1 ...Όταν η φύση ...δημιουργεί..!


Τα νερά της Αγίας Βαρβάρας
Μια περιοχή, ανάσα δροσιάς στο κεντρο σχεδόν της πόλης για την οποία  οι Δραμινοί είμαστε πολύ περήφανοι.
Ο Νομός Δράμας, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως Μουσείο της Φύσης με μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων, ανάμεσα στα οποία είναι και οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας από όπου πήρε και το όνομα της η όλη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στην Δράμα. Είναι ένας μοναδικός υδροβιότοπος εξήντα στεμμάτων στην καρδιά της πόλης, ο οποίος έχει τόσα φυσικά κάλλη , που θα μπορούσε να μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είναι από τις λιγοστές πόλεις της χώρας μας, που διαθέτει φυσικό υγροβιότοπο στο κέντρο της, ενώ
αποτελεί ένα από τα εξήντα καλύτερα πάρκα της Ευρώπης. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά από τις πηγές, είναι αυτά που δίνουν στην Δράμα τον τίτλο της ‘Πόλης των Νερών’, καθώς η ονομασία εικάζεται ότι προέρχεται από την λέξη ‘ύδραμα’ κατά μία εκδοχή, ενώ κάποια άλλη θέλει η ονομασία της να προέρχεται από το μικρό μέγεθος που είχε η πόλη σε όλες τις ιστορικές περιόδους, από το ‘δράγμα-δράττω’, που σημαίνει μια χούφτα πόλη. Είναι μια ειδυλλιακή τοποθεσία με εξαιρετικά χρώματα σε όλες τις εποχές του χρόνου, που συγκινούσε πάντοτε τους περιηγητές και τους κατοίκους της πόλης, όπου συχνά απολαμβάνουν τον περίπατο τους σε εξαίσια διαμορφωμένα μονοπάτια που περνούν από ξύλινα γεφυράκια, δροσίζονται από τον πυκνό ίσκιο που χαρίζουν τα αιωνόβια πλατάνια και απολαμβάνουν συγχρόνως την θέα από πάπιες, χήνες και κύκνους που φιλοξενούνται σ’ αυτό το ιδανικό feng shui της Δράμας.


ΟΤΑΝ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μέσα σ’ αυτή την σύγχρονη πόλη, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει με έκπληξη, πως ορισμένα τμήματα της Δράμας, αντιστέκονται στον χρόνο και στις αλλαγές, φέρνοντας μαζί τους εικόνες άλλων εποχών, σε μία κοινωνία τότε πολυφυλετική και πολυθρησκευτική , σε ένα ανθρώπινο μωσαϊκό που άφησε τα σημάδια του στα μνημεία της. Σ’ αυτό το πάρκο λοιπόν της Αγίας Βαρβάρας, εκτός από την δεδομένη φυσική ομορφιά του, θα γνωρίσουμε και τον μύθο που συνοδεύει τις πηγές, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, υπήρχε ένα εκκλησάκι στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η πρώτη λιμνούλα. Οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν την πόλη το 1380, θέλησαν να κατεδαφίσουν το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας και στην θέση του να φτιάξουν ένα τζαμί. Ο Ναός όμως, είχε σκεπαστεί από νερά και δεν μπορούσαν να τον πλησιάσουν, ούτε καν να τον δουν. Οι κάτοικοι το θεώρησαν θαύμα της Αγίας –όπου την ανακήρυξαν και Πολιούχο της Πόλης-, καθιερώνοντας από τότε κάθε παραμονή της γιορτής στις 4 Δεκεμβρίου, το εξής έθιμο: πολλά νεαρά κορίτσια της πόλης, πήγαιναν την παραμονή της γιορτής στον εσπερινό που τελούνταν και αφού έπεφτε το σούρουπο, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης. Όση ώρα καίγονταν τα κεριά, οι νεαρές κοπέλες προσεύχονταν για υγεία και ένα καλό τυχερό, αφού η Αγία Βαρβάρα εκτός από προστάτιδα του Πυροβολικού, ήταν και προστάτιδα των κοριτσιών που τις προφύλαγε από γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα τυχερά του γάμου τους. Πολλά μάλιστα από τα νεαρά κορίτσια, τοποθετούσαν αναμμένα κεριά σε μικρές ξύλινες σανίδες και τα έριχναν στην λίμνη. .



Τότε πραγματοποιούσαν τις ευχές τους και ανάλογα την πορεία που θα είχε η σανίδα με τα κεριά, έβγαιναν αληθινές. Θεωρούσαν αποτυχία αν έσβηναν τα κεριά, αλλά αυτό δεν πτοούσε τις ελπίδες τους τόσο, αφού έτρεφαν την ελπίδα ότι εκείνο το βράδυ θα εμφανιζόταν η Αγία στον ύπνο τους και θα αναπλήρωνε τις ευχές τους. Την άλλη μέρα ανήμερα της γιορτής και κοντά στο χάραμα, μαζεύονταν πάλι τα νεαρά κορίτσια στην λίμνη και αφού πλένονταν με τα νερά που θεωρούσαν ότι είχε αγιάσει η Αγία από το προηγούμενο βράδυ, καλημερίζονταν μεταξύ τους και έδιναν ευχές η μία στην άλλη. Έπειτα παρακολουθούσαν την Θεία Λειτουργία και φεύγοντας έπαιρναν μαζί τους σε ειδικό σκεύος, λίγο από το αγιασμένο νερό της λίμνης. ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Σήμερα, το έθιμο αυτό συνεχίζεται από δεκάδες παιδιά της πόλης, όπου μαζεύονται κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής και αφήνουν στα ήσυχα νερά της λίμνης αυτοσχέδια καραβάκια με κεράκια, προσφέροντας μοναδικό θέαμα στο σούρουπο. Μάλιστα σήμερα, γίνεται και διαγωνισμός για το καλύτερο καραβάκι και βραβεύεται. Στο βυθό της λίμνης, διακρίνονται τα ερείπια του παλιού Ναού που αναβλύζουν, ενώ ακριβώς απέναντι από αυτή ο επισκέπτης, θα προσκυνήσει την Θαυματουργή εικόνα της Αγίας, στο πιο σύγχρονο εκκλησάκι που κτίστηκε το 1920. Από την εξέδρα που έχει στηθεί μέσα στην λίμνη, γίνεται κάθε χρόνο και η ρίψη του Σταυρού των Φώτων. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και ένα από τα πιο παραδοσιακά έθιμα που συνεχίζεται να διατηρείται μέχρι και στις μέρες μας προς τιμήν της Αγίας, την δημιουργία ενός παραδοσιακού εδέσματος τη λεγόμενη ‘Βαρβάρα’, που μαγειρεύουν οι νοικοκυρές της Δράμας κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής της Πολιούχου τους.
Απο παλιά ανάρτηση

1 Μηνύματα στην ανάρτηση "...Όταν η φύση ...δημιουργεί..!"

Βόρειος Άνεμος είπε...

Εκεί δίπλα έχει ένα εκπληκτικό εστιατόριο... Γεύσεις του Κόσμου νομίζω λέεγεται.Και είναι τζάμπα !

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)