0 Παγωτό ...α λα Θάτσερ!

FοοdChain
Tο ότι η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, προτού περάσει το κατώφλι στην Ντάουνινγκ Στριτ αριθμός 10, είχε εργαστεί ως χημικός το γνωρίζει πολύς κόσμος. Το γιατί πρέπει να τη θυμόμαστε και για αυτή τη δραστηριότητά της είναι κάτι που μάλλον δεν είναι και τόσο γνωστό. Εχει ενδιαφέρον, λοιπόν, τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει και μία από τις απολαύσεις πολλών ανθρώπων είναι το παγωτό να θυμίσουμε ότι της είχαν αναθέσει να κάνει το παγωτό που παράγεται από τις βιομηχανίες πιο συμφέρον. Ο τρόπος της Μάργκαρετ μπορούσε από τότε να προϊδεάσει για το ότι πάντα θα έφερνε την αποστολή της σε πέρας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Με κατάλληλες διαδικασίες και προσμείξεις το παγωτό α λα Θάτσερ έπαιρνε πλέον και...
συγκρατούσε πολύ περισσότερο αέρα από ό,τι ως τότε. Αυξάνοντας όμως τον όγκο με ένα τόσο φθηνό συστατικό έτσι ώστε ο πελάτης να μένει έως και εντυπωσιασμένος είναι κατόρθωμα. Ενα ακόμη από τα πολλά της παγωτοβιομηχανίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, επειδή σκέπτονται μερικές φορές και τον καταναλωτή, όταν άρχισε να πωλείται το παγωτό με τον όγκο του και όχι με τη μάζα του έβαλαν κανόνες για το πόσο αέρα επιτρέπεται να έχουν ακόμη και το χωνάκι και το παγωτό ξυλάκι.


Γάλα, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και αβγά είναι τα βασικά συστατικά κάθε παγωτού. Μαζί και η αγωνία αυτού που φτιάχνει το παγωτό για να αποφύγει τον σχηματισμό παγοκρυστάλλων και μάλιστα σε μεγάλο μέγεθος, αφού έτσι θα κατέληγαν να δώσουν ένα μεγάλο κομμάτι πάγο! Γι' αυτό και η απαραίτητη συνεχής ανάδευση που παίρνει βοήθεια και από τη... ζάχαρη. Ναι, η ζάχαρη, εκτός από το να γλυκαίνει την όλη κατάσταση, συμβάλλει, ακριβώς όπως και το αλάτι τον χειμώνα στους χιονισμένους δρόμους, στο να πέφτει το σημείο τήξης του μείγματος. Οπότε όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία που παγώνει το μείγμα και δεν μπορεί να δουλευτεί πλέον τόσο καλύτερα. Ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ (αρκεί να θυμηθούμε ότι και στα ψυγεία των αυτοκινήτων τον χειμώνα βοηθά να μην παγώνει το νερό η πρόσμειξη με κάποια αλκοόλη). Ο παρατηρητικός... παγωτατζής άλλωστε ξέρει ότι καθώς ξεκινά η στερεοποίηση του παγωτομείγματος και μειώνεται η ποσότητα του υγρού αυξάνεται η συγκέντρωση της ζάχαρης και η πήξη μετατίθεται χρονικά.


Για το παγωτό λένε ότι είναι από τα γλυκά που μπορούν να έχουν και κάποια ωφέλεια. Εννοείται, όχι μόνο για αυτόν που τα πουλάει. Υπάρχει λοιπόν ένας γιατρός στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, ο Μίκαελ Τσέμελ, επικεφαλής στο Τμήμα Διατροφολογίας που παρουσίασε μια πρωτότυπη θεωρία. Κάνοντας τις δοκιμές του σε πειραματόζωα διαπίστωσε ότι όσα είχαν περάσει πρώτα μια δίαιτα αδυνατίσματος και μετά τους επιτρεπόταν να ακολουθήσουν μια δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο δεν έπαιρναν ξανά το βάρος που είχαν χάσει και κυρίως έμεναν χαμηλά και όσον αφορά την αύξηση του λίπους. Αυτό αμφισβητήθηκε από άλλους γιατρούς-ερευνητές και ο Τσέμελ προχώρησε ακόμη πιο βαθιά στο θέμα. Εχει πλέον την άποψη ότι όταν κάποιος δεν παίρνει όσο ασβέστιο χρειάζεται ο οργανισμός αντιδρά εκκρίνοντας αντίστοιχες ορμόνες, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να διατηρήσει την απαιτούμενη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Μια τέτοια ορμόνη είναι η καλσιτριόλη. Ωστόσο αυτή στέλνει μηνύματα στα γονίδια που πρέπει να ενεργοποιηθούν. Με σκοπό από τα σάκχαρα που εισέρχονται στον οργανισμό να δημιουργηθεί περισσότερο λίπος. Επίσης, να επιβραδυνθεί η διάσπαση αυτού που ήδη υπάρχει. Οταν αυξάνεται λοιπόν η καλσιτριόλη, και αυτό συμβαίνει όταν δεν παίρνουμε αρκετό ασβέστιο, αποκτούμε βάρος. Διότι η ορμόνη αυτή δίνει εντολή να μη διασπαστεί το λίπος, άρα αυξάνεται η ποσότητά του στον οργανισμό. Επιπλέον βρέθηκε ότι από την αυξημένη καλσιτριόλη επηρεάζονται και άλλοι ιστοί του σώματος, όπως αυτοί στις λεπτές αρτηρίες, που σφίγγουν συντελώντας στο να ανέβει η πίεση.
 Τέλος, χωρίς να ξεχνούμε ότι το πολύ ασβέστιο σε ανθρώπους με προδιάθεση δημιουργεί εύκολα πέτρες, έχει διαπιστωθεί ότι με 700 mgr (χιλιοστά του γραμμαρίου) καθημερινά ασβέστιο αποκτάς και μια καλή άμυνα ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αφού απενεργοποιεί τα άλατα από τη λειτουργία της χολής.


Κάποιες τέτοιες μελέτες λοιπόν οδήγησαν, με τη βοήθεια μάλλον και των παγωτοβιομηχανιών, στο να υπάρξει μια εκστρατεία από μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού για την αύξηση της κατανάλωσης παγωτού, αφού ήταν ένας από τους πιο ευχάριστους τρόπους για να ανεβάσει κάποιος το ασβέστιο στον οργανισμό του. Είναι όμως αυτό τόσο απλό και τόσο ανώδυνο; Θα το μελετήσουμε την επόμενη φορά
Απο το Βήμα

No Response to "Παγωτό ...α λα Θάτσερ!"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)