0 Η Ιστορία μιας γυναίκας: Erin Brockovich

brockovich20thumbΗ δυναμική ακτιβίστρια και σύμβουλος σε θέματα δημόσιας υγείας, που χάρισε και εξακολουθεί και χαρίζει τη δικαιοσύνη και την ανακούφιση σε ανθρώπους που εξαπατήθηκαν και αγνοήθηκαν μπροστά στα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων. Αποτελεσματική δικηγόρος, αν και δεν σπούδασε ποτέ νομικά, κατάφερε να κάνει πολλούς μεγάλο-δικηγόρους να την ζηλέψουν και ίσως, κρυφά να παραδειγματιστούν από το εύστροφο, «φωτεινό» μυαλό της. Η Erin Brockovich επιμένει πως είναι απλά μια γυναίκα σαν όλες τις άλλες, ένας άνθρωπος καθημερινός που αυτό που θέλει όσο τίποτα άλλο είναι να βοηθάει τους συνανθρώπους της να βρίσκουν το δίκιο τους τόσο για την ασφάλεια όσο και για την υγεία τους.
Η Erin Brockovich γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1960 στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας της, Frank Pattee εργαζόταν ως μηχανικός και η μητέρα της Betty Jo O'Neal-Pattee, ως δημοσιογράφος. Μαθήτευσε στο Lawrence High School και συνέχισε τις ανώτερες σπουδές της στο Kansas State University του Μανχάταν στο Κάνσας. Το 1981 ξεκίνησε να κάνει την πρακτική της στην Kmart, την οποία διέκοψε μετά από...
ό λίγους μήνες για κάτι εντελώς διαφορετικό.
Αποφάσισε να επενδύσει στην ομορφιά της, κυρίως για γρήγορα χρήματα. Την ίδια χρονιά (1981) κερδίζει σε διαγωνισμό ομορφιάς τον τίτλο της Miss Pacific Coast, όμως πολύ σύντομα καταλαβαίνει πως αυτός ο τρόπος ζωής και η ιδέα όλης αυτής της προσωπικής επίδειξης, ήταν πράγματα ρηχά και ανούσια. Σίγουρη για την απόφασή της, τα παρατάει χωρίς δεύτερη σκέψη. Το 1982 μετακομίζει στην Καλιφόρνια, όπου ζει μέχρι και σήμερα.


Υπόθεση Pacific Gas Company – Ο αγώνας και η μεγάλη αποκάλυψη της Brockovich
Εκεί στην Καλιφόρνια, η Erin θα ασχοληθεί με ολοκληρωτική αφοσίωση, με την υπόθεση που την έκανε γνωστή και έβαλε τα θεμέλια για την μετέπειτα πορεία και στάση της επαγγελματικής, αλλά και προσωπικής της ζωής.
Τον Δεκέμβριο του 1987, η εταιρεία Pacific Gas Company (PG&E), η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου παγκοσμίως, ενημερώνει τις αρχές της Καλιφόρνιας, ότι ...

ανίχνευσαν εξασθενές χρώμιο σε επίπεδα 580 μg/L (το ανώτατο επιτρεπτό όριο από την αμερικανική πολιτεία, για το ολικό χρώμιο είναι 50 μg/L, δηλαδή 0,05 μέρη ανά εκατομμύριο) σε ένα σημείο ελέγχου των υπόγειων υδάτων. Το χρώμιο ή αλλιώς Cr(VI) χρησίμευε ως αντιδιαβρωτικό σε ψυκτικούς πύργους του σταθμού συμπίεσης του φυσικού αερίου της πόλης Hinkley της Καλιφόρνια, στην έρημο Mojave.
Οι κάτοικοι του Hinkley, όμως, παρουσίαζαν μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ηπατικά, αναπνευστικά, καρδιακά, προβλήματα αναπαραγωγικά, και γυναικολογικά, καρκίνους στον εγκέφαλο, στα νεφρά, στο γαστρεντερικό σύστημα, γυναικολογικούς καρκίνους, ασθένεια Hodgkins, αποβολές κ.ά. και φυσικά ανάμεσα στους κατοίκους που ασθενούσαν, συμπεριλαμβάνονταν και μικρά παιδιά.


Η εταιρία PG&E αποποιήθηκε την όποια ευθύνη, ισχυριζόμενη ότι τα προβλήματα υγείας των κατοίκων, δεν είχαν σχέση με τα λύματα του σταθμού.
Μέχρι το 1972, όμως, η PG&E, με απόλυτη επίγνωση των πράξεών της (μάλλον και των πιθανών επιπτώσεων αυτών), είχε απορρίψει 370 εκατομμύρια γαλόνια λυμάτων που περιείχαν Cr(VI) σε μη στεγανοποιημένες δεξαμενές με αποτέλεσμα το τοξικό Cr(VI) να απελευθερώνεται και να μολύνει τα υπόγεια ύδατα του Hinkley.
Το 1993, οι κάτοικοι του Hinkley κατέθεσαν μήνυση κατά της PG&E. Για φτάσουν σε αυτό το σημείο και να ενεργοποιηθούν, προηγήθηκε ένας μεγάλος επικοινωνιακός αγώνας από την Erin Brockovich, η οποία είχε προσληφθεί το 1991, ως υπάλληλος αρχειοθέτησης στην δικηγορική εταιρεία νομικών συμβούλων της περιοχής, Marcy & Vito. Την ώρα που η Brockovich εργαζόταν, αρχειοθετώντας μια υπόθεση real estate, έπεσαν τυχαία στα χέρια της κάποιοι φάκελοι με πολλές μυστηριώδης πτυχές, ερωτηματικά και ιατρικά ιστορικά βεβαρημένης υγείας, που της προξένησαν περιέργεια και διάθεση για μια βαθύτερη έρευνα.
Από την στιγμή που ξεκίνησε να ασχολείται μεθοδικά με την υπόθεση, η μία αποκάλυψη διαδεχόταν την άλλη, καθώς και τα πρόσωπα-κλειδιά που την βοήθησαν να αποδείξει την απάτη. Έφερε στο φως την παρανομία της PG&E με μια προσωπική έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα το δαπανηρότερο δικαστικό διακανονισμό για αστική υπόθεση. Η πανίσχυρη εταιρία PG&E, ήταν πλέον αναγκασμένη να καταβάλει το ποσό των 333 εκατομμυρίων δολαρίων στους 648 μηνυτές και κατοίκους της περιοχής Hinkley. Επιπλέον, δέχτηκε τη διακοπή της χρήσης Cr(VI) και υποχρεώθηκε να εκτελέσει εργασίες απορρύπανσης.
Η υπόθεση αυτή έφερε έναν μικρό πονοκέφαλο στους ειδικούς, οι οποίοι διχάστηκαν σχετικά με την τοξικότητα του χρωμίου, κυρίως επειδή στην προκειμένη περίπτωση, η έκθεση στο Cr(VI) έγινε μέσω πόσιμου νερού.
Το σίγουρο είναι ότι η Erin Brockovich κατάφερε το ακατόρθωτο και οι υπεύθυνοι δεν έμειναν αλώβητοι, αλλά πλήρωσαν και πήραν τα μέτρα τους


Η ταινία
Αυτή η ιστορία είναι όπως πολλοί γνωρίζουν, το θέμα της ταινίας με τίτλο Erin Brockovich,με πρωταγωνίστρια την πασίγνωστη Julia Roberts, στον ρόλο της Erin. Η ταινία μιλάει ακριβώς για την πορεία της έρευνας που έκανε η Brockovich για το Hinkley, για το τι αντιμετώπισε αλλά και για την κατάσταση της προσωπικής ζωής της ίδιας την περίοδο εκείνη. Η ίδια έχει πει πως όλοι την ρωτούν αν όσα είδαν στην ταινία και στον τρόπο που έπαιζε τον ρόλο η J. Roberts, είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Η ίδια απαντάει λέγοντας πως η ταινία είναι απόλυτα ακριβής. Πως όλα είναι αλήθεια. Η ταινία ήταν υποψήφια για πέντε Academy Awards, από τα οποία η Roberts κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού για την πιστότητα του ρόλου της ως Erin Brockovich. Η ίδια η Erin Brockovich έπαιξε έναν μικρό ρόλο ως σερβιτόρα με το όνομα Julia R., σαν μια μικρή διακωμώδηση της εναλλαγής των ρόλων τους.
Η ταινία αυτή, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή, αφού ακολούθησαν και θεατρικές παραστάσεις με θέμα τη ζωή της και τις έγιναν αρκετές προτάσεις για να παρουσιάσει εκπομπές στην τηλεόραση.


Η προσωπική της ζωή
Όσον αφορά την προσωπική ζωή της, η Erin Brockovich, είναι μητέρα τριών παιδιών. Την περίοδο που ερευνούσε την υπόθεση του Hinkley, είχε ήδη δύο διαζύγια και τρία μικρά τότε παιδιά, ενός, έξι και επτά ετών, τα οποία συντηρούσε με τα 300 δολάρια που έπαιρνε, τότε, από την δουλεία της. Ντυνόταν, όπως και η Roberts στην ταινία, ήταν λίγο αθυρόστομη, όπως, επίσης, μας έδειξε και η Roberts και ναι, ο τότε σύντροφός της, όντως φρόντιζε τα παιδιά, ενώ εκείνη δούλευε πυρετωδώς την υπόθεση. Οι δυο τους δεν κατάφεραν να μείνουν μαζί. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ και χώρισαν το 1998.


Αν και έχει δώσει και δίνει ακόμα πολλούς αγώνες για την δικαιοσύνη των συνανθρώπων της, ο σημαντικότερος αγώνας που έχει δώσει ήταν αυτός που έδωσε πριν από μερικά χρόνια για τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της, τον Μάιου και την Κέιτι, που στα τέλη της εφηβείας τους αντιμετώπισαν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Η Brockovich πήρε αμέσως την πρωτοβουλία, χωρίς κανέναν δισταγμό, να στείλει σε ειδικό οικοτροφείο απεξάρτησης και τα δύο παιδιά, πληρώνοντας 250.000 δολάρια. Γεννημένη να είναι νικήτρια, τα κατάφερε για ακόμα μια φορά με την απεξάρτηση των παιδιών της.
Σήμερα, η Erin Brockovich είναι παντρεμένη με τον πρώην ηθοποιό Έρικ Έλις και τρίτο της σύζυγο και ζουν μαζί 12 χρόνια. Εξακολουθεί, όμως, να αγαπάει την ανεξαρτησία και την αυτονομία της, έχοντας το δικό της σπίτι και βγάζοντας τα δικά της χρήματα.
Η επαγγελματική της ζωή, μετά την πρώτη μεγάλη της επιτυχία, πάει από το καλό στο καλύτερο. Συνεργάζεται με δύο μεγάλες εταιρίες νομικών συμβούλων και τα μπόνους που παίρνει από τις δικαστικές της νίκες, είναι τόσο υψηλά που γεμίζουν σχεδόν καθημερινά τους τραπεζικούς της λογαριασμούς με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Επίσης, συμμετέχει σε διαλέξεις και σε γυρίσματα τηλεοπτικών εκπομπών και ταξιδεύει συχνά σε όλο τον κόσμο. Έχει εκδώσει και το δικό της βιβλίο με τίτλο «Παραδειγματίσου από εμένα: Η ζωή είναι ένας αγώνας, αλλά μπορείς να κερδίσεις», το οποίο έγινε, σε ανύποπτο χρόνο, best seller.
Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις όπως η Honorary Doctorate of Humane Letters και Honoris Causa Degree και ήταν ομιλήτρια στο Loyola Marymount University του Λος Άντζελες, τον Μάιο του 2007.

Η Erin Brockovich και για το θέμα του Ασωπού
Πρόσφατα, στο συνέδριο που οργάνωσαν οι ευρωπαίοι Πράσινοι στις Βρυξέλλες για τον Ασωπό, στην Ελλάδα, η Brockovich, που ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα για το θέμα από το καλοκαίρι του 2007, μίλησε με έντονο ύφος για την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στις Βρυξέλες, μίλησε για τον φόβο των 30.000 κατοίκων από τα Οινόφυτα μέχρι τον Ωρωπό, για τα παιδιά που αρρωσταίνουν και την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στους κατοίκους. «Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση!» είπε και χαρακτήρισε τον Ασωπό, «ποταμό του θανάτου».
Δήλωσε την έντονη ανησυχία της και δεν δίστασε να συγκρίνει την υπόθεση του Ασωπού με εκείνη του Hinkley, υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως στα Οινόφυτα το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Τα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό ανέρχονται στα 100 μέρη ανά εκατομμύριο, με το αμερικανικό όριο ασφαλείας να ορίζει κατάλληλα τα 0,05 μέρη ανά εκατομμύριο. Στην υπόθεση Hinkley είχαν βρεθεί 20.
Ο ποταμός-δηλητήριο, δεν είναι πρόσφατο γεγονός, αλλά μια υπόθεση που μετράει χρόνια αδιαφορίας και απαράδεκτων χειρισμών. Επί 40 χρόνια, πάνω από 60 βιομηχανίες απελευθερώνουν τόνους υγρών αποβλήτων στον Ασωπό, τακτική που εκμεταλλεύτηκαν από το περιθώριο που τους είχε δώσει το προεδρικό διάταγμα της χούντας. Τόσο το πόσιμο, όσο και το αρδευτικό νερό της περιοχής είναι μολυσμένο με άμεσες επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν η εκδίκαση της υπόθεσης και το πρόστιμο των 5.000 ευρώ για τις υπεύθυνες (ή καλύτερα ανεύθυνες) βιομηχανίες, ένα αποτέλεσμα σκέτη παρωδία, που δεν θα μπορούσε παρά να εξοργίσει την Brockovich.
Τον Μάρτιο που μας πέρασε έστειλε στον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, επιστολή με την οποία ζητάει να ληφθούν μέτρα και γρήγορα, μάλιστα, από την ελληνική κυβέρνηση, γράφοντας με νόημα «Πείτε στην Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν». Θα μπορούσε να θεωρηθεί, πάντως, αρκετά θετικό, το ότι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ απάντησε στην Brockovich, με επιστολή, η οποία περιείχε λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα βαδίσει για να αντιμετωπίσει και να αποκαταστήσει το πρόβλημα στον Ασωπό..
Η Brockovich θα κάτσει οκλαδόν στο πάτωμα, έχοντας γύρω της απλωμένα τα χαρτιά και τα διάφορα αρχεία της, όπως τότε η Julia Roberts στην ταινία, και θα μελετήσει και αυτή την υπόθεση. Ελπίζουμε ο Ασωπός να είναι ακόμα μια νικηφόρα μάχη, για εκείνη και μια πνοή ζωής για τους κατοίκους των Οινοφύτων.


Της Έλενας Αρώνη


πηγη






No Response to "Η Ιστορία μιας γυναίκας: Erin Brockovich"

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)