασπαστούμε τις εικόνες. Αν πάλι θεωρούμε το κραγιόν τον δεύτερο καλύτερο φίλο της γυναίκας μετά τα διαμάντια και δεν μπορούμε να το αποχωριστούμε, τότε προτιμάμε καφέ αποχρώσεις για να ταιριάζει με το χρυσό φόντο των εικονισμάτων και να μην μας στραβοκοιτάξει η νεοκόρα.

1-2-Χ. Το πού να καθίσετε θυμίζει σύστημα του ΠΡΟΠΟ. Σίγουρα στην αριστερή πλευρά με τις γυναίκες, αλλά πού ακριβώς; Στις πρώτες σειρές θα πρέπει να στέκεστε λαμπάδα. Ο ιερέας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και βλέπει τι κάνετε. Στις τελευταίες σειρές γλιτώνετε τον έλεγχο του παππά αλλά κερδίζετε έναν θεϊκό πονοκέφαλο από το κουτσομπολιό των ηλικιωμένων κυριών για το τι φοράνε οι μπροστινές. Ενδεδειγμένη λύση, ο γυναικωνίτης. Αλλά συνήθως είναι κλειστός και στις μέρες μας δεν γίνονται θαύματα.

Prêt-à-se signer. Η εκκλησία είναι σαν εκδρομή στην εξοχή. Θα πρέπει να φορέσετε κάτι άνετο για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις δοκιμασίες της λειτουργίας. Γονάτισμα και ορθοστασία επιτάσσουν φούστα ή φόρεμα ως το γόνατο και παπούτσια ίσια ή με ελάχιστο τακούνι. Αποφεύγουμε τα ζωντανά χρώματα γιατί μπορεί να μπήκε η άνοιξη αλλά ο Χριστός δεν έχει ακόμη αναστηθεί για να το πανηγυρίσουμε.

Περιστέρι ή παπαγαλάκι; Αν το Άγιο Πνεύμα απεικονίζεται ως περιστέρι, τότε οι χριστιανοί είναι παπαγαλάκια. Και ως τέτοιο θα πρέπει να φερθείτε. Δεν χρειάζεται να βάλετε πούπουλα. Το βιβλιαράκι με τα αναγνώσματα όλης της Μεγάλης Εβδομάδας θα σας δώσει φτερά και θα σας βοηθήσει να πατάξετε την υπνηλία που φουντώνει μαζί με το θυμιατό.

Δώδεκα κι ούτε ένα χασμουρητό. Τα δώδεκα Ευαγγέλια υποχρεώνουν την εκκλησία να λειτουργήσει με ωράριο Παπαθεμελή. Εάν νιώθετε κουρασμένες, αποφύγετε την λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης. Γιατί ως γνωστόν, όλοι θυμούνται ποιος έφυγε νωρίς, μα κανείς αυτόν που αποχώρησε τελευταίος.

Στολίδι είσαι μόνος σου. Αν αντέξετε τα δώδεκα Ευαγγέλια, τότε έχετε κάθε δικαίωμα να παραμείνετε και για τον στολισμό του Επιταφίου. Πτυχίο στη διακόσμηση και γνώσεις πάνω στο feng sui δεν εκτιμώνται ιδιαίτερα. Πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες των μεγαλυτέρων εκτός αν είστε προετοιμασμένες να πρωταγωνιστήσετε στο δεύτερο μεγαλύτερο δράμα, μετά από αυτό του Κυρίου.

Από μακριά κι αγαπημένοι. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα κατά την περιφορά του Επιταφίου υπνωτίζει. Πολλές φορές κυριολεκτικά. Γι' αυτό αποφύγετε παιδάκια που βαστούν κεριά και βρίσκονται στο κατάλληλο ύψος. Αυτό των μαλλιών σας.

Ξέρω ποιος αμάρτησε φέτος. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον αλλά σίγουρα η λειτουργία δεν σταματάει μετά το “Χριστός Ανέστη”. Συνεχίζεται κανονικά με Θεία Κοινωνία. Αν αποφασίσετε να μεταλάβετε, έχετε κατά νου πως σε διάφορες περιοχές πιστεύουν πως μετά την Ανάσταση κοινωνούν μόνο οι αμαρτωλοί.

Λουκρητία

1 Μηνύματα στην ανάρτηση "Ου φορέσεις κόκκινο κραγιόν"

Rena Christodoulou είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΣ ΤΑΝΙΑ ΜΟΥ!!!!!!
ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ!
ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΣ ΤΑ ΛΕΣ!!!!!!
ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ!!!!!
ΤΟ ΚΡΑΓΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣΤΙΓΑ!!!!!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)