0 Οι πιο... τρέντι τροφές του 2012


Η μόδα δεν αφορά μόνο τις τελευταίες ενδυματολογικές απόψεις, ούτε μονάχα τις τάσεις στα κουρέματα και τα χρώματα. Υπάρχει και στη διατροφή κι εμείς σας αποκαλύπτουμε τις διατροφικές τάσεις για φέτος, που θα ωφελήσουν την υγεία και τη σιλουέτα σας.

Σπόροι κολοκύθας (πασατέμπο): παίρνουν την πρωτιά στους ξηρούς καρπούς
Όλο το 2011 ακούγατε για το πόσο ωφέλιμα είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και διάφοροι ξηροί καρποί –τα οποία φυσικά συνεχίζουν να είναι- και τα καταναλώνατε τόσο σκέτα, όσο και μέσα σε σαλάτες, μπισκότα και κέικ. Οι σπόροι κολοκύθας, όμως, τα έχουν όλα: ωφέλιμα για την καρδιά καλά λιπαρά, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και πλήθος βιταμινών και μετάλλων, ενώ είναι ιδιαιτέρως πλούσιοι σε σίδηρο, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να μεταφέρουν περισσότερο οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος, αλλά και σε μαγνήσιο το οποίο διατηρεί την
καρδιά και τα οστά δυνατά. Ακόμη, αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ψευδάργυρου, ο οποίος είναι σημαντικός για το ανοσοποιητικό, την υγεία του δέρματος και την επούλωση πληγών. Δοκιμάστε τους σαν σνακ ή προσθέστε τους στο γιαούρτι, σε τυρί κότατζ, στα δημητριακά σας, στη βρώμη κ.ο.κ.
Σιρόπι αγαύης: από το φυτό της… τεκίλας
Οι δυνατοί πότες ίσως γνωρίζουν ότι η τεκίλα προέρχεται από την αγαύη, ένα κακτοειδές φυτό που βρίσκουμε στο Μεξικό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν, όμως, είναι ότι το σιρόπι αγαύης τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαιτέρως διάσημο. Γνωστό και ως νέκταρ αγαύης, έχει πλούσια γεύση και είναι ελαφρώς πιο γλυκό από το μέλι, έχοντας χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος όταν καταναλώνεται. Συν του ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου το 1/3 της ποσότητας σε σχέση με τη ζάχαρη ή το μέλι για να επιτύχετε τον ίδιο βαθμό γλυκύτητας.
Κεφίρ: γιαούρτι σε ποτήρι
Πλούσιο σε ωφέλιμα προβιοτικά, το κεφίρ (φυσικό, προβιοτικό, γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από την προσθήκη σπόρων κεφίρ στο γάλα), δίνει έξτρα ώθηση στο ανοσοποιητικό μας, καθαρίζει το έντερο, βοηθά το πεπτικό, δρα κατά της υπέρτασης και της αρτηριοσκλήρωσης, ενώ παρέχει στον οργανισμό μας πολύτιμο ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες συμπλέγματος Β κ.ο.κ., ευεργετώντας όσους το καταναλώνουν. Προτιμήστε το σκέτο, χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά και ψάξτε το κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Σπόροι Κία: σπόροι με… μαγικές ιδιότητες
Πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι σπόροι Κία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ασβέστιο από τον λιναρόσπορο, ο οποίος είναι επίσης πλούσιος σε ωμέγα-3, και αποτελούν τη νέα τροφή από την οικογένεια των σπόρων που έρχεται να κάνει… θραύση. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε όπως και τους υπόλοιπους σπόρους στη μαγειρική σας, να τους πασπαλίσετε δηλαδή στη βρώμη, τα δημητριακά, το γιαούρτι, τα ντρέσινγκ και τις σαλάτες σας, χωρίς να έχετε πρόβλημα στη χώνεψή τους. Ακόμη, δοκιμάστε τους στο κέικ και τα μάφιν, ενώ αν είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να τους αναμείξετε με νερό και να έχετε το τέλειο υποκατάστατο του αβγού.


Λαχανάκια Βρυξελλών: το λαχανικό της… χρονιάς
Ένα φλιτζάνι με αυτές τις… μινιατούρες λάχανου αποδίδει μόλις 55 θερμίδες και ταυτόχρονα παρέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών που μας κρατούν χορτάτους και μακριά από τσιμπολογήματα για περισσότερη ώρα, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο και βελτιώνουν τη μνήμη. Δοκιμάστε τα ψητά με σπρέι λαδιού, αλάτι και πιπέρι και απολαύστε το πόσο τραγανιστά και νόστιμα είναι.


Μαύρες φακές: το… μαύρο επιστρέφει στη μόδα
Στον κόσμο της διατροφής, το μαύρο αρχίζει να παίρνει τα πάνω του μετά τα μαύρα φασόλια, το μαύρο ρύζι και τις μαύρες φακές. Καταρχάς το ασυνήθιστο αυτό χρώμα προκύπτει από την υψηλή συγκέντρωση των τροφών αυτών σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στα κεράσια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα κ.ο.κ. και έχει αποδειχτεί ότι τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν τον καρκίνο. Οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και μάλιστα μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή ένα δυνατό συνδυασμό που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους και με ενέργεια για πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες τροφές.


Χούμους με ενταμάμε: μια διαφορετική σαλάτα
Μια νέα, ενδιαφέρουσα άποψη στο χούμους, αποτελεί αυτή που το θέλει φτιαγμένο με φασόλια σόγιας (ενταμάμε) , μιας και το χούμους με ρεβίθια είναι πλέον μια πολυδοκιμασμένη συνταγή. Την παράσταση κλέβουν πλέον οι ποικιλίες με φακές, άσπρα φασόλια και ενταμάμε, τα οποία είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Συνδυάζοντας το χούμους με πολλά λαχανικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σνακ που όχι μόνο θα σας χορτάσει για πολύ περισσότερη ώρα από ό,τι συνήθως, αλλά και θα σας γεμίσει με θρεπτικά συστατικά. Πώς μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας; Ρίξτε στο multi 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα φασόλια ενταμάμε, ¼ του φλιτζανιού νερό, ¼ του φλιτζανιού ταχίνι, 1 σκελίδα σκόρδο και ¼ του φλιτζανιού ξίδι. Όταν είναι έτοιμο ρίξτε λίγο αλάτι κοσέρ για έξτρα γεύση και καλή σας όρεξη.
http://www.clickatlife.gr/diatrofi

No Response to "Οι πιο... τρέντι τροφές του 2012"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)