10 Τελικά τι είναι ..ευτυχία;


Όσο και αν προσπαθήσουµε να την ορίσουµε, στο µόνο που µπορούµε να συµφωνήσουµε όλοι είναι πως η ευτυχία είναι υποκειµενική. Ο καθένας µας θέτει τα δικά του κριτήρια για το πώς, πότε, µε τι ή µε ποιους την νιώθει.
Για κάποιους είναι πιθανόν συνυφασµένη µε τις επίγειες απολαύσεις ή µε το συναίσθηµα της χαράς και της ευφορίας. Για άλλους είναι η σχέση µε τα αγαπηµένα τους πρόσωπα και για άλλους η επίτευξη στόχων ή ακόµα και το αίσθηµα ότι ανήκουν κάπου ή είναι
ταγµένοι σε ένα σκοπό. Ή και όλα αυτά µαζί…
Το σίγουρο είναι ότι η ευτυχία δεν είναι µια µόνιµη κατάσταση, ούτε µας χτυπάει ξαφνικά από το πουθενά. Είναι όµως στιγµές που γεµίζουν µε χαρά και αισιοδοξία τη ζωή µας. Είναι το αίσθηµα ολοκλήρωσης και πληρότητας που αισθανόµαστε µε διαφορετικούς τρόπους ο καθένας µας.
Εξάλλου, ανάλογα µε τη φάση της ζωής µας στην οποία βρισκόµαστε, τα κριτήρια µας για το τι ορίζουµε ως ευτυχία διαφοροποιούνται. Κάτι που µας έκανε ευτυχισµένους στα είκοσι µπορεί ...

να µην µας κάνει πια ευτυχισµένους στα τριάντα ή στα σαράντα µας. Καθώς αλλάζουµε οι ίδιοι αλλάζουν και οι ανάγκες µας, οπότε και όλα όσα χρειαζόµαστε για να είµαστε ευτυχισµένοι. Κάποιες φορές µάλιστα για να προσεγγίσουµε την ευτυχία πρέπει πρώτα να περάσουµε από τη δυστυχία του πόνου ή της απώλειας. Γιατί µόνο τότε µπορούµε να αναγνωρίσουµε τι είναι αυτό που χρειαζόµαστε για να γίνουµε πραγµατικά ευτυχισµένοι. Πριν όµως ξεκινήσουµε το κυνήγι της ευτυχίας θα πρέπει να είµαστε σε θέση να προσδιορίσουµε προς τα πού πρέπει να κοιτάξουµε.
Κι όµως, δεν είναι ευτυχία…
Καριέρα, ένα τέλειο σπίτι, χρήµατα, ένας σύντροφος που µας ορκίζεται αιώνια πίστη και αφοσίωση, ένα µωρό, είναι µερικά από αυτά που –ίσως οι περισσότεροι– θεωρούν πως πρέπει να έχουν για να είναι ευτυχισµένοι. Είναι όµως έτσι;
Η καριέρα
Κι όµως, σύµφωνα µε τους ειδικούς, η ικανοποίηση ακόµα και των πιο υψηλών στόχων δεν µπορεί να µας κάνει απολύτως ευτυχισµένους. Κι αυτό γιατί από τη φύση µας συνηθίζουµε γρήγορα στην κατάκτηση µιας επιτυχίας µε αποτέλεσµα να επιζητάµε αµέσως την επόµενη, γεγονός που µας θέτει σε µια διαρκή αγωνία αποµακρύνοντάς µας από την ευτυχία. Η προσπάθεια, η αίσθηση ότι τα καταφέρνουµε και τα βήµατα προόδου είναι αυτά που µας γεµίζουν. Όπως και το να κάνουµε κάτι που πραγµατικά που µας αρέσει.
Τα παιδιά
Για κάποιους η ευτυχία προσεγγίζεται µόνο όταν ακολουθούν πιστά τα καθιερωµένα από την κοινωνία στάδια ζωής: σπουδές, καριέρα, γάµος, οικογένεια. Ο εγκλωβισµός όµως σε αυτά τα στάδια µπορεί να γίνει µεγάλη παγίδα. Γιατί δεν είναι τα παιδιά από µόνα τους αυτά που εξασφαλίζουν την ευτυχία αλλά οι γεροί και ουσιαστικοί οικογενειακοί δεσµοί. Όσοι έχουν µια αγαπηµένη οικογένεια δηλώνουν µακροχρόνια ευτυχισµένοι ταυτίζοντας την ευτυχία µε το αίσθηµα πληρότητας που αντλούν από τις σχέσεις µε τα αγαπηµένα τους πρόσωπα. Αυτό όµως αποδεικνύει πως οι καλοί οικογενειακοί δεσµοί είναι που δίνουν νόηµα στη ζωή και στην ύπαρξή µας και όχι τα ίδια τα παιδιά.
Τα χρήµατα
Είναι προϋπόθεση ευτυχίας, όµως µόνο µέχρι το σηµείο που µας επιτρέπουν να ζήσουµε χωρίς άγχος για την επιβίωσή µας. Γιατί σίγουρα δεν µπορεί να είναι ευτυχισµένος κάποιος που πεινάει, κρυώνει ή χρωστάει. Τα πολλά χρήµατα όµως όχι µόνο δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία αλλά αντίθετα µπορεί να την υπονοµεύουν. Τα υλικά αγαθά µπορούν να λειτουργήσουν ως «τονωτικό», αφού µας δίνουν κάποια προσωρινή χαρά, όµως αυτή η τόνωση, αν και έχει ανακουφιστικές ιδιότητες, δεν είναι ευτυχία και δεν αρκεί αν έχουµε συναισθηµατικά κενά. ∆εν µπορεί δηλαδή να λύσει τα θέµατα πληρότητας και διαπροσωπικών σχέσεων. Εποµένως δεν µπορεί να φέρει ουσιαστική ευτυχία.
Η υγεία
Μπορεί να µην συνειδητοποιούµε την αξία της παρά µόνο όταν νιώσουµε ότι απειλείται. Τότε αντιλαµβανόµαστε πως, όταν δεν υπάρχει καλή υγεία, δεν µπορούµε συνήθως να είµαστε και ευτυχισµένοι. Στην πραγµατικότητα όµως ένας άνθρωπος µπορεί να είναι ευτυχισµένος ακόµα και µε κλονισµένη υγεία όταν βρίσκει τρόπους να προσαρµοστεί και να συνεχίσει να προσπαθεί να απολαµβάνει τη ζωή.
Ο έρωτας
Η πεποίθηση ότι αρκεί να ερωτευτούµε για να νιώσουµε ευτυχία είναι αναµφισβήτητα βαθιά ριζωµένη µέσα µας. Και πράγµατι, σύµφωνα µε έρευνες, οι ερωτευµένοι είναι εκείνοι που δηλώνουν έντονα ευτυχισµένοι. Ο έρωτας όµως, σύµφωνα µε τους ειδικούς, είναι αποτέλεσµα της χηµείας του εγκεφάλου και διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Γι’ αυτό στην πραγµατικότητα η σχέση, η ποιότητά της και η εξέλιξή της είναι πιο σηµαντικές από αυτόν, αφού το να εισπράττεις και να δίνεις αγάπη είναι από τα πιο απαραίτητα στοιχεία για την κατάκτηση της ευτυχίας.


ΦΛΩΡΑ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ
http://www.myworld.gr

10 Μηνύματα στην ανάρτηση "Τελικά τι είναι ..ευτυχία;"

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Τάνια τι να σου πω κορίτσι μου. Εξαιρετική ανάρτηση. Δεν υπάρχει σημείο που θα μπορούσα να διαφωνήσω, Θαυμάσια.

Χθες θέλησα πολλές φορές να μπω στο μπλόγκ σου αλλά στάθηκε αδύνατον. Ίσως έφταιγε το μηχάνημά μου.
Αλλά άκουσέ με έχεις ανεβάσει πολύ την ποιότητα και την εμφάνιση. Πρέπει να το διατηρήσεις σε αυτό το επίπεδο. Θα είναι λίγο κουραστικό αλλά αξίζει τον κόπο!!
Καλή σου μέρα με εμπνεύσεις!!

Υ.Γ Στο φτωχικό μου δεν σε βλέπω. Ξέρω φταίει η θεματολογία. Δεν πειράζει. Θέλω να είσαι καλά αυτό είναι αρκετό.

tania είπε...

@ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Σ΄ΕΧΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ !!ΣΟΥ ΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ !! ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΟΥ ΕΧΩ ΕΡΘΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ "ΔΙΑΔΡΟΜΟ " ΣΟΥ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑ ΣΧΟΛΙΟ! ΕΚΕΙ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΑ....ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ !! ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ!!

Κάκια Παυλίδου είπε...

Μερικές έννοιες δεν χρίζουν ορισμού...
Όπως η ευτυχία..
ο έρωτας...
η ζηλεια, που ενδεχομενως μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά ως προς τον έρωτα με σωστό χειρισμό...

Ας εστιάσουμε πού μπορεί να κρυφτεί η ευτυχία...
απλό!...
μπορεί να κρυφτεί παντου!...

εδω..
εκει...
μεσα μου..
μεσα σου..

ακομη και στο δακρυ..
ακομη και στον πονο...

Θεωρω ότι η ευτυχία δεν είναι ξεχωρη διαδικασία..
εμπλέκεται ενεργά με τις εναλλαγες συναισθηματων και καταστασεων που σε πλαισιώνουν...

Είναι που επιμενω ότι το χαμογελο που διαδεχεται μία συναισθηματική καταιγίδα είναι το πιο πολύτιμο..

Αρα θα έλεγα ότι ενω δύσκολα θα ορίζαμε την ευτυχία, μπορούμε να την κατηγοριοποιήσουμε...

Οι στιγμές που εμπεριέχουν το αισθημα της ευτυχίας υπερμεγενθυμενο είναι αυτες που διαδεχονται την απειλη καταρρευσης του Ιδανικού σκηνικού...

Και τελειώνοντας να αναφερω έναν ποιητικό ορισμό:

" Η ευτυχία είναι ένα άρωμα... δε γίνεται να ραντίσεις τους άλλους, χωρίς να πεσουν μερικες σταγονες πανω σου!..."

φιλια Υπεροχο Κορίτσι..... σταγονες ευτυχίας...

tania είπε...

@Kακια Παυλίδου ''Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΡΩΜΑ...."ΥΠΕΡΟΧΟ , ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΩΣ ΜΟΤΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ!! ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΝΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΟ.Η ΣΥΓΡΑΦΕΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ!! ΦΙΛΙΑ !!

IonnKorr είπε...

Ευτυχία είναι η επίσκεψη στο blog σου

Y.Γ. Δέχομαι κάθε μορφής φιλοφροσύνες!!! όπως π.χ.
- είναι το καλύτερο σχόλιο που μου έχουν κάνει ποτέ
- Δεν θα ξαναδιαβάσω άλλο σχόλιο όλο το μήνα
- Θα πω του Χριστόφορου ότι τα όλα τα σχόλιά του είναι για το καλάθι μετά από αυτό!!!!!!
- Θα πω της Κάκιας ότι τζάμπα έγραψε το κατεβατό όταν ο Ιonn με δύο λέξεις τα σάρωσε όλα.

Κάκια Παυλίδου είπε...

Δεν συμφωνω...

μπορεί ποτέ να μην νιωσεις ... να μην συνειδητοποιήσεις ότι έζησες ευτυχισμενες στιγμες...
κι όμως πολλή ευτυχία πότισε το δάκρυ σου...
το γελιο σου...
το φιλί σου...

καθως εσύ αμεριμνη εψαχνες να κατηγοριοποιήσεις τις στιγμες...

Θεωρω οτι παντού υπαρχει ευτυχία...

Οι ευτυχισμενες στιγμες θελουν συνειδητότητα...
Η ευτυχία θελει παιδικότητα...

Προτειμώ το δευτερο...

φιλια... ευτυχίας άρωμα.....

Το μοτο διατιθεται σε όλους δωρεαν... από τον Όσκαρ Ουαϊλντ νομίζω... και πόσο μάλλον σε ένα Υπεροχο Κορίτσι σαν κι εσενα...

aoratos είπε...

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΟΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ,ΣΥΝΗΘΩΣΤΗΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ,ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ.Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΛΙΓΗ ,ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ.

tania είπε...

@IonnKorr Με χαροποιει ιδιαιτερα αυτο που είπες αλλα ξέρεις ολα τα σχολια είναι εξ ισου σημαντικα για μενα!! φιλιά !!

tania είπε...

@Κακια Παυλίδου Οκαθένας εχει τις δικές του απόψεις !! νασαι καλά!!

tania είπε...

@Αορατος ολοι αισθανθήκαμε αλλος λίγο αλλος πολυ ευτυχία στη ζωή μας !! Καλό βράδυ!!

Δημοσίευση σχολίου

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (28) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (15) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)