2 Στιγμές από το ελληνικό καλοκαίρι,πως να αποδράσεις..!


Η μεγαλοπρέπεια της ομορφότερης καλοκαιρινής χώρας στον κόσμο

Στην αστική μυθολογία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου έχει καταχωριστεί ως η καλύτερη ιστορία απόδρασης, ενώ όλα βρίσκονταν στην τελική ευθεία: πριν από μερικά χρόνια, ένας ηθοποιός που για τους δικούς του λόγους ήθελε να αποχωρήσει από την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούσε, έφυγε από την πρόβα λέγοντας την ατάκα «εγώ πάω να πάρω μία τυρόπιτα». Ούτε καν τσιγάρα για να γίνει καπνός. Μία τυρόπιτα. Και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Το πρώτο πράγμα που έκανε βγαίνοντας στον έξω κόσμο ήταν όχι να απενεργοποιήσει, αλλά να πετάξει στα σκουπίδια το κινητό του, ώστε να μην τον βρει κανείς. Και τα κατάφερε. Εκανε τη φαντασίωσή του πραγματικότητα, έριξε μαύρη πέτρα πίσω του.
Εφέτος το καλοκαίρι, αυτές οι μαύρες πέτρες φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από κάθε άλλη
χρονιά. Οι διακοπές θυμίζουν ένα καλοστημένο σχέδιο που σαν κατάδικοι καταστρώναμε όλοι ανεξαιρέτως, όλους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, σβήνοντας εμμονικά βασανιστικές ημέρες ημερολογίου ώσπου να σημάνει η ώρα για τη μεγάλη φυγή. Το λένε και οι άνθρωποι του υπουργείου Τουρισμού: «Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταγράψουμε την ανοδική πορεία του τουρισμού, ο στόχος που έχει τεθεί για αύξηση των επισκεπτών το 2013 είναι εφικτός. Το 2012 οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας έφθασαν τα 16 εκατομμύρια και τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό τα 10 δισ. ευρώ».

Οσο για τον εσωτερικό τουρισμό που αντανακλά και τις τάσεις φυγής του Ελληνα, το υπουργείο εκτιμά ότι εφέτος θα ανακάμψει: «Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους 2013-2014” που αφορά 72.000 δικαιούχους και είναι συνολικής δαπάνης 5 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα συμμετείχε σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, κλείστηκαν συμφωνίες με μεγάλους tour operators που παίζουν σημαντικό ρόλο στην τουριστική βιομηχανία, ενώ σημαντικά βήματα προόδου έγιναν και στην έκδοση τουριστικής βίζας ώστε να διευκολυνθούν οι αφίξεις ξένων επισκεπτών από μακρινούς προορισμούς». Αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα ταξιδεύει στις αγορές του κόσμου με κεντρικό μήνυμα καμπάνιας «Greece: All time classic», επιθυμώντας να υπενθυμίσει σε όλους ότι είναι κλασική αξία.

Η κοινωνιολόγος Μάχη Βασιλικάκη παρατηρεί ότι όσο νιώθουμε ότι δεν πατώνουμε μέσα στη θάλασσα της ανασφάλειας στην οποία μάς έχουν ρίξει για να κολυμπήσουμε, κάνουμε πιο βατά όνειρα απόδρασης: «Παλαιότερα, όταν έλεγες έχω ένα σπιτάκι στο χωριό, πέτρινο, βλέπει στη θάλασσα, η τουαλέτα είναι έξω στην αυλή, όλοι θα σε κοιτούσαν περίεργα, σχεδόν με οίκτο. Ησουν μποέμ, γραφικός, μισοκακόμοιρος, τέλος πάντων όχι και πολύ καλά στα μυαλά σου. Τώρα όλοι πρασινίζουν από ζήλια, όλοι θέλουν να εξαφανιστούν στα πιο απίθανα σημεία του χάρτη».

Δυτική Κρήτη - Ονειρα θερινής ημέρας
Πηγαίνοντας στη διαδρομή πάνω στο σώμα του Σέλινου από την Κάντανο για το Ελαφονήσι, γύρω από το Ελος, οι καστανοκουβάρες έχουν αρχίσει να δένουν επάνω στις αιωνόβιες καστανιές. Θυμηθήκαμε την εποχή που τίποτα δεν πήγαινε χαμένο, τα κάστανα τα έκαναν αλεύρι και το ζύμωναν ψωμί, αλλά και τα μαγείρευαν στιφάδο. Κουβέντα στην κουβέντα για τα παραδοσιακά κρητικά φαγητά, ο ξεναγός μας Βασίλης Κουκουβιτάκης ανακάλεσε στη μνήμη του σπάνιες γεύσεις των παιδικών του χρόνων.

Η γεύση της Κρήτης είναι συγκλονιστική, αλλά και η εμπειρία του Ελαφονησιού δεν πάει πίσω. Πλήθος εραστές του καλοκαιριού συγκλίνουν από τα αμμουδερά μονοπάτια ανάμεσα στους Κέδρους προς την απέραντη λιμνοθάλασσα. Τον δρόμο για το Ελαφονήσι τον πιάσαμε από την Κάντανο, έξω από την εντυπωσιακή Χρυσοσκαλίτισσα, μέχρι την πανοραμική εικόνα του Ελαφονησιού (περίπου 40 χλμ. από την Κάντανο).

Info

Οι καλύτερες επιλογές για τη διαμονή βρίσκονται στην Παλαιόχωρα, στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Libyan Princess (τηλ. 28230 42030, www.libyanprincess.gr), στα ωραία διαμερίσματα Oreia (τηλ. 28230 42455, www.oreia.gr), στο ξενοδοχείο Mediterranean Sea (τηλ. 28230 41286, www.mediterranean-sea.gr). Για φαγητό ξεχωρίζει στην Κάντανο η Πλατεία και στην Παλαιόχωρα, το Γραμμένο. Αnek Lines (τηλ. 210 4197 400, 28210 27500).

Μεσσηνία -  Ζωή, πριν τα μεσάνυχτα

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, τα είπε όλα: «Ψάχναμε το κατάλληλο μέρος για να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται στον παράδεισο, και το βρήκαμε εδώ». Και ο πρωταγωνιστής, Ιθαν Χοκ, συμπλήρωσε: «Το συγκεκριμένο μέρος κατάφερε να εξάψει τη φαντασία μας». Οι κριτικοί είπαν ότι η ταινία παρουσιάζει μια αρχοντικά λιτή εικόνα της Ελλάδας. Και πράγματι, σε αυτή την πλευρά της Μεσσηνίας, που βρέχεται από το Ιόνιο πέλαγος, το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Costa Navarino (τηλ. 27230 95000, 27230 96000, www.costanavarino.com) πασπάλισε σαν τη λαμπερή αλισάχνη με αρχοντιά αρχέγονα τοπία του ελαιώνα και των αμμουδιών του. Εδειξε πως η παράδοση που δημιουργήθηκε στα χωριά μας μπορεί να προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και να είναι συγκρατημένα πολυτελής. Σε αυτό λοιπόν το σκηνικό του παραδείσου, η ζωή αρχίζει πολύ πριν από τα μεσάνυχτα, στις θαλασσινές αγκαλιές του πιο μεγάλου ελαιώνα, από το ψιλό βότσαλο του Στομίου, και τραβώντας νότια περνά δίπλα από την πλούσια σε άμμο και ψηλά κύματα παραλία του Λαγκούβαρδου, τη Χρυσή Αμμο, τη μικρή Γλώσσα, την Βοϊδοκοιλιά , τη Χρυσή Ακτή. Η ζωή διατρέχει την κόστα του πλατανόφυλλου και σαν τους πρωταγωνιστές της ταινίας συνεχίζει την πορεία της στην Καρδαμύλη και στις αμμουδιές της Εξω Μάνης, πηγαίνοντας μακριά, μέχρι απέναντι στον θρυλικό βράχο της Μονεμβασιάς, όπου το Kinsterna Hotel & Spa (τηλ. 27320 66300, www.kinsternahotel.gr) παρουσιάζει άλλη μια αρχοντικά λιτή εικόνα της Ελλάδας, πλούσια, φορτισμένη με την Ιστορία και την παράδοση, και αυθεντικά ρομαντική.

Info

Στο λιμανάκι του Μάραθου τα καΐκια φέρνουν όλα τα καλά της θάλασσας που τα απλώνουν στα τραπέζια τους ο Αργύρης, ο Μίγγας, το Μαϊστράλι. Εχουμε και λέμε: σπέσιαλ ψαρόσουπα, καλοτηγανισμένα μπαρμπούνια, χταπόδι στιφάδο, καραβίδα γιουβέτσι. Στον δρόμο για την Καρδαμύλη, στο «μπαλκόνι» της Ανω Βέργας, το Πετράλωνο είναι μια πολύ καλή γευστική στάση με θέα στον Μεσσηνιακό, που στην Καρδαμύλη πλησιάζει κανείς σε απόσταση αναπνοής.

Ανάφη - Στο μονόπετρο του Αιγαίου

Ο πιο εντυπωσιακός από όλους τους βράχους του Αρχιπελάγους είναι ο Κάλαμος της Ανάφης. Η μυθολογία που τυλίγει το νησί αρχίζει από το όνομά του και είναι τελικά διαχρονική, όπως και ο μύθος των Αργοναυτών αενάως συναρπαστικός. Η Ανάφη ανεφάνη προς το τέλος της Αργοναυτικής εκστρατείας, όταν η Αργώ κλυδωνίζονταν επικίνδυνα στα εχθρικά κύματα του Κρητικού πελάγους, όταν ο νόστος πλέον κόντευε να υποκατασταθεί από τη χαρά της επιστροφής. Ο Απόλλωνας άκουσε τις προσευχές του Ιάσονα και του πληρώματος και με ένα φλεγόμενο βέλος που τόξευσε φώτισε τον σκοτεινό πόντο, τόσο όσο χρειαζόταν για να φανεί η Ανάφη και να βρουν λιμάνι σωτηρίας οι θαλασσοδαρμένοι Αργοναύτες.

Δίπλα στην Ανάφη ένα-δυο ξερονήσια συντροφεύουν για λίγο το βλέμμα, προτού αυτό χαθεί μέσα στη γοητεία της μοναξιάς της ανοιχτής θάλασσας. Αυτή η θέα της σιωπής γίνεται ακόμη πιο αισθαντική στον εσπερινό του Γενεσίου της Θεοτόκου, τότε που ριγεί το σώμα του βράχου, 400 και βάλε μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ο πιο ψηλός της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ, δεν μπορεί παρά να είναι ιερός από το Ιερό του Απόλλωνος Αναφαίου μέχρι την Παναγία Καλαμιώτισσα.

Info

Ιδανικά καταλύματα στο Κλεισίδι, στο Απόλλων (τηλ. 22860 28739, www.apollonvillagehotel.gr), με ωραία θέα και φαγητό στο Ακρογιάλι στο λιμάνι, στην Παπαδιά στον Ρούκουνα, στην Αλεξάνδρα, τον Ανεμο και το Λιοτρίβι στη Χώρα.

Φολέγανδρος - Το μετέωρο βήμα

Η Φολέγανδρος είναι μια καλλονή στην άκρη του γκρεμού που το μελτέμι ανεμίζει τα κατάλευκα πέπλα της καθώς αυτή ρεμβάζει προς το πέλαγος.

Τον γκρεμό μπορείς να τον δεις απο πολλές γωνίες, με πιο δημοφιλή τον δημόσιο εξώστη της Πούντας. Πιο ιδιωτικοί είναι οι εξώστες των διαμερισμάτων και των καθιστικών του εξαιρετικού Ανεμόμυλου (τηλ. 22860 41309, www.anemomilosapartments.com), όπου όχι μόνο έχεις συναρπαστική θέα αλλά και μπορείς να ζήσεις την άκρη του γκρεμού. Ομως η ζωή αποτραβιέται και στα εσωτερικά μονοπάτια της χώρας, στο τρίστρατο του φούρνου, στο Σπιτικό, όπου η Ρηνιώ ετοιμάζει φολεγανδρίτικα εδέσματα, πίτες με μανούρα, ματσάτα – χειροποίητα μακαρόνια – με κόκορα ή κουνέλι κοκκινιστό και το σύμβολο του καλοκαιριού στο Αιγαίο, την κάππαρη στιφάδο που προσφέρουν και στα πανηγύρια. Οσο για βουτιές, ούτε λόγος από τα ανεμοδαρμένα ύψη της Χώρας. Ο επισκέπτης πρέπει να τραβήξει προς Ανω Μεριά  και να κατέβει στην Αγκάλη ή προς Καραβοστάση, στους διαδοχικούς όρμους Λατινάκι, Βιτσέντζου, Πουντάκι.

Info

Επιλογές διαμονής στη Χώρα είναι το Aria Boutique Hotel (τηλ. 22860 41276, www.ariafolegandros.gr), το ξενοδοχείο Ανέμη (τηλ. 22860 41610, www.anemihotels.com), τα διαμερίσματα Αέρι (τηλ. 22860 41606, www.aerifolegandros.gr) και στον Καραβοστάση το ξενοδοχείο Βράχος (τηλ. 22860 41304, 41450, www.hotel-vrahos.gr). Για φαγητό, στη Χώρα, στον Κρητικό, στο Σικ ή στον Ζέφυρο και στην Ανω Μεριά στον Μίμη.

Ιος -  Οι προκλητικές καμπύλες

Η Νιος έχει τις καμπύλες μιας καλλίγραμμης νιας (Νιο λένε το νησί οι δικοί του άνθρωποι) που σε υποδέχεται με ανοιχτές τις αγκάλες της, τους πανέμορφους αμμουδερούς κόρφους της. Η Αγία Ειρήνη, λες και χτίστηκε στη χάρη των καμπυλών της Ιου. Ενα αριστούργημα του ασβέστη και της σκιάς, στέκει ήδη από το 1600 εκεί στο δεξί χέρι των καραβιών που έρχονται στο λιμάνι του Γιαλού, και στο αριστερό αυτών που φεύγουν. Η χάρη της Αγίας Θεοδότης πλανάται πάνω από λίγα σπίτια, μερικές ταβέρνες, ένα-δυο τρεχαντήρια και μια αμμουδιά απέναντι από την Ηρακλειά. Το Μαγγανάρι ανοίγει έξι αμμουδερές αγκαλιές για να βουτήξεις στο βάθος των καμπυλών τους.

Info

Σπίτι του επισκέπτη στην Ιο μπορούν να γίνουν στη Χώρα το Λιοστάσι (τηλ. 22860 92140, www.liostasi.gr), στον Μυλοπότα τα ξενοδοχεία Ios Palace (τηλ. 22860 92000, www.iospalacehotel.com), Levades (τηλ. 22860 92588, www.levantes.gr), Farout (τηλ. 22860 92305, www.faroutclub.com). Η γεύση της Ιου υπάρχει στην ταβέρνα του Δράκου στον Μυλοπότα, στη Νιώτισσα, στην Αφροδίτη, στο Αίνιγμα, στον Απάνω Κάμπο στο Βιλαέτι, στην Ψάθη, στην Αλωνίστρα, στη Χώρα, στους Μύλους, στο Λόρδος Βύρων, στην αυλή του Αϊ-Γιώργη.

Ανατολική Κρήτη - Ο δρόμος που κόβει την ανάσα

Πέρα από τον Μακρύγιαλο, προς τα ανατολικά, και ως τον Γούδουρα (16 χλμ.) η ακτογραμμή αντιπροσωπεύει το πιο αυθεντικό και παρθένο κομμάτι του Λασιθίου. Περίπου 2 χλμ. από τον Μακρύγιαλο ο δρόμος φεύγει προς τη Σητεία, ενώ η διακλάδωση δεξιά πιάνει την ακτογραμμή και περνά πάνω από το Διασκάρι, την πρώτη από τις άπειρες αγκαλιές του Λιβυκού πελάγους στρωμένες βότσαλα που εμφανίζονται διαδοχικά και μοναχικά πάνω σε αυτή τη διαδρομή: Λαγκάδα (6 χλμ. από τον Μακρύγιαλο), Καλό Νερό, Στάουσα. Κόρφο στον κόρφο προβάλλει ψηλά επάνω στα βράχια, στο χείλος του φαραγγιού των Περβολακίων, γαντζωμένη η Μονή Καψιά (4 χλμ. μετά τη Λαγκάδα), η αυλή της οποίας με την κληματαριά είναι μια όαση. Και εδώ στον κόλπο του Γούδουρα οι παραλίες είναι διαδοχικές, με τελευταία, πριν από τον οικισμό, τον Ασπρόλιθο (4 χλμ. από τη Μονή Καψιά). Από τον Γούδουρα ο δρόμος στρίβει προς τα μέσα και συναντά τη γραφική Αγία Τριάδα (11 χλμ.), συνεχίζει ως απέναντι στη Ζήρο (4 χλμ. από την Αγία Τριάδα) και ύστερα κατευθύνεται προς τον Ξερόκαμπο. Η διαδρομή ως κάτω τη θάλασσα είναι από τις πιο εντυπωσιακές που μπορεί να συναντήσει περιηγητής στον ελληνικό χώρο.  Μετά τον Ξερόκαμπο ο δρόμος μπαίνει στην επικράτεια των άγριων φαραγγιών και βγαίνει με μια απίστευτη μεταστροφή στους ήρεμους λόφους με τα ελαιόδενδρα, στην επικράτεια ενός από τα μεγαλύτερα μινωικά ανάκτορα, της Ζάκρου.

Info

Ενα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου βρίσκεται στην Ελούντα. Το Blue Palace Resort & Spa (τηλ. 28410 65500) συνδυάζει την πολυτέλεια με τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία Minoan Tastes, με υπέροχα φαγητά μαγειρεμένα σύμφωνα με τον μινωικό πολιτισμό. Στην αρχή της διαδρομής, στους Πεύκους, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά του Λασιθίου ψηλά στα 1.000 μέτρα, βρίσκεται η πιο ενδιαφέρουσα γευστική στάση στην απίθανη Πιπεριά, για φάβα με σαρδέλες παστές, ελίδια, στάκα, σπαράγγια, ανθούς γεμιστούς με ανθότυρο, φέτα και δυόσμο, χοχλιούς μπουμπουριστούς, ασκορδουλάκους, πιτάκια με χόρτα του βουνού, κρίταμο, ξύγαλο, σαλάτα με απάκι, γιαλοράδικο και αντικριστό αρνί.

Σκιάθος -  Εκτός προγράμματος

Στη Σκιάθο αξίζουν οι έξοδοι από την πεπατημένη. Ωραία, δεν μπορείτε να μη διατρέξετε τον δρόμο ως τις φημισμένες Κουκουναριές με τις εννέα βραβευμένες με γαλάζια σημαία παραλίες. Μπορείτε, όμως, να στρίψετε δεξιά λίγο πριν από τον χώρο στάθμευσης των Κουκουναριών, για το Μαντράκι με την πλούσια αμμουδιά, που το λένε και Λιμάνι του Ξέρξη, και κάποιοι από τους ντόπιους τη θεωρούν την καλύτερη παραλία τους. Πάει εκεί βατός χωματόδρομος. Αν, όμως, τελικά φτάσετε στον χώρο στάθμευσης των Κουκουναριών, τότε αντί να πάτε αριστερά, πηγαίνετε δεξιά για την παραλία Μπανάνα, για να απολαύσετε από εκεί το ηλιοβασίλεμα. Πριν από όλα αυτά, όμως, στο ύψος του Τρούλου, μπορείτε να πάτε δεξιά για την Παναγιά Κουνίστρα (5 χλμ.) από μια όμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος και να συνεχίσετε μετά από χωματόδρομο για τον απομονωμένο Μικρό Ασέληνο (2 χλμ.), μια μικρή παραλία με καντίνα. Η πιο ωραία παραλία είναι του Αγίου Φλώρου στον Τσουγκριά, απέναντι από τη Χώρα της Σκιάθου.

Info

Για τη διαμονή υπάρχουν στη Σκιάθο το κλασικό Skiathos Palace (τηλ. 24270 49700, www.skiathos-palace.gr) στις Κουκουναριές, στο Aegean Suites (τηλ. 24270 24066, www.aegeansuites.com) κοντά στη Σκιάθο, στο ξενοδοχείο Μπούρτζι (τηλ. 24270 21304, www. hotelbourtzi.gr) στο κέντρο της Σκιάθου. Για φαγητό στρώνουν τραπέζι στη Σκιάθο το Αγνάντιο, όνομα και πράγμα, με γαύρο ξιδάτο, ταραμοκεφτέδες, χορτόπιτες, το Καρνάγιο με φρέσκα ψάρια, ψητά και μαγειρευτά, το Αμφιλίκι, με μακαρονάδες με αστακό και άλλα θαλασσινά, θαλασσινή σαλάτα, χτένια γεμιστά με σπανάκι, ψάρι του κηπουρού, με θέα στους θαλάσσιους σκιέρ της Μεγάλης Αμμου.

Αλόννησος -  Τα γευστικά θαύματα

Η Στενή Βάλα είναι από τις πιο εντυπωσιακές συνευρέσεις της θάλασσας με τη στεριά. Μοιάζει εδώ ο γαλάζιος πόντος να δίνει το πιο περιπαθές φιλί στην πράσινη γη. Και όχι μόνο στη Στενή Βάλα, αλλά και σε άλλους δροσερούς γιαλούς. Λέγε με Τζώρτζη Γιαλό, Λεφτό Γιαλό, Μηλιά, Αγιο Δημήτριο, Κοκκινόκαστρο. Και όλα αυτά έχουν την ιδιαίτερη γεύση τους. Λέγε με κυρία Ναυσικά με τον θεϊκό λεμονάτο ροφό, ένα από τα οκτώ γευστικά θαύματα της Αλοννήσου, λέγε με κυρία Κατίνα με τον βραστό και καπνιστό τόνο , λέγε με κυρία Χαρίκλεια με την επίσης λεμονάτη σκορπίνα, λέγε με κυρία Ελένη που ζυμώνει και ψήνει μπουρέκι και τόσες άλλες πίτες, λέγε με γυναίκα της Αλοννήσου με τα γεμιστά με μέλι και καρύδια χαμαλιά του μυστηρίου του γάμου και τη θεσπέσια χταποδόπιτα των μυστηρίων της θάλασσας.

Info

Καταλύματα στην Αλόννησο υπάρχουν πάνω στα χαλίκια των Γλυφών στις Ilya Suites (τηλ. 24240 65259, 693 8327 401, www. ilyasuites.gr), στο Marpunta Village Club (τηλ. 24240 65212, www.marpunta.com) με το δικό του ακρωτήριο και παραλία, στο ξενοδοχείο Λιαδρόμια (τηλ. 24240 65521, www.liadromia.gr) στο κέντρο της ζωής, στο Πατητήρι. Η κυρία Ναυσικά μαγειρεύει στο Φανάρι, η κυρία Χαρίκλεια στο Παραδοσιακό και η κυρία Κατίνα στο Ικιον, όλα στην αποβάθρα της Στενής Βάλας, και η κυρία Ελένη στον Ελαιώνα, στον Λεφτό Γιαλό.

Λειψοί -  Η μουσική της γεύσης

Εικοσι τέσσερα ερημονήσια – το ένα, το Μονοδένδρι, με ένα και μοναδικό δέντρο επάνω του – και έξι βράχοι στήνουν μια δωδεκανησιακή σούστα γύρω από ένα λημέρι του καλοκαιριού.

Το νησί είναι τόσο μικρό, που, όπου κι αν πας, η θάλασσα σε ακολουθεί, στο Μοσχάτο, στον άσπρο, αμμουδερό, Πλατύ Γιαλό, στο ελάχιστο Λιμνάρι, στην Κοίμηση, στον Κάμπο, στη Λεντού, στην Κατσαδιά, στη Λίμνη. Σε αυτή την τελευταία θαλασσινή αγκαλιά κουρνιάζει η πρώτη έκπληξη των Λειψών. Τα καλάμια παίζουν μια απίθανη θερινή μουσική επάνω από τα χρωματιστά τραπέζια του Ντιλάιλα. Οι γευστικές στάσεις συνεχίζονται μέσα στον οικισμό των Λειψών, στο Καλυψώ, στη μικρή πλατεία, στις Γεύσεις του Μανόλη, στον Πεύκο για καλαμάρι ψητό, σπαγκέτι με θαλασσινά, αρνί αμπελουργού στο πήλινο, στον Γιάννη για φαβατοπιτάκια, σαγανάκι με τοπικό τυρί, ριζότο με μελάνι σουπιάς, κολιό παστό και λειψώτικο κρασί. Τα αμπέλια επανακάμπτουν στο νησί που κάποτε έστελνε τόνους οίνου στο Βατικανό. Εχουν φυτευτεί κάπου 30.000 κλήματα Φωκιανό γύρω από την Παναγία του Χάρου.

Info

Για τη διαμονή λειτουργεί στον Κάμπο το ωραίο ξενοδοχείο Νεφέλη (τηλ. 22470 41120, www.nefelihotels.com) και μέσα στον οικισμό τα διαμερίσματα Ηλιος (τηλ. 22470 41430, www.helioslipsi.gr).

Σίκινος -  Η χάρη του Ελύτη

Πρώτ’ αγαπούσα στο Χωριό, τώρα αγαπώ
στο Κάστρο

και μες στη Λότζια θα σφαχτώ που βασιλεύει
τ’ άστρο.

Ελα μάτια μου, έλα φως μου, λόγια μην ακούς
του κόσμου.

Ο παπα-Θοδωρής Αρσενικός έχει αφήσει το θυμιατό και έχει πιάσει το βιολί. Μετά τον Εσπερινό, ακολουθεί το γλέντι στη Σίκινο, στη χάρη της Παναγίας Παντοχαράς. Το εκκλησάκι της – χτισμένο και στη χάρη του Οδυσσέα Ελύτη – μετεωρίζεται στην άκρη του γκρεμού μεταξύ ουρανού και γης. Την ώρα του δειλινού, αισθάνεσαι αυτό από το οποίο αρχίζει ο ποιητής, την εισαγωγή του στον χώρο του Αιγαίου: «Ο νους ξεπερνιέται από μερικά κύματα και λίγες πέτρες – κάτι παράλογο ίσως, παρ’ όλα αυτά ικανό να φέρνει τον άνθρωπο στις πραγματικές του διαστάσεις».

Info

Διαμονή στο Κάστρο στα διαμερίσματα Στεγάδι (τηλ. 22860 51271, 6948 409 566, www.stegadi.com), στην Αλοπρόνοια, στο ξενοδοχείο Porto Sikinos (τηλ. 22860 51247, www.portosikinos.gr) και στα δωμάτια της Φλώρας (τηλ. 22860 51214). Φαγητό στο Κάστρο, στην Κάππαρη, για τυροπιτάκια, ντοματοκεφτέδες, μαριναρισμένο γαύρο, κόκορα κρασάτο, σαρδέλα στον φούρνο, παππούδια, μουσακά στο πήλινο, στην Κληματαριά, στο Στέκι του Γαρμπή. Μπάνιο στο Διαλισκάρι όπου πάει δρόμος και στον Αγιο Παντελεήμονα που πάει η βάρκα του Δημήτρη (τηλ. 6937 261 800).

Ηρακλειά -  Μικρών Κυκλάδων χαμόγελο

O Αλμπέρ Καμύ σημείωνε ανάμεσα στα ελληνικά νησιά: «Ο ήλιος βασιλεύει την ώρα που βρισκόμαστε σχεδόν στο κέντρο ενός κύκλου από νησιά που αρχίζουν να αλλάζουν χρώματα. Τότε μια παράξενη και απέραντη γαλήνη πέφτει στα νησιά. Επιτέλους ευτυχία, ευτυχία πολύ κοντά στα δάκρυα». Αυτή η ατμόσφαιρα λες και έχει ρίξει άγκυρα στον όρμο του Αγίου Γεωργίου της Ηρακλειάς, της πρώτης των Μικρών Κυκλάδων που συναντά ο «Σκοπελίτης» ερχόμενος από τη Χώρα της Νάξου.  Από τον απέναντι ψηλό βράχο ένας τολμηρός προκαλεί τη δική του ελαφριά ταραχή στον όρμο του Αγίου Γεωργίου, επιχειρώντας μια θεαματική βουτιά στα ήρεμα νερά. Ομως αυτό ακριβώς είναι η Ηρακλειά: τολμηρή βουτιά στα μυστήρια της θάλασσας και μικρές ταραχές στο άγγιγμα της στεριάς και των ζωντανών οργανισμών της.

Info

Μένουμε στον Αγιο Γεώργιο, στο ξενοδοχείο Σπείρες (τηλ. 22850 77015, www. speireshotel.gr), σε αμφιθεατρική θέση πάνω από το λιμάνι, με ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες, στο ειδυλλιακό ξενοδοχείο Βίλα Ζωγράφος (τηλ. 22850 71946, 6977 632 066) στον δρόμο για το Λιβάδι. Τρώμε στον Αγιο Γεώργιο, στην ταβέρνα της Ακαθής με ειδικότητα στα ψάρια και στα θαλασσινά, για σπέσιαλ κακαβιά και αστακομακαρονάδα, χταπόδι στα κάρβουνα, μπακαλιάρο πλακί στον φούρνο, ντόπια φάβα, σαρδέλες ξιδάτες, κατσικάκι και ψωμί από τον ξυλόφουρνο, στην Παναγιά, στην κυρά Αννα – που έχει και τον φούρνο – για δικό τους κατσικάκι γεμιστό και αρνάκι, χοιρινό γάστρας, πίτες, φαβατοκεφτέδες, μελιτζάνες και πιπεριές στον φούρνο με τυρί.

Σαντορίνη - Η ζωή επάνω στο παντοδύναμο τοπίο

Η ζωή επάνω στη Σαντορίνη φαίνεται ότι δεν σταμάτησε ποτέ να κυλά. Το ηφαίστειο απλώς την ακινητοποίησε για λίγο και μετά την άφησε να ακολουθήσει ξανά την πορεία της. Οσο κι αν τα έργα του παντοδύναμου ηφαιστείου προκαλούν δέος, στη Σαντορίνη λειτουργεί ακόμη η άλλη, η ανθρώπινη πλευρά της, και η αγάπη για τη ζωή.

Αυτό συμβολίζουν οι λευκές προσόψεις των υπόσκαφων κατοικητηρίων στον γκρεμό της Καλντέρας, από τη θάλασσα στο Αμμούδι και τον Γιαλό ως επάνω στο «φρύδι» του γκρεμού, τα κτίσματα και τα δοξαστικά πολλαπλά καμπαναριά στα Φηρά, στο Φηροστεφάνι, στο Ημεροβίγλι, στην Οία.

Στον Κολούμπο η μεγάλη παραλία με τη μαύρη άμμο και τα μαύρα βότσαλα τρέχει κατευθείαν επάνω σε έναν απότομο, επίσης μαύρο, βράχο στην άκρη της. Βρίσκεται κάμποσα σκαλάκια μέσα από τον «πίσω» δρόμο του νησιού, αυτόν που κινείται παραλιακά στην ανατολική ακτογραμμή από τον Βουρβούλο και πάει για τους Μπαξέδες και την άκρη του νησιού για να στρίψει απότομα προς την Οία. Πριν από μια διακλάδωση πάει για τον παραδοσιακό οικισμό Φοινικιά και καταλήγει στην Οία, και ακόμη πιο πριν ο δρόμος περνά ανάμεσα από ένα «λιβάδι» με κρινάκια της άμμου.

Info

Το ιδανικό κατάλυμα για την πίσω πλευρά της Σαντορίνης υπάρχει στην περιοχή του Βουρβούλου (4 χλμ. από τα Φηρά), ένα μικρό παραδοσιακό σαντορινιό χωριό που το συνθέτουν οι κατοικίες Αγιος Αρτέμιος (τηλ. 6944 969 869, www.aghiosartemios.gr, του δίκτυου Guest inn). Ιδανικές γεύσεις θα βρείτε στην Εξω Γωνιά, στο Μεταξύ μας (φάβα με καππαρόφυλλα, φιλέτο με σάλτσα Vinsanto, αρνάκι με σάλτσα γιαουρτιού), στον Περίβολο, στα Δίχτυα (ψαρόπιτα και ψαροκεφτέδες, μπεκρή μεζέ με θαλασσινά, άσπρη μελιτζάνα καπνιστή), στο Αμμούδι, στον Δημήτρη (αστακομακαρονάδα, σαντορινιά σαλάτα – χλωροτύρι, ντοματάκια, αγγούρι «κατσούνι», καππαρόφυλλα –, ντοματοκεφτέδες).

Υδρα - Με θαλάσσιο ταξί γύρω από τον γοητευτικό βράχο

Η Υδρα, που κορυφώνεται στο βουνό Ερως, είναι η αιώνια αγαπημένη των ζωγράφων και ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της είναι το πηγαινέλα των σκαφών μπροστά ή μέσα σε αυτό το τόσο γοητευτικό σκηνικό. Είναι, βλέπεις, που το νησί απεχθάνεται τα αυτοκίνητα και η επικοινωνία γινόταν πάντα με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, κυρίως διά θαλάσσης. Οι καροτσέρηδες σπρώχνουν ακόμη τα πρωτόγονα οχήματά τους, οι αγωγιάτες κανακίζουν τα μουλάρια και τα γαϊδούρια τους. Τα θαλασσινά ταξί δεν ανοίγουν πια πανί, αλλά πηγαινοέρχονται έχοντας κάτι από τη νευρικότητα των αθηναϊκών – τροχοφόρων – ταξί. Καθώς παρακολουθείς το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από το Καμίνι, με το νησάκι του Αγίου Νικολάου σε πρώτο πλάνο και τους λόφους της Πελοποννήσου στο φόντο, δέχεσαι αυτά τα «επιθετικά» ταχύπλοα να χαράζουν τον χρυσαφένιο καθρέφτη της θάλασσας. Και όχι μόνο τα δέχεσαι, αλλά παραδέχεσαι ότι είναι συστατικό της εξαίσιας εικόνας.

Info

Για τη διαμονή υπάρχουν στην Υδρα ο ξενώνας Μπρατσέρα (τηλ. 22980 53971, www.bratserahotel.com) και Υδρούσα (τηλ. 22980 52400, www.hydroussahotel.gr), τα boutique ξενοδοχεία Angelica (τηλ. 22980 53202, www.angelica.gr) και Ορλώφ (τηλ. 22980 52564, www. orloff.gr), τo διακριτικής πολυτέλειας ξενοδοχείο Λητώ (τηλ. 22980 53385, www. letohydra.gr). Για φαγητό στην Υδρα, στα εστιατόρια Ομιλος, Sunset και Ζέφυρος, στις ταβέρνες Γεφύρια, Γειτονικό, Ψαροπούλα, Παναγιώτης και Λεωνίδας, στο Παραδοσιακό μεζεδοπωλείο, στο Καμίνι στην Κονδυλένια, στη Χριστίνα της Υδρας και στο εστιατόριο Castelo.

Λέρος -  Σιλουέτες στο λιμάνι

Τι είναι η Λέρος; Το απόβραδο στην αισθαντική ακρογιαλιά στο Παντέλι. Το ελαφρύ αναρίγισμα της θάλασσας στο άγγιγμα του σιρόκου. Ο Ηλίας που μαζεύει τα στερεωμένα στο ψιλό βότσαλο τραπεζάκια του Σιρόκου. Ο Αποστόλης, δίπλα, που μιλά σε μια παρέα για τον καλύτερο παστό κολιό στο νησί, που φτιάχνει ο ίδιος. Η Βαγγελιώ, στην κουζίνα της Ψαροπούλας, που μαγειρεύει σαν να βρίσκεται σε πόλεμο σπέσιαλ αστακό με κριθαράκι. Ο Αντώνης, παραδίπλα, ο οποίος απολαμβάνει το τελευταίο για σήμερα τραγούδι των καρδερίνων του που είναι κρεμασμένες στην πέργκολα του Ζορμπά. Η Αννα που στο παραδοσιακό σπίτι της στεγάζει τη Γλυκιά Λέρο και προσφέρει σπιτική σουμάδα και λικέρ αρμπαρόριζα. Το κόκκινο τρεχαντήρι του Σάββα με την πράσινη κουπαστή – μια ιδιαίτερη σιλουέτα στο μικρό λιμάνι – και το καινούργιο, ωραίο, σκαρί του Γιάννη – που αράζει και στο νησάκι της Αγίας Κυριακής, μια επικράτεια των γλάρων και της κάππαρης – που γυρίζουν πάντα στην αγκαλιά του λόφου με το μεγαλόπρεπο μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του και το «κομπολόγι» των μύλων.

Info

Μένουμε στο Κριθώνι, στο ξενοδοχείο Krithoni’s Paradise Hotel (τηλ. 22470 25120, www.crithonisparadisehotel.gr), στο Παντέλι, στη μικρή γειτονιά του Panteli Beach (τηλ. 6972 600 035, www.panteli-beach.gr), στα Αλιντα στα διαμερίσματα Νεφέλη (τηλ. 22470 24611, www.nefelihotels.com) και στο ατμοσφαιρικό Αρχοντικό Αγγέλου (τηλ. 6944 908 182, www.hotel-angelou-leros.com). Τρώμε στην Αγία Μαρίνα, στον Μύλο, στο Παντέλι στον Καράφλα και στον Δρυμώνα, στο στέκι του Σώτου, για υπέροχες πίνες, φούσκες, πετρόμυδα, στρείδια, μυδοπίλαφο.

Κέρκυρα -  Η κοσμοπολίτικη ζωή

Η Κέρκυρα είναι κοσμοπολίτισσα, αρχοντικά κοσμοπολίτισσα. Τα φρούρια, το Παλιό και το Νέο, η αχανής πλατεία της, η Σπιανάδα, το ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου, η βόλτα του Λιστόν, τα καντούνια του Καμπιέλο, το γήπεδο του κρίκετ στην κάτω πλατεία, το πάλκο της μουσικής στην πάνω πλατεία, το ζαχαροπλαστείο Παπαφλωράτου, το μπουρδέτο, η τσιτσιμπύρα είναι μερικές από τις νότες ενός σύνθετου πολιτισμού που έρχεται από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για να μετουσιωθεί εδώ, σε κοσμοπολιτισμό. Και βέβαια, όπως περνούν οι καινούργιες ιδέες και οι καιροί πάνω από τις παλαιικές προσόψεις των κτιρίων, έτσι περνούν και οι εποχές. Αν κάτι μένει από την προστατευμένη από την UNESCO Κέρκυρα είναι η ατόφια ομορφιά της.

Ιnfo

Για εκείνους που θέλουν να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από την πόλη της Κέρκυρας, αλλά και από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, τα Louis Corcyra Beach, στα Γουβιά (τηλ. 26610 90196, www.louishotels.com) και Louis Kerkyra Golf, στις Αλυκές Ποταμού (τηλ. 26610 24030, www.louishotels.com) προσφέρουν value for money επιλογές. To βράδυ αφήστε την όσφρησή σας να σας οδηγήσει βόρεια, ως την Κάτω Κορακιάνα και την αυλή του Εtrusco (τηλ. 26610 93342, www.etrusco.gr/estiatorio-kerkyra). Οι συστάσεις περιττές, οι βραβεύσεις αμέτρητες. Χαλάρωση προσφέρει και το Primasol Louis Ionian Sun, κοντά στις Μπενίτσες (τηλ. 26610 71211, www.louishotels.com).

Μήλος -  Ποπ αρτ σε καυτό σώμα

Η Μήλος είναι ένα ηφαίστειο, όχι μόνο γιατί κράτησε στα σπλάχνα της την ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο, την Αφροδίτη, προτού αυτή εγκατασταθεί στη δική της αίθουσα στο Λούβρο. Η άμμος στις παραλίες στο Παλαιοχώρι είναι καυτή και φτάνει μέχρι τις κόκκινες πινελιές στο στεφάνι της ξηράς γύρω της. Αυτά τα χρώματα του σώματος της Μήλου στολίζουν και άλλες, από τις ωραιότερες παραλίες της, τη Φυριπλάκα και το εντυπωσιακό Τσιγκράδο, όπως και το θεαματικό παιχνίδι της στεριάς με τη θάλασσα στον πολυσχιδή Παπάφραγκα, στους περίτεχνους σχηματισμούς του Σαρακίνικου, στα αγάλματα των βράχων στο Κλέφτικο, στο Κλήμα που μοιάζει με μια ευφάνταστη δημιουργία ενός ζωγράφου της ποπ αρτ.

Info

Για τη διαμονή λειτουργούν στον Αδάμαντα το ξενοδοχείο και οι σουίτες Santa Maria Village (τηλ. 22870 21949, www.santamaria-milos.gr), τα Alda Studios (τηλ. 6977 654 949), το οικογενειακό ξενοδοχείο Λιόγερμα (τηλ. 22870 22300, www.liogerma.gr), στα Πολλώνια, τα δωμάτια και οι σουίτες του Melian Hotel & Spa (τηλ. 6944 804 987, www.melian.gr) και το μινιμαλιστικά κομψό Salt (τηλ. 22870 41110, www.salt-milos.com), στο Σαρακίνικο, το Limeri Apartments (τηλ. 6944 654 603, www.miloslimeri.gr). Για φαγητό υπάρχουν η Εργίνα, στην Τρυπητή, το στέκι της μηλαίικης κουζίνας.

Σιθωνία -  Σαν εδώ δεν είναι πουθενά

Ετσι λένε στον Βορρά και κατηφορίζουν με ενθουσιασμό για να λουστούν στο τοπίο, στα νερά και στη ζωή της Σιθωνίας, στις Καβουρότρυπες, στην Τριστινίκα, στο Καλαμίτσι, στον Αϊ-Γιάννη, στο Πλατανίτσι. Στο Καλαμίτσι οι αδρές γραμμές των άσπρων βράχων επανέρχονται στην άκρη των σμαραγδένιων νερών και της λευκής άμμου, καθώς το τοπίο των τριών κόλπων φέρνει στον νου νησιά του Αιγαίου που ξεχύνονται από εδώ και κάτω μέχρι την Κρήτη. Αν λίγο πιο κάτω η χερσόνησος τελειώνει, οι χρυσές χάντρες του κομπολογιού των παραλιών της Σιθωνίας αρχίζει από τον Αϊ-Γιάννη και είναι αυτή μια καλή εισαγωγή στον κόσμο του καλοκαιριού της Χαλκιδικής και ένα καλωσόρισμα με ποτά από τα δύο beach bars. Ετσι φτάνεις στο Πλατανίτσι για αισθαντικές βουτιές. Και βέβαια δεν σταματάς εδώ. Συνεχίζουν να πέφτουν η Ακτή της Καλογριάς, η Λαγόμανδρα, το εξωτικό Καρύδι, ο φημισμένος Αρμενιστής, η μικρή Ακτή Κοβιού, το φιόρδ της Αμπέλου, η Ελιά.

Info

Για τη διαμονή υπάρχει στη Νικήτη, στην ακτή της Ελιάς, το ξενοδοχείο Anthemus Sea Beach Hotel & Suites (τηλ. 23750 72201, www.anthemussea.gr). Φαγητό σερβίρουν στη Νικήτη ο Αρσανάς (αρνάκι με μέλι και κρεμμύδια, βλάχος με μπάμιες, πικάντικα κεφτεδάκια με γλυκάνισο) και η Μπουκαδούρα πάνω στο κύμα της Ελιάς (μουσακάς, κόκορας κρασάτος, καππαροσαλάτα, καβουροκεφτέδες).

Ιθάκη -  Ενας τόπος, σαν ακουαρέλα

Πάντα η Ιθάκη αναδύεται στα μάτια μου σαν μια ακουαρέλα του Στάθη Λιβάνη, που καθώς στεγνώνει φωτοβολούν τα χρώματα και αποκρυσταλλώνεται η διάφανη ατμόσφαιρά της. Αλλά ποτέ δεν στεγνώνει ολοκληρωτικά. Γιατί η Ιθάκη είναι τόπος – ωραίος τόπος –, αλλά και η αντανάκλαση μιας ιδέας, του ταξιδιού και της επιστροφής. Οι Θιακοί έμαθαν το ταξίδι από τον «θείο» Ομηρο, λάτρεψαν σαν θεό τον τετραπέρατο βασιλιά τους, αλλά πάντα είχαν λιμάνια επιστροφής. Τα αρχαία λιμάνια του Ρείθρου (τοποθετείται στις σημερινές Φρίκες) και του Φόρκυνος στο σημερινό Βαθύ. Και τώρα το Βαθύ και οι άλλες αγκαλιές του νησιού είναι καταφύγιο των σκαφών που αρμενίζουν στο Ιόνιο. Σε κάθε ξανθό όρμο που ξεχωρίζει στην καταπράσινη ακτή, όλο και κάποιο σκάφος θα ισορροπεί πάνω στα σμαραγδένια νερά. Στο Βαθύ, η πολυσχιδής προκυμαία – το σκηνικό της ζωής στο Θιάκι – είναι μετά το όνομά του το πιο έντονο στοιχείο της γοητείας του νησιού. Αυτή η μαγεία του λιμανιού υπάρχει και στο Κιόνι – μία από τις πιο όμορφες θαλασσινές αγκαλιές – αλλά και στις Φρίκες.

Info

Διαμονή στο Βαθύ, στο φημισμένο Περατζάδα 1811 (τηλ. 26740 33496, www.perantzadahotel.com), στο ωραίο Φαμίλια (τηλ. 26740 33366, www.hotel-familia.com), στο κεντρικό Μέντωρ (τηλ. 26740 32433, www.hotelmentor.gr), στο Ομηρικόν (τηλ. 6944 692 995, www.omirikonhotel.com). Φαγητό στο Βαθύ, στον Τσιριμπή για ψαρικά και στο Παλιοκάραβο για θιακιά, σπιτική κουζίνα, στο Κιόνι στο Καλυψώ για μπακαλιαρόπιτα, στο Περαχώρι στην Κατίνα για τσερέπα.

Νάξος -  Μικρές εκρήξεις καλοκαιριού

Το καλοκαίρι βασιλεύει στη νοτιοανατολική μεριά της Νάξου, στα περίπου 35 χλμ. αμμουδιάς, στον Αγιο Προκόπιο, στην Αγία Αννα, στον Μάραγκα, στην Πλάκα, στον Ορκό, στη Μικρή Βίγλα, στο Καστράκι, στο Αλυκό. Ο χορός των ιστιοσανίδων αρχίζει από την παραλία του Αγίου Γεωργίου και τη Λαγκούνα. Οι ιστιοπλόοι ανεμοπορούν πάνω στον αφρό, με φόντο το σήμα κατατεθέν της Νάξου, την Πορτάρα, και το σφιχτοδεμένο κάστρο με την προκυμαία και τα σπίτια της νέας Χώρας γύρω του. Τα τυρκουάζ νερά του Αγίου Προκοπίου απέχουν 4 χλμ. από τη Χώρα. Εδώ αρχίζει η απίθανη πασαρέλα του καλοκαιριού με τα beach bars, τα καφέ και τα εστιατόρια. Αμέσως μετά είναι η Αγία Αννα (1 χλμ.) και το λιμανάκι της. Στη Μικρή Βίγλα συμβαίνουν διαδοχικές εκρήξεις καλοκαιριού.

Info

Διαμονή στη Στελίδα, στις ωραίες βίλες του Naxian Collection (τηλ. 22850 24300, 6945 974 525, www.naxiancollection.com/gr), στη Γαλήνη, στα διαμερίσματα του Naxos Filoxenia (τηλ. 22850 62100, www.naxos-filoxenia.com), στη Χώρα, στην Παλιά Αγορά, στο Venetiko (τηλ. 6977 998 034), στην Αγία Αννα, στη Βίλλα Δανάη (τηλ. 22850 42541, 6945 815 157, www.villadanai.com). Φαγητό στη Γρόττα, στο εστιατόριο Elli’s, στο ψητοπωλείο Κόζι, στην Παλιά Αγορά, στον γνωστό Λούκουλο, στη Γαλήνη, στην Πλατιά για ντοματόπιτα με χειροποίητο φύλλο, χοιρινό με δαμάσκηνα, σουτζουκάκια, μοσχάρι λεμονάτο.

Νότια Ρόδος -  Με τα μάτια των kitesurfers

Κάπου 55 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, συμβαίνει η αποκάλυψη. Σε μια στροφή του δρόμου, η Λίνδος προβάλλει τη συγκλονιστική εικόνα της. Η διάθεση για εξερεύνηση φουντώνει όταν ο ψαγμένος περιηγητής ταξιδεύει κατά τον νοτιά, στην άλλη Ρόδο που βλέπει στην ανατολή, από εδώ μέχρι το Πρασονήσι. Εκεί μένεις άφωνος. Δεκάδες πολύχρωμα αλεξίπτωτα (kitesurf) αρμενίζουν στον ουρανό και άλλα τόσα ιστία των «σέρφερ» πετούν στις κορφές των κυμάτων.

Info

Διαμονή στη Λίνδο, στον αρχοντικό ξενώνα Μελένος (τηλ. 22440 32222-3, www.melenoslindos.com). Στην παραλία Βλυχών, στις σουίτες του πολυτελούς Lindian Village (τηλ. 22440 47361-4, www.lindianvillage.gr) και στα ξενοδοχεία Lidos Blu Hotel (τηλ. 22440 32110, www.lidosblu.gr), Lidos Mare Hotel (τηλ. 22440 31131, www.lidosmare.gr). Στο Φαληράκι, στο Louis Colossos Beach (τηλ. 22410 85502, www.louishotels.com). Στο Κιοτάρι, στα μεγάλα συγκροτήματα Rodos Maris (τηλ. 22440 47000, www.mitsishotels.com) και Rodos Village (τηλ. 22440 47201-6), Rodos Princess (τηλ. 22440 47102, www.rodosprincess.com). Φαγητό στη Λίνδο, στον φημισμένο και βραβευμένο για την ελληνική κουζίνα του Μαυρίκο, στην Αμβροσία και στο Αρχοντικό, στο Πλημμύρι, στην ψαροταβέρνα του Αντώνη για χταπόδι.

Μύκονος -  Ο τόπος με τις πολλές αλήθειες

Οι «κακεντρεχείς» αποδίδουν τη φήμη της στον μεθυστικό ιονισμένο αέρα από τα βράχια που τρίβονται. Οι πιο ονειροπόλοι λένε ότι φταίει το ενεργειακό πεδίο της Δήλου και οι «φωνές» που περιτριγυρίζουν το νησί όταν δεν φυσάει – πολύ. Οι πιο προσγειωμένοι επιμένουν ότι έπαιξαν ρόλο οι υπερπολυτελείς θαλαμηγοί του Νιάρχου και του Ωνάση που (προ)τίμησαν τα νερά της. Η αλήθεια είναι, όμως, μία. Η Μύκονος δεν έχει καθιερωθεί τυχαία ως η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό των απανταχού jet-setters όταν ακούν τις λέξεις «Greek summer». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βουτιά στη χρυσαφένια Ελιά, μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, ή εναλλακτικά ηλιοθεραπεία στην αμμώδη Φραγκιά, σέρφινγκ στον Κόρφο, βόλτα στα Πρασονήσια, νησιώτικο χορό σε πανηγύρι στην Ανω Μερά, κοκτέιλ στη Μικρή Βενετία και «ξενύχτι» μέχρι το μεσημέρι.

Info

Τα καταλύματα και τα bar-club-restaurants φύονται εν αφθονία στο Νησί των Ανέμων. Eσείς απλώς επιλέγετε το σημείο στον χάρτη που πληροί τις προσδοκίες σας. Για καλοπέραση δίπλα στο κύμα, στον Ορνό θα βρείτε το Santa Marina Resort & Villas (τηλ. 22890 23220, www.santa-marina.gr). Αν πάλι ψηφίσετε Χώρα δαγκωτό, στη σκιά των ανεμόμυλων βρίσκεται το Mykonos Theoxenia Hotel (τηλ. 22890 22230, www.mykonostheoxenia.com, www.louishotels.com), ιδανικό ορμητήριο για κοσμοπολίτικα νυχτοπερπατήματα χωρίς το άγχος του IX. Και επειδή οι καταναλωτικές βόλτες μετά το ηλιοβασίλεμα επιβάλλονται, ένα από τα καταστήματα που ξεχωρίζουν στη Χώρα της Μυκόνου είναι το Room (Δρακοπούλου 23, τηλ. 22890 78098), ένα μοντέρνο shop με art T-shirts και αντικείμενα τέχνης από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, πρώην μοντέλο, συνεργάτη του Billy Bo και πολλών σχεδιαστών μόδας τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, που τώρα είναι εικαστικός καλλιτέχνης και μόνιμος κάτοικος Μυκόνου.



2 Μηνύματα στην ανάρτηση "Στιγμές από το ελληνικό καλοκαίρι,πως να αποδράσεις..!"

Gina-Teta είπε...

ΜΠΡΑΒΟ! ΜΠΡΑΒΟ! ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!

maria είπε...

Πόσες πληροφορίες μαζεμένες. Μπράβο Τάνια μου. Θα την εκτυπώσω την ανάρτηση για να την έχω. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί σε μένα ή σε κάποιον άλλον.
φιλιά

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)