0 ... Οι Δρόμοι του κρασιού! Διακοπές και...οινογευσίες!

 Έχετε σκεφτεί να κάνετε διακοπές δοκιμάζοντας κρασιά; Δηλαδή, να επισκέπτεστε οινοποιεία και να απολαμβάνετε κρασιά και τοπικές νοστιμιές, κάνοντας παράλληλα τις περιηγήσεις σας; Οι “δρόμοι του κρασιού” της Βόρειας Ελλάδας, προσφέρονται γι αυτές τις “διαφορετικές” διακοπές, γιατί εκτός από τις μοναδικές ποικιλίες κρασιού που παράγονται εκεί και τα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία που υπάρχουν, μπορεί κανείς να δει στην περιοχή άπειρα ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Εμείς σας προτείνουμε για αρχή δύο οινικές διαδρομές. Τη διαδρομή της Θεσσαλονίκης και τη διάσημη διαδρομή του Διονύσου, που διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας και σχεδόν ολόκληρη τη Θράκη!

Ας φύγουμε και ας ταξιδέψουμε ακολουθώντας τους ...δρόμους του κρασιού!
Η ιστορία του κρασιού στη Μακεδονία - 9 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Η Ιστορία του κρασιού στην Μακεδονία
Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκαν σπόροι σταφυλιών 6.500 ετών στη Μακεδονία. Ούτε ....
τυχαία ήταν η ιδιαίτερη λατρεία των αρχαίων Μακεδόνων για τον Διόνυσο. Ως εκ τούτου δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στη βόρεια Ελλάδα παράγονται μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου… Κατά συνέπεια, η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο “Το δώρο του Διονύσου. Η μυθολογία του κρασιού στην κεντρική Ιταλία και στη βόρεια Ελλάδα” δεν είναι παρά μια ακόμη επιβεβαίωση ότι το κρασί σφράγισε τον πολιτισμό της περιοχής, όχι μόνο ως μεταποιημένο προϊόν της γης, αλλά κυρίως ως μέσο απελευθέρωσης της ψυχής και του μυαλού.


Η Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου - 4 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Η διαδρομή του κρασιού του Διονύσου
Στην αρχαιότητα το Παγγαίον Όρος, διάσημο για τα ορυχεία χρυσού και αργύρου, ήταν κέντρο της διονυσιακής λατρείας. Εδώ, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ανατράφηκε ο θεός Διόνυσος και με κρασί του τόπου μέθυσε τα σαρκοβόρα άλογα του τοπικού βασιλιά Λυκούργου. Η διάσημη διαδρομή του κρασιού του Διονύσου αρχίζει από το Παγγαίον Όρος, το Κοκκινοχώρι στο Δήμο Ορφανού και περνά από την πόλη της Καβάλας για να συνεχίσει προς την πόλη της Δράμας, περνώντας από το Μικροχώρι. Στη συνέχεια, ανηφορίζοντας προς το Φαλακρόν Όρος, φτάνει στα Κοκκινόγεια στο Δήμο Προσοτσάνης και διασχίζει προς τα δυτικά το νομό Σερρών περνώντας από τους Αμπέλους, μέχρι τον πλούσιο υδροβιότοπο της Κερκίνης, ενώ ανατολικά φτάνει μέχρι το Σουφλί.
Τα αξιοθέατα στο δρόμο του Διονύσου - 5 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)
Στη διαδρομή, ερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη, στα 110 χλμ. περίπου, θα συναντήσουμε πρώτα το περίφημο λιοντάρι και τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Αμφίπολης. Σε μικρή απόσταση, στο Κοκκινοχώρι, βρίσκεται το επισκέψιμο Κτήμα Βιβλία Χώρα. Συνεχίζοντας παραλιακά τη διαδρομή θα συναντήσετε αμφιθεατρικά κτισμένη την Καβάλα με το περίφημο Βυζαντινό κάστρο, τα τείχη και το επιβλητικό υδραγωγείο. Σε κοντινές τοποθεσίες, μπορείτε να απολαύσετε ωραίες παραλίες και φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες. Επιστρέφοντας στην Καβάλα, ο επισκέπτης θα κατευθυνθεί ανατολικά προς τη Θράκη, με τελικό προορισμό το νομό Έβρου. Στη διαδρομή, η Κοιλάδα του Νέστου, η παραδοσιακή Ξάνθη, τα Άβδηρα, πατρίδα του Δημόκριτου, η λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα με το φυσικό όρμο Πόρτο Λάγος και η Κομοτηνή είναι οι πιό σημαντικοί σταθμοί. Πιο ανατολικά ο επισκέπτης θα συναντήσει τη Μαρώνεια, το όμορφο χωριό με τα παλιά αρχοντικά στις πλαγιές του Ίσμαρου και θα κλείσει την περιήγησή του στο Σουφλί.


Η οινική ισχύς της Δράμας  - 6 (Copyright  c  travellers.gr 2011, All Rights Reserved.)

Η οινική ισχύς της Δράμας
Ο δρόμος που οδηγεί από την Καβάλα στη Δράμα περνά από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Οι ανασκαφές στη θέση της αρχαίας πόλης και στα περίχωρα απεκάλυψαν ίχνη της Εγνατίας οδού, τη περίφημη ρωμαϊκή αγορά, το γνωστό αρχαίο θέατρο και πλήθος οικοδομημάτων. Πιο ψηλά στο Παγγαίον Όρος βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι της Εικοσιφοινίτσας, με την Αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας. Λίγο πριν την πόλη της Δράμας, ο δρόμος κατευθύνεται ανατολικά, προς το Μικροχώρι. Εκεί, μπορείτε να επισκεφθείτε το Κτήμα Τέχνη Οίνου Μικροχωρίου. Η πόλη της Δράμας είναι χτισμένη στους πρόποδες του Φαλακρού Όρους που οι ντόπιοι ονομάζουν `βουνό των λουλουδιών. Η περιήγηση στην περιοχή είναι ιδανική για όσους αγαπούν το βουνό και το δάσος. Θα βρουν τέσσερα ορεινά καταφύγια, το σπήλαιο του Μαρά με πολύχρωμους σταλακτίτες και αντανακλάσεις και το πανέμορφο δάσος της Ελάτης. Βορειοανατολικά, στα Κοκκινόγεια Δράμας μετά την Προσοτσάνη, βρίσκεται το επισκέψιμο Κτήμα Παυλίδη.

 


No Response to "... Οι Δρόμοι του κρασιού! Διακοπές και...οινογευσίες!"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)