0 ..."Το Τέλος της Σιωπής" ....

Αρχές του 2010, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, χιλιάδων υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης με πρωταγωνιστές καθολικούς ιερείς. Στην Ιρλανδία χιλιάδες
Σήμερα στην Εμπόλεμη Ζώνη
Ποιες ήταν οι πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία; Υπήρξε σχέδιο συγκάλυψης, όπως υποστηρίζουν κάποια από τα θύματα; Δεκαετίες μετά τις πρώτες καταγγελίες, ένας κύκλος σιωπής σπάει.
Το ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης μας μεταφέρει στην Ιρλανδία, εκεί όπου το 1917 καταγράφεται η πρώτη καταγγελία κακοποίησης στους κόλπους της Εκκλησίας. Σήμερα, τα θύματα των χριστιανικών Ταγμάτων και των καθολικών ιερέων περιγράφουν τον εφιάλτη που
έζησαν ως παιδιά, αλλά και την πολυετή προσπάθειά τους για να δικαιωθούν σε ένα κράτος που συμπορεύτηκε από την ίδρυσή του με τον Καθολικισμό.
H διεθνούς φήμης Iρλανδή τραγουδοποιός Sinead O' Connor -η οποία έσκισε τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου σε ζωντανό πρόγραμμα της αμερικανικής τηλεόρασης το 1992- και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, μιλούν για τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Καθολική Εκκλησία.
Η Sinead O' Connor μιλά με οργή για το Βατικανό και τους εκπροσώπους του. Πριν από σχεδόν 20 χρόνια είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σκίζοντας, μπροστά στο φακό του αμερικανικού δικτύου NBC και σε ζωντανή μετάδοση, τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα ήταν από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην Καθολική Εκκλησία και στον τρόπο που συγκάλυπτε, επί δεκαετίες, τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ιρλανδία.
"Για όλες αυτές τις δεκαετίες κανείς δεν τολμούσε πραγματικά να ακουμπήσει την Καθολική Εκκλησία. Ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα. Η πιο κοντινή κατάσταση με την οποία μπορεί να συγκριθεί, χωρίς να είμαι υπερβολική, είναι οι Ταλιμπάν", λέει η Μαίρη Ράφτερι, δημιουργός δύο ντοκιμαντέρ που έσπασαν τον κύκλο της σιωπής στην Ιρλανδία. Το 2002, η Ράφτερι αποκάλυψε τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στην Αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 1999, έφερε στο φως τις κτηνωδίες των εκκλησιαστικών Ταγμάτων της Καθολικής Εκκλησίας, σε αναμορφωτήρια, ορφανοτροφεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα απ' όπου πέρασαν περισσότερα από 150.000 παιδιά.
Ένα απ' αυτά τα παιδιά ήταν και ο 58χρονος σήμερα Τζον Κέλλυ. "Κήρυτταν το Θεό και μας έβαζαν να πάμε στη Λειτουργία κάθε πρωί αλλά δεν φέρονταν σύμφωνα με τον Θεό. Για την ακρίβεια, εκεί πήραν τον Θεό από μέσα μου. Έχασα το Θεό μου στο Ντένγκεν". Ο Κέλλυ επιστρέφει στο αναμορφωτήριο του Τάγματος των "Αφιερωμένων στην άσπιλη Μαρία", 100 χιλιόμετρα από το Δουβλίνο. Περπατά στους χώρους του ιδρύματος και ξαναζεί τις δραματικές σκηνές που, όπως λέει, τον έκαναν να χάσει την ανθρώπινη υπόσταση του. Ήταν μόλις 12 ετών. "Όταν αυτός ο άνδρας με έβλεπε βρώμικο και βρεγμένο, έβρισκε δικαιολογία για να με πάει στο ντουζ. Κι εκεί κάτι άλλο συνέβαινε, κάτι πολύ άσχημο, πολύ κακό...Κι όταν αιμορραγούσα κι έτρεχε αίμα από πάνω μου κι έκλαιγα, αυτός ο άνδρας μου έλεγε `ο Χριστός πέθανε για σένα ζώο, ο Χριστός θυσιάστηκε για σένα και εσύ κάθεσαι εκεί και κλαις;'Με κακοποιούσε σεξουαλικά και Χριστέ μου! Είχε το θράσος να μιλά με λόγια του Χριστού, κι ότι `ο Χριστός πόνεσε για μένα', μετά τον πόνο που μου προκάλεσε αυτός!".
Την τελευταία δεκαετία συστήθηκαν από το ιρλανδικό κράτος δύο επιτροπές οι οποίες αποκάλυψαν χιλιάδες περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων αλλά και σκανδαλώδεις προσπάθειες από την θρησκευτική ηγεσία της χώρας για τη διαφύλαξη και την προστασία του ονόματος της Εκκλησίας και των ιερέων της.
Η Μαίρη Κόλλινς, κακοποιήθηκε από έναν εφημέριο σε ηλικία 12 ετών. Την περίοδο εκείνη νοσηλευόταν σε χριστιανικό νοσοκομείο. Κράτησε τη σιωπή και τη ντροπή της επί 35 χρόνια. Όταν αποφάσισε να εξομολογηθεί τον εφιάλτη της, δέχθηκε ένα ακόμη σοκ: "Πήγα να μιλήσω σε έναν ιερέα στην ενορία μου και δε δεχόταν να καταγράψει το όνομα αυτού που με κακοποίησε, δε δεχόταν να πάρει το όνομα του εφημέριου. Moυ είπε ότι πιθανότατα ήταν δικό μου το λάθος, να γυρίσω σπίτι μου κι ότι εκείνος με είχε συγχωρέσει".
Για χρόνια, ο Άντριου Μάντεν κατηγορούσε τον εαυτό του γιατί επέτρεπε στον πατέρα Πέιν να τον κακοποιεί. Στράφηκε στο αλκοόλ την ώρα που η Αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου μετέθετε τον ιερέα από τη μία ενορία στην άλλη για να τον προστατέψει. Ο Μάντεν θα γινόταν ο πρώτος Ιρλανδός που θα μιλούσε ανοιχτά και δημόσια για σεξουαλική κακοποίηση από καθολικό ιερέα.
"Αν η εκκλησία δεν τον είχε καλύψει μέχρι το 1981, δε θα μπορούσε να κακοποιήσει σεξουαλικά περισσότερα παιδιά. Τουλάχιστον 7 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Άιβαν Πέιν μετά την μετακίνηση του σε άλλη ενορία. Αυτό είναι ένα τυπικό δείγμα του τι προκάλεσε η εκκλησία μετακινώντας παιδόφιλους κληρικούς από το ένα μέρος στο άλλο. Κακοποιούσαν σεξουαλικά ακόμα περισσότερα παιδιά".
Στο ντοκιμαντέρ "Το Τέλος της Σιωπής" οι μαρτυρίες των θυμάτων και τα στοιχεία από τις επίσημες επιτροπές Ράιαν και Μέρφι είναι ανατριχιαστικά. Όλες οι βαθμίδες της ιεραρχίας, στην τοπική αρχιεπισκοπή, φαίνεται ότι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες για αυτό το πρωτοφανές έγκλημα αλλά επέμεναν να αρνούνται τόσο τις καταγγελίες όσο και την όποια συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '90 κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να αντιπαρατεθεί με την Εκκλησία, ούτε καν το ίδιο το ιρλανδικό κράτος.
"Η Αναφορά Ράιαν έδειξε ότι άνθρωποι που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στο Θεό, από τη μία είχαν κακοποιήσει παιδιά πολύ σοβαρά σε σωματικό και σεξουαλικό επίπεδο καταστρέφοντάς τα για μία ζωή. Από την άλλη, άνθρωποι που γνώριζαν τι συνέβαινε δεν έκαναν τίποτα για να το σταματήσουν και μερικές φορές ενθάρρυναν τη δραστηριότητα αυτή", παραδέχεται ο Ιρλανδός καθολικός ιερέας Μπράιαν Ντ' Άρσι και προχωρά ένα βήμα πιο πέρα. "Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να βγει ο Πάπας και να πει δέχομαι την ειλικρίνεια και την αλήθεια των αναφορών Ράιαν και Μέρφι και δέχομαι την αλήθεια την αναφοράς του Δουβλίνου. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, οπότε εξακολουθούμε να είμαστε σε αυτό το σημείο της άρνησης".
Ο πατέρας Ντ' Άρσι είναι ένας από τους ανθρώπους της Εκκλησίας που τολμά να μιλήσει για όσα πολλοί άλλοι εξακολουθούν να σιωπούν. Είναι και ο ίδιος θύμα: "Ως μικρό παιδί κακοποιήθηκα από έναν Αδελφό ενός χριστιανικού τάγματος και αργότερα στη ζωή μου κακοποιήθηκα από έναν ιερέα..."...


http://www.megatv.com/warzone/pages.asp?ca

No Response to "..."Το Τέλος της Σιωπής" ...."

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)