1 .....ΤΟ ΟΙΚΟΓENEIAKO TΡAΠΕΖΙ...

Το οικογενειακό γεύμα, μπορεί να πει κανείς, αποτελεί τον "θεματοφύλακα" της οικογενειακής παράδοσης. Μελέτες μεγάλων πανεπιστημίων αποδεικνύουν ότι παίζει μεγάλο ρόλο στην νοημοσύνη, στην επίδοση στο σχολείο, στην αποφυγή ανθυγιεινής διατροφής, ακόμα και στο να μένουν oι νέοι μακριά από βλαβερές συνήθειες.


Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα μωρά που άκουγαν συζητήσεις κατά την διάρκεια του οικογενειακού γεύματος, είχαν πολύ καλύτερη γλωσσική ανάπτύξη από τα υπόλοιπα. Ενώ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, είχαν επίσης πολύ λιγότερες πιθανότητες στο μέλλον να καπνίσουν, να καταναλώσουν αλκοόλ, ή να στραφούν στα ναρκωτικά.


Το οικογενειακό τραπέζι έχει οφέλη στην φυσική, πνευματική και ψυχική υγεία του παιδιού και γενικότερα όλων των μελών της οικογενείας. Μελέτες και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις αποδεικνύουν τα οφέλη που έχει το οικογενειακό τραπέζι στις σχολικές επιδόσεις, καθώς και στην φυσική κατάσταση των παιδιών. Είναι το γεύμα όπου συνήθως καταναλώνοται τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Τα παιδιά μαθαίνουν για την σωστή διατροφή, αποφεύγουν το γρήγορο φαγητό και τα ταχυφαγεία. Μειώνονται έτσι οι πιθανότητες να καταλήξουν υπέρβαρα ή να...
 αποκτήσουν διατροφικές διαταραχές.


Ξεχάστε λοιπόν την τηλεόραση, κλείστε τα κινητά, ξεχάστε για εκείνη την μισή ώρα τα προβλήματα και συζητήστε με την οικογένειά σας. Εκείνη η ώρα μπορεί να ενισχύσει τους συναισθηματικούς δεσμούς της οικογενείας, να φέρει τα μέλη της πιο κοντά το ένα με το άλλον. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νοιώθουν ασφάλεια και σταθερότητα και ότι ανήκουν σε μία στενή και δεμένη ομάδα με την οποία μπορούν να μοιραστούν τόσο τις επιτυχίες, όσο και τις ανησυχίες τους. Κατά την διάρκεια του γεύματος μπορούν να ανταλλάσσουν τα νέα τους, να μιλούν για τις ανάγκες τους. Οι γονείς από την μεριά τους, καλό είναι να μην κάνουν ερωτήσεις για την πρόοδο τους ή για τα μαθήματα τους, αλλά να προσπαθήσουν να μάθουν καλύτερα τα παιδιά τους την ώρα του φαγητού, και εκείνα με την σειρά τους να μην δυσανασχετούν όταν φθάνει εκείνη η ώρα που θα συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια μαζί.


Ακόμη και η ίδια η διαδικασία του σερβιρίσματος μπορεί να αποβεί χρήσιμη, καθώς μοιράζονται ευθύνες και αναπτύσσει το κάθε μέλος τις δεξιότητές του, όσον αφορά το πρακτικό μέρος του οικογενειακού τραπεζιού (π.χ. στρώσιμο του τραπεζιού, πλύσιμο πιάτων κλπ).


Το οικογενειακό τραπέζι ενισχύει τους δεσμούς αίματος. Οι γονείς κατά την διάρκεια του οικογενειακού γεύματος μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία και να διοχετεύσουν στα παιδιά τους τις αξίες και τα ιδανικά της Φυλής μας.


Αν σκεφτεί κανείς πως δυστυχώς πια οι νέοι δεν έχουν άλλο μέσον να αποκτήσουν τα παραπάνω, και ότι βομβαρδίζονται συνεχώς από παντού με σάπια πρότυπα, δεν είναι να απορεί που φτάνουν να απαξιώσουν μέσα τους τα πάντα, και να οδηγούνται έτσι στην υπαρξιακή αβεβαιότητα. Αναζητούν το είναι τους στα ναρκωτικά και σε άναρχες κοινωνικές ομάδες. Αντίπαλο δέος σε αυτή την παθογένεια αποτελούν οι αξίες της Φυλής, του αίματος, της οικογενείας. Χρέος μας να περάσουμε στα παιδιά μας, που είναι το μέλλον της πατρίδας, όλες τις οικογενειακές παραδόσεις, να μην αφήσουμε καμία να λησμονηθεί από την εισβολή της παρακμιακής δυτικής κουλτούρας.


Μια παράδοση που δεν πρέπει να λησμονηθεί






Ευγενία Χρήστου





















































1 Μηνύματα στην ανάρτηση ".....ΤΟ ΟΙΚΟΓENEIAKO TΡAΠΕΖΙ..."

AFRA είπε...

Δυστυχως οταν και οι δυο γονεις ειναι ελευθεροι επαγγελματιες η μισθωτοι με ακαταστατα ωραρια το καθημερινο οικογενειακο τραπεζι ειναι ουτοπια.Ας επωφεληθουμε του Σαββατοκυριακου αν και αυτο ακομη πολλες φορες δεν ειναι εφικτο.Τελικα κατεληξα να πιστευω οτι τα παιδια μανναδων που δεν εργαζονταν
η απασχολουνταν στο δημοσιο τομεα η ΔΕΚΟ μεγαλωσαν πιο σωστα απο τα δικα μου
παρολη την υπερπροσπαθεια που κατεβαλα.Αναφερομαι βεβαια στο σκελος της καθημερινης ταξης,στο περασμα των παραδοσεωνκ.λ.π και οχι στο ηθος η στην κουλτουρα.

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share

Labels

. Πολιτιστικά (1) Αγροτικά (1) Αθλητισμός (17) Αναδημοσιεύσεις (19) ανεξήγητα (2) Ανεργία (1) Αξιοθέατα (1) Αποφθέγματα (5) Αρχιτεκτονική (2) Άρωμα Γυναίκας (86) Άρωμα Γυναίκας εκθέσεις (2) Άρωμα Γυναίκας καλοκαίρι (2) Αυτοκίνητο (1) Βιβλίο (3) Βιογραφίες (24) Γεγονότα (5) γιορτες (2) Γλυκά (2) Γυναίκα (83) Γυναίκα μόδα (16) διαφήμιση (3) διαφθορά (2) Διάφορα (16) Δίδαγμα (2) Διδακτικές ιστορίες (9) Δράμα (9) Εγκληματικότητα (1) Έθιμα (11) Εθνικα Θέματα (3) Εκκλησία (4) Εκπαίδευση (2) Ελλάδα (21) Επετειακά (42) Επιστήμες (13) Επιστολές (2) Επιχειρηματικότητα (9) Εποχιακα (3) Εποχικα (6) Ερευνα (8) ερωτας (11) Έρωτας (22) Ευχές (7) ζώα (6) ζωγραφική (8) θεατρο (1) θρησκεία (24) θρησκεία παράδοση (41) ιντερνετ (2) ισότητα (1) Ιστορία (21) Ιστορία. Πολιτιστικά (27) ιστορίες (19) καιρός (1) Κινηματογράφος (8) Κοινωνία (20) κοινωνικα (100) κοινωνικά (16) Κομικς (2) Κόσμημα (2) Κόσμος (7) κράτος -φτώχεια (20) Κύπρος (4) Λογοτεχνία (6) Μακεδονία (2) Μικρά Ασία (8) Μόδα (1) Μουσική (40) Μύθοι (3) Μύθοι παραβολές (20) Μυθος (11) Μυστήρια (3) οδική ασφάλεια (1) οικογένεια (6) οικονομία (7) ομορφιά (2) ορυκτά (1) παιδεια (3) παιδι (8) Παραβολές (21) Παραβολή (1) παραδόσεις (2) Παράδοση (11) παραμύθια (6) Παραξενα (15) παροιμίες (2) πεζά (2) περιβάλλον (23) Ποίηση (36) πολιτική (14) Πολιτισμός (19) Πολιτιστικά (15) Πόντος (11) Πρόσωπα (2) προσωπικά (4) πτηνά (1) Ρατσισμός (1) σάτιρα (1) σάτιρα σχέσεις (4) σεξ (5) Σκέψεις (18) Σοφά λογια (4) στρατός (1) Συγκοινωνίες (1) Συναισθήματα (14) Σχέσεις (16) Ταινίες (1) Ταξίδια (7) Τέχνη (15) Τεχνολογία (4) τουρισμός (2) Υγεία (19) Υγεία -εναλλακτική θεραπεία (12) Υγεία-Διατροφή (25) Φιλοσοφία (84) φυσικά φαινόμενα (7) φωτογραφία (23) χαλάρωση (3) χαλάρωση θάλασσα (12) χιουμορ (33) χιούμορ (30) χομπυ (1) χορός (10) χριστούγεννα (6) ψυχολογία (14) Aξίες ζωής (7) Aρχαία Ελλάδα (12) Google (1) Mυστήρια (1) sex (1)