2 O Tρίτος άνθρωπος στην ερωτική σχέση...

Η σκέψη και μόνο ότι ο σύντροφος μας μπορεί να έχει μία παράλληλη σχέση προκαλεί πανικό, αγωνία και ταραχή. Τα συναισθήματα είναι οδυνηρά τόσο σε αυτόν που τον απατούν όσο και σε αυτόν που απατά. Με την αποκάλυψη μίας απιστίας το ζευγάρι περνάει έντονη κρίση η οποία αρκετές φορές οδηγεί και στο χωρισμό. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγείται κάποιος στη δημιουργία μίας εξωσυζυγικής σχέσης; Συμβαίνει μόνο σε ζευγάρια που έχουν προβλήματα ή μπορεί να συμβεί και σε καθ όλα ευτυχισμένους και αρμονικούς δεσμούς; Είναι αλήθεια ότι όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμπλακούν είτε απατώντας το σύντροφο τους είτε απατημένοι από αυτόν σε μία συζυγική απιστία; Και το πιο σημαντικό πως ξεπερνιέται αυτή η κρίση στη σχέση;
Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε μία εξωσυζυγική σχέση;


Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι για τους οποίους

κάποιος μπορεί να απατήσει το σύντροφο του. Ένας λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη ευχαρίστησης που παίρνει από τη σχέση του. Είναι πιθανό να υπάρχουν προβλήματα και να θεωρήσει είτε ο άντρας είτε η γυναίκα ότι με τον τρόπο αυτό βρίσκει διέξοδο από αυτά. Εάν για παράδειγμα ένας σύζυγος νιώθει ότι είναι για χρόνια παραμελημένος από το σύντροφο του μπορεί να επιδιώξει να γνωρίσει κάποιον άλλο και με αυτό τον τρόπο να διευκολύνει τη φυγή του από το γάμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μία απιστία συχνά οδηγεί στο χωρισμό.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που οδηγούν στην απιστία. Εάν κάποιος νιώθει ...
ανασφάλεια και φόβο εγκατάλειψης από το σύντροφο του μέσα σε μία σχέση είναι πολύ πιθανό, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το φόβο, να κάνει ο ίδιος μία σχέση για να νιώθει σίγουρος ότι σε περίπτωση που ο σύντροφος του τον διώξει θα έχει κάπου να στηριχθεί. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν εξωσυζυγικές σχέσεις με συντρόφους με τους οποίους νιώθουν ανώτεροι.


Πολλές φορές πίσω από ανθρώπους που δείχνουν να έχουν μία έντονη σεξουαλική συμπεριφορά με πολλούς ερωτικούς συντρόφους και εμμονή στο σεξ κρύβεται η ανάγκη να ξεφύγουν από προβλήματα μοναξιάς, άγχους και κατάθλιψης και η έλλειψη ικανότητας τους να έρχονται συναισθηματικά κοντά σε άλλους. Άλλες φορές υπάρχει η έντονη επιθυμία και το πάθος για κάτι καινούργιο.

Τέλος όταν σε μία σχέση ο ένας από τους δύο συντρόφους νιώθει ότι δεν έχει καθόλου έλεγχο σε αυτήν παρά ακόμη και οι πιο μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας καθορίζονται από τον άλλο, μπορεί να δημιουργήσει ένα εξωσυζυγικό δεσμό προκειμένου να ανακτήσει κάποια δύναμη και να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του.


Είναι συχνή η απιστία στα ζευγάρια;

Οι έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό τόσο των αντρών όσο και των γυναικών που προβαίνουν σε μία απιστία συνεχώς αυξάνεται. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν σχέσεις που παραμένουν μονογαμικές όχι γιατί δεν περνάει από το μυαλό των συντρόφων σε μία τέτοια σχέση να απιστήσουν όσο γιατί θεωρούν πιο σημαντικό το δέσιμο και την εμπιστοσύνη στο δεσμό από μία εφήμερη απόλαυση. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι το εύρημα από τις μελέτες ότι αλλιώς ορίζουν την απιστία οι άντρες και αλλιώς οι γυναίκες!!! Δηλαδή η πλειοψηφία των αντρών μπορούν να ξεπεράσουν και να συγχωρήσουν τον πλατωνικό έρωτα της γυναίκας τους με κάποιον άλλον άντρα εφόσον δεν υπάρχει σεξ μεταξύ τους σε αντίθεση με τις περισσότερες γυναίκες που πιο πολύ τους ενδιαφέρει εάν ο σύντροφος τους είναι ερωτευμένος με μία άλλη γυναίκα παρά εάν είχε μία ερωτική νύχτα της μίας βραδιάς.


Ο λόγος που κρύβεται πίσω από αυτή τη διαπίστωση ίσως να βρίσκεται στην αντίληψη ότι οι άντρες είναι δυνατόν να έχουν σαρκικές επαφές χωρίς καμία απολύτως συναισθηματική επένδυση ενώ οι γυναίκες για να λειτουργήσουν σεξουαλικά με κάποιον άντρα θα πρέπει να έχουν και αισθήματα γι αυτόν. Είναι επίσης και μία πιθανή εξήγηση για το ότι βρίσκουμε πιο συχνά γυναίκες στην αγκαλιά ενός άντρα όταν η σχέση τους δεν πάει καλά παρά άντρες.


Τι γίνεται μετά την αποκάλυψη μίας απιστίας;

Όταν ένα τέτοιο γεγονός γνωστοποιείται οι συνέπειες είναι πολλές. Τόσο ο σύζυγος που έχει εξαπατηθεί όσο και ο σύζυγος που έχει διαπράξει την απιστία έχει συναισθήματα θλίψης, ενοχής, πόνου και ταπείνωσης. Η κρίση είναι τόσο έντονη που πολλές φορές συνοδεύεται και από σκέψεις αυτοκτονίας και οδηγεί σε κατάθλιψη. Η απιστία κλονίζει σοβαρά τη σχέση ακόμη και εάν πρόκειται για μία περιπέτεια της μίας νύχτας (συνήθως μετά από χρήση αλκοόλ) και ακόμη και εάν πραγματικά δεν σημαίνει τίποτα γι αυτόν που εμπλέκεται σ αυτήν. Η αποκάλυψη της είναι οδυνηρή και προκαλεί σύγχυση, ένταση και πόνο και στους δύο συντρόφους.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβει αυτός που βιώνει την απιστία είναι ότι δεν είναι δικό του πρόβλημα. Μπορεί για παράδειγμα μία σχέση να κάνει τον έναν από τους δύο συντρόφους δυστυχισμένο αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον κάνει άπιστο. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι, πέραν της απιστίας για να αντιμετωπιστούν τα ενδεχόμενα προβλήματα μέσα σε μία ερωτική σχέση. Η ευθύνη λοιπόν ανήκει καθαρά σε αυτόν που έχει διαπράξει την απιστία.

Ο σύντροφος που έχει απατηθεί επιθυμεί να μιλάει πολλές φορές και με πολλές λεπτομέρειες γι αυτό το γεγονός. Παρόλο που είναι κουραστικό για τον άλλον είναι αλήθεια πως τα άτομα αυτά χρειάζονται να επεξεργαστούν πολύ το θέμα αυτό για να μπορέσουν να το ξεπεράσουν, ακόμα και εάν νιώθουν πόνο με τις ερωτήσεις που κάνουν.

Αυτό που φαίνεται να βοηθάει πολύ τα ζευγάρια να ξεπεράσουν τη κρίση της απιστίας είναι οι συναντήσεις με κάποιον ειδικό σύμβουλο γάμου, εφόσον βέβαια και οι δύο επιθυμούν να διατηρήσουν τη σχέση.

Σε αρκετές περιπτώσεις μία κρίση απιστίας οδηγεί σε χωρισμό αλλά υπάρχουν και αρκετές άλλες όπου μετά την κρίση και το πρώτο δύσκολο διάστημα κατάφεραν να σώσουν το γάμο τους. Αρκετοί μάλιστα αναφέρουν πως μετά από αυτό το γεγονός είχαν καλύτερη σχέση με το σύντροφο τους καθώς αναθεώρησαν τη σχέση τους και την αναπροσάρμοσαν σε πιο γερές βάσεις.



Οι ερωτικές σχέσεις θέλουν δουλειά για να διατηρηθούν. Η αντίληψη ότι η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που ή έρχεται μόνο του ή αλλιώς δεν αξίζει να κοπιάζεις γι αυτό είναι εντελώς λανθασμένη, καθώς το κοινό σημείο από αναφορές ανθρώπων που ήταν για χρόνια ευτυχισμένοι μαζί, είναι ότι δεν άφηναν τη σχέση να προχωράει μόνη της παρά πάλευαν ασταμάτητα γι αυτήν.



Ζαφειρούλα Λουτσιού



Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος- Παιδαγωγός

2 Μηνύματα στην ανάρτηση "O Tρίτος άνθρωπος στην ερωτική σχέση..."

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Θα τα που με αργότερα.Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα οι απιστίες μπορεί να γίνουν αιτία να κλονιστεί ή να διαλυθεί μια σχέση ή μπορεί να τη βοηθήσουν να ωριμάσει και να προχωρήσει παραπέρα στο χρόνο...
Αρκεί το ζευγάρι να το θέλει και να το επιδιώξει!!!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)