0 ....Συνέλληνες «Μπορούμε»

Συσσίτιο από το Ιντερνετ
Η οργάνωση «Μπορούμε» φροντίζει για την διάθεση περισσευούμενων τροφίμων σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο

“1 στους 11 κατοίκους της Αττικής πηγαίνει σε συσσίτια. ”
Το «Μπορούμε» είναι μια νέα εθελοντική οργάνωση που προσπαθεί εδώ και καιρό να δώσει λύση σε άτομα που έχουν ανάγκη από τρόφιμα. Μαζί με εταιρίες εστίασης και τη βοήθεια όλων μας, καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα.
Βλέποντας το παράδοξο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πεινάνε ή
υποσιτίζονται ενώ ταυτόχρονα, τόνοι κατάλληλου φαγητού πετιέται καθημερινά σε εκατοντάδες εστιατόρια, ταβέρνες, και σημεία εστίασης, αποφασίσαμε να δράσουμε.

Οι εταιρείες εστίασης είναι αρωγοί και σύμμαχοί μας. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσοι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον εαυτό τους και στην οικογένειά τους ούτε “ένα πιάτο φαγητό” στην Ελλάδα του 2012, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να βάλουν ένα οριστικό τέλος στο πέταμα του κατάλληλου φαγητού που τους περισσεύει.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από το διαδίκτυο και σκοπός της Ξένιας ήταν να δημιουργηθεί μια νέα κίνηση με μεγάλη απήχηση και μηδαμινό κόστος που να αφορά το θέμα των τροφίμων.


Τον Μάιο του 2011 το site του « Μπορούμε» ήταν ήδη έτοιμο στο Facebook και η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε συγκινητική και μεγάλη.« Έφτιαξα ένα site, καταχώρησα το όνομα και έπειτα απευθύνθηκα σε 2, 3 καταστήματα που ήθελαν να προσφέρουν και κάπως έτσι ξεκίνησε και η προσφορά από άλλα καταστήματα».
Στη σελίδα  στο Twitter και στο Facebook  άνθρωποι αφήνουν καθημερινά μηνύματα είτε για να ζητήσουν είτε για να προσφέρουν τρόφιμα. Η μεγαλύτερη προσφορά έρχεται κυρίως από τους φούρνους , τις εταιρίες εστίασης και τα μανάβικα που δίνουν συνήθως τα περισσότερα τρόφιμα.


Ένα τυχαίο γεγονός από την ζωή της Ξένιας υπήρξε η αφορμή για να ξεκινήσει η όλη προσπάθεια. «Ένα βράδυ που είχα πάει σε μια ταβέρνα ζήτησα το ψωμί που περίσσεψε και ο σερβιτόρος προς έκπληξη μου, μου έφερε μια γεμάτη σακούλα από περισσευούμενο ψωμί το οποίο φυσικά θα πετιόταν. Καμιά φορά παρασυρόμαστε από το μέγεθος του προβλήματος και δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με κάτι. Όταν όμως βλέπεις ότι περισσεύει 30 κιλά ψωμί με το οποίο μπορείς να βοηθήσει οικογένειες στην Αθήνα δεν μπορείς να κάτσεις έτσι» αναφέρει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στο Κερατσίνι, στον Ταύρο και στο Πέραμα. Ωστόσο περιοχές όπως η Πεντέλη, τα Μελίσσια και το Μαρούσι παρά την οικονομική τους ευχέρεια  έχουν μεγάλη ανάγκη τροφίμων αφού μόλις 300 οικογένειες έχουν ζητήσει τη βοήθεια των εθελοντών.
Η χαρά και η ικανοποίηση της όλης προσπάθειας είναι μεγάλη και σίγουρα ανταμείβει τους εθελοντές. «Κλείνουμε το τηλέφωνο και ξέρουμε ότι έχει βγει κάτι καλό. Ότι δώσαμε δηλαδή 30 κιλά ψωμί που θα κατέληγαν στα σκουπίδια και έτσι βοηθήσαμε κόσμο».
Η  εθελοντική προσφορά ορισμένες φορές μπορεί να είναι σωτήρια για κάποια άτομα. «Καλησπέρα έχω φτιάξει ψαρόσουπα για 6 άτομα, ξέρω πως δεν είναι πολύ αλλά θα ήθελα να την προσφέρω» αναφέρει ένα μήνυμα. Η Μαργαρίτα θέλησε να προσφέρει χωρίς να γνωρίζει πως δίπλα της υπήρχε οικοτροφείο που είχε ανάγκη. Μετά από την επικοινωνία με το« Mπορούμε» έδωσε χαρά και ένα ζεστό πιάτο σε άτομα που είχαν ανάγκη και δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι σπουδαίο απλά να βγει από το σπίτι της και σε ελάχιστη απόσταση.
Οι ανάγκες μπορεί να  μεγαλώνουν αλλά  οι εθελοντές αυξάνονται και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κρίση αλλά με το θέμα της κατανάλωσης που πάντα θα υπάρχει.
Η ομάδα έχει επεκταθεί και στην Πάτρα όπου σε συνεργασία με εθελοντές της πόλης βοηθάνε κόσμο που το έχει ανάγκη.
«Έχουμε πολλά να κάνουμε συνεργαζόμαστε και με ξενοδοχεία της Αθήνας τα οποία έχουν ξεκινήσει και μας δίνουν και είδη εξοπλισμού, όπως έπιπλα και ψυγεία που δεν χρειάζονται και έχουν ανάγκη τα Ιδρύματα».
Η Λάρισα και η  Θεσσαλονίκη είναι ήδη μέσα στα επόμενα σχέδια τους και μάλιστα φαίνεται πως μια νέα ιδέα είναι στα σκαριά.
Αυτή τη φορά οι εθελοντές θα μαζεύονται σε μικρές ομάδες που θα υποστηρίζουν τα Ιδρύματα και τα συσσίτια βάσει του αντικειμένου τους και του επαγγέλματός τους. Μάγειρες θα μαγειρεύουν για τα συσσίτια των Δήμων τους ενώ ακόμα και κομμωτές έχουν δηλώσει ενδιαφέρον.


Για πληροφορίες και συνεισφορά

Ξένια Π. Παπασταύρου, τηλ. επικοινωνίας: 210 3621498 - 6973 383834

Σε περιόδους κρίσης η Ξένια Παπασταύρου, η Αλέξια Μοάτσου και ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης «Μπορούνε» και προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.
TOYΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

No Response to "....Συνέλληνες «Μπορούμε»"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)