2 Καρδιά και Γυναίκα τι γνωρίζουμε γι"αυτή τη "σχέση"?



Της 'ΓΥΝΑΊΚΑΣ Η ΚΑΡΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΒΥΣΣΟΣ"λέει ενα λαικό άσμα ,ας δούμε όμως το θέμα και απο την επιστημονική του πλευρά που είναι πολύ σημαντική..
Η Καρδι-Αγγειακή Νόσος (ΚΑΝ) αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Επικρατεί όμως, ακόμη η λανθασμένη αντίληψη ότι επηρεάζει κυρίως άντρες μέσης ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι :


·Η ΚΑΝ επηρεάζει εξ’ ίσου άντρες και γυναίκες μέσης ηλικίας
- Περισσότερες είναι οι γυναίκες, που πεθαίνουν από καρδιά και εγκεφαλικά σε σύγκριση με τις πέντε επόμενες αιτίες θανάτου μαζί [συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού]
- Παγκοσμίως, οι γυναίκες έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ΚΑΝ απ’ ότι από καρκίνο του μαστού.
- Οι γυναίκες αναπτύσσουν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ΚΑΝ κατά μέσο όρο δέκα χρόνια αργότερα από τους άντρες, κυρίως λόγω των ορμονικών αλλαγών που συνδέονται με την εμμηνόπαυση.
* Η γυναικεία ορμονική δραστηριότητα προστατεύει τις γυναίκες τα χρόνια της γονιμότητας, αλλά....
καθώς σβήνει σταδιακά μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες με παράγοντες κινδύνου που δεν έχουν αντιμετωπισθεί είναι εκτεθειμένες σε καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά.
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική χρονική περίοδος, αλλά προκαλεί προοδευτική αύξηση της χοληστερόλης η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ΚΑΝ.


Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, παρατηρείται αλλαγή στην κατανομή και αποθήκευση του λίπους στις γυναίκες, από το κάτω («σχήμα αχλαδιού») στο άνω μέρος του σώματος («σχήμα μήλου») γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλιακής χώρας.
·Αυτή η αλλαγή είναι χαρακτηριστική του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ΚΑΝ.
·Εμφανίζεται προοδευτικά ανώμαλο λιπιδαιμικό προφίλ εμφανίζεται , οδηγώντας σε σταδιακή αύξηση
της....
ολικής χοληστερόλης, αύξηση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, και μείωση της HDL χοληστερόλης.
·Ο συνδυασμός αυτών των αλλαγών στα επίπεδα λιπιδίων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ΚΑΝ για τις γυναίκες, ο οποίος εκτιμάται ότι τετραπλασιάζεται κατά τη διάρκεια των δέκα ετών μετά την εμμηνόπαυση.
Είναι οι γυναίκες ενημερωμένες για όλα αυτά?


Ατυχώς όχι… 3 στις 4 γυναίκες ηλικίας 45-65 ετών δεν γνωρίζουν ότι η αυξημένη χοληστερίνη συνδέεται με την εμμηνόπαυση.


Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα* μεταξύ σχεδόν 1000 γυναικών ανά την Ευρώπη, μόνον 23% ανέφεραν την καρδιακή νόσο ως θέμα που τους προκαλεί ανησυχία και ακόμη λιγότερες (10%), ανέφεραν απλώς την χοληστερίνη. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου στις γυναίκες τετραπλασιάζεται τα δέκα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.
*Πηγή: Taylor Nelson Sofres (ΤΝS). Έρευνα στάσεων σχετικά με την εμμηνόπαυση και την χοληστερίνη. Αύγουστος 2007.


Οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν ισότιμα για την υγεία τους με τους άνδρες και για την Καρδιαγγειακή υγεία τους
Σε αντίθεση με πολλά άλλα συμπτώματα που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η αυξημένη χοληστερίνη είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε! Και για καλή αρχή, την επόμενη φορά που θα πάμε να δούμε τον γιατρό μας, ας του ζητήσουμε να μας κάνει εξέταση χοληστερίνης.
Η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επίπεδα χοληστερίνης. Πρόκειται για παράγοντες που ελέγχουμε, γι' αυτό άλλωστε και λέμε ότι είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε τα επίπεδα χοληστερίνης μας!


Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, πέρα από το ασβέστιο το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, οι γυναίκες πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με την καρδιαγγειακή τους υγεία και ιδιαίτερα με τον τύπο των λιπαρών που καταναλώνουν. Αυτό, διότι τα λιπαρά συνδέονται στενά με τα επίπεδα χοληστερίνης –ορισμένα λιπαρά αυξάνουν την χοληστερίνη, ενώ αντίθετα άλλα έχουν την ιδιότητα να τα μειώνουν. Υπάρχουν επίσης και άλλες ουσίες που παίρνουμε από τη διατροφή μας, όπως οι φυτικές στερόλες, που μπορούν να μειώσουν δραστικά τα επίπεδα της χοληστερίνης, δεδομένου ότι διευκολύνουν την απομάκρυνσή της από το σώμα.
• Αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές στερόλες οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν δραστικά τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερίνης


• Χρησιμοποιήστε ένα υγιεινό για την καρδιά φυτικό προϊόν επάλειψης, πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά και υγιεινά έλαια, αντί για βούτυρο αγελάδας
• Περιορίστε την πρόσληψη πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γάλα, επιλέγοντας γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα ή τα υποκατάστατα σόγιας (είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε ασβέστιο)
• Τρώτε λιπαρά ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά, όπως το σκουμπρί και ο σολομός
• Αυξήστε την πρόσληψη διαλυτών ινών
• Μαγειρεύετε με φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, αντί να χρησιμοποιείτε ζωικά λιπαρά όπως βούτυρο αγελάδας .


Ένα μεγάλο μέρος της διατροφής η οποία μειώνει την χοληστερίνη συνίσταται στις έξυπνες επιλογές που κάνουμε μεταξύ των απλών καθημερινών τροφών. Παρόλα αυτά, οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσει κανείς την LDL- χοληστερίνη του μέσω της διατροφής είναι να συμπεριλάβει στο διαιτολόγιό του φυτικές στερόλες - τα όπλα που μας έδωσε η ίδια η φύση για να πολεμήσουμε την χοληστερίνη.


Τι άλλο μπορώ να κάνω;


Η σωστή διατροφή για την καρδιά πρέπει να συνδυάζεται με τον αντίστοιχο τρόπο ζωής
·Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής
·Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος
Απολαύστε το αλκοόλ σε λογικές ποσότητες
·Αποφύγετε το κάπνισμα
·Προβλέψτε τουλάχιστον 30 λεπτά για ήπια άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ακόμη και για κάτι απλό όπως το να περπατήσετε από το σπίτι στη δουλειά
·Προσπαθείτε να ελέγχετε το άγχος και, ακόμη πιο σημαντικό, βρείτε χρόνο να χαλαρώνετε.
Εφαρμόστε τις παραπάνω μικρές αλλαγές , εύκολες αλλαγές και απολαύστε κάθε περίοδο της ζωής σας. Και χαρείτε ανέμελη και πιο σίγουρη όλα όσα μπορείτε να κάνετε επειδή είστε γυναίκα.


Επειδή είστε μια ενημερωμένη γυναίκα.


Η Δήμητρα Ξενάκη είναι διδάκτωρ Δομικής Χημείας Τροφίμων, διευθύντρια Τμήματος Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ-Unilever Eλλάδος


Αιτία της σημερινής ανάρτησης είναι η συνάντηση μου με μια παλια πελατισσα οταν αφου τελείωσαν τα τυπικά σε παρατήρησή μου οτι αδυνάτισε .....μου απάντησε οτι αφού έπαθε ενα εμφραγμα ,ενα πνευμονικό, οίδημα σε ηλικία 44 ετων παρακαλώ και γλύτωσε απο το θάνατο 
πούλησε το μαγαζι,αλλαξε διατροφή και πλέον γυμνάζεται..
Το σημαντικό τρίπτυχο .ΟΧΙ ΑΓΧΟΣ,ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ,ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ...
Να σας πω οτι  με το αγχος  εχω... ..πολύ καλή σχέση...



2 Μηνύματα στην ανάρτηση "Καρδιά και Γυναίκα τι γνωρίζουμε γι"αυτή τη "σχέση"?"

aoratos είπε...

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΞΑΦΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως οι αρτηριες μας προδιδουν τισ νεανικες καταχρησεις.Μετα οταν ελθει ο φοβος του υποκειμενου η επικειμενου νοσηματος ειναι αργα.Ηκατασταση ειναι μη αναστρεψιμη.Απλα δινεται παραταση.Το θεμα ειναι να πεισθουν τα νεα παιδια οτι η ζωη δεν χαριζεται.Κτιζεται με σωστη διατροφη και ασκηση.Εγω,ο μεγαλος ειδημων,την πατησα...

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)