3 Ας μας ξυπνήσει η φωτιά ...

Οπου κι αν πάει κανείς, οι άνθρωποι δείχνουν μεγάλο και καλοπροαίρετο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η μικρή μας χώρα -ένας βράχος στην άκρη των Βαλκανίων, σπασμένος και σκορπισμένος στις γύρω θάλασσες- έχει τεράστιο εκτόπισμα. Οι λόγοι είναι πολλοί: ο αρχαίος πολιτισμός, οι Ελληνες της διασποράς, το ταλέντο των κατοίκων της να βρίσκονται επανειλημμένως στο επίκεντρο γεγονότων των οποίων η σημασία ξεφεύγει από τα στενά σύνορα της χώρας (για καλό ή για κακό). Σήμερα, μέσα στην κρίση, το ερώτημα είναι πώς η παλιά εικόνα της Ελλάδας παντρεύεται με τη νέα. Πώς μας βλέπουν οι άλλοι; Πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας; Ποιοι είμαστε;


Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το θέμα της ταυτότητας είναι τόσο ρευστό όσο η εποχή μας: θα καταλάβουμε ποιοι είμαστε μόνο όταν φανεί αν επιζήσαμε (αν βρήκαμε τη δύναμη να οργανωθούμε σε νέα βάση) ή αν χαθήκαμε μέσα στον αλληλοσπαραγμό. Η κρίση είναι φωτιά που καίει το άχυρο και δυναμώνει το ατσάλι. Μόνο στο τέλος θα ξέρουμε ποιο από τα δύο είμαστε.


Βρισκόμαστε σε αυτήν τη δοκιμασία επειδή για πάρα πολλά χρόνια δεν γνωρίζαμε ποιοι είμαστε
 ούτε πού θέλουμε να πάμε. Το ξένο χρήμα μάς σήκωσε σαν κύμα που φουσκώνει και νομίζαμε ότι δεν
 χρειάζεται να κολυμπάμε - έως τη στιγμή που είδαμε τα βράχια. Θέλαμε να είμαστε ό, τι μας συνέφερε: μέλη της ενωμένης Ευρώπης χωρίς να τηρούμ ε τους δικούς μας νόμους, πόσo μάλλον της Ευρώπης. Θέλαμε να δανειζόμαστε χωρίς να πληρώνουμε· θέλαμε δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, κέρδη χωρίς κόστος, θυσίες των άλλων χωρίς ανταλλάγματα, δικαιοσύνη χωρίς την τήρηση των νόμων.  Θαυμάζαμε τους προγόνους μας -τους αρχαίους, τους Βυζαντινούς, τους ξεσηκωμένους του ’21, τους πολεμιστές του ’40- ξεχνώντας πόσες ήττες και πόσοι συμβιβασμοί πλαισίωναν κάθε λαμπρή στιγμή, πόση προσπάθεια και τέχνη χρειάζεται μόνο για να μείνεις όρθιος αξιοπρεπώς. Πιστέψαμε ότι μόνο με το όνομά μας, με τις επιλεκτικές μας μνήμες, είχαμε φτάσει εκεί που θέλαμε να είμαστε και θα παραμέναμε εκεί.
Κάναμε λάθος.


Το μεγάλο μας πλεονέκτημα -το όνομα, η λαμπρή κληρονομιά μας- είναι ένα αβάσταχτο βάρος. Οχι επειδή δεν θα φθάσουμε ποτέ στα ύψη των προγόνων μας (παρόλο που στις μέρες μας ο κάθε άνθρωπος έχει μεγαλύτερες ευκαιρίες να ξεχωρίσει από οποιαδήποτε άλλη εποχή), αλλά επειδή η εικόνα που έχουμε για τους προγόνους μας είναι διαστρεβλωμένη. Η πραγματικότητα των μερικών αιώνων της ελληνικής λάμψης έχει διυλιστεί μέσα από τις επιθυμίες και τα ιδανικά του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και τις ανάγκες της ελληνικής εθνικής συνείδησης. Κανένας λαός δεν μπορεί να πετύχει τέτοια συμπυκνωμένη σοφία, απαλλαγμένη από τη σαβούρα της καθημερινότητας, όπως αυτή των Ελλήνων που επέζησε ώς τις μέρες μας.


Η κληρονομιά μας, όμως, δείχνει και τη μόνη διέξοδο από τη σημερινή κρίση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη ανάδειξης του πολιτισμού μας με πολύ μεγαλύτερη έμπνευση και φροντίδα από ό, τι ισχύει σήμερα. Πρέπει να μιμηθούμε τους προγόνους μας. Ο λόγος για τον οποίο το όνομα των Ελλήνων είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο είναι οι ιδέες που αναπτύχθηκαν στην αρχαιότητα. Βεβαίως, ο ίδιος ο τόπος, τα μνημεία και οι τέχνες των αρχαίων παίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς οι ξένοι «βλέπουν» την Ελλάδα ως ιδέα, αλλά είναι τα γραπτά που κυριαρχούν, οι ιδέες, είτε στην τέχνη, είτε στη φιλοσοφία, είτε στην ιατρική. Ο κόσμος θαυμάζει τους αρχαίους Ελληνες επειδή μέσα από τους μύθους και τα γραπτά τους ειπώθηκε με τον πιο καθαρό τρόπο η περιπέτεια του ανθρώπου, με τις αγωνίες, τις ελπίδες, τις χαρές, τις ήττες και τις υπερβάσεις της. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των Ελλήνων ήταν η χρήση του λόγου σε κάθε μορφή και τέχνη, στη μετουσίωση του προσωπικού και του εφήμερου στο αιώνιο. Στην πολιτική, πειραματίστηκαν με πολλές μορφές πολιτεύματος· σπάζοντας τα καλούπια χιλιετιών, έφθασαν για λίγο και στη δημοκρατία.


Για εμάς σήμερα, οι αρχαίοι Ελληνες είναι χρήσιμοι όχι για να ποτιζόμαστε και εμείς σαν τη γλάστρα κάτω από το βασιλικό, αλλά για να λειτουργήσουν ως παράδειγμα. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Χρωστάμε χρήματα που δεν έχουμε. Οι φίλοι μάς λυπούνται, οι άλλοι μάς κοροϊδεύουν. Η κοινωνία διχάζεται και κινδυνεύει. Δεν περιμένουμε κανέναν από μηχανής θεό. Είναι ώρα να σκεφτούμε, να αρπάξουμε ιδέες από τους αιθέρες. Να «ποιήσουμε» και εμείς. Εναντι κάθε προσδοκίας, να γίνουμε άξιοι επίγονοι.
Ας μας ξυπνήσει η φωτιά.!!!!


Tου Νικου Κωνστανταρα
   πηγή

3 Μηνύματα στην ανάρτηση "Ας μας ξυπνήσει η φωτιά ..."

Phivos Nicolaides είπε...

Να «ποιήσουμε» και εμείς. Έναντι κάθε προσδοκίας, να γίνουμε άξιοι επίγονοι. Ας μας ξυπνήσει η φωτιά! Η οποία πιθανό να μας κάψει, αν δεν "ποιήσουμε" κάποια στοιχειώδη πράγματα...

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΙΚΟΝΑ .
ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ,
ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΜΟΥ.
ΓΕΝΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΟΝΤΑΝΑ ALBERTA YUKON NORTHWESTERN TER, ALASKA KAI ELLADA.
ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ,ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ .
ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ,ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΕΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ .
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ WEST ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΕ ΤΗΝ ΓΗ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ, ΠΕΣ ΤΟΥΣ ΜΟΡΜΟΝΟΥΣ ,ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΤΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.
Ε ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΜΑΘΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΛΕΨΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ .
ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΠΕΦΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΦΑ ,ΔΕΝ ΧΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΠΩ , ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΝΑ ΛΕΩ ΤΗΝ ΕΘΝΗΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ.
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΣ,
ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΗΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΔΕΝ ΠΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ,ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΙΑΝΟΝΤΑΣ 4 ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ...

tania είπε...

@Ανώνυμος Καλέ μου Φίλε καλως ήλθες στο Αρωμα Γυναίκας...
Το σχόλιό σου με στεναχώρησε ,λέει όμως πολλές αλήθειες και έχεις δίκιο...
Ομως πολλές απορίες και σκέψεις σου θαρρώ μπορεις να τις βρείς στο πολύ καλό αυτο άρθρο...
Δυστυχως φίλε μου τα "κακά νέα" μαθαίνονται γρήγορα και παντού!!
Πίστεψέ με όμως δεν είναι όλα ισοπεδωμένα ούτε και όλοι Ελληνες διαβρωμένοι ,υπάρχουν και καλές πάστες Ελλήνων και είμαστε αρκετοί ,δεν το λέω για να σε παρηγορήσω έτσι είναι...
Για το ότιέχουμε καταντήσει έτσι φταίμε και εμείς είναι αλήθεια γιατί τους ψηφίζουμε και τους ξαναψηφίζουμε όμως τέλος ως εδω ήταν...
Το ψάρι βρωμάει ολόκληρο όπως πολύ σωστα είπες αλλα κυριως απο το κεφάλι και οι δικές μας οι κεφαλές είναι βρώμικες...
Δεν ξέρω πολλά πράγματα για αυτές τις κοινότητες ΄που αναφέρεις αλλά θα μάθω...
Θα πω οτι πρέπει να ειναι πολύ ευτυχισμένοι,που ζουν τόσο απλά ...
Θα κλείσω λέγοντάς σου φίλε μου ότι μέχρι να πεθάνω θα είμαι περήφανη που γεννήθηκα Ελληνίδα!!
Δεν θα με αλλάξουν αυτά τα λαμόγια οι πολιτικοί μας ..
Το ίδιο να αισθάνεσαι και συ καλέ μου Φίλε και να μην αποφευγεις να το λες είμαστε περήφανοι που γεννηθήκαμε Ελληνες...
Πίστεψέ με θα ξαναβρούμε το δρόμο μας ...
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο θα χαρώ να σε ξαναδώ..
Καλο Μήνα!!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)