3 Η επίμονη αμαζόνα




Η επίμονη αμαζόνα
Η Ελένη Μυράτ, η κορυφαία αθλήτρια της ελληνικής ιππασίας, ξέρει τι θα πει «πρόβλημα». Η εγγονή του Δημήτρη Μυράτ,(για όσους δεν ξέρουν ηταν ηθοποιός του παλιού ελλ.κιν.) έχοντας από μικρή σοβαρό πρόβλημα όρασης, έχει μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα


 Το κλίμα στον ελληνικό Ιππικό Ομιλο, τον αρχαιότερο όμιλο αθλητικής ιππασίας
στην Ελλάδα, είναι ευχάριστο. Ο  Solon Hit μόλις τελείωσε την προπόνηση και δέχεται χάδια με αυτόν τον υπερήφανο τρόπο όλων των αλόγων.
 Η Ελένη Μυράτ στέκεται δίπλα του και εξηγεί πόσο καλά ανταποκρίνεται ο Σόλωνας στις δύσκολες, απαιτητικές καταστάσεις. 
Η ίδια ξέρει καλά τι σημαίνει «απαιτητική κατάσταση».
Είναι μια από τις κορυφαίες αθλήτριες στην ελληνική ιππασία, έχει υπάρξει πολυνίκης και πρωταθλήτρια Ελλάδας, βαλκανιονίκης και προπονήτρια για αθλητές της Ιππικής Δεξιοτεχνίας (σε όλα τα επίπεδα), συνολικά έχει κερδίσει πάνω από 300 μετάλλια. Και όλα αυτά τα έχει καταφέρει χωρίς να σκεφτεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με το κληρονομικό πρόβλημά της, που της επιτρέπει να έχει το 60% της όρασής της. Οταν ένας γιατρός πριν από χρόνια τής είπε πως «το πρόβλημα δεν μπορεί να διορθωθεί», δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως απέναντί του έχει μια από τις σημαντικότερες ελληνίδες αθλήτριες. Γιατί το πρόβλημα – κάθε πρόβλημα – υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη.


 Η Ελένη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Μέχρι το 1990 ζούσε στη Σαουδική Αραβία. Η αγάπη για την ιππασία ήρθε από τότε που ήταν τεσσάρων χρονών, στο εξοχικό της στη Σίφνο, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στη ράχη ενός γαϊδουριού. Το πρόβλημα της όρασης είναι αυτό «που με έχει κάνει πιο δυνατή. Προσπάθησα συνειδητά να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μικρότερη ένιωθα πικραμένη. Από την άλλη όμως, αν έκανα μια πιο χαλαρή ζωή, αν δεν είχα το πρόβλημα, δεν θα είχα προσπαθήσει τόσο πολύ να κάνω κάτι, να διακριθώ».


Μυστικά επιτυχίας


 Η Μυράτ δεν είναι μόνο πρωταθλήτρια ιππασίας, αλλά και προπονήτρια. Οι διαφορές στις δύο αυτές ιδιότητες είναι πολλές. Η ίδια αναλύει: «Είναι πολύ δύσκολο να προπονήσει κανείς και δεν σημαίνει πως αν είσαι καλός αθλητής, έχεις αυτομάτως τα απαραίτητα προσόντα για να γίνεις καλός προπονητής. Ενας προπονητής πρέπει να είναι καλός και στο ψυχολογικό κομμάτι, να είναι υποστηρικτικός απέναντι στους μαθητές του, πρέπει να έχει μεταδοτικότητα. Για μένα είναι πιο εύκολο να είσαι αθλητής παρά προπονητής, γιατί είναι λιγότερες οι ευθύνες και ο αθλητής εξαρτάται αποκλειστικά από τον εαυτό του». Η προπονητική ήρθε ξαφνικά, τυχαία στη ζωή της, όταν ήταν φοιτήτρια Οικονομικών και έτυχε να βοηθήσει σε κάτι αγώνες τον τότε προπονητή της. Στη συνέχεια πήρε δύο διπλώματα προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αποφάσισε πως εκτός από το να είναι αθλήτρια, ήθελε να διοχετεύσει την ενέργεια και το πάθος της και στην προπονητική.


Μετατρέποντας  το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα


 Η επίμονη αμαζόνα αποτελεί ζωντανό και δυναμικό παράδειγμα προς μίμηση, από εκείνα που με την ισχυρή προσωπικότητα, την αποφασιστική στάση ζωής και τη συνεπή πορεία τους αποτελούν φάρο ελπίδας και πηγή έμπνευσης για όλους όσοι μπαίνουν τελευταία στον πειρασμό να το βάλουν κάτω. Για εκείνη κάτι τέτοιο δεν αποτέλεσε ποτέ πιθανή επιλογή:  «Για να πετυχαίνεις πάντα τους στόχους σου, είτε πρωταθλητισμό είτε για να αντεπεξέλθεις στις δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που περνάει σήμερα η χώρα μας, πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου, για να μετατρέψεις τα μειονεκτήματα σε κινητήριο δύναμη».


Η Ελένη Μυράτ περνά πολλές ώρες με το νέο της άλογο. «Τον ονόμασα Σόλωνα, μήπως και πάρει κάτι από τη σοφία του Σόλωνα, του αρχαίου νομοθέτη και ενός εκ των επτά σοφών της Αρχαίας Ελλάδας». Ο COSMΟTE Solon Hit μόλις άρχισε να αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία και στόχος της προπονήτριάς του είναι να ανέβει σύντομα επίπεδο, να γίνει πιο ανταγωνιστικός και τον Δεκέμβριο να διεκδικήσει τον τίτλο του πανελληνιονίκη. «Το άλογο είναι κάτι παραπάνω από ένα κατοικίδιο» εξηγεί η Μυράτ. «Θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πρέπει να υπάρχει δέσιμο μεταξύ ιππέα και αλόγου, συνεργασία και αρμονία. Εξάλλου μαζί, σαν ζευγάρι, βαθμολογούμαστε στους αγώνες. Το άλογο, εκ φύσεως, καταλαβαίνει την ψυχολογία του αναβάτη του. Νιώθει το άγχος, την κούραση και το σφίξιμο στο σώμα του ιππέα. Και ποια είναι η αντίδραση του αλόγου; «Η αντίδραση έχει να κάνει με την προσωπικότητα του κάθε αλόγου. Αν κάποιο είναι ευαίσθητο, μπορεί να αγχωθεί και αυτό. Αν όχι, αν έχει δηλαδή πιο ισχυρή προσωπικότητα, βοηθά με τον τρόπο του τον ιππέα στον αγώνα. Το κάθε ζώο έχει τον χαρακτήρα του». Και ο συγκεκριμένος φαίνεται να έχει πάρει κάτι από την προπονήτριά του: Αρνείται να χάσει.

3 Μηνύματα στην ανάρτηση "Η επίμονη αμαζόνα"

maria είπε...

Δεν ήξερα ότι ο Δημήτρης Μυράτ είχε παιδιά και εγγόνια. Το συγκεκριμένο κορίτσι είναι ένας κρίκος στην πολύ μεγάλη αλυσίδα παιδιών που με υπομονή, κουράγιο, σκληρή δουλειά, ξεπερνούν τα όποια σωματικά τους προβλήματα και διακρίνονται σε όλους τους τομείς της ζωής.
Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

~reflection~ είπε...

Αξιοθαύμαστη η Δύναμη του Ανθρώπου όταν Εστιάζει στον Στόχο του!....

Ετσι πραγματώνεται το Θαύμα!.....

tania είπε...

@maria
Παράδειγμα προς μίμηση σε όλους εμάς που λιποψυχούμε κάποιες φορές!!
Φιλιά Μαρία μου!!

@~reflection~
Νάσε καλά Κάκια μου ευχαριστώ που άδησες το στίγμα σου!
Φιλί...

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)