0 Πόσο ύπνο χρειάζεσαι πραγματικά;

Ο αγαπημένος σου σε λέει "υπναρού" και συ μάταια προσπαθείς να του εξηγήσεις ότι δεν φταις εσύ, αλλά η γυναικεία φύση σου. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, οι επιστήμονες συμφωνούν μαζί σου πλέον και σύμφωνα με μια νέα έρευνα, υποστηρίζουν πως τα θηλυκά χρειάζονται κάποια λεπτά ύπνου παραπάνω καθημερινά.
Η έρευνα:
Υπεύθυνος για την επίμαχη έρευνα είναι ο βρετανός καθηγητής Τζιμ Χορν (Jim Horne), που εκτός από διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Λουμπόροου (Loughborough) είναι και συγγραφέας του βιβλίου 'Sleepfaring: A Journey Through The Science Of Sleep".
O ύπνος σου ανήκει διακαιωματικά:
Ο Χορν δικαιώνει τα θηλυκά αυτού του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες χρειάζονται 20 λεπτά περισσότερο ύπνο ημερησίως, σε σχέση με τα αρσενικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως, επειδή οι γυναίκες φαίνεται πως διαθέτουν ένα πολύ πιο πολυάσχολο εγκέφαλο, ο οποίος καλείται να αντεπεξέλθει σε περισσότερα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Αν σκεφτεί κανείς ότι μία από σημαντική μνήμης για έξυπνα χρυσόψαρα (Νο2)" target=_new>λειτουργία του ύπνου είναι το να επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεκουράζεται και να γεμίζει τις μπαταρίες του και να επιδιορθώνει τυχόν αστοχίες και....
προβλήματα, καταλαβαίνει κανείς ότι εμείς τα κορίτσια έχουμε ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση!
"Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο φλοιός του μυαλού, ο οποίος είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τη σκέψη, τη μνήμη και τη γλώσσα, αποδεσμεύεται από τις αισθήσεις και εισέρχεται σε διαδικασία αυτο-επιδιόρθωσης. Όσο μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου του χρησιμοποιεί κάποιος κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερη ξεκούραση χρειάζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας".
Κι να είσαι και γυναίκα;
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι γυναίκες φύσει πολυάσχολες, γι' αυτό και χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου τους σε σχέση με την πλειοψηφία των αδρών. Έτσι ευνόητο γίνεται ότι έχουν ανάγκη και από περισσότερο ύπνο.
Ταυτόχρονα, η έρευνα υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος των γυναικών έχει μια πιο πολύπλοκη δομή και δικτύωση σε σχέση με εκείνη των ανδρών, γεγονός που επιτάσσει και διαφορετικές ανάγκες σε ό,τι αφορά τον ύπνο.
Για παράδειγμα, ακόμα ένα άντρας με μια δύσκολη δουλειά, που απαιτεί την λήψη πολλών αποφάσεων και χρειάζεται να σκέφτεται τα πράγματα πιο πολύ, ίσως να χρειάζεται περισσότερο ύπνο από τα υπόλοιπα αρσενικά, αλλά και πάλι δεν θα φτάσει τις ανάγκες μιας γυναίκας για ύπνο.
20 λεπτάκια παραπάνω:
Ο μέσος χρόνος επιπλέον ύπνου που χρειάζονται οι γυναίκες φτάνει στα 20 λεπτά. Η εξήγηση του καθηγητή Χορν σχετικά με τις ανάγκες ύπνου τόσο των ανδρών όσο και γυναικών, μπορεί να δώσει απαντήσεις και στο γιατί ο εγκέφαλος των ανδρών γερνά πιο γρήγορα από τον γυναικείο.
"Μια γυναίκα στην ηλικία των 75 ετών έχει εγκεφαλική ηλικία παρόμοια με εκείνη ενός 70χρονου άνδρα. Το γιατί δεν το γνωρίζουμε επακριβώς", τονίζει ο Χορν.
Αλαφροΐσκιωτη και άυπνη: αν ανήκεις στις γυναίκες που έχουν ευαίσθητα αυτιά, και ξυπνούν εύκολα, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για εσένα και τον ύπνο που κάνεις. Ειδικά οι μητέρες, φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητες στο κλάμα του μωρού τους, γι, αυτό και ξυπνούν πιο εύκολα για να το φροντίσουν όταν κλαίει.
Ελαφριά και άυπνη: σύμφωνα με ειδικούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, όταν ένα ζευγάρι μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι, ο πιο ελαφρύς (συνήθως η γυναίκα) κινείται περισσότερο και ξυπνά ευκολότερα σε σχέση με το πιο βαρύ αρσενικό.
Κι αν ξυπνήσεις; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάρει (Surrey), οι γυναίκες που ξυπνούν στον ύπνο τους, δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να ξανακοιμηθούν στη μέση της νύχτας, γεγονός ου δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη που αισθάνεσαι για έναν ήρεμο και ξέγνοιαστο ύπνο. Η εν λόγω έρευνα, υποστηρίζει ότι 18% των γυναικών που συμμετείχαν, υποστήριξαν πως κακοκοιμούνται τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, σε σχέση με το ποσοστό των ανδρών που φτάνει μόλις το 8%. Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολία στον ύπνο εξαιτίας του άγχους και των προβλημάτων που τους απασχολούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αν πάλι, κακοκοιμηθείς, δεν χρειάζεται να αναπληρώσεις τον ύπνο οπυ έχασες με το να κοιμηθείς την επόμενη ημέρα για 14 ώρες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο εγκέφαλός σου χρειάζεται περίπου το 1/3 του ύ[πνου που έχασες για να λειτουργήσει σωστά, ενώ και μια μεσημεριανή σιέστα (1- 2 ώρες) είναι αρκετή για να ανακουφιστείς άμεσα από την κόπωση, σωματική ή πνευματική!

No Response to "Πόσο ύπνο χρειάζεσαι πραγματικά;"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)