H Eva Ekeblad γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1724, και η Google τιμά την επέτειο
συχνή απουσία του συζύγου της), και γενικά θεωρήθηκε δίκαιη ως προς τους αγρότες προστατεύοντάς τους από τις κατασχέσεις. Μάλιστα, όταν έμεινε χήρα το 1771 αποσύρθηκε στην εξοχή.
Ο λόγος, όμως, για τον οποίο η Google τιμά την 293η επέτειο από τη γέννηση της Eva Ekeblad είναι για την ανακάλυψή ότι από τις πατάτες μπορεί να παραχθεί αλεύρι και αλκοόλη.
Το 1746 έγραψε στην Ακαδημία σχετικά με το συγκεκριμένο φυτό που είχε εισαχθεί τη Σουηδία ήδη από το 1658, αλλά βρισκόταν μόνο στα θερμοκήπια της αριστοκρατίας. Και μπορεί τα ευρήματά της σήμερα να θεωρούνται αυτονόητα, ωστόσο τον 18ο αιώνα η καθιέρωση της πατάτας στο τραπέζι των Σουηδών σήμαινε ότι βελτιώθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες και επιπλέον μειώθηκε η συχνότητα των λιμών. Άλλωστε, μιας και οι πατάτες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απόσταση, το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι «περίσσευαν».
Επιπλέον, το 1751 η Eva Ekeblad ανακάλυψε μια μέθοδο λεύκανσης με σαπούνι των βαμβακερών υφασμάτων και νημάτων, ενώ έναν χρόνο μετά σκέφτηκε ότι τα επικίνδυνα συστατικά στα καλλυντικά της εποχής θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλευρο πατάτας. Λέγεται μάλιστα ότι είχε… διαφημίσει το φυτό χρησιμοποιώντας τα λουλούδια του για να στολίσει τα μαλλιά της.
Η εκλογή της στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών έγινε το 1748, αν και η πρώτη αναφορά του ονόματός της είναι το 1751 ως επίτιμο και όχι ως πλήρες μέλος. Θεωρείται, δε, αμφίβολο να είχε λάβει μέρος σε κάποια συνεδρίαση, εξαιτίας του καταστατικού που όριζε ότι δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι άνδρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου