2 25η Μαρτίου. Ημέρα τιμής και μνήμης(?)

Οι πρώτες αφίσες που στόλιζαν τους τοίχους τέτοια μέρα πάνω τους έγραφαν



« Ζήτω η 25η Μαρτίου» !



Για δείτε τι λένε οι αφίσες σήμερα:











Για να δούμε λίγο πιο καθαρά τι γιορτάζουμε σήμερα, ας πάμε λίγο πίσω.










Ουσιαστικά η Ελληνική Επανάσταση είχε ξεκινήσει πριν την 25η Μαρτίου.



Χρόνια μετά το 1838, ο Όθωνας ο βασιλιά μας ( Βαυαρός και όχι Έλληνας) όρισε σαν ημέρα εθνικής εορτής την 25η/3/1821. Κάποια ημερομηνία έπρεπε να οριστεί σαν ημερομηνία έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης! Είτε ξεκίνησε 25η είτε 21η δεν έχει σημασία.



Ουσιαστικά αυτό που  έχει σημασία είναι πως πολλά από τα παιδιά μας σήμερα δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου. Θεωρούν ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν στρατηγός το ‘40 και ο Μεταξάς οπλαρχηγός του ‘21 !!



Τι μας έλεγαν οι δάσκαλοι σε όλα μας τα χρόνια στο σχολείο? Μας δίδασκαν ιστορικές ανακρίβειες.



Η εκκλησία πάντα πολεμούσε με φανατισμό όλες τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές ιδέες ! Η δικιά μας απείλησε με αφορισμό τον Ρήγα , μετά τον Σούτσο, τον Υψηλάντη και όσους τόλμησαν ν’ αμφισβητήσουν την εξουσία του Σουλτάνου και του ανώτατου ορθόδοξου κρατικού υπαλλήλου του- του εκάστοτε Πατριάρχη.



Αργότερα η εκκλησία βρέθηκε να είναι κάτοχος κτημάτων με φιρμάνια του Σουλτάνου στα χέρια της και όχι οι οπλαρχηγοί! Και σήμερa, στην πρωτοφανή οικονομική κρίση συγκαλεί σύνοδο για να αποφύγει να φορολογηθεί η ανεκτίμητη περιουσία της !



Μήπως τελικά η ημερομηνία που ορίστηκε τότε σαν επέτειος της έναρξης του Αγώνα για την Εθνική μας Απελευθέρωση, επιλέχθηκε σκόπιμα να είναι η 25η /3 για να συμπίπτει με την γιορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας Παρθένου ( ; ) κι έτσι να μπλέκεται και η εκκλησία με το κράτος και όλο και κάποια εύσημα να εισπράττει κι αυτή για το πανηγύρι? … σκέπτομαι εγώ η δύσπιστη!



… Τέτοιες ψευτιές και παραμύθια λένε και τα τωρινά βιβλία ιστορίας που διδάσκουν στα παιδιά μας! Αύριο κράτος – ποιό κράτος( ; ) και εκκλησία μαζί θα μας καλέσουν να γιορτάσουμε πάλι τη διπλή επέτειο : του δήθεν «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» και της εξέγερσης του 1821!


Κλασσικά! Με δοξολογία ( ο παπάς ευλογάει πρώτα τα ράσα του!) και ύστερα με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για να μας φοβηθούν οι εχθροί και να θαυμάσουν οι φίλοι λαοί! ( Aν είναι έτσι οι φίλοι, τότε πως είναι οι εχθροί ;;; ) Θα δείξουμε και τα νέα οπλικά συστήματα που μας φόρτωσαν οι φίλοι και εταίροι μας αν τα έχουμε ήδη παραλάβει!


Κι εγώ που από παιδί ( το έχω στο DNA μου ) κάθε φορά που μου μιλάνε για ήρωες , να ξυπνάει μέσα μου η αρβανίτισα και το Σούλι, εστιάζω περισσότερο στο τέλος της ιστορίας, στο αποτέλεσμα !


Τον Ιωάννη Καποδίστρια, που από τον πρώτο χρόνο έδωσε στο νεοσύστατο τότε κράτος νομοθετικό έργο αλλά και να εμφυσήσει ιδεώδη του στυλ : “ …εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν»



(Ιωάννης Καποδίστριας,πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος ,
προς την Δ’ Εθνοσυνέλευση) .




Τον δολοφονήσανε οι πολιτικοί του αντίπαλοι !

 
…. Κι απο κει και πέρα μας πήρε η κατηφόρα και αμπάριζα οι ανάξιοι πολιτικοί! Αρχίσαμε να κινούμαστε προς το στόχο που είχαμε θέσει ουσιαστικά ψηλότερα κι από την απελευθέρωσή μας! Να γίνουμε Ευρωπαίοι! Σε όλα!



Ξεκινήσαμε να δανειζόμαστε από τους μεγάλους ευεργέτες μας για να ορθοποδίσουμε! Μια ζωή δανεικά! Στην αρχή χρήμα! Στη προσπάθειά μας να εξευρωπαϊστούμε για να αποκτήσουμε κάποια ισχύ, παραβλέψαμε το σπουδαιότερο , το πιο σοβαρό από όλα. Δανειστήκαμε σιγά σιγά και στοιχεία από τα ήθη τους, τα έθιμα, τον πολιτισμό , τον τρόπο ζωής ακόμα και τις διατροφικές τους συνήθειες! Κι έτσι αρχίσαμε να βουλιάζουμε στα χρέη και οικονομικά αλλά και ιστορικά και πνευματικά σαν λαός!
Αυτό ήταν και είναι που από τότε μόνιμα δηλητηριάζει το σώμα της πατρίδα μας!


Ωσπου φτάσαμε στο σήμερα που «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» γενικώς


Τι μπορούμε λοιπόν να πούμε σήμερα στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για να απελευθερωθούμε;;;


Ότι « εσεις δώσατε το αίμα σας αλλα εμεις δεν μπορέσαμε να γίνουμε ΕΘΝΟΣ ανεξάρτητο ;;;΄

Ότι “περιμένουμε την απάντηση της Συνόδου Kορυφής , στις 25 /3/2010 ελπίζοντας έτσι να λυθεί η πολιορκία που μας έχουν κάνει οι διεθνείς κερδοσκοπικοί οίκοι “ ;;;

Ότι “τo αίτημα μας, για το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας, αγαπητοί μας πρόγονοι, παραπέμφθηκε εκεί για συζήτηση, καθώς στο Eurogroup η Γερμανία αρνήθηκε να πει το ναι στους όρους και τις προϋποθέσεις! Η Ένωση θα πάρει σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα, η οποία θα αποφασίσει την επόμενη κίνηση της – πιθανά προσφυγή στο ΔΝΤ “ ;;;;

Ότι “ Άδικα θυσιάσατε τη ζωή σας” αγαπητοί μου πρόγονοι” !

Αυτά ! Και σας ρωτώ : Τ ι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου?



2 Μηνύματα στην ανάρτηση "25η Μαρτίου. Ημέρα τιμής και μνήμης(?)"

akantoy είπε...

Eχουν αλλαξει οι καιροι Τανια μου..
Βαδιζουμε (η μαλλον μας ωθουν) στην παγκοσμιοποιηση...
Σε λιγα χρονια πολυ φοβαμαι οτι θα χασουμε και την Εθνικη μας ταυτοτητα..
Η ληθη ειναι το μεγαλυτερο κακο για τον λαο..
Μια γλυκεια καλημερα..

Katse Kala είπε...

Αγαπητό ektiesthisi, σας έχουμε στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Εάν και εσείς επιθυμείται να μπούμε στη δική σας λίστα μπορείτε να το κάνετε.


Φιλικά: Η ομάδα του http://katse-kala.blogspot.com/

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)