0 H Eλλάδα δεν χρειάζεται δανεικά ...αλλά μυαλά!!


Η Τατιάνα Τραντίδου δημιούργησε το e-Bracelet, ένα βραχιόλι εντοπισμού παιδιών και ηλικιωμένων μέσω δορυφόρου, το οποίο παράλληλα περιέχει τον ιατρικό τους φάκελο.
Η Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου σχεδίασε μια συσκευή που «μιμείται» το ανθρώπινο μάτι και μπορεί να διαγνώσει το γλαύκωμα.
Αμφότερες αποφοίτησαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διακρίθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Κ. Μακεδονίας και οι επιστημονικές εργασίες τους είναι ωφέλιμες, έχουν πρακτική και επιχειρηματική εφαρμογή και προοπτική.
Πόσο αναντίστοιχοι της νεολαίας είναι οι πολιτικοί μας...
E-bracelet με ενσωματωμένο GPS και ιατρικό φάκελο
Η Τατιάνα Τραντίδου διακρίθηκε με το 1ο βραβείο Νέου Μηχανικού, που θέσπισε η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Μακεδονίας (στην κατηγορία ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων-χημικών μηχανικών), ενώ το σύστημα «e-Bracelet» αποτέλεσε διπλωματική της εργασία στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Μηχανικών Η/Υ του ΑΠΘ σε ηλικία 23 ετών.

Η εφεύρεση ουσιαστικά αποτελεί ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι που:

- ενσωματώνει πληροφορίες του ιατρικού φακέλου του ανθρώπου που τη φοράει, όπως ποια φάρμακα παίρνει, αν αντιμετωπίζει χρόνιες παθήσεις ή αν έχει αλλεργίες.
- επιτρέπει στο χρήστη (και φορέα) να εντοπιστεί μέσω του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος GPS και να λάβει άμεσα τη σωστή θεραπεία από επαγγελματίες υγείας.
- είναι εύκολο στη χρήση, ενώ διαθέτει κουμπί SOS.
- είναι ιδανικό για ανθρώπους με προβλήματα απώλειας μνήμης.

Info: Η συσκευή λειτουργεί -9 ημέρες σε αναμονή -2 ημέρες σε λειτουργία επείγουσας κλήσης -12 ώρες σε λειτουργία συνεχούς παρακολούθησης.

+ μέσος χρόνος απόκρισης: 41.2 δευτερόλεπτα
[Χρόνος απόκρισης του συστήματος στην υπηρεσία επείγουσας κλήσης ορίστηκε αυτός που μεσολαβεί από το πάτημα του κουμπιού SOS μέχρι τη λήψη του γραπτού μηνύματος με την ακριβή διεύθυνση του χρήστη στο κινητό του συγγενούς.]

Η διπλωματική εργασία έγινε σε συνεργασία με εταιρεία τηλεματικής τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε όλο το κόστος αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού. Η συσκευή κατοχυρώθηκε πρόσφατα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Η εταιρεία που χρηματοδότησε το project, η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό, ενδιαφέρεται τώρα για την εμπορική αξιοποίησή του. Ωστόσο, εξηγεί η επιστήμονας, η πλατφόρμα αυτή χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ώστε να φτάσει στη μορφή του τελικού προϊόντος που θα βγει στην αγορά.

«Δεν επρόκειτο απλώς για το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας συσκευής, αλλά ενός ολόκληρου συστήματος, που περιλάμβανε το σχεδιασμό και την υλοποίηση hardware και λογισμικού (software)» σημειώνει η 26χρονη επιστήμονας.

Το μήνυμα της κ. Τραντίδου:
«Πιστεύω ότι αν έπρεπε να επενδύσουμε σε κάτι στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν οι επιστήμονες. Σε αυτόν τον τομέα ναι, μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να παράγουμε τεχνογνωσία και να διατηρούμε υψηλό επίπεδο διαβίωσης».

Η ίδια κάνει το διδακτορικό της στο Imperial College London, αν και αρχικά είχε πρόθεση να συνεχίσει σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά την αποθάρρυναν η έλλειψη χρηματοδότησης και οι επανειλημμένες καταλήψεις.

«Η φυγή με στενοχωρεί, όμως προτιμώ να τη βλέπω σαν ευκαιρία για την απόκτηση τεχνογνωσίας που δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα, με απώτερο σκοπό να εισαχθεί κάποτε στη χώρα μας. Ίσως είμαι ονειροπόλα, αλλά ονειρεύομαι το επαγγελματικό μου μέλλον στην Ελλάδα, συνδυάζοντας την αγάπη μου για την έρευνα και την επιστήμη με την επιθυμία μου να επιστρέψω», επισημαίνει η κ. Τραντίδου.

Συσκευή «αντιγράφει» το μάτι και διαγνώσκει το γλαύκωμα
Η μηχανολόγος Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου έλαβε το 2ο βραβείο Νέου Μηχανικού του ΤΕΕ/ΤΚΜ στον ίδιο διαγωνισμό, ενώ η εφεύρεση προέκυψε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας της Αλεξάνδρας. Ο σχεδιασμός/μελέτη και η κατασκευή της έγιναν υπό την επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του ΑΠΘ Αν. Κάλφα και του μηχανολόγου Ι. Κουνουπιώτη.

Η συσκευή που δημιούργησε η νεαρή μηχανολόγος έχει τις διαστάσεις του ματιού και αποτελείται από 7 μέρη, που προσομοιώνουν τη λειτουργία ισάριθμων ανατομικών δομών του, καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο την ενδοφθάλμια πίεση.

Η καινοτομία αναφορικά με τη συγκεκριμένη συσκευή είναι ότι μπορεί να να καταγράφει την ενδοφθάλμια πίεση ακόμη και στη διάρκεια αρκετών ημερών και όχι μόνο τη στιγμή που γίνεται η μέτρηση, όπως οι υπάρχουσες. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και γλαυκωματικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν φυσιολογικές τιμές κάποια ώρα της ημέρας, επομένως οι μετρήσεις δεν ήταν απαραιτήτως απόλυτα ακριβείς.

Προκειμένου η συσκευή να προσομοιάζει το ανθρώπινο μάτι, περιλαμβάνει διάταξη που παίζει τον ρόλο του βλέφαρου, «κερατοειδή χιτώνα» φτιαγμένο από το υλικό που κατασκευάζονται οι φακοί επαφής, δακτύλιο εκροής του υδατοειδούς υγρού, «ίριδα» και έναν κρυσταλλοειδή φακό από πολυμεθακρυλικό μεθυλεστέρα.

H εταιρεία Eyeart προμήθευσε αφιλοκερδώς τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή του κρυσταλλοειδούς φακού και του κερατοειδή στο Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, ενώ έγινε χρήση του αλγορίθμου SSCUBONI, που αναπτύχθηκε σε άλλο εργαστήριο του ιδίου Τμήματος.

Εμπορική αξιοποίηση:
«Η συσκευή γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον συναδέλφων από τη σχετική βιομηχανία, καθώς και της μαχόμενης ιατρικής και ερευνητικών ομάδων. Επομένως αναδεικνύονται τεράστιες προοπτικές εξέλιξης και αξιοποίησης», αναφέρει η επιστήμονας.

Αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τον κ. Κάλφα, τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Π. Μπαμίδη και άλλους συνεργάτες γίνεται προσπάθεια για την τελειοποίηση της συσκευής.

Το μήνυμα της κ. Μιχαηλίδου:
«Εκείνο που πότε δεν πρόσφερε η Ελλάδα στους νέους επιστήμονες είναι οι ευκαιρίες. Και αυτός είναι ο λόγος που ανέκαθεν, αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια, οι νέοι έφευγαν στο εξωτερικό. Η χώρα μπορεί να ανακάμψει από τις δυνάμεις που κρύβονται στην ανάπτυξη νέων ιδεών».
http://emprosdrama.blogspot.com/2012/02/2_2011.html

No Response to "H Eλλάδα δεν χρειάζεται δανεικά ...αλλά μυαλά!!"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)