2 ..Aυτοκράτορας της έμπνευσης....

Ο «κάιζερ» στο εξώφυλλο του περιοδικού Numero Homme στο τεύχος Φθινόπωρο/Χειμώνας 2005-2006.
Karl Lagerfeld
Ονειρικός όταν δημιουργεί, ειρωνικός όταν μιλά. Η προσωνυμία «κάιζερ» που του έχει δοθεί περιγράφει απόλυτα τον δημιουργό που ορίζει την αισθητική και την κομψότητα. Ισως γι' αυτό το όνομά του απαντιέται και ως λήμμα στο συντηρητικό γαλλικό Petit Larousse.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και Leonardo Da Vinci της μόδας. Και αυτό γιατί η πολυπραγμοσύνη του είναι μοναδική, τόσο από θεωρητικής πλευράς όσο και από πρακτικής. Εχει σχεδιάσει από ρούχα μέχρι θεατρικά κοστούμια και από κινητά τηλέφωνα μέχρι μπουκάλια αναψυκτικών. Η πορεία του ως σχεδιαστή μόδας ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του '50, όπου δουλεύει για τον Pierre Balmain και τον Jean Patou. Τις δεκαετίες '60 και '70 συνεργάζεται με μικρούς και μεγάλους οίκους...
(σημείο αναφοράς ο οίκος Fendi), ενώ το 1978 παρουσιάζει την πρώτη του ολοκληρωμένη ανδρική συλλογή, για να ακολουθήσουν μετέπειτα δεκάδες άλλες, κάποιες από τις οποίες έφεραν την προσωπική του υπογραφή και επωνυμία, και αρκετές άλλες δημιουργήθηκαν για λογαριασμό σπουδαίων οίκων όπως η Chanel.
Γυαλιά Chanel Φθινόπωρο/Χειμώνα 2010-2011
Γυαλιά Chanel Φθινόπωρο/Χειμώνα 2010-2011 Το άλλο πρόσωπο του Lagerfeld είναι αυτό του φωτογράφου. Αρχισε τη φωτογραφική του καριέρα το 1987 λατρεύοντας την ασπρόμαυρη φωτογραφία, το μυστήριο και την ατμόσφαιρα αλλοτινών καιρών με πρωταγωνιστές διάσημα top models και τον ίδιο ως guest star. Εξάλλου είναι γνωστή η ικανότητα και το ταλέντο του να ανασύρει ενδυματολογικές λεπτομέρειες και τάσεις από το παρελθόν ακόμη κι αν χρειάζεται να στρέψει την προσοχή του αιώνες πίσω.

Δεν έχω σκοπό να αναφερθώ στην ηλικία σας, θέλω όμως να σας ρωτήσω: Εργάζεστε πλέον για την υστεροφημία σας;
Κάποιοι ίσως το ερμηνεύσουν έτσι, αλλά δεν το κάνω στοχευμένα. Η μητέρα μου έλεγε ότι δεν είμαι αρκετά φιλόδοξος. Είχε δίκιο. Ολα ξεκινούν από μια ιδέα, μια στιγμή έμπνευσης πάνω στην οποία δουλεύω, όπως πρόσφατα με το ημερολόγιο της Pirelli. Αλλά όχι, δεν σκέφτομαι το πώς θα περάσω στην αθανασία. Αν αρχίσεις και ζεις με αναμνήσεις, τότε η θέση σου είναι στον σκουπιδοτενεκέ.

Αναφέρεστε συχνά στη μητέρα σας. Γιατί;

Ηταν πολύ κριτική απέναντί μου και πολλές φορές μου έλεγε ότι λέω ή κάνω σαχλαμάρες. Είχε δίκιο. Μια φορά στο σχολείο έπιασε από τη γραβάτα τον δάσκαλο που μου έκανε παρατηρήσεις για το μακρύ μου μαλλί. Του είπε: «Τι σε πειράζει; Μήπως είσαι ακόμα ναζί;». Το είπε με έναν τρόπο μοναδικό. Πάντα με βοηθούσε στη ζωή μου και με «προωθούσε». Δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα το ίδιο καλά με μια λιγότερο δραστήρια μητέρα. Καταλάβαινε ότι δεν ήμουν τόσο δυνατός και ήθελε να με κάνει σκληρό.

Αυτή την ανεξαρτησία την είχατε πάντα;
Παλαιότερα επηρεαζόμουν από διάφορα πράγματα. Με τα χρόνια έχω αναπτύξει μια αίσθηση αδιαφορίας για τις γνώμες των άλλων και το απολαμβάνω. Δεν συνηθίζω να αναλύω τον εαυτό μου. Παίρνω τα πράγματα όπως έρχονται.

Είστε μοναχικός;
Λατρεύω να είμαι μόνος. Είναι για μένα πολυτέλεια. Είμαι γενικά πολυάσχολος και πάντα έχω πολλές δουλειές να τελειώσω.
Είχατε ποτέ φανταστεί πόσο επιτυχημένα θα εξελισσόταν η ζωή σας;
Ναι, είχα πειστεί ότι κάποτε θα γινόμουν μύθος. Δεν ξέρω γιατί το πίστευα. Ισως επειδή διάβαζα τόσα πολλά παραμύθια, τα οποία μάλιστα με βοήθησαν να γίνω πιο εκλεπτυσμένος.

Θα υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που τα σχεδιάσατε στρατηγικά...
Κάποια λίγα, ναι. Πέρασα τη νεότητά μου χορεύοντας ασταμάτητα. Ο κόσμος της μόδας τότε ήταν πολύ διαφορετικός. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι οι σχεδιαστές θα έπαιρναν κάποτε την τύχη στα χέρια τους. Σίγουρα υπήρξα τυχερός.

Πιστεύετε τόσο στην τύχη;
Λένε ότι ο άνθρωπος καθορίζει το πεπρωμένο του. Η επιτυχία δεν είναι θέμα προθυμίας ή ελπίδας. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η τύχη κάποτε θα τους χαμογελάσει. Οτι η ζωή τούς χρωστάει. Σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό. Η ζωή κρύβει τρομερές αδικίες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αξίζουν να είναι ευτυχισμένοι και όμως είναι.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επιτυχία σας οφείλεται και στο ότι παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως brand. Ισχύει;
Ακόμη κι αν ισχύει, δεν το κάνω επί τούτου. Τι το ιδιαίτερο έχω; Εντάξει, το χρώμα των μαλλιών μου, με κάνει πολύ αναγνωρίσιμο. Νομίζω ότι είμαι το πρώτο πρόσωπο που αναγνωρίζει κάποιος σε μία φωτογραφία όπου υπάρχουν είκοσι άνθρωποι. Εγώ αισθάνομαι φυσιολογικός. Οι άλλοι με βλέπουν διαφορετικά.
Ασχολείστε με τις νέες τεχνολογίες; Χρησιμοποιείτε το internet;
Οχι. Με δυσκολία παρακολουθώ τηλεόραση. Αγαπώ τις εφημερίδες, τα βιβλία και γενικά το χαρτί. Παρόλο που σχεδίασα χρυσά κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.

Η σχέση σας με την πολιτική ποια είναι;
Την αποφεύγω όσο περισσότερο μπορώ. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ στη ζωή μου. Αστεία αστεία, οι Γάλλοι πολιτικοί μού θυμίζουν την κομέντια ντελ άρτε. Αλλά δεν είμαι Γάλλος, για να εκφράζω άποψη για αυτούς, και ταυτόχρονα γνωρίζω τόσο λίγα για τους Γερμανούς πολιτικούς...

Τη φιλανθρωπία και την αγάπη για την οικολογία που εκφράζουν πολλοί σύγχρονοι stars πώς την κρίνετε;
Κοιτάξτε, ξέρω ανθρώπους που πληρώνονται από άλλους για να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Δεν πάνε πουθενά και δεν κάνουν τίποτα αν δεν υπάρχουν φωτογράφοι, αν δηλαδή η πράξη τους δεν αναγνωριστεί δημοσίως. Γνωρίζω καλά, όμως, τι συμβαίνει παρασκηνιακά. Προσωπικά, είμαι υπέρ της ανώνυμης φιλανθρωπίας. Καταλαβαίνω, βέβαια, αυτούς που αντιμάχονται την πυρηνική ενέργεια, για παράδειγμα. Ετσι όμως είναι η εξέλιξη, τεχνολογική και οικονομική, και δεν νομίζω ότι μπορούμε να οπισθοδρομήσουμε.

Highlights
Γεννήθηκε το 1938 στο Αμβούργο ?σύμφωνα με άλλες πηγές, το 1933.
Από μικρός έδειξε την έφεσή του στη ζωγραφική και τη λογοτεχνία.
Το 1972 συνεργάστηκε με τον οίκο Fendi, ενώ το 1975 λάνσαρε το άρωμα Chloe.
Το 1983 έγινε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel.
To 1998 δημιούργησε το label Lagerfeld Gallery, το οποίο το 2005 εξαγοράστηκε από τον οίκο Tommy Hilfiger.
Το 2004 έγινε ο πρώτος σπουδαίος σχεδιαστής που δημιούργησε για τα H&M.

Στο Ημερολόγιο 2011 της Pirelli ο Lagerfeld εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία. Ο ίδιος απεικονίζεται ως Δίας, πλαισιωμένος από τις Elisa Sednaoui, Lara Stone και Julianne Moore, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του ημερολογίου υπάρχουν και πέντε ανδρικά μοντέλα.

2 Μηνύματα στην ανάρτηση "..Aυτοκράτορας της έμπνευσης...."

geoaman είπε...

Πολλα φιλια.. μου ελειψε το αρωμα σου!!!!!!

tania είπε...

@geoaman Που είσαι παλληκάρι μου εσυ??? Μου έλειψες και μένα! Εύχομαι Να είσαι καλά!!
Πολλά πολλά αρωματικά φιλιά!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)