0 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


thracie1
Γιατί η Θράκη  αφορά ΟΛΟΥΣ!
γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.
Τ΄αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει στην επικαιρότητα. Όμως δεν υπήρξε κάποια μεγάλη νίκη. Οι διεκδικητές δεν συντηρούν άλλο το θέμα. Στρέφονται σε δείπνα και συνεργασίες. Ολοένα και ευρύτεροι συναντιώνται σε σκοτεινές αίθουσες. Τα λόγια τους είναι γρίφοι, είναι πάνω απ΄όλα δισταγμοί.
Για λίγο καιρό ακόμα η ιστορική πρωτιά της αριστεράς θ΄αποτελεί πρώτο θέμα. Εξειδικευμένες πληροφορίες θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον προσκλεκλημένων της πολιτικής, τηλεοπτικής ζώνης.
Δύσκολα ερωτήματα, ο απαραίτητος αφορισμός των άκρων, ευθείες επιθέσεις στο εκλογικό σώμα, με πρωτοφανείς ύβρεις. Ο λαός δεν είναι δημοκράτης. Τόσους αιώνες μ΄αυθαιρεσίες πασχίζαμε, δηλώνουν σύσσωμοι οι καλεσμένοι. Πολλαπλές αναγνώσεις δίχως κόπο, βολικά συμπεράσματα, τόποι κοινοί που καμιά σχέση δεν έχουν με το κοινό και το κύριο. Μες σε αυτήν τη μετεκλογική συνήθεια τα πιο λεπτά και ευαίσθητα ζητήματα αποσιωπούνται. Τα πιο εξειδικευμένα σχόλια εκλαμβάνονται ως φλυαρία εμπρός στο φάσμα της εξουσίας. Τόσο παραπλανημένοι που δεν αντικρίζουν το ξαφνικό μα διόλου τυχαίο ποσοστό του τουρκικού μειονοτικού κόμματος. Μιλούμε φυσικά για το Κόμμα της Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, μια σοβαρή περίπτωση αναγέννησης του τουρκόφιλου στοιχείου μιας αληθινά ευαίσθητης περιοχής. Διαφορές που δεν αμβλύνονται καταγράφηκαν στα ποσοστά των συνδυασμών με το μειονοτικό κόμμα να εγκαθιδρύει μια ολοένα αυξανόμενη επιρροή στην περιοχή της Θράκης. Και όλα αυτά με την υποσημείωση πως ίσως να μην σταθεί καλύτερο επιχείρημα για τις ακραίες φωνές της κοινωνίας από τούτο το προσεχές, μείζον εθνικό θέμα. Η περιοχή διακόπτει τις σχέσεις της σταδιακά με την ελληνική συνείδηση, τα επίκαιρα αλφάβητα και στρέφεται στ΄ανατολικά. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, η τρομακτική ανεργία, τα κοινωνικά πρότυπα που παραμένουν αδιαπραγμάτευτα καθηλώνουν το πληθυσμιακό στοιχείο στην υιοθέτηση μιας άλλης κουλτούρας. Το ελληνικό κράτος επέδειξε ασύλληπτη αδιαφορά στο ζήτημα της Θράκης. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών επιβεβαιώνουν την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει προξενηθεί στη διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν ελληνικής ταυτότητας. Μ΄ελάχιστη σοβαρότητα οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου περιφρόνησαν το θρακικό και τώρα ήρθε ο καιρός να θερίσουν ό,τι έσπειραν.
Η νικήτρια τάση των εκλογών οφείλει να προσωποποιηθεί. Να εξηγήσει με σαφήνεια το έργο, τις προθέσεις και τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Η παραχώρηση του δικαιώματος κρίσης είναι η ίδια η δημοκρατία. Αυτή η ίδια τάση οφείλει να συμπεριλάβει τα εθνικά ζητήματα στις προτεραιότητές της, υπερασπιζόμενη το ελληνικό δικαίωμα. Ας σημειωθεί δε πως η αυριανή κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει δύσκολα και ιστορικά διλήμματα. Η περίπτωση της Κύπρου που πλησιάζει σε μια αποκατάσταση συνιστά ένα μόνο απ΄τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής. Ίσως για αυτό πολύ περισσότερο η ηγεσία του Σύριζα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το παρασκήνιο και ότι αφορά την ματαιωθείσα υποψηφιότητα της κυρίας Σουλεϊμάν στη Θράκη. Οι επίμονες διατυπώσεις της περί απειλής τουρκοποίησης του μείζονος πληθυσμού, ενώπιον των αρμόδιων, ευρωπαϊκών αρχών δεν ευθυγραμμίζονται με την πρόθεση της ηγεσίας της επίκαιρης, αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ζήτημα της Θράκης και ο τρόπος με τον οποίο επικράτησε φέτος το τουρκικό κόμμα αποδεικνύουν πως η προσπάθεια για την αποκατάσταση των ισορροπιών προϋποθέτει ένα άρτια, καταρτισμένο σχέδιο και τη διάθεση να αποκατασταθεί η υγεία όρων και αξιών. Η υποψήφια του Σύριζα που αποσύρθηκε λίγο πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν υπέρ του δέοντος πατριωτική. Οι προθέσεις της παρεξηγήθηκαν. Έγιναν αναφορές σε ζητήματα όπως το Δίκτυο 21. Θα πρέπει ο όρος πατριωτισμός ν΄αποποινικοποιηθεί οριστικά. Είναι δυνατόν ένα αριστερός να παραμένει περισσότερο ενωτικός σε σχέση με κάποιος της ευρύτερης, δημοκρατικής παράταξης. Η υποψήφια του Σύριζα ήταν το αντίπαλο δέος. Με την απόσυρσή της διευθετείται οριστικά το τουρκικό ζήτημα της Θράκης και διαφαίνονται οι προθέσεις ή διαπιστώνεται ένα ιστορικό λάθος όσων ανέλαβαν να οργανώσουν τον προεκλογικό αγώνα του Σύριζα.
Ο τρόπος με τον οποίο διογκώνεται η ακροδεξιά στην Ευρώπη σχετίζεται με το αποτυχημένο πείραμα της παγκοσμιοποίησης. Τα κράτη δεν ήταν έτοιμα για τέτοιες εκχωρήσεις. Τώρα στρέφονται στους εαυτούς, μιλούν ξανά τις γλώσσες τους. Μια άλλη μορφή λανθάνοντος δικαίου ίσως προκύψει από αυτήν την εποχή. Άλλωστε καμιά πραγματικότητα δεν απέμεινε κρυφή για την ιστορία. Μες στα πλαίσια μιας εξωτερικής πολιτικής με σαφείς όρους και επιχειρήματα παρόμοιες ενέργειες και πολιτικές παλινωδίες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Ο αυριανός νικητής οφείλει με διαύγεια και συνέπεια να καταπιαστεί με το ζήτημα της Θράκης. Το μέλλον ίσως αποκαλύψει περισσότερο για την υπόθεση της Σουλείμάν και τις έξωθεν επιρροές που μπορεί να επηρεάζουν την κοινή γνώμη.Κανείς μην μιλήσει για  Κασσάνδρες. Άλλωστε και εκείνη είπε μονάχα την αλήθεια.

No Response to "ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)