0 Γούστο μου και ..καπέλο μου!!



To καπέλο δεν είναι απλώς θέμα στιλ. Είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για έναν μεσημεριανό περίπατο στην πόλη προκειμένου να προστατευθούμε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
Εχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα καπέλα  είτε χειμωνιάτικα ,είτε καλοκαιρινά , μου αρέσουν, και ειδικά αυτά της πόλης .
Τολμήστε,  τώρα περισσότερο απο ποτέ . χρειάζεται το καπέλο είτε στην πολη είτε στην παραλία ,απλά βρείτε το στυλ που σας ...ταιριάζει !!
Φορέστε τα ..μη σας ..φορέσουν...
Ιστορία
Το καπέλο υπήρξε ανέκαθεν σύµβολο κοινωνικής τάξης και υποδήλωνε την ιδεολογία αλλά και οικονοµική θέση του ανθρώπου που το φορούσε. Τα πρώτα καπέλα εµφανίζονται στην αρχαία Ελλάδα. Οπως µαρτυρούν τοιχογραφίες στη Θήβα και σε άλλες περιοχές, το κάλυµµα του κεφαλιού υπεδείκνυε σκλάβους που κατάφεραν να απελευθερωθούν από τα δεσµά». Τον 16ο αι. οι κοινωνικές νόρµες που θέλανε το κεφάλι της γυναίκας να είναι πάντοτε καλυµµένο, βρίσκουν αντίκρυσµα στις εµπνεύσεις των καπελάδων, που αποφασίζουν να δηµιουργήσουν µε µεζούρα και τεχνική.
Στα τέλη του 17ου αι. τα γυναικεία καπέλα αποκτούν δική τους θέση στον χώρο της µόδας και
διαφοροποιούνται πλήρως από τη λογική αντιστοιχίας µε αυτά των ανδρών. Η τάση που ξεκινάει από την Ιταλία επιτάσσει τις αριστοκρατικές κόµες να στολίζονται µε περίτεχνες κατασκευές που συµπεριλαµβάνουν φιόγκους, λουλούδια και κορδέλες.  Τα µιλανέζικα ψάθινα κάπέλα κάνουν θραύση σε όλη την Ευρώπη και εξελίσσονται σε αναπόσπαστο κοµµάτι της γκαρνταρόµπας των κυριών υψηλής τάξης. Οι γυναίκες βάζουν κυριολεκτικά άλλον έναν µπελά στο κεφάλι τους. Γύρω στο 1850, καθιερώνονται τα ψάθινα καπέλα από την Ελβετία και την Ιταλία, αλλά και χάρτινες αποµιµήσεις για τους µη έχοντες, ενώ για πρώτη φορά εµφανίζονται σχέδια µε πιο περίτεχνα υλικά, όπως το τούλι και το βελούδο. Σταδιακά, κοντά στο 1920, τα τεράστια καπέλα - υπερπαραγωγές δίνουν τη θέση τους σε διακριτικότερα και περισσότερο κοµψά σχέδια που αγκαλιάζουν όλο το κεφάλι και θυµίζουν υφασµάτινο κράνος. Σε αυτήν την εξέλιξη συµβάλλει φυσικά και ο Α’ Παγκόσµιος Πόλεµος, που έβαλε φρένο στην υπερβολή χλιδής και ευµάρειας. Επίσης, εξαιτίας του πολέµου πολλοί Ευρωπαίοι µετακοµίζουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αναζητώντας ένα καλύτερο µέλλον. Ετσι και οι σηµαντικότεροι σχεδιαστές καπέλων βρίσκονται το 1930 στο πολύχρωµο χωνευτήρι πολιτισµών, τη Νέα Υόρκη. Μέχρι να επουλωθούν τα τραύµατα, ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος χτυπά.
Η ανέχεια δεν αφήνει περιθώρια σε οτιδήποτε δεν σχετίζεται µε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης. Για µερικά ψίχουλα µαταιοδοξίας, οι γυναίκες φορούν καπέλα που µοιάζουν µε τουρµπάνια από ξεφτισµένα κουρέλια που βρίσκουν σπίτι τους. Μεταπολεµικά, στην ανατολή της γυναικείας χειραφέτησης, τα δεδοµένα αλλάζουν. Με την εµφάνιση των έτοιµων ρούχων, τη δεκαετία του 1950, οι σχεδιαστές καπέλων χάνουν ένα σηµαντικό κοµµάτι της πελατείας τους, αλλά και της καταξίωσής τους στον χώρο της µόδας. Οι µετοχές του χειροποίητου γενικώς καταβαραθρώνονται – και η αγορά των καπέλων δεν θα µπορούσε να µείνει ανεπηρέαστη. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι γυναίκες µπαίνουν δυναµικά στον επαγγελµατικό στίβο, τους αφήνει πολύ λιγότερο χρόνο να ασχολούνται µε ρούχα και αξεσουάρ. Τώρα πια έχουν και δουλειές. Αντρες και γυναίκες άρχισαν να απαρνούνται τα καπέλα στο όνοµα της ενδυµατολογικής απλότητας, που ήδη από το 1960 µεσουρανούσε σε Ευρώπη και Αµερική. Η εµφάνιση σκοπεύει πια στην άνεση και απαρνιέται τα επίσηµα τυποποιηµένα «κοστούµια», που κατά βάση περιλαµβάνουν καπέλα. Ετσι για περίπου 20 χρόνια, τα καπέλα παρέµειναν στο παρασκήνιο των στυλιστικών εξελίξεων. Χρειάστηκε ένα είδωλο ολκής να επαναφέρει µία τάση που φαινόταν νεκρή, και αυτό ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Αν και δεν τα πήγαινε καλά µε το πρωτόκολλο, λάτρευε να συνδυάζει τις κοµψές εµφανίσεις της µε ανάλογα καπέλα. Αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί µία ολοκαίνουργια γενιά νέων σχεδιαστών, που έκαναν τη δεκαετία του 1990 εποχή καινοτοµιών και ποικιλίας στον σχεδιασµό καπέλων και επανέφεραν τάσεις που διαρκούν έως σήµερα.
.Ποια είναι η σίγουρη λύση;

Η πλέον ασφαλής επιλογή είναι το καπέλο παναμά. Καλό θα ήταν να το προτιμήσεις σε άσπρο ή μαύρο! Το χαρακτηριστικό τους που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι .το γεγονός πως είναι υδρόφιλα και
δεν παραμορφώνονται όταν βραχούνε.

Η Αληθινή ιστορία πίσω απο το πιο διάσημο καπέλο..
Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει φορέσει έστω και μια φορά το πιο διάσημο καπέλο του κόσμου! Τα καπέλα Παναμά! Η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και τα σχέδια των καπέλων αυτών αποτέλεσαν στο πέρασμα του χρόνου το σήμα κατατεθέν τους! Η μέθοδος ύφανσης των καπέλων “Paja Toquila” ήταν γνωστή από την ισπανική κατάκτηση το 16ο αιώνα. Οι ντόπιοι από το Εκουαδόρ, ύφαιναν τα καπέλα με το άχυρο Paja Toquila, χρησιμοποιώντας τις ίνες από τα φύλλα φοινικόδεντρων.

Πολλά χρόνια αργότερα ξεκίνησε η εξαγωγή τους στον Παναμά όπου χρησιμοποιήθηκαν από τους εργάτες που δούλευαν στη κατασκευή του Καναλιού του Παναμά για την προστασία από τον ήλιο και για την ιδιαίτερη ανθεκτικότητα τους στο λύγισμα χωρίς να χάνουν το αρχικό τους σχήμα. Από εκείνη την στιγμή τα καπέλα έγιναν γνωστά σε όλο το κόσμο σαν Panama Hats.

Ο πρόεδρος Ρούσβελτ θεωρείται από πολλούς ο «νονός» των καπέλων αυτών! Στα εγκαίνια της διώρυγας του Παναμά το 1913, δέχτηκε ένα δώρο από το Εκουαδόρ: ένα καπέλο από φύλλα Τοκίγια! Στις ευχαριστίες του για το δώρο που δέχθηκε και μη ξέροντας τη προέλευση του δώρου αυτού, αναφέρθηκε σε αυτό ως καπέλο από τον Παναμά.

Στην περίοδο από το 1800 μέχρι το 1900 αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση για το καπέλο από φυτικές ίνες και η παρουσία του σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν όλο και πιο εμφανής, μιας και ήταν παρόν σε γεγονότα όπως ο πυρετός του χρυσού στην Καλιφόρνια και τη διεθνή έκθεση στο Παρίσι το 1900.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το “καπέλο Παναμά” είναι φτιαγμένο στο Εκουαδόρ. Τα μυστικά για την δημιουργία αυτού του καπέλου περνούν από γενιά σε γενιά και ακόμα και σήμερα φτιάχνεται στο χέρι, κυρίως στην Κουένκα και το Μοντεκρίστι.

Οι παλαιότερες βιοτεχνίες στην Κουένκα και το Μοντεκρίστι εξακολουθούν να διατηρούν την παράδοση αν και οι παραλλαγές πλέον είναι δεκάδες, με τα σχέδια να ποικίλουν ανάλογα με το χρώμα του άχυρου, την πυκνότητα ύφανσης, την κορδέλα, το μέγεθος, το γείσο και τον τόπο παραγωγής: Το κλασικό Fedora, το Μοnte Carlo, τo «Κόλπος του Παναμά» (που προτιμάται από τους παίκτες γκολφ), το Μοntecristi και τόσα άλλα.

Γενικά: το καπέλο είναι απαραίτητο τόσο για να μην καείς κάτω από την ήλιο, όσο και για να προστατεύσεις τα μαλλιά αλλά και...

 το πρόσωπό σου από τις ακτίνες του. Εννοείται πως ένα καπέλο μπορεί να φορεθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και δεν είναι απαραίτητα μόνο ένα αξεσουάρ παραλίας!

Λουλούδια τριγύρω πολλά: τα καπέλα με λουλούδια σε βάζουν στην καρδιά της μόδας, αφού δεν υπάρχει τίποτα πιο καλοκαιρινό και πιο σέξι από μια καπελαδούρα με λουλούδια! Εντυπωσιακά κοραλλί, φωτεινά κίτρινα και girlie ροζ λουλούδια στολίζουν τα καπέλα σου! 

Μείναμε στην ψάθα: το ψάθινο καπέλο σου θυμίζει σε όλους ότι έχει έρθει το καλοκαίρι και ειδικά αν είναι και μεγάλο σου χαρίζει την αίγλη που σου αξίζει! Το λευκό ή το ζαχαρί εκτός του ότι είναι must χρώματα του καλοκαιριού, σου επιτρέπουν να συνδυάσεις το ψάθινο καπέλο σου με όποιο χρώμα και αν έχει το μαγιουδάκι σου! Από την άλλη μπορείς να κάνεις fashion statement επιλέγοντας να "ντύσεις" το ψάθινο καπελάκι σου με κορδέλα ή ένα φουλάρι σε εμπριμέ με λουλουδάκια για είσαι στην καρδιά της μόδας και στην παραλία. 

Τιπ: στην παραλία προτίμησε τα πιο "ανάλαφρα" υφάσματα: ψάθα ή βαμβακερά μπαίνουν στην πρώτη γραμμή!
Έξτρα τιπ: δεν είναι ανάγκη να δώσεις μια περιουσία για να αγοράσεις ένα καπέλο στολισμένο σαν τον επιτάφιο με χίλια λουλούδια για να εντυπωσιάσεις. Πάρε το αγαπημένο σου φουλάρι και τύλιξε το γύρω από το καπέλο σου και γίνε το επόμενο style icon!
Το καπέλο-κάδος: είναι το καπέλο που θα δεις παντού αυτή τη σεζόν και είναι ιδανικό για κάτω από τον καυτό ήλιο! Το συγκεκριμένο καπέλο δεν πιάνει πολύ χώρο στη βαλίτσα των διακοπών σου ενώ όσες φορές και να το διπλώσεις ή το τσαλακώσεις δε θα πάθει τίποτα! Εκτός του ότι δεν έχει το μήκος της καπελαδούρας μπορεί να καλύψει επαρκώς το προσωπάκι σου, ενώ φαίνεται ότι ποτέ δε φεύγει από τη μόδα αφού είναι διαχρονικά in fashion! 

Αν δεν είσαι μεγάλη φαν του καπέλου, τότε η φαρδιά μπαντάνα είναι δυνατόν να σε προστατεύσει από τον ήλιο κάνοντας ακριβώς την ίδια δουλειά!

Μπαντάνες: το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ μετά το καπέλο είναι σίγουρα η μπαντάνα που εκτός του ότι κρατάει τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπο σου, μπορεί να προστατεύεσαι και το κεφάλι σου από τον ήλιο! Ακόμη και το αγαπημένο σου φουλάρι μπορεί να φορεθεί γύρω από το κεφάλι σαν κορδέλα ή μπαντάνα, μετατρέποντας σε στην απόλυτη θεά του καλοκαιριού!

Παλιά αναρτηση
Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2010/07/k.html#ixzz2XiY38gU4

No Response to "Γούστο μου και ..καπέλο μου!!"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)