2 ..Eπεσε ενα ταμπού 500ετών!

Στα 39 της, η αντιπλοίαρχος Σάρα Ουέστ είναι η πρώτη γυναίκα στους πέντε αιώνες της ιστορίας του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα διοικήσει ένα πολεμικό πλοίο πρώτης γραμμής - μια φρεγάτα ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν ολόκληρος ο στόλος του λόρδου Νέλσονα.
Ο διορισμός της Ουέστ ως καπετάνισσας της «Portland» συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τις γυναίκες στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο τις περιόριζε, στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, στις φιγούρες των ακρόπρωρων και στα ονόματα των πλοίων.
Τον Απρίλιο θα αναλάβει τη διοίκηση της φρεγάτας, το πλήρωμα της οποίας αριθμεί 185 μέλη και το οπλοστάσιό της έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον σομαλών πειρατών και λαθρεμπόρων κοκαΐνης στην Καραϊβική.
Η Ουέστ, ειδική στον υποβρύχιο πόλεμο και στον ναυτικό σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας, έχει
πτυχίο Μαθηματικών, ενώ τον καιρό που υπηρετούσε στη Μέση Ανατολή πήρε και πτυχίο Νομικής. Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει επίσης η πρώτη γυναίκα στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό που θα προαχθεί στο βαθμό του πλοιάρχου. Κέρδισε τον διορισμό της επιδεικνύοντας «ηγετικές ικανότητες, αυτοπεποίθηση, ηθικό σθένος, ορθή κρίση και εξαιρετικές ικανότητες επικοινωνίας» αφότου κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, το 1995, πέντε χρόνια μετά την κατάργηση της απαγόρευσης της συμμετοχής των γυναικών στο σώμα, η οποία είχε διαρκέσει 500 χρόνια. Οι υποστηρικτές της επικαλούνταν δεισιδαιμονίες ότι προκαλούν κακοτυχία, καθώς και τον περιορισμένο χώρο στα πλοία και φόβους για σεξουαλικές ακολασίες. Θέματα θάρρους και δεξιοτήτων ήταν δύσκολο να επικαλεστούν για τον αποκλεισμό των γυναικών σε μια χώρα η οποία έχει το παράδειγμα της Γκρέις Ντάρλινγκ (που το 1838 έσωσε με τον φαροφύλακα πατέρα της 13 ανθρώπους από το ναυάγιο του πλοίου «Forfarshire») και πολλές επιτυχημένες πειρατίνες, από την Αν Μπόννυ ώς την Λέιντυ Κίλιγκρου και την Γκρέις Ο'Μάλλεϋ, το 200μελές πλήρωμα της οποίας ήταν μάλιστα μεγαλύτερο απ' αυτό που θα διοικεί η πλοίαρχος της φρεγάτας «Portland».


Η Σάρα Ουέστ γεννήθηκε και πήγε σχολείο στο Λίνκολνσαϊρ (όπως και η Μάργκαρετ Θάτσερ) και σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ πριν εισαχθεί στο Βασιλικό Κολέγιο του Πολεμικού Ναυτικού. Εχει υπηρετήσει σε ναρκαλιευτικά στο Ιράκ, έχει συμμετάσχει με επιτυχία στον σχεδιασμό διεθνών ασκήσεων και έχει συντονίσει επιχειρήσεις στα Βαλκάνια την περίοδο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το 2008, μετά τον ρόλο της στην οργάνωση της απομάκρυνσης 4.600 βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, το 2006. Στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, οι γυναίκες αποτελούν κατά μέσο όρο από το 15% ώς το 20% των πληρωμάτων. Αποκλείονται πλέον μόνον από τους κομάντος του Ναυτικού, από το σώμα των δυτών ναρκαλιείας και από τα υποβρύχια - αν και η τελευταία απαγόρευση επανεξετάζεται και αναμένεται ότι θα χαλαρώσει.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Οn-line

2 Μηνύματα στην ανάρτηση "..Eπεσε ενα ταμπού 500ετών!"

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Λοιπόν ένας από κείνους που αναγνωρίζει την μέγιστη αξία και προσφορά της γυναίκας στην κοινωνίας δια μέσου των αιώνων. Για μένα η γυναίκα υπερτερεί από μας τους άνδρες σε πολλούς τομείς.
Όμως δεν μου αρέσει να την βλέπω σε ρόλους "πολεμίστριας". Η γυναίκα φτιάχνει ζωή. Δεν την καταστρέφει. Παλαιών αρχών; Ίσως!!! Πιστεύω επίσης ότι ένας από τους λόγούς που "ευνουχίστικάν" οι σημερινοί άνδρες έχει σχέση με την αλλαγή της θέσης της γυναίκας στην αρένα της ζωής. Ο κυνηγός άνδρας έγινε θήραμα και αυτο του μάρανε το ....πως το λένε!!! χα χα χα
Πάντως το πιστέυω αυτό.
Υπέροχη Τάνια μου καλή σου μέρα!

tania είπε...

@ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Πιστεύω οτι αφήσαμε τα ηνία στους άντρες και τα κάνανε μαντάρα ,προς θεού δεν ειμαι φεμινίστρια απλά πιστεύω στην αξία των γυναικών!
Εσύ είσαι παραδοσιακός άντρας και έχει τη γοητεία του!
Φιλιά!

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)